![]() |
#1 |
Gość
|
![]() Miłośniczki oper/operetek
Czy są wśród nas jakieś miłośniczki opery?
Ja ostatnio, to jest w środę, byłam na Cyganerii i nie mogę przestać się zachwycać. Właśnie ją sobie puszczam i wsłuchuję się w Mimi - Tebaldi ![]() A jakie są Wasze ulubione dzieła? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośniczki oper/operetek
ja sie na Cyganerie wybieralam i wybieralam i w koncu sie nie wybralam
![]() ogladalas Don Giovanniego? swietne kostiumy - w co nudniejszych momentach mozna podziwiac stroje ![]() Aida tez ma dobra inscenizacje w TW planuje teraz wybrac sie na Halke i na Straszny Dwor - lubie gdy spiewaja po polsku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Oj tak, na Straszny Dwór też się wybieram
![]() Cyganeria mnie zachwyciła, aczkolwiek jak dla mnie wystawili ją za współcześnie - pracownia Rodolfo jak Fabryka Trzciny, taki industrializm totalny, a Momus - jak Utopia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja właśnie przed chwilą wróciłam z Teatru Muzycznego w Łodzi - co prawda nie byłam na operze ale po dzisiejszym dniu na pewno się wybiorę
![]() Byłam na musicalu "Człowiek z La Manchy" -i jestem zachwycona! ![]() a najbardziej to podobał mi się pan dyrygent ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie znam się na operze i nigdy nie byłam na żadnym koncercie, ale bardzo bym chciała
![]() Nie wiem czy ktoś tak jeszcze ma, ale ja kiedy słyszę jakiś utwór operowy, obojętnie jaki - i to jest najsmieszniejsze - od razu ryczę ![]() Kocham Nessun Dorma, arię z opery Turandot Pucciniego (gdzieś czytałam, że z Toski, może któraś ze znawczyń to wyjaśni ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh jak pierwszy raz przeczytalam Twojego posta to myslalam ze "rycze"= "smieje sie" i sobie wyobrazilam jak siedzisz na pelniutkiej sali i sie zasmiewasz jak norka zagluszajac soliste ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
JA kocham operę... Najbardziej podobają mi się dzieła Mozarta- chyba moim uluibionym jest Czarodziejski Flet. MArze, aby się wybrać na Wesele Figara, ale niestety niegdzie tego nie grają
![]() PS. Jestem z Wrocławia i musze przyznać, że po wyremontowaniu nasza Opera jest PIĘKNA!!! Pozdrawiam ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja nie lubie opery...:/ ale kocham operetke, moge godzinami wysiadywac i ogladac oraz sluchac wystepow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Gość
|
Cytat:
![]() ![]() Jak oni śpiewają, to aż wszystko wibruje, ech, cudo. Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kilka lat temu przyjaciółka zaprosiła mnie do Teatru Muzycznego na "Skrzypka na dachu" (przepraszam, nie wiem czy to opera). Tak szczerze mówiąc, to wcale nie miałam ochoty iść na jakieś -jak mi się wtedy wydawało -"wyjce"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
skrzypek to musical
![]() bylam chyba ze 4 razy w Romie na nim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wolę łatwiejszą forme - musicale i wodewile.
![]() West Side Story ( w oryginalnym,pierwotnym wykonaniu z lat 50 tych) moglabym sluchac non stop. Dzieki temu musicalowi zainteresowalam się śpiewem klasycznym, no i przyszla pora na opere ,która nigdy wcześniej mnie w szczególny sposób nie fascynowała., Moje ulubione opery: -Wesele Figara -Don Giovanni -Nabucco -Rigoletto -Tannhaeuser -Kniaź Igor A moze któraś z Was występuje na scenie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
Kniaż Igor, oj tak. BTW, kilka lat temu chyba Warren G, zrobił z tego hicior - w tle kobietka śpiewała "Kniazia"
![]() Niby profanacja, ale mi się nawet podobało ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Gość
|
Aaa, rozumiem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wprawdzie w repertuarze na najbliższy miesiąc nie ma "Wesela", ale może w czerwcu będzie. A za tydzień mój syn w końcu będzie po raz pierwszy w życiu - na "Czarodziejskim Flecie" właśnie ![]() Mimo, że to już duży chłopak, to jestem strasznie ciekawa, jak zareaguje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Gość
|
O, wybrałabym sie na Flecik,oj tak
![]() Tusia, a ile lat ma syn? |
![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też się już nie mogę doczekać
![]() ![]() ![]() Syn ma lat 9 i pół ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Gość
|
A, to niby już duży, ale czy go nie znudzi?
