|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kto jedzie po Pana Młodego?
Witam! Mam dylemat odnośnie tego kto jedzie po pana młodego do jego domu. Bo słyszłam, że wypadałoby żeby pojechały po niego dwie dziewczyny z mojej strony. Myślałam o mojej siostrze (czyli swiadkowej) oraz kuzynce. Ładnie to potem wygląda jak Pan Młody idzie w prowadzony przez dziewczyny. I czy moga to być mężatki? Jeśl słyszałyście o takim zwyczaju to proszę o pomoc! Dziękuje i pozdrawiam!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kto jedzie po Pana Młodego?
Nie wiem czy to jest zwyczaj, ale tak tez było na weselu mojej siostry. Po Pana Młodego pojechała świadkowa i Ja (siostra Pani Młodej). ładnie to wygląda jak Pan Młody idzie pod rekę z dwiema dziewczynami. Może tak po prostu się przyjęło.
Czy w ogóle w tym temacie jest jakaś zasada ? ![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
pierwsze slysze o takim zwyczaju
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A ja myslalam, ze pan mlody przyjezdza z dwiema dziewczynami, ale ze swojej strony, tzn jakies siostry/kuzynki i wtedy starsza druhna go wykupuje od tych dziewczyn zanim wejdzie po mloda... U mnie przynajmniej tak bedzie wlasnie. Taka tradycja po prostu. A ja jestem straszna tradycjonalistka
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Faktycznie u nas na lubelszczyźnie tak jest, chociaż zauwazyłam że teraz nie zawsze, młodzi rezygnują , z tego co ja wiem to dziewczyny są ze strony młodego i mają to być panny, czy u mnie to będzie? jeszcze nie wiem
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a ja jestem z Lublina i pierwsze słysze o takim zwyczaju
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Znam ten zwyczaj.... I chcemy go u nas tez wprowadzic i ciutke zmodyfkowac.... Mlody przyjedzie z dwoma pannami i swiadkiem natomiast mnie bedzie pilnowac dwoch kawalerow
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Pierwsze słysze o takim zwyczaju.narzeczony mieszka ok 150km odemnie wiec poprostu przyjedzie ze świadkiem i rodzicami, no potem reszta oczywiscie
![]() A wiecie moze jak to wygląda, w przypadku takiej odległosci jak u nas - czy mój TŻ ma jechac ze swoim świadkiem i rodzicami w jednym aucie tym w którym my później pojedziemy do slubu? czy on kierowca i świadek w tym ślubnym udekorowanym a rodzice w innym?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie spotkałam się z takim zwyczajem. U nas po Pana Młodego podjeżdża tylko kierowca i potem jadą po Pannę Młodą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja też o tym zwyczaju nie słyszałam, ale ostatnio przyszła teściowa mi powiedziała, że u nich tak jest, że Pana Młodego wyprowadzają dwie panny i z nim jadą po Pannę Młodą.
U mnie za to przeważnie było tak, że Pan Młody jedzie ze świadkiem i rodzicami po Pannę Młodą. Jakoś nie widzi mi się to, że mój narzeczony przyjedzie z jakimiś dziewczynami po mnie ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
U mojej bratowej był taki zwyczaj. Mojego brata prowadziła jego świadkowa i kuzynka Panny Młodej, a potem One dla Pana Młodego wykupywały Pannę Młodą od świadka
![]() ![]() Ponieważ ślub cywilny i kościelny w tamtych czasach (jakieś 12 lat temu) był oddzielnie, to tzw "wykupiny" miały miejsce przed ceremonią kościelną oczywiście.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja także pierwszy raz słyszę o takich zwyczajach. U mnie po prostu mój Tż przyjechał ze świadkiem, drugim samochodem przyjechali jego rodzice. Kiedy przyjechali pod dom, ja wyszłam z moimi rodzicami go przywitać. Otrzymałam bukiet, jemu wpiłam butonierkę i do domku na błogosławieństwo. W między czasie ta rodzina, która chciała już czekała u mnie na błogosławieństwo, reszta już w Kościele...
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie slyszałam o takim zwyczaju. a nawet gdybym słyszała tobym go nie zachowała :P teraz nie mieszkam razem z narzeczonym, ale zanim nastąpi TEN dzień na pewno będziemy mieszkać już pod jednym dachem. i nikt nie będzie musiał jechać po narzeczonego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Fajny zwyczaj, ale obawiam się że u mnie taka tradycja nie będzie zachowana.. Zapewne pan Młody przyjedzie do mnie z całą obstawą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.