|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Hyundai Accent- plusy i minusy
Drogie Wizażanki!
Właśnie zastanawiam się nad kupnem Hyundaia Accent i chciałabym poznac wasze zdanie na temat tego autka Generalnie interesuje mnie wszystko na ten temat (niezawodnośc, koszty utrzymania, spalanie itp...) Czy to auto nadaje się dla świeżo upieczonego kierowcy? Dodam jeszcze, że moja rodzinka liczy 4 osoby łącznie ze mna ![]() Bardzo proszę o Wasze opinie, wszystkie za i przeciw
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Hyundai Accent- plusy i minusy
nie moge Ci nic napisac na temat tego samochodu gdyz nie znam nikogo kto by go mial
ale oto link gdzie poczytasz opinie wlascicieli tego samochodu , mam nadzieje ze sie przyda ![]() http://www.autocentrum.pl/oceny/hyundai/accent/ nie wiem ktora generacja cie interesuje wiec musisz sama wybrac
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Zgłasza się użytkowniczka Hyundaia Accenta z 2001r
Szczerze moge go polecić jako auto rodzinne, autko jest z nami od poczatku było zakupione w salonie. Zaczełam nim jeździć zaraz po zdaniu prawo jazdy także jak najbardziej nadaje się dla świeżo upieczonego kierowcy. Jeśli chodzi o wady to właściwie mogę tylko narzekać na to, że przy kupnie auta nie wzieliśmy dodatkowo w opcji klimatyzacji i wspomagania kierownicy, chociaż daje sobie rade bez wspomagania, a jestem drobną osóbką . Czasami może brakować troche mocy mamy silnik 1.3, ale jakoś daje rade. Do tej pory jeśli chodzi o usterki nadprogramowe wymieniony został tylko immobilizer, reszta rzeczy takich jak klocki hamulcowe, amortyzatory, płyny itp. z tymi wydatkami musimy się liczyć w każdym aucie. Spalanie na trasie w granicach 6,5 - 7l w mieście 7,5 - 8l ale wszystko zależy od tego czy mamy ciężką nogę . Jeśli będziesz brała pod uwagę kupno używanego Accenta zwróć uwage na przednią belkę pod chłodnicą dość szybko łapie ją rdza. Ogólnie polecam Accenta jako auto rodzinne - spalanie w granicach rozsądku, niedrogie, mało awaryjne (odpukać). Jeśli nasuną Ci się jeszcze jakieś pytania pisz
|
|
#4 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Całkiem zadawalająca wypowiedz na temat autka Nasówa mi się jeszcze jedno pytanko: do tej pory jezdziłam tylko corsą, czy duża różnica jest w prowadzeniu hyundaia? Szczególnie chodzi mi o parkowanie, jest on jednak trochę wiekszy Acha i jeszcze jedno. Co do spalania niezbyt dużo mi mówią te cyfry, niestety nie znam sie na tym to dużo czy mało pali? Wiem, że to głupie pytanie, ale naprawde sie nie orientuje w tych sprawach
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ja się przysiadałam na Accenta od razu po zrobieniu prawka jeździłam głównie corsą czasami zdarzało się punto. Na początku trzeba się nauczyć odległości przodu do poprzedzających aut, wiadomo Accent jest troche większy, ale bez problemu po paru parkowaniach przyzwyczaisz sie do niego.
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wielkie dzięki Mam nadzieję, że szybko opanuję tą sztukę
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Po przesiadce, Accent też wydawał mi się duży, po prostu napoczątku dłużej zajmowało mi parkowanie. Bałam się żeby nie zachaczyć przypadkiem przodem innych aut przy wjeżdżaniu, wyjeżdżaniu z prostopadłego, ale po jakimś czasie wyczujesz te odległościu. Kiedyś trzeba się przesiąść do większego auta
Przy kupnie zwróć uwage na tą przednią belke pod chłodnicą lubi rdzewieć w Accentach, a zawsze to jakiś pretekst żeby sprzedający opuścił troche cene, i obowiązkowa wizyta na stacji diagnostycznej. Powodzenia
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
liczy to sie tak powiedzmy ze w miescie pali 7,5 l ( zuzycie benzyny zalezy od tego jaki mamy styl jazdy, od tego jaki silnik ma autko - im mniejszy silnik tym mniej spalania, czy wlaczona mamy klimatyzacje). Czyli wspomniane wczesniej 7,5 l benzyny starcza na 100km. Przy cenie benzyny ( dzisiejszej ) 4,39 zl , 100km bedzie Cie kosztowac 7,5 * 4,39 = 32,93 zl golf TŻta pali 5,5 - 6 litrow w trasie a przy wlaczonej klimie jakies 0,5l wiecej. W miescie 6,5l przy wylaczonej klimie. Cienki pali na trasie 5l a w miescie 6l Fiat Siena silnik 1,6V pali 7,5l - 8l na trasie a w miescie 9 - 10 l ![]()
|
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo Ci dziękuję za takie wytłumaczenie, więc teraz już rozumiem
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ciesze sie ze moglam pomoc.
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
przypomnialo mi sie, pewnie o tym wiesz ale napisze moze komus innemu sie przyda. Samochod niekoniecznie musi byc na benzyne czyli (Pb 95 lub Pb 98 drozsza) moze miec silnik diesla i wtedy lejemy rope (czyli ON) kiedys ropa byla tansza od benzyny jednak obecnie ceny sa takie same ewentualne pare groszy ropa jest tansza. Zaleta diesla jest to ze silnik jest bardziej wytrzymaly , mozna dluzej nim jezdzic i pali okolo
1l - 1,5l mniej od benzyny.Jednak jezeli kupujesz samochod uzywany z silnikiem diesla napewno bedzie mial on duzo wiekszy przebieg. Mozna tez miec samochod na gaz czyli samochod z silnikiem benzynowym z butla z gazem . Mozna zamontowac gaz w serwisach przeznaczonych do tego koszt to od 1,5tys wzwyz. Samochod na gaz pali wiecej czyli jezeli auto na benzyne palilo 7,5l to na gaz bedzie palilo okolo 8,5l -9l gazu. Oczywiscie jezdzac na gazie samochod nie pobiera benzyny. Litr benzyny kosztuje 4,39zl a gazu 2,25zl. Czyli 100km na benzynie kosztuje nas 7,5*4,39 = 32,92zl a 100km na gazie bedzie nas kosztowac 9*2,25 = 20,25zl. Wiec na gaz wychodzi taniej o 12,67zl Oczywiscie sa zwolennicy i przeciwnicy instalacji gazowej ale to juz zalezy od Ciebie jaki Ty samochod wybierzesz
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Jezeli zdecydujesz sie na samochod z gazem to pojedz do serwisu gdzie zakladaja go zeby sprawdzic czy instalacja jest dobrze zalozona. Jesli bedziesz kupowac samochod i bedziesz chciala go przerobic na gaz to przed kupnem samochodu koniecznie pojedz nim do serwisu gdzie zakladaja gaz i zapytaj sie ile bedzie kosztowala instalacja do tego samochodu bo moze to byc np. 6tys a moze byc i 1,5tys takze najlepiej wczesniej pojechac i sie upewnic
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

ale oto link gdzie poczytasz opinie wlascicieli tego samochodu , mam nadzieje ze sie przyda