|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bóle menstruacyjne
Witajcie drogie Panie.
Pisze ponownie z prośbą o pomoc. Oczywiście dotyczy to mojej dziewczyny. Ma taki problem że co miesiąc pierwszego dnia dosłownie umiera tak mocno boli ją brzuch ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Bóle menstruacyjne
chyba pójście do lekarza będzie najlepszym pomysłem, skoro nawet najsilniejsze leki przeciwbólowe bez recepty nie działają.
ja osobiście biorę nospa forte + ketonal. pomaga skutecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kurde, tylko jak ja namówić na pójście do ginekologa
![]() ![]() A czy ten ketanol jest bez recepty? Powiem szczerze że tego zestawu jeszcze nie stosowała, tzn nospa forte + ketonl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ketonal jest bardzo silnym i raczej niezdrowym (jeśli często używanym) środkiem - bo źle wpływa na błonę śluzową żołądka. I oczywiście jest tylko na receptę, tak jak nospa forte. Jedna tabletka nospy forte to odpowiednik dwóch zwykłych nosp pod względem zawartości substancji aktywnej.
Ile lat ma twoja dziewczyna? W pewnym wieku każda dziewczyna powinna pójść do ginekologa, niezależnie od tego czy ma jakieś niepokojące objawy czy nie. Jeśli współżyjecie - tym bardziej. Silny ból miesiączkowy może być objawem nieprawidłowości, ale nie musi. Niektóre dziewczyny po prostu "taką mają urodę". Jednak zawsze należy się przebadać, aby wykluczyć np. endometriozę, która objawia się silnymi bólami podczas miesiączki (nie chcę powiedzieć, że ona to ma, tylko że trzeba sprawdzić co jest przyczyną; tylko lekarz dobierze odpowiedni tok postępowania). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moja dziewczyna ma 18 lat i te bóle ma naprawde silne i to mnie bardzo martwi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dizel Twoja dziewczyna powinna jak najbardziej sie udac na wizyte do ginekologa. nie rozumiem dlaczego ona nie chce?
przeciez to jej pomoze, lekarz przepisze jej jakies srodki lagodzace bol i bedzie lepiej !!! Łykanie duzej ilosci tabletek pzreciwbolowych tylko uodparnia organizm i mu szkodzi a potem juz nawet nie czuje sie poprawy, takze im szybciej tym lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Namów ją, żeby poszła do lekarza, tak silne bóle mogą wynikać na przykład z nieodpowiedniego poziomu jakiegoś hormonu, i nie wyleczy się tego bez pomocy lekarza, który może stwierdzić, w czym problem i zapisać odpowiednie leki. Zresztą niezależnie od dolegliwości, jeśli Twoja dziewczyna ma 18 lat, to tak czy inaczej już najwyższy czas na wizytę u ginekologa. Może wiesz, czemu Twoja dzieczyna tak strasznie nie chce tej wizyty? Jeżeli podasz jaj argumenty, może wymyślimy coś, czym będziesz mógł ją przekonać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ok, kupie Jej aleve. Ale czy ten lek jest tylko w jednej wersji jeśli chodzi o jego moc czy są różne rodzaje? Jak myślicie, podczas bóli 2 nospy i jedna tabletka aleve to dobre połączenie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
hmmm ja radze jak dziewczyny,zeby jak najszybciej poszła do ginekologa,bo jak widze,to ona bierze, bardzo duzo tabletek przeciwbólowy,co źle to wpływa na jej organizm...aleve sam w sobie jest mocny,a jeszcze jak połączysz to z nospami,to będzie mieszanka wybuchowa..namow ją na wizyte..porozmawiaj z nią,a jak trzeba to i jej towarzysz,jesli ona się wstydzi...prosze Cie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Naprawdę, lekarz będzie najlepszym wyjściem. Niech będzie nawet internista, może da jej skierowanie do ginekologa i wtedy będzie Ci łatwiej ją przekonać do wizyty... A przynajmniej powie, czy może wziąć dwie nospy i aleve
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ketonal jest jedynym lekiem ktory mi pomagal do pewnego czasu,bo osobiscie tez cierpie tak jak twoja dziewczyna.Ale tak jak juz powiedziala jedna z wizazanek jest bardzo silny i niezdrowy,po jakims czasie twoja dziewczyna moze miec pozniej problemy z zoladkiem dlatego nie polecam(sama tez przestalam juz go brac).Teraz zaczelam brac APAP NOC,tez jest dosc mocny bo jak sama nazwa mowi jest na noc i powiem ze mi nawet pomaga tez.Wypróbuj ten apap,moze cos pomoze.No a ketanol jest na recepte,gdyz jest bardzo silny i tylko lekarz wlasnie z powodow takich boli moze ten lek przepisac,ale raczej nie polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem można wziąć jednocześnie Aleve i No-spę. Aleve należy do grupy tzw. NLPZ, czyli niesteroidowych leków przeciwzapalnych (do tej samej grupy należy ketoprofen - składnik Ketonalu, czy też paracetamol). Według ulotki należy zachować ostrożność przy jednoczesnym podawaniu No-spy z lewodopą (lekiem na Parkinsona).
Natomiast nie można łączyć Aleve z aspiryną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja mam 17 lat i od 10 miesyiecy tez wlasnie cierpie na takie bole choc wczesniej przez ponad dwa lata tak nie mialam...no i wlasnie dalyscie mi tu do zrozumienia ze to moze byc przyczyna jakiejs nieprawidlowosci,zaczynam sie martwic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Tez uwazam ze pojscie do lekarza jest najlepszym wyjsciem.Przezywalam to samo co ona.Co miesiac zastrzyki przeciwbolowe i przechodzilo.Teraz wprowadzajac do "diety"wiecej warzyw i owocow(uwaga na straczkowe bo u mnie powoduja wzdecia)mam powiedzmy spokoj.Biore tylko raz ketonal i to zawsze z oslona zoladka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.