|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
inz. oferma - co badzie dalej ?
Wydaje mi sie, ze jestem jedyna taka osoba w Polsce, oferma.
Mam skonczone studia, studium itd; 30 lat , trzy dyplomy i zero doswiadczenia zawodowego. Mam udane dzieci i kochajacego meza. Czuje, ze przegralam swoje zycie, a nie wiem za co ten maz mnie kocha. Mam dosyc zajmowania sie domem, kurz wylazi z kazdego konta. Mam dosyc gotania, gotuje najprostsze potrawy. Mam dosyc zajmowania sie dziecmi, nie chce mi sie z nmi rozmawiac, juz olewam to, ze nie jedza kolacji. Czy 30-latka bez jezyka , bez doswiadczenia, co od lat nie wstawala wczesnie ma szanse na normalne zycie ? Teraz zyje mi sie za dobrze, nie mamy klopotow finansowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: inz. oferma - co badzie dalej ?
Lekarz. Psycholog lub psychiatra.
Wysłucha, zdiagnozuje, da kilka rad albo leki i kilka rad. Kłopotów finansowych nie masz, jesteś zdrowa ... To tyłek że tak powiem w troki, wyprzedaże są, idź sobie kup jakąś ładną kolorową sukienkę, wysokie szpilki, idź do fryzjera. Zapisz się na wakacyjny kurs angielskiego i hiszpańskiego (łatwe języki) dla początkujących. Poszukaj wolontariatu - na wstępie. A potem pracy ![]() I już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Są gorsze sytuacje, uwierz.
W sierpniu skończę 31 lat... Przed trzydziestką zostałam po 10 ciu latach rozwódką. Potem był kolejny nieudany związek. Nie mam dzieci a zegar tyka... Pracę, którą lubię, ale za którą wcale za dużo nie zarabiam znalazłam dopiero parę miesięcy temu... 300 km od rodzinnego miasta. Jestem sama. Ty piszesz " Mam udane dzieci i kochajacego meza." Uważasz, że to mało?? Według mnie musisz tylko popracować nad swoim podejściem do życia. Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej ![]() Znajdź coś dla siebie - hobby, pracę, znajomych... cokolwiek Napisz na kartce czego pragniesz od życia i do przodu. Jesteś warta i swojej rodziny i tego wszystkiego czego Ci brakuje. Nie rozczulaj się nad sobą, zgadzam się z szugarbejb - rusz się ZRÓB COŚ DLA SIEBIE, cokolwiek.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Chciałabym , zeby ktos o mnie powiedział - tu, pani Ola jest specjalistką .... ble, ble, ble
Mieszkam za granica, mam telefon, samochód, polskie koleżanki, karte bankomatową i to mi nie wystarza. Nie znam sie na kosmetykach, na perfumach i nie chce się znać. Nie krecą mnie drogerie i najnowsza moda. I nie wiem co robie na wizazu ? Zwyczajnie głupieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;8263198]Chciałabym , zeby ktos o mnie powiedział - tu, pani Ola jest specjalistką .... ble, ble, ble
Mieszkam za granica, mam telefon, samochód, polskie koleżanki, karte bankomatową i to mi nie wystarza. Nie znam sie na kosmetykach, na perfumach i nie chce się znać. Nie krecą mnie drogerie i najnowsza moda. I nie wiem co robie na wizazu ? Zwyczajnie głupieje.[/quote] mieszkasz za granica i nie znasz jezyka obcego ? wlasnie za granica znalezc mozna szybciej prace bez doswiadczenia w Twoim wieku z dyplomem uczelni niz w polsce , przetlumaczyc papiery z uczelni i wziasc sie za szukanie pracy , moje kolezanki powyjezdzaly i zyja za granica, czesc calkiem niedawno , wszystkie po 30 i prace znalazly bez problemow , wiekszosc w zawodzie (no ale znaly jezyk bardzo dobrze) chyba ci sie nudzi troszke ![]() ucz sie jezyka bo to podstwawa zeby znalezc prace za granica , wyznacz sobie piorytety jakies , zamiast marudzic wez sie i "cos" rob po prostu napisz sobie na kartce co chcesz w zyciu robic, co osiagnac , a pozniej malymi krokami rob cos w tym kierunku ,z tego co piszesz to chcialabys miec dobra prace, zmienic swoje monotonne zycie , wiec daz do tego dziewczyno ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Wypisz na kartce wszystkie swoje pragnienia, od tych najbardziej do najmniej realnych. Później zamknij oczy i wyobraź sobie siebie jako osobę zadowoloną z życia, swoich osiągnięć, rodziny. Wyjdź do ludzi, zacznij szukać swojego hobby. A przede wszystkim - idź do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Az mnie korci zapytac. Jak sie takiej sytuacji znalazlas?
Mieszkasz poza Polska- z wlasnego wyboru czy na prosbe rodziny? Masz 3 dyplomy- studiowalas dla siebie czy dla innych? Masz dzieci i meza - bo na prawde chcialas miec rodzine czy bo tak wypada? Zastanawiam sie ile w twoim zyciu jest swiadomych wyborow i spelniania wlasnych marzen a ile rzeczy zdarzylo sie "bo tak wypada, bo inny chcieli, bo to modne, bo tak trzeba". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć - jako facet ...
Cóż , zaryzykuję ![]() A może po prostu spróbuj znaleźć coś co Cię cieszy ? Mój - niekoniecznie idealny, czy dobry dla wszystkich - sposób na życie to cieszenie się z tego co jest. Oczywiście - mogę zarabiać 2x więcej - ale wtedy kiedy będę się cieszył z tego co mam. Mogę mieszkać w przepięknym domu - na razie mieszkam dobrze, reszta poczeka bo nie chcę kredytu na całe życie. Masz ,chyba, przynajmniej dobre życie - może zamiast szukać minusów poszukaj plusów ? Czas na biadolenie zawsze się znajdzie - może lepiej poświęcić go na znalezienie tego w czym się spełnisz ? Małymi kroczkami do przodu ..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że jesteś przemęczona.
Wyjdź do ludzi. Zostaw dzieci, dom i umów się z mężem albo przyjaciółkami. Nie zastanawiaj się dlaczego mąż kocha. Miałabyś powód do zastanawiania, gdyby nie kochał ![]() A radzę Ci, bo w jakimś stopniu jesteśmy podobne. Mam podobną sytuację i ... bywam przemęczona
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;8225872]Wydaje mi sie, ze jestem jedyna taka osoba w Polsce, oferma.
Mam skonczone studia, studium itd; 30 lat , trzy dyplomy i zero doswiadczenia zawodowego. Mam udane dzieci i kochajacego meza. Czuje, ze przegralam swoje zycie, a nie wiem za co ten maz mnie kocha. Mam dosyc zajmowania sie domem, kurz wylazi z kazdego konta. Mam dosyc gotania, gotuje najprostsze potrawy. Mam dosyc zajmowania sie dziecmi, nie chce mi sie z nmi rozmawiac, juz olewam to, ze nie jedza kolacji. Czy 30-latka bez jezyka , bez doswiadczenia, co od lat nie wstawala wczesnie ma szanse na normalne zycie ? Teraz zyje mi sie za dobrze, nie mamy klopotow finansowych.[/quote] Aż mnie korci,żeby odpisać. Myślę,że każdy/a z nas ma takie chwile, by nie wstać z łóżka, beznamiętnie popatrzeć na bałagan domowy, nie widzieć dzieci, męża, ...a nawet siebie samego w lustrze. Siąść przed komputerem, telewizorem, ścianą, i patrzec bezmyślnie przed siebie... A Ty podjęłaś wysiłek, trud i napisałaś. Dobrze,że wizaz, jest trochę jak psychoanalityk na odległość, nie popatrzy na Ciebie krytycznie, nie zobaczy nieuprasowanej sukienki, paznokci, które trzeba zrobić i fryzury, która dawno powinna byc u fryzjera. Myślę,że to trochę prowokuje, Tobie sie udało, studia, mąż rodzina, dzieci....chyba Ci powinnam zazdrościć. Brakuje Tobie najbardziej celu w życiu, czegoś co pozwoliło by Ci zapomnieć, o tym, co masz, a uzmysłowić tak naprawdę czego pragniesz. Tylko, że nikt nie może Tobie tego celu wskazać, to Ty musisz ten cel znaleźć, wyznaczyć go sobie. Wizażