Miłośniczki oper/operetek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-21, 14:22   #1
Sandija
Gość

Smile

Miłośniczki oper/operetek

Czy są wśród nas jakieś miłośniczki opery?
Ja ostatnio, to jest w środę, byłam na Cyganerii i nie mogę przestać się zachwycać. Właśnie ją sobie puszczam i wsłuchuję się w Mimi - Tebaldi
A jakie są Wasze ulubione dzieła?
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 14:29   #2
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Miłośniczki oper/operetek

ja sie na Cyganerie wybieralam i wybieralam i w koncu sie nie wybralam

ogladalas Don Giovanniego? swietne kostiumy - w co nudniejszych momentach mozna podziwiac stroje
Aida tez ma dobra inscenizacje w TW

planuje teraz wybrac sie na Halke i na Straszny Dwor - lubie gdy spiewaja po polsku
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 14:39   #3
Sandija
Gość

Oj tak, na Straszny Dwór też się wybieram
Cyganeria mnie zachwyciła, aczkolwiek jak dla mnie wystawili ją za współcześnie - pracownia Rodolfo jak Fabryka Trzciny, taki industrializm totalny, a Momus - jak Utopia Ale śpiewali cudownie, zwłaszcza Musetta.
Stary 2006-04-21, 14:54   #4
monka111
Rozeznanie

ja właśnie przed chwilą wróciłam z Teatru Muzycznego w Łodzi - co prawda nie byłam na operze ale po dzisiejszym dniu na pewno się wybiorę
Byłam na musicalu "Człowiek z La Manchy" -i jestem zachwycona!
a najbardziej to podobał mi się pan dyrygent
Stary 2006-04-21, 17:24   #5
cheer
Zakorzenienie

Nie znam się na operze i nigdy nie byłam na żadnym koncercie, ale bardzo bym chciała
Nie wiem czy ktoś tak jeszcze ma, ale ja kiedy słyszę jakiś utwór operowy, obojętnie jaki - i to jest najsmieszniejsze - od razu ryczę Śmiesznie, prawda? Nie potrafię tego wyjaśnic inaczej, jak tylko jakimś rodzajem wrażliwości "estetycznej".
Kocham Nessun Dorma, arię z opery Turandot Pucciniego (gdzieś czytałam, że z Toski, może któraś ze znawczyń to wyjaśni ?). Pavarotti śpiewał ją między innymi na otwarciu Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Turynie. Coś boskiego . Nie obyło się bez płaczu oczywiście.
Stary 2006-04-21, 17:27   #6
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer
Nie znam się na operze i nigdy nie byłam na żadnym koncercie, ale bardzo bym chciała
Nie wiem czy ktoś tak jeszcze ma, ale ja kiedy słyszę jakiś utwór operowy, obojętnie jaki - i to jest najsmieszniejsze - od razu ryczę Śmiesznie, prawda? Nie potrafię tego wyjaśnic inaczej, jak tylko jakimś rodzajem wrażliwości "estetycznej".
Kocham Nessun Dorma, arię z opery Turandot Pucciniego (gdzieś czytałam, że z Toski, może któraś ze znawczyń to wyjaśni ?). Pavarotti śpiewał ją między innymi na otwarciu Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Turynie. Coś boskiego . Nie obyło się bez płaczu oczywiście.

heh jak pierwszy raz przeczytalam Twojego posta to myslalam ze "rycze"= "smieje sie" i sobie wyobrazilam jak siedzisz na pelniutkiej sali i sie zasmiewasz jak norka zagluszajac soliste
Stary 2006-04-21, 17:37   #7
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nekome
heh jak pierwszy raz przeczytalam Twojego posta to myslalam ze "rycze"= "smieje sie" i sobie wyobrazilam jak siedzisz na pelniutkiej sali i sie zasmiewasz jak norka zagluszajac soliste
O nie! Nie, nie! Chodziło mi o płacz Tylko tak mi wstyd, że nazywam to "ryczeniem"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-21, 17:40   #8
bonifaczka
Raczkowanie

JA kocham operę... Najbardziej podobają mi się dzieła Mozarta- chyba moim uluibionym jest Czarodziejski Flet. MArze, aby się wybrać na Wesele Figara, ale niestety niegdzie tego nie grają.
PS. Jestem z Wrocławia i musze przyznać, że po wyremontowaniu nasza Opera jest PIĘKNA!!!
Pozdrawiam

bonifaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 17:43   #9
magdzia33
Zakorzenienie

a ja nie lubie opery...:/ ale kocham operetke, moge godzinami wysiadywac i ogladac oraz sluchac wystepow

Jestem żoną

Maleństwo
magdzia33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 19:18   #10
Sandija
Gość

Cytat:
Napisane przez cheer
Ja tam w operze czy nawet słuchając w zaciszu domowym zawsze się popłaczę ze wzruszenia. Piękno muzyki jakoś na mnie tak odziałowuje, czuję je każdym nerwem A zaczyna się od ścisku w brzuchu
Jak oni śpiewają, to aż wszystko wibruje, ech, cudo.

Cytat:
Napisane przez cheer
Ale o co chodzi? Nessun Dorma jest z Turando, akt III.
Stary 2006-04-21, 19:50   #11
Mariah
Zakorzenienie

Kilka lat temu przyjaciółka zaprosiła mnie do Teatru Muzycznego na "Skrzypka na dachu" (przepraszam, nie wiem czy to opera). Tak szczerze mówiąc, to wcale nie miałam ochoty iść na jakieś -jak mi się wtedy wydawało -"wyjce" , ale z drugiej strony nie chciałam sprawić psiapsiuli przykrości i poszłam. I byłam zachwycona! Strasznie mi się pododobało, ja w ogóle uwielbiam śpiew i nie mogę przeboleć, że sama potrafię tylko miauczeć ( tak mówi moja mama) A te tańce! Już nie pamiętam za bardzo, co to było - chyba podczas wesela głównych bohaterów- był taki "zbójecki" taniec w wykonaniu mężczyzn, matko aż miałam ochotę wstać z miejsca, wbiec na scenę i potańczyć razem z nimi!
Mariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 20:00   #12
nekome
Zakorzenienie

skrzypek to musical
bylam chyba ze 4 razy w Romie na nim
Stary 2006-04-21, 23:18   #13
Nicość
Raczkowanie

Wolę łatwiejszą forme - musicale i wodewile.
West Side Story ( w oryginalnym,pierwotnym wykonaniu z lat 50 tych) moglabym sluchac non stop.
Dzieki temu musicalowi zainteresowalam się śpiewem klasycznym, no i przyszla pora na opere ,która nigdy wcześniej mnie w szczególny sposób nie fascynowała.,
Moje ulubione opery:
-Wesele Figara
-Don Giovanni
-Nabucco
-Rigoletto
-Tannhaeuser
-Kniaź Igor

A moze któraś z Was występuje na scenie?
Nicość jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 23:34   #14
Sandija
Gość

Kniaż Igor, oj tak. BTW, kilka lat temu chyba Warren G, zrobił z tego hicior - w tle kobietka śpiewała "Kniazia" a on rapował. Pamiętacie?
Niby profanacja, ale mi się nawet podobało
Stary 2006-04-22, 07:07   #15
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sandija
Kniaż Igor, oj tak. BTW, kilka lat temu chyba Warren G, zrobił z tego hicior - w tle kobietka śpiewała "Kniazia" a on rapował. Pamiętacie?
Niby profanacja, ale mi się nawet podobało
podobne eksperymenty robili tez artysci z Lubelskiej Federacji Bardow - spiew z udzialem publiczonosci inspirowany KI mrrr....

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-22, 10:26   #16
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sandija
Ale o co chodzi? Nessun Dorma jest z Turando, akt III.
Czyli się wyjaśniło. Właśnie jest z Turandota, ale później jeszcze gdzieś przecztałam, że z Toski (wiedząc, że nie). I tak się zastanawiałam co za bzdury ktoś pisze nie orientując się wcale w temacie.
Stary 2006-04-22, 10:51   #17
Sandija
Gość

Aaa, rozumiem Bo zgłupiałam na sekudnę
Stary 2006-04-23, 15:35   #18
tusia25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bonifaczka
JA kocham operę... Najbardziej podobają mi się dzieła Mozarta- chyba moim uluibionym jest Czarodziejski Flet. MArze, aby się wybrać na Wesele Figara, ale niestety niegdzie tego nie grają.
PS. Jestem z Wrocławia i musze przyznać, że po wyremontowaniu nasza Opera jest PIĘKNA!!!
Pozdrawiam
"Wesele Figara" grają w Poznaniu, byłam już trzy razy
Wprawdzie w repertuarze na najbliższy miesiąc nie ma "Wesela", ale może w czerwcu będzie.
A za tydzień mój syn w końcu będzie po raz pierwszy w życiu - na "Czarodziejskim Flecie" właśnie
Mimo, że to już duży chłopak, to jestem strasznie ciekawa, jak zareaguje
tusia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-23, 15:41   #19
Sandija
Gość

O, wybrałabym sie na Flecik,oj tak
Tusia, a ile lat ma syn?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-23, 15:47   #20
tusia25
Raczkowanie

Ja też się już nie mogę doczekać
Syn ma lat 9 i pół
Stary 2006-04-23, 16:03   #21
Sandija
Gość

A, to niby już duży, ale czy go nie znudzi?
Bo jak byłam właśnie na Cyganerii, to niedaleko mnie siedział chłopczyk, tez tak na oko 8-9letni i marudził.
Chociaż to zupełnie co innego,"Flet" jest też bardziej dla dzieci, w każdym razie na pewno bardziej niż Cyganeria
Stary 2006-04-23, 16:09   #22
tusia25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sandija
A, to niby już duży, ale czy go nie znudzi?
Bo jak byłam właśnie na Cyganerii, to niedaleko mnie siedział chłopczyk, tez tak na oko 8-9letni i marudził.
Chociaż to zupełnie co innego,"Flet" jest też bardziej dla dzieci, w każdym razie na pewno bardziej niż Cyganeria
Myślę, że się nie znudzi, widziałam to przedstawienie i specjalnie je wybrałam na ten pierwszy raz
Stary 2006-04-23, 16:12   #23
Sandija
Gość

A, no chyba, że tak.
A ja bym się wybrała na Aidę. Żałuję, że pewne rzeczy ciągle nie są wystawiane
Stary 2006-04-23, 22:32   #24
kochanie
Wtajemniczenie

A ja chciałam wczoraj wreszcie się dostać na tę Cyganerię... I nie dostałam wejściówki! O bilet nawet nie walczyłam, bo to trzeba dużo wcześniej no i sporo więcej kosztuje... A pani w kasie powiedziała, że sprzedała wszystkie bilety i 150 (!) wejściówek i więcej nie sprzeda. No i znowu muszę czekać na kolejny termin... ech! ale kiedyś mi się uda, bo jestem uparta

Byłam na Don Giovannim i baardzo mi się podobał... Ale ja to zboczona jestem nie tylko muzycznie ale też pod względem wzrokowym - w teatrze widzę najpierw stroje i scenografię a dopiero później aktorów
Polecam też Straszny dwór i La Traviattę... No i Nabucco ale niestety nie widziałam go w Warszawie tylko we Lwowie, więc nie wiem, jak wygląda u nas... Ale na pewno warto choćby dla tego słynnego chóru...

No i mam na koniec pytanie: była może któraś z Was na Wozzecku? Jakie macie odczucia?
Pozdrawiam serdecznie
kochanie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 19:56   #25
bonifaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sandija
A, no chyba, że tak.
A ja bym się wybrała na Aidę. Żałuję, że pewne rzeczy ciągle nie są wystawiane
Ja byłam na Aidzie, ale mówiąc szczerze średnio mi się podobała...

bonifaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 18:54   #26
tusia25
Raczkowanie

Czarodziejski Flet cudny
Aria Królowej nocy wbiła nas w fotele...
Memu dziecięciu z całej opery najbardziej podobał się.....
....wielki, kryształowy...żyrandol....
Stary 2006-05-05, 19:18   #27
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Moje ukochane to Madame Butterfly-udało mi się nawet wcisnąć na premierę do Opery Bałtyckiej
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-07, 11:05   #28
Malla
Nie depcze krokusów

KOCHAM "Zaczarowany flet", nikt nie potrafi tak wykonać Arii Królowej Nocy jak Maria Callas! Jestem w trakcie ściągania całości, ale żadne wykonanie mnie tak nie satysfakcjonuje jak Jej. Mozart jest u mnie na pierwszym miejscu.

Ostatnio byłam na wieczorze operowym i modliłam się, żeby trwał do rana... I żeby wejściówki były tańsze :P Nie mam wykształcenia muzycznego, ale często chodzę na darmowe koncerty i usłyszałam znaczącą różnicę w technice wykonania już od pierwszego taktu.

Śpiew klasyczny zawsze wyciska mi łzy z oczu, chyba przez to wibrowanie. Szkoda, że ja też potrafię tylko miauczeć Moja sąsiadka chodziła do szkoły muzycznej i z uchem przy ścianie słuchałam jej prób. Swoje zamiłowanie do klasyki i ostrego grania połączyłam, zasłuchując się w gothikmetalu ;]

Pozdrawiam Wam bardzo serdecznie, wielbicielki niszy (!) muzycznej, jaką jest "wycie i zawodzenie" (jak ja nienawidzę tych określeń). Jeśli jesteście z Krakowa, to z chęcią potowarzyszę którejś na koncercie
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-07, 11:28   #29
Sandija
Gość

Malla
Jak miło, że odkopałaś wątek - myślałam, że już całkiem utonął
Stary 2006-08-07, 17:22   #30
Malla
Nie depcze krokusów

Witam Warszawiankę
Całkiem niedawno, w okolicy Juwenaliów, byłam na darmowym koncercie w kościele, moja koleżanka śpiewała w chórze Akademii Pedagogicznej, oczywiście była orkiestra i soliści, wykonywali m.in. Ave Verum Corpus. Śpiewała przecudowna sopranistka, Jolanta Kowalska, śliczna, młoda (rocznik 1983) i koloraturowa. Nie zapomnę jej głosu, szkoda że prędko jej nie usłyszę - podobno wyjeżdża na stypendium za granicę.
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości