Oc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-23, 10:23   #1
Iwona6
Rozeznanie

Oc

Ponieważ na forum jest dużo użytkowniczek i użytkowników, którzy już jeżdżą; mam pytanie

Jakiego ubezpieczyciela polecacie, ile płacicie za OC?/
Szykuję się do kupienia samochodu, jestem świeżym kierowcą, no i mam problem
Pozdrawiam, Iwona
Stary 2008-07-23, 16:51   #2
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Dot.: Oc

Ubezpieczyciela Ci zadnego nie polece, bo sie nie znam, ale wiem, ze u mnie placa 360 za OC
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 07:14   #3
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Jeżeli jesteś świeżym kierowcą to warto kupić auto razem np z tatą lub z mężem, z kimś kto ma już duże zniżki za ubezpieczenie własnego auta i kilkuletni staż ubezpieczeniowy bezwypadkowy, wtedy te zniżki przechodzą na ciebie. Ja kupując auto w umowie miałam wpisane że jestem współwłaściecielem i dzięki temu mam maksymalne zniżki fakt, że tato troszkę ryzykuje przez to bo jak bym miała stłuczkę to jego zniżki przepadają, ale akurat bez problemu się zgodził, wcześniej tak było z moim bratem
Mam renault clio 1,2 z 1998 r. i płacę składkę w allianz. Składka podstawowa bez zniżek wynosi 598 zł ale ja mam ze zniżkami i płącę 251 zł rocznie, także różnica kolosalna.

Edytowane przez atabe_s
Czas edycji: 2008-07-24 o 08:27
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 09:19   #4
lunita
Raczkowanie

ja tez bede musiala ubezpieczyc auto i to bez znizek . nie chce brac samochodu na pol z tata, z racji tego ze zrobie stluczke i jemu zabiora znizki. Z tego co sie orientowalam to najtaniej jest w AXA
lunita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 09:26   #5
Ines1985
Zakorzenienie

Wszystko zależy od tego jaki samochód zamierzasz kupić... Jaki rocznik, silnik... Nasze kwoty nic Cie nie powiedzą, bo możliwe że mamy zupełnie inne samochody.
Mi w tym roku najtaniej wyszło w AXA. Ogólnie polecam, bo bardzo szybko, łatwo i przyjemnie załatwiłam wszystkie formalności związane z zakupem ubezpieczenia...

Płaciłam niecałe 900 zł, bo miałam jeszcze zniżkę za płatność z góry za cały rok. Do tego pierwsze samodzielnie zarobione 10% za bezszkodową jazdę .
Poza tym mam same zwyżki - za wiek, staż kierowcy, za Warszawę ...

Polecam inne wątki na temat ubezpieczeń (są na tym podforum, potem je wygrzebię i połączę z tym).

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 09:42   #6
Iwona6
Rozeznanie

Dziękuję bardzo za wszystkie rady, zobaczymy jak mi się uda, nie ukrywam,że będę szukała najtańszego ubezpieczyciela, no cóż pieniądze na ulicy nie leżą.....
Stary 2008-07-24, 10:00   #7
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwona6 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za wszystkie rady, zobaczymy jak mi się uda, nie ukrywam,że będę szukała najtańszego ubezpieczyciela, no cóż pieniądze na ulicy nie leżą.....
Jeśli bierzesz tylko OC, to patrz tylko na cenę . Bo warunki wszędzie są takie same.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 11:46   #8
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Cytat:
Napisane przez lunita Pokaż wiadomość
ja tez bede musiala ubezpieczyc auto i to bez znizek . nie chce brac samochodu na pol z tata, z racji tego ze zrobie stluczke i jemu zabiora znizki. Z tego co sie orientowalam to najtaniej jest w AXA
Hmm a dlaczego od razu myślisz że zrobisz stłuczkę? Mój tato absolutnie nie miał żadnych oporów przed tym żeby mnie dopisać do swojego ubezpieczenia, chociaż to zależy od człowieka no i gdzie będziesz jeździć - bo jak w jakimś sporym mieście to o stłuczkę pewnie nietrudno. Ja jestem z małego miasta i w sumie nie jeżdżę zbyt wiele do sąsiednich miast i w trasie. Dla mnie różnica 60% w cenie oc jest kolosalna.
Stary 2008-07-24, 13:58   #9
Demri
Rozeznanie

...

Edytowane przez Demri
Czas edycji: 2008-09-23 o 08:19
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 15:39   #10
Iwona6
Rozeznanie

DZiewczyny pisały wcześniej, że tak...
Stary 2008-07-24, 16:43   #11
lunita
Raczkowanie

ja na pieniadzach nie siedze ale jak bym nie daj Boze stuknela kogos to potem bym miala tyle gadania ze wole poprostu dolozyc w moim przypadku 300zl - 400zl i nie miec problemu
lunita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-24, 16:49   #12
Demri
Rozeznanie

Edytowane przez Demri
Czas edycji: 2008-09-23 o 08:20
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 20:35   #13
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

no cóż, ojciec nie byłby szczęśliwy jakby mu zniżki zabrali przeze mnie, ale ma do mnie zaufanie i sam mi takie rozwiązanie zaproponował
ja podałam tylko przykład jak płacić mniej za oc i wiem że wiele moich znajomych tak robi, ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego
mój tato jest właścicielem a ja współwłaścielem więc nie wiem jak jest w odwrotnej sytuacji
Stary 2008-07-26, 22:08   #14
dahufka
BAN stały

-

Edytowane przez dahufka
Czas edycji: 2008-08-07 o 00:28
dahufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 23:10   #15
iwon_100
Przyczajenie

hej. czy Axa jest Ok. mam zamiar kupić nowiutkie autko i mam dylemat bo w saolonie mam do zapłacenia 2.000,00 za ubezpieczenie, a Axa wyliczyła ok. 900.00
iwon_100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 23:56   #16
dahufka
BAN stały

Może i tak, ale sprawdź ile na następny rok będziesz miała zniżek. Tak na przykład nabiera Liberty Direct, że kusi na dobrą cenę, a potem u mnie np. ma się kilkanaście procent zniżki już na następny rok, a oni dają tylko kilka ...
dahufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 20:42   #17
Integra
Zakorzenienie

Dziewczyny, jeżeli macie samochód na spółkę z np. tatą, który ma duże zniżki, to w przypadku jakiejś stłuczki tata traci zniżki tylko na ten samochód. Zniżki na inne auto pozostają bez zmian. Tak więc nie przejmujcie się i korzystajcie ze zniżek

Integra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-13, 13:04   #18
kasia_1402
Rozeznanie

Zależy od ubezpieczyciela Jeżeli macie ubezpieczonych kilka samochodów w tej samej firmie, to może się zdarzyć że podniosą wam w razie stłuczki składkę na wszystkie auta.Dlatego należy uważnie czytać OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia).Najlepiej, jeśli macie mniej niz 26 lat- (poniżej tej granicy ubezpieczyciele naliczają zwyżki od 50 do 30 %)- zarejestrować autko na kogoś kto ma duże zniżki.Potem można np spisac umowę o darowiźnie 50 % auta -i startowac bez zniżek.

Jeśli zaś chcecie, mimo młodego wieku wcześnie zapracować na zniżki, niech ktoś dopisze was do dowodu rejestracyjnego np: przyczepki- koszty małe , a latka leca i potem koszty ubezpieczenia są znacznie niższe

Jeszcze jedna rada- nie zawsze tanie ubezpieczenie jest rzeczywiście tanie.Na początek firmy rzucają , najczęściej w pierwszym roku dośc duże zniżki, po czym się okazuje,że w następnym, są dużo mniejsze lub w ogóle znikają...

Nie mówiąc o ubezpieczeniu typu direct- tzn przez telefon...Kontakt z ubezpieczycielem jest wyraźnie ograniczony

A i jeszcze jedno nie do końca ufajcie brokerom tzn. multiagentom -zazwyczaj nie przedstawiają oni oferty najkorzystniejszej dla Was, tylko ofertę tej firmy, która im najwięcej płaci...Chyba ,że to ktoś zaufany, ale polecam samemu najpierw zdobyć rozeznanie w terenie...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości