|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Moje początki
Hej Wam wszystkim
dopiero w fotografii początkuje i bardzo proszę o rady co do tych zdjęć.Jak z ostrością,kadrem itp będę wdzięcznapozdrawiam jak na razie to wszystko.pierwsze dwa zdjęcia są z maja chciałam je prędzej wrzucić,ale nie było czasu a przez całe wakacje też mnie w domu nie było więc nie było okazji do robienia zdjęć,ale fotografia mnie "wkręca"
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje początki
witaj
poczytaj trochę na temat kompozycji i kadrowania, bo bogatsza o tą wiedzę będziesz robić lepsze zdjęcia. Te nie są złe, ale lekko nudnawe, mało się na nich dzieje. Unikaj centralnych kadrów i pamiętaj o zasadzie linii w kadrze. Poza tym używaj innego balansu bieli i dbaj, żeby kolory były wyraźniejsze. Konwalie są leciuteńko prześwietlone. Na 4 niepotrzebna jest ta nieostra plama liścia, psuje kompozycję i zdjęcie nie jest udane. Łapa mogłaby być inaczej skadrowana. Postaraj się bardziej ostrzyć na zdjęciach, możesz używać większej wartości przysłony i dbać o głębię ostrości. Czytaj i ucz się, rób foty metodą prób i błędów, dbaj o to, żeby każda fotka tworzyła własną, zamkniętą kompozycję o charakterystycznym, dobranym i tylko dla Ciebie właściwym klimacie, a będziesz robić świetne zdjęcia. Nie poddawaj się! |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
dzięki wielkie za udzielenie rad,na pewno poczytam i nie poddam się
![]() dzisiaj wieczorkiem będą nowe zdjęcia jak tylko bateria z aparatu się naładuje ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
następne...zrobiłam chyba z 200zdjęć i zobaczyłam jakie można błędy robić...fotografia to nei cyknięcie zdjęcia...nieraz tez sam obiekt musimy fotografować x razy...
mam nadzieję,że z czasem dojdę do wprawy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez pyska17 Czas edycji: 2008-08-23 o 21:22 |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
masakra co to jest?
proszę wrzuć zdjęcia normalnie bo trudno sie połapać nie opisze wszystkich zdjęć bo ich poprawić sie nie da je po prostu trzeba usunąć http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1219517868 następnym razem zetrzyj kurz ze świeczki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1219517874 tego nie da sie skomentować skąd ty tyle kurzu nabrałaś ? no róże przeżyje i to też http://images44.fotosik.pl/4/7fb06ed456f671fe.jpg ale resztę jest mi ciężko skomentować błagam pomóżcie sama jestem ciekawa waszych komentarzy |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
właśnie chciałam ująć to z kurzem,ale chyba źle zrobiłam.rozumiem,że masakra
![]() będę wprawiać się,ponieważ to początki,ale nie usprawiedliwiam się tym...wolę robić zdjęcia faunie.Jutro spróbuję porobić zdjęcia koniom.ps-zdjęcia były robione w starej,opuszczonej stodole...lubię takie klimaty,ale chyba wszystko źle zrobiłam:/ ps-liść był fotografowany przed wycieraniem z kurzu,ale mam jeszcze czyściutkie liście po starciu sfotografowane i przeczytałam właśnie imponujący artykuł o kompozycji i kadrowaniu...teraz wiem,że robiłam błędy,ale człowiek uczy się na błędach przecież
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
jakoś dziwnie zdjęcia powrzucałaś i faktycznie ciężko się je ogląda bo są w kupie wszystkie.
200 zdjęć mówisz? tak to jest, jak się ma cyfrówkę i się klatek nie szanuje wiem, ze na początku tak jest, że wszystko wydaje się warte uwiecznienia, ale postaraj się spojrzeć bardziej krytycznym okiem. Bo np. co jest interesującego w tej świeczce, albo w zakurzonym liściu? takie cyki. Stara opuszczona stodoła to na pewno ciekawy temat, trzeba tylko wiedzieć, jak to pokazać. Póki co na Twoich zdjęciach jet taki miszmasz
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
dzięki wielkie za rady
teraz będę się coraz bardziej starać )będę ujmować ciekawe "obiekty" a nie cykać,bo to warto umieścić na prawdę dzięki
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Rady bardzo słuszne, ale ja chciałam Ci napisać, że fotografie mają też wzbudzać emocje i kiedy oglądałam twoje zdjęcia to raz miałam uśmiech na twarzy, raz oczy otwarte ze zdziwienia, czy niesmak. Generalnie błędy błędami, ale widać, że się starasz i uczysz - twoje pomysły też nie są złe choć wymagają dopracowania.
Ciekawi mnie jakie będą następne
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
dzięki
za rady,bo na pewno mi pomogą dzisiaj pójdę pod wieczór zrobić kilka zdjęć.teraz wiem jak powinno się kadrować i czytałam o kompozycji wielkie dzięki.pozdrawiam
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
daje zdjęcia,które robiłam przed wczoraj...uwaga obiekt był bardzo ruchomy dlatego trudno było ująć to moje szczęście
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
dalej...ostatnie zdjęcia robione dużo wcześniej...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
tu jeszcze dwa
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
jest lepiej ćwicz dalej pooglądaj zdjęcia innych
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
dzięki oczywiście będę oglądać
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
fotki z dzisiaj...z przed 2h
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps-żeby zdjęcie zobaczyć w pełnym rozmiarze (i tak są zmniejszone)wystarczy na nie kliknąć myszą |
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
hej
Powiem szczerze że tylko ostanie zdjęcie mam potencjał a reszta to po prostu pstryknięcie. Żeby zrobić dobre zdjęcie trzeba trochę pomyśleć i użyć wyobraźni. Nie rób więcej owadów które na zdjęciu są bardzo małe. Żeby zrobić dobre zdjęcie makro trzeba mieć dobry sprzęt taki aby osa była na całym zdjęciu i wtedy takie zdjęcie robi wrażenie. A i szanuj swój aparat bo 200 zdjęcie naraz to bardzo dużo ja tyle robie na całodniowej sesji zdjęciowej.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Widać, że się starasz po ilości zdjęć
Więc tak, to co rzuca mi się w oczy to centralny kadr i "uciekająca" ostrość to znaczy, że jest nie tam, gdzie powinna być. Koniki polne niewyraźne i nieciekawe kadry. Kadrowo najciekawsze wg to http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...eed0df5dc8169b Pszczółki szkoda, że nie są bliżej i nie są wyostrzone. Jest ich "za mało" na poszczególnych zdjęciach tzn za duże zdjęcia i za mała pszczółka. Kwiaty były by bardzo fajne, ale są poprzepalane, za jaskrawe, dają po oczach. Mimo to podoba mi się najbardziej to zdjęcie http://www.wizaz.pl/forum/attachment...6&d=1219667294, choć za dużo światła i przepalone lekko, przez co nie na całym kwiatku widać szczegóły na płatkach. Kwiaty w słońcu są, wbrew pozorom, bardzo trudne do fotografowania. Wiem coś o tym, bo sama się zmagam jak nie przeplalić i zachować kolor. A może ktoś ma dobrą receptę na to by zdjęcie nie było za ciemne, ani za jasne i było wyraziste i miało przy tym żywy kolor? Kwiatki i robaczki to mój ulubiony temat, ale też jestem amatorką i uczę się dopiero, więc to moja skromna opinia
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
dzięki wielkie...oczywiście będę się starać coraz bardziej
i nie będę pstrykać tylu zdjęć chciałam ująć pszczółki bliżej,ale niestety bałam się,że mnie dziabną...dziękuję za wszystkie rady są mi bardzo pomocne
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
CENTRALNE KADRY!!
Najlepsze z dotychczasowych jak dla mnie --> https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1219606629 mimo, że rozmazany
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
dzięki
) mam nadzieję,że z czasem i techniką okiełznam te kadry
|
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Łoj łoj
Myślę, że powinnaś bardziej stawiać na jakość nie na ilość. Czasem lepiej pół dnia pomęczyć się nad jednym zdjęciem ale mieć satysfakcje. Zanim zrobisz zdjęcie zastanów się czy temat jest ciekawy, czy zdjęcie ma mieć jakieś przesłanie itp. itd. Ja tu widzę jakieś kwiatki, rdzę, kurz. Nic nie przyciąga wzroku. Powodzenia.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.

dopiero w fotografii początkuje i bardzo proszę o rady co do tych zdjęć.Jak z ostrością,kadrem itp

wiem, ze na początku tak jest, że wszystko wydaje się warte uwiecznienia, ale postaraj się spojrzeć bardziej krytycznym okiem. Bo np. co jest interesującego w tej świeczce, albo w zakurzonym liściu? takie cyki. Stara opuszczona stodoła to na pewno ciekawy temat, trzeba tylko wiedzieć, jak to pokazać. Póki co na Twoich zdjęciach jet taki miszmasz