|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
"Życie na życie" - kto oglądał?
No właśnie, z kim mogę pogadać na temat tego filmu?
![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: "Życie na życie" - kto oglądał?
Oglądalam
![]() Emocje? Film ogladalo mi sie fantastycznie ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystko w tym filmie(poza drobnymi szczegółami) byloby genialne gdyby nie to przerysowane (idiotyczne?) zakonczenie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * B.Bloom zauwazyla, że było dla Gale'a wiele okoliczności łagodzących i gdyby nie "trefny" adwokat, którego sam celowo wynajął, prawdopodobnie nie byłoby mowy o wyroku śmierci * czemu Gale mając całe 6 lat (które spędził w celi śmierci) "obudził sie" dopiero 4 dni przed egzekucją i postanowił wynająć dziennikarkę, która miałaby oczyścić go z zarzutów (czy może, jego imię po śmierci, jak sam powiedzial)?? I PO CO on ją właściwie zatrudnił?? Po co kazał jej rozwiązywać zagadkę skoro wiedział, że umrze. Przecież i tak było postanowione, że Dusty odda kasetę policji PO śmierci Gale'a. Wiec cała ta gonitwa za dowodami, zepsuty samochód na środku drogi, dramatyczna finałowa scena, w której Bitsey nie zdążyła przed wykonaniem wyroku, wydają się nie mieć sensu ![]() Nie podobała mi się też pobrzmiewająca w początkowych scenach "hawajska ![]() ![]() Ogólnie film bardzo, bardzo mi się podobał, zagadnienia które poruszał, mroczny, deszczowy klimat (yeah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Filmk chyba wejdzie do dziesiatki moich ulubionych ![]() ![]() A wam się podobał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A to w kinach przepraszam jest o od ilu lat,jeśli tak, bo ja nie mam na co iść do kina z kolega, może by było w sam raz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Re: "Życie na życie" - kto oglądał? do Margo
Wiesz, jak nie za bardzo zrozumiałam wątek żony Davida - te pieniądze w końcowej scenie filmu, podrzucane przez Kowboja i pocztówkę od Berlin - właściwie tej intrygi też nie rozumiem - czy to żona Davida "wynajęła" Berlin, by uwiodła Davida? Czy to miało być pretekstem do podważenia jego kompetencji jako ojca? (chęć odizlolowania go od dziecka?)
![]() Szczerze mówiąc, nie za bardzo to rozumiem ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Lejus, teraz niedawno byla premiera (nie pamietam dokladnie kiedy) ale film wciaz jest grany w kinach (i bedzie prawdopodobnie jeszcze przez dlugi czas
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Re: "Życie na życie" - kto oglądał?- uwaga SPOILER!
Helena
![]() Jesli chodzi o watek Berlin... Mysle, ze tu akurat nie bylo zadnej intrygi. Berlin byla wsciekla na Davida, czula sie upokorzona, wiec chciala sie zemscic ![]() Gale sam powiedzial Bitsey, ze nie przyszla tu po to zeby go ocalic od smierci, ale zeby ocalic jego pamiec po nim, jego dobre imie w oczach syna. W koncu ujawniona nagranie, ktore pokazalo swiatu, ze David byl NIEWINNY. Ale w sprawie Berlin, niepewnosc w sercu jego zony, na pewno pozostala. W koncu, po smierci meza, kobieta dostaje pocztowke, ktora wszystko wyjasnia, ktora sprawia, ze Gale w oczach rodziny, oczyszcza sie z zarzutow calkowicie ![]() Jesli zas chodzi o pieniadze, to bylo jedyne co mial, wiec walizke podarowal zonie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Re: "Życie na życie" - kto oglądał?- uwaga SPOILER!
Dziękuję, Marguś
![]() Tak właśnie myślałam, ale co dwie opinie to nie jedna... ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Gość
|
Hello, też oglądałam
![]() Margo, a ja myślę, że to miało sens. Plan był taki, żeby dziennikarze nie zdążyli przed śmiercią Gale'a, dlatego tak późno zaangażowano dziennikarkę. David i Constance poświęcili swoje życie (życie za życie) dla idei, dla której bezskutecznie walczyli, a ich śmierć to była jakaś droga zwrócenia uwagi na problem niewinnie skazanych na śmierć. David pragnął jedynie oczyszczenia swego wizerunku w oczach syna, nie chciał zostać jakimś bohaterem uniewinnionym. Ogólnie film warty obejrzenia, troszkę zagmatwany, jak większość ze Spacey, w K-PAX jako Prot był rozbrajający ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jezeli pozwolicie, to wlacze sie do dyskusji. I na wstepie powiem,ze mi sie film w ogole nie podobal. Strasznie wydumany, problemy tak uniwersalne jak stucznie przedstawione - przypomnial mi sie Dekalog Kieslowskiego. To ja juz wole Mameta.
Rozwiazanie od polowy filmu latwe do przewidzenia. No bo po co by bohater wzywal dziennikarza do rozwiklania sprawy dopiero na 4 dni przed egzekucja? Z daleka pachnie "misternie skonstruowana intryga", pozal sie Boze. Winslet odpychajaca, z gatunku "agresywnych na dzien dobry". Spacey - meczennik z psim wzrokiem wzbudzal we mnie li tylko smiech. Generalnie, zadna z postaci nie wydala mi sie sympatyczna. Sadze, ze odpowiedz na pytanie: "dlaczego zgodzil wziac w tym udzial" odnalezc mozna w pseudofilozoficznych dywagacjach na temat Judasza i na temat Sokratesa, wyglaszanych przez Kevina Spacey w tzw. "pijanym widzie". Ok, dostal co chcial. Udowodnil cos? Nie wiem. Moze to, ze nalezy sie wystrzegac naduzywania alkoholu. Reasumujac: dla mnie gniot z wielkim zadeciem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Asienko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jesli chodzi o K-Pax to brak mi slow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.