|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Nie typowy problem-wlosy dluuuugie krecone
Jako że nie 1 raz mi pomoglyscie zwracam sie z prosba o rade
Zaczne od poczatku gdy bylam mala mialam piekne dlugie krecone wlosy miekkie i puszyste niestety choroba spowodowala ze stracilam je mialam 10 lat i bylam łysa.Gdy tylko wyzdrowiałamm zapuszczalam wlosy niestety w wieku 15 lat kilkakrotnie pofaebowalam a nawet prostowalam farbowan bylo moze z 3 i to przy duzych odrostach.Stwierdzilam ze czas pokochac swoje wlosieta takie jakie sa od bardzo dawna (2 lat) tylko je podcinam poniewaz moj cel to miec je do lopatek do 18stki(zostalo jeszcze 6 mies) uzywałam tez masek odzywek domowymi sposobami tez dzialalam i owszem pomoglo wlosy sie wzmocnily sa miekkie nawet ladnie sie ukladaja i kreca.Nietety Z WYGLADU sa sianowate matowe poprostu brzydkie nie wiem juz co robic by odzyskaly blask?Uzywalam jedwabiu niestety nie zdal egzaminu wax i inne preparaty odpowiednie szampony chcialam je nawilzyc w dotyka sa milelejace szybciej rosna ale wyglad to masakra.Wydalam duzo pieniedzy na te wszystkie srodki efek nie proporcionalny do kosztow.Nie chce ich scinac nie teraz gdy 18stka sie zbliza i nie po tym co przezylam tracac je.Chce sie udac do fryzjera na jakas regeneracje wlosow ale czy to ma sens?Czy istniej cos takiego?Czy jest dlugotrwale?Jaki jest koszt?Prosze o pomoc bo wszystko juz chyba robilam co bylo mozliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie typowy problem-wlosy dluuuugie krecone
U mnie u fryzjera taki bajer na włosy kosztuje od 35zł wzwyż,nawilża włosy ale nie wiem na ile ten efekt jest.Miałam problem z sianowatymi włosami i pozostawiłam na ten szampon https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...an.html,pomógł trochę i stały się mniej sianowate.Kupiłam później u mojej fryzjerki takie ampułki ( u mnie : 6 zł/szt.) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...neral-oil.html - nawilżyły i bardzo poprawiły kondycję włosów,dodały blasku i ujażmiały loczki.Teraz używam jedwabiu z farouk'a i odżywki do włosów Ziaja Plantica z olejem rycynowym - moje włosy są cudowne ( jak dla mnie ),po katuszach suszarkami i prostowaniem są teraz takie,jakbym nigdy niczym je nie męczyła.
A co do nawilżania włosów u fryzjerki jest o tym wątek ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Regeneracja u fryzjera nie różni się wiele od tego co możemy zafundować włosom w domu - dobra maska i podgrzewanie. Produkty, odżywki z silikonami nadają blasku, ale jest to chwilowy efekt, wcale nie działający na włosy zbawiennie. Odradzam w tym momencie szampony ziołowe, próbowałaś dodawać włosom blasku np. przez płukanki z cytryną, spłukiwanie zimną wodą? Poza tym, ze sklepowych odżywek polecam balsam Naphera, w tym wypadku powinien się sprawdzić jak najbardziej.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
probowalam pulkanek a ten balsam gdzie kupic?ile kosztuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Poszukaj w aptekach
![]() Naphera - Balsam do włosów matowych i pozbawionych witalności. Nie ma w składzie silikonów, włosy ładnie się układają. Może lekko obciążyć.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Powiem Ci tak,że włosy z reguły gdy dorastamy też się zmieniają..
Włos kręcony ogólnie jest suchy i matowy... A te typowe włosy o mocnym skręcie będą się puszyć.. Wiem to po sobie i jednocześnie z praktyki fryzjerskiej.. Jedynym sposobem jeśli chcesz aby nadal były kręcone i nie puszące to kupić ale to profesjonalny jakiś krem do loków albo spray.. Wtedy wcierasz lub psikasz na mokre włosy i zostawiasz aby wyschnął same lub pomagasz im dyfuzorem.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Witam!Gdy byłam mała(jak dobrze pamiętam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Krecone wlosy wymagaja specjalnego traktowania, o czym na ogol sie zapomina. Odradzam stosowanie wszelkich specyfikow nadajcych blask. To strata czasu i pieniedzy. To, co nada blask Twoim wlosom to SOLIDNE nawilzenie. A to oznacza maske gleboko nawilzajaca raz w tygodniu - przecietnie, bo w wakacje czy w okresie grzewczym warto zaszalec i zastosowac taka 2x. Krecone wlosy pusza sie ZAWSZE kiedy brakuje im nawilzenia. Jest na to pare sposobow, ale jak mowie chcialabym zobaczyc fotke, w jaki sposob kreca sie Twoje wlosy no i dowiedziec sie, ktorych kosmetykow do wlosow uzywasz, czym czeszesz. Podejrzewam, ze Twoja pielegnacja jest zle dobrana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Powiem ci szczerze, że też tak miałam. Po pierwsze odstawienie suszarki nic nie da i nie tylko ja tak twierdze, ale mój fryzjer także. Po drugie zaczęłabym stosować kosmetyki przeznaczone dla ciebie tj. pantene provi szampon podkreślone cieniowanie ma bardzo lekką formułę i włoski są po nim miękie i podatne na układanie, pantene provi odżywka proste i gładkie nie prostuje wbrew pozorom, ale daję dobre nawilżenie i pozostawia włosy błyszczące. Co do skrętu to Loreal Hot Curly jest super, a do porstowania Hot Liss tej samej firmy. Jeżeli jedwab to tylko farouk, najlepszy jaki może być, nie ma co patrzeć na taniość innych. Nie powinnaś używać odżywek bez spłukiwania, bo obciążają takie włosy jak twoje i dają beznadziejne efekty. Polecam również maski raz w tygodniu np. Kallosa mleczna, lub loreal elseve z cementem, są naprawdę bardzo dobre. Polecam również maseczkę z oliwy i witamin raz na 2 tygodnie taką domową na same końcówki, daje naprawde dobre efekty w ciągu 2 miesięcy. No i nie radzę już farbować, a prostowanie co najwyżej na wyjątkowe okazje i nie częściej niż 1 raz w tygodniu. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i trzymam kciuki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Spróbuj jedwabiu do włosów - u mojego fryzjera malutka buteleczka kosztuje 10zł. Włosy są miękkie, lśniące i wyglądają na zdrowsze
![]() http://www.lara.pl/product.php/1,856...apy-15-ml.html
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze jedwab, ktory polecasz ma alcohol denat w skladzie. To bardzo wysuszajacy alkohol. Kosmetyku tego mozna z braku laku uzyc jako jednorazowego upiekszacza, ale nie nadaje sie do czestszego uzytku, bo zrobi z wlosow suche SIANO. Odstawienie suszarki nic nie da ![]() Kosmetyki L'oreal i Pantene zawieraja z reguly sporo silikonow, co nie sluzy czesto kreconowlosym. Farbowanie - ok, ale moze zamiast farb chemicznych mieszanki henna? To zarazem swietna odzywka. Jesli chodzi o prostownice - nawet raz w tygodniu to za duzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Dzikuje za wszystkie rady nie ktore wezme pod uwage przy pielegnacji bo npp taki jedwab to dla mnie przeklenstwo nie dziala.Tulipanna zdjwstawie albo przesle na pw gdy tylko dorwe aparat moze nawet dzis.Umyje tez wlosy i uzyje waxa zostalo jeszcze troche a nie chce wyrzucic bo mi szkoda.
Kosmetyki ktorych probowalam -WAX -szapon ktory mial podkreslic skret lokow a totalnie wyprostowal z nivea -szampon johsona-jakis czas temu wlosy mi sie mocno przetluszczaly mylam co dzien przeszlam na ten o leistej konsystencji troche pomoglo bo wlosy sie nie puszyly i teraz myje co 2 dni uzywalam tego z rumiankiem i czerwonego -odzywka timotei do suchch wlosow pulkanki rumiankiem/woda mineralana -zoltko + kropla oleju rycynowego -splukiwanie woda z octem-wlosy smierdzialy wszystko to co robilam pomagalo krotkotrwale wlosy byly ladne 1 dzien mile w dotyku do kilku godzin lun do czasu gdy nie poszlam spac uzywam rzebienia takiego jak w zalaczniku szczzota mi nie sluzy elektryzuje i wiecej wlosow wychodzi jeszcze sa geste ale kiedys bylo ich wiecej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz mi jeszcze, czy masz WAX L'biotica czy inny? To BARDZO wazne. Na razie tylko skomentuje grzebien: zly. Powinnas kupic taki z szerokimi zebami (w The Body Shopie maja takie drewniane, za ok 12zl-genialne w porownaniu do plastikowych). Jedyna metoda, ktora nie niszczy kreconych wlosow to rozczesywanie ich w trakcie mycia, kiedy wlosy sa mokre tuz po nalozeniu odzywki. Nie rozczesujemy od czubka w dol, tylko wrecz odwrotnie. Najpierw koncowki i stopniowo rozczesujemy przechodzac coraz wyzej, az do czubka glowy. W ten sposob trudniej (zeby nie powiedziec, ze trudno) o uszkodzenia mechaniczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.