Bo jak byłam właśnie na Cyganerii, to niedaleko mnie siedział chłopczyk, tez tak na oko 8-9letni i marudził. Chociaż to zupełnie co innego,"Flet" jest też bardziej dla dzieci, w każdym razie na pewno bardziej niż Cyganeria ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Gość
|
A, no chyba, że tak.
A ja bym się wybrała na Aidę. Żałuję, że pewne rzeczy ciągle nie są wystawiane ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
A ja chciałam wczoraj wreszcie się dostać na tę Cyganerię... I nie dostałam wejściówki! O bilet nawet nie walczyłam, bo to trzeba dużo wcześniej no i sporo więcej kosztuje... A pani w kasie powiedziała, że sprzedała wszystkie bilety i 150 (!) wejściówek
![]() ![]() Byłam na Don Giovannim i baardzo mi się podobał... Ale ja to zboczona jestem nie tylko muzycznie ale też pod względem wzrokowym - w teatrze widzę najpierw stroje i scenografię a dopiero później aktorów ![]() Polecam też Straszny dwór i La Traviattę... No i Nabucco ale niestety nie widziałam go w Warszawie tylko we Lwowie, więc nie wiem, jak wygląda u nas... Ale na pewno warto choćby dla tego słynnego chóru... ![]() No i mam na koniec pytanie: była może któraś z Was na Wozzecku? Jakie macie odczucia? Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Czarodziejski Flet cudny
![]() Aria Królowej nocy wbiła nas w fotele... Memu dziecięciu z całej opery najbardziej podobał się..... ....wielki, kryształowy...żyrandol.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Moje ukochane to Madame Butterfly-udało mi się nawet wcisnąć na premierę do Opery Bałtyckiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Nie depcze krokusów
|
KOCHAM "Zaczarowany flet", nikt nie potrafi tak wykonać Arii Królowej Nocy jak Maria Callas! Jestem w trakcie ściągania całości, ale żadne wykonanie mnie tak nie satysfakcjonuje jak Jej. Mozart jest u mnie na pierwszym miejscu.
Ostatnio byłam na wieczorze operowym i modliłam się, żeby trwał do rana... I żeby wejściówki były tańsze :P Nie mam wykształcenia muzycznego, ale często chodzę na darmowe koncerty i usłyszałam znaczącą różnicę w technice wykonania już od pierwszego taktu. Śpiew klasyczny zawsze wyciska mi łzy z oczu, chyba przez to wibrowanie. Szkoda, że ja też potrafię tylko miauczeć ![]() Pozdrawiam Wam bardzo serdecznie, wielbicielki niszy (!) muzycznej, jaką jest "wycie i zawodzenie" (jak ja nienawidzę tych określeń). Jeśli jesteście z Krakowa, to z chęcią potowarzyszę którejś na koncercie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Gość
|
Malla
![]() Jak miło, że odkopałaś wątek - myślałam, że już całkiem utonął ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Nie depcze krokusów
|
Witam Warszawiankę
![]() Całkiem niedawno, w okolicy Juwenaliów, byłam na darmowym koncercie w kościele, moja koleżanka śpiewała w chórze Akademii Pedagogicznej, oczywiście była orkiestra i soliści, wykonywali m.in. Ave Verum Corpus. Śpiewała przecudowna sopranistka, Jolanta Kowalska, śliczna, młoda (rocznik 1983) i koloraturowa. Nie zapomnę jej głosu, szkoda że prędko jej nie usłyszę - podobno wyjeżdża na stypendium za granicę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.