Zatorowość płucna a tabletki antykoncepcyjne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-23, 19:15   #1
Miska82
Raczkowanie

Question

Zatorowość płucna a tabletki antykoncepcyjne

Chciałabym wiedzieć jak to w końcu jest. W marcu wylądowałam w szpitalu z zatorem płuc. Po badaniach okazało się, że zator został spowodowany tabletkami Diane 35 (wzięłam 5 opakowań). Po 6 miesiącach Sintromu pani doktor pulmunolog, uważa leczenie za prawie zakończone, tzn. na początek kontrola co kilka miesięcy, ale już bez żadnych leków (zmiany cofnęły się). Kiedy zapytałam o możliwośc powrotu do tabletek, powiedziała że mogę spróbować innych (oczywiście pod jednoczesnym okiem jej i ginekologa). Natomiast pani ginekolog, stwierdziła, że zatorowośc absolutnie wyklucza możliwość antykoncepcji hormonalnej. Zmartwiła mnie ta wiadomość, ponieważ w trakcie brania Diane, zniknęły bolesne miesiączki (podobno spowodowane wysoką wrażliwością jakichś zakończeń nerowych). A teraz znowu się męczę, no i nie wiem już kto ma rację . Dodam jeszcze, że nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów z płucami. Przed rozpoczęciem brania tabletek miałam wykonane podstawowe badania krwi + po pierwszym opakowaniu Diane próby wątrobowe (wyszły dobre).
Miska82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-23, 20:36   #2
bisskit
Raczkowanie

Dot.: Zatorowość płucna a tabletki antykoncepcyjne

hm, powikłania zatorowe to poważna sprawa, wydaje mi się, że najbezpieczniej byłoby nie wracać do hormonów... ale jestem ciekawa, co na to lekarz
bisskit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-23, 21:15   #3
Justy
Zakorzenienie

to powikłanie jest potencjalnie śmiertelne. myślę, ze powinnaś wybrać inną metodę niż pigułki.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne:
Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do stosowania DTA są: (...) choroby układu sercowo-naczyniowego i zakrzepica (w przeszłości lub obecnie)
Grupa IV – u tych pacjentek nie wolno stosować DTA bo ryzyko dla ich zdrowia związane ze stosowaniem tej metody jest nie do przyjęcia:
Choroby układu sercowo-naczyniowego: w przeszłości lub występujące aktualnie: incydent zakrzepicy tętniczej lub żylnej w przeszłości.przebyta zakrzepica
http://www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rek...cjaantykon.htm
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 19:17   #4
makadamia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miska82
Chciałabym wiedzieć jak to w końcu jest. W marcu wylądowałam w szpitalu z zatorem płuc. Po badaniach okazało się, że zator został spowodowany tabletkami Diane 35 (wzięłam 5 opakowań). Po 6 miesiącach Sintromu pani doktor pulmunolog, uważa leczenie za prawie zakończone, tzn. na początek kontrola co kilka miesięcy, ale już bez żadnych leków (zmiany cofnęły się). Kiedy zapytałam o możliwośc powrotu do tabletek, powiedziała że mogę spróbować innych (oczywiście pod jednoczesnym okiem jej i ginekologa). Natomiast pani ginekolog, stwierdziła, że zatorowośc absolutnie wyklucza możliwość antykoncepcji hormonalnej. Zmartwiła mnie ta wiadomość, ponieważ w trakcie brania Diane, zniknęły bolesne miesiączki (podobno spowodowane wysoką wrażliwością jakichś zakończeń nerowych). A teraz znowu się męczę, no i nie wiem już kto ma rację . Dodam jeszcze, że nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów z płucami. Przed rozpoczęciem brania tabletek miałam wykonane podstawowe badania krwi + po pierwszym opakowaniu Diane próby wątrobowe (wyszły dobre).
ja skonsultowałabym się zarówno z innym ginekologiem jak i pulmonologiem,
a swoja droga... 5 miesięcy brania Diany i bez badań krzepliwości...cóż niefrasobliwość niektórych lekarzy jest przerażajaca

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 21:45   #5
agusia_1988
BAN stały

ja biore diane od lutego i jeszcze sie nie spotkalam z takim przypadkiem. dobrze znosze pigulki i nic mi nie bylo. ale rozumiem kazda kobieta jest inna.ja tez zadnych badan nie mialam, lekarka zapytala sie o ostatnia miesiaczke i wytlumaczyla mi jak mam brac.ale chyba dobrze mi polecila w ciemno bo mi nic nie jest.
agusia_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 21:49   #6
agusia_1988
BAN stały

a co to jest ta proba watroby? czy to jest platne?bo pierwsze slysze.
agusia_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 22:29   #7
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Zatorowość płucna jest nie jest nie tyle problemem z płucami al z kończynami dolnymi, bo tam, w naczyniach tworzą się zakrzepy
wędrujące później do płuc z prądem krwi.
Tabletki są z pewnością dodatkowym i znaczącym czynnikiemm ryzyka, podobnie jak palenie papierosów, otyłość, żylaki, niektóre choroby ogolnoustrojowe, długie podróże autobusami, samolotami w klasie ekonomicznej (lub inna przyczyna nieruchomego, dlugotrwałego przebywania w pozycji siedzącej (kasjerka w Biedronce ???)
Nikt też na okrągło nie monitoruje krzepliwości krwi, a pojedyńcze może nie na wiele się przydać. Ważniejsze jest wychwycenie w porę pierwszych objawow,
nie należy zatem lekceważyć bolu i obrzęku kończyn!!
Po przebyciu opisanych objawów kategorycznie nie zalecałbym powrotu do doustnej antykoncepcji!!
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-12, 21:57   #8
Miska82
Raczkowanie

A co pan doktor na powie na temat plastrów w takiej sytuacji? Czy też sa zagrożeniem? (w końcu to też hormony). Czy w tym momencie zostają mi już tylko prezerwatywy jako zabezpieczenie?
Zostałam uczulona na obserwowanie czy nie puchną nogi, czy nie bolą, ale nigdy nie miałam takich objawów i nadal ich nie mam, może dlatego sporo czasu upłynęło zanim trafiłam do odpowiedniego lekarza .
Miska82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 11:30   #9
smoniczka
Raczkowanie

GG do smoniczka

A co ja mam zrobić biorę pierwsze opakowanie novyette wcześniej wziełam jedno opakowanie yasmin. I właśnie przy jasmin zaczęły mnie boleć nogi w łydkach. Poszłam z tym do mojej pani ginekolog i ona mi zmieniła tabletki właśnie na novynette i kazała brać aspargin, ale niestety bóle nie ustąpiły. Próbuję się do nie cały czas dodzwonić żeby się poradzić ale niestety bez skutku (niestety nie mogę osobiście iść do gabinetu). I nie wiem czy mam przerwać branie tabletek czy co? Kurcze zaczynam się bać
smoniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 22:43   #10
Joasia35
Przyczajenie

Od czterech lat stosuje terapie hormonalną przez dwa lata brałam Janine....później endokrynolog przestawił mnie na Yasmine przyznaję ze leki te dziłaja cuda w naszym organiźmie . .....w lutym tego roku zachorowałam na zapalnie płuc. Lekarz pulmonolg stwierdził że mam zatorowosc płucna ...szukali żylaków ktorych nie mam ....rózne zbieżnosci jesli chodzi o badanie wskaźnika krzepliwości krwi........sądze że jak sie nie wie od czego coś jest to się "zwala " na hormony"ostatnio powiedziałam na kontrolnej wizycie ze wszystkie leiki odstawiłam ...od razu scyntygraf sie polepszył.......( a nie odstawiłam- nie chę umierac z bólu przy miesiaczkach)cały czas tzn od lutego z małymi przerwami jestem na hparynie drobnocząsteczkowej....no tabene mój ginekolog wcale nie twierdzi ze tylko hormonalne leki moga byc przyczyną zatorowosci....poza tym ....czasem to zbieg róznych okloiczności...nie wiem jak się to potoczy dalej ale duzo wiem na temat tej choroby i słuze pomocą . nieznanowska
Joasia35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 01:17   #11
olikbt21
BAN stały

Nie bądź głupia, jest tak dużo metod antykoncepcyjnych, a ty dla tej jednej chcesz ryzykować życie?

Otrząśnij się!

Gratuluję mądrego ginekologa.
olikbt21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 23:31   #12
agatka-szoszonka
Raczkowanie

Odstaw. przechodzę epizod zapalenia żył. nadal jestem na heparynie, zmiany nie chcą się cofać za bardzo. nie ryzykuj zdrowia.
agatka-szoszonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 12:19   #13
Joasia35
Przyczajenie

Nie wiem od czego to zależy, u mnie widać znaczne poprawy perfuzji płuc ..........miałam zatorowość płuc ........podobno , bo tak naprawde nikt z lekarzy nie ośmielił się mi powiedziec że to jest na pewno zatorowość tylko raczej "prawdopodobieństwo".Stos owana heparyna drobnocząsteczkowa około 170 zastrzyków cleksane, fraxodi ostanio fraxiparina pozostawiły mnówstwo zrostów którch nie moge sie pozbyć ale efekt leczenia jest znaczący. Pragnę nadmienić iz nigdy nie miałam problemów z otyłością nadwagą czy nadciśnieniem........pozd rawiam. I prosze nie krytykować opinii każdy może je mieć a my chyba raczej mamy wymieniać sie doświadczenniami. Żaden też lekarz nigdy nie podważa autorytetu innego lekarza. Z szacunkiem dla wszystkich czytelnikow i czytelniczek.
Joasia35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 14:27   #14
mysza007
Zakorzenienie

Ja lada chwila zacznę brać tabletki anty ze względu na torbiel i bolesne miesiączki, ale jak czytam takie wątki to po prostu mi się tych tabletek odechciewa. Z resztą zastanawiałam się i tak nad nimi wcześniej dla antykoncepcji i niezbyt się mogłam zdecydować. Teraz je zacznę brać bo muszę, ale po przeczytaniu wielu wątków i informacji o tabletkach i skutkach ubocznych zaczęłam się ich obawiać. Wiem, że może akurat będą mi służyły, ale jestem nastawiona do nich bardzo sceptycznie.
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 16:27   #15
madana
Zakorzenienie

Absolutnie nie wolno ci wróćić do jakichkolwiek hormonów, jeśli przeszłaś juz zakrzepicę, to wyjątkowo poważna choroba, która może skonczyć się nawet śmiercią. Moja młodsza siostra po tabsach dostał zakrzepicy, ale mózgowej, uwierz, to że żyje jest cudem! Przy tak poważnym schorzeniu powrót do tabsów czy plastrów (też przecież hormony!) może spowodować nawrót choroby. Odpowiedział ci na forum już lekarz,że odradzałby ci antykoncepcję hormonalną, i tak zrobi każdy normalny, odpowiedzialny gin, no chyba że trafisz na szarlatana, który będzie uważal, że nic takiego się nie stało i możesz brać. Tylko że ja bałabym się o życie, bo należysz (tak jak i ja) do tej gruoy kobiet, któe nie mogą brać hormonów.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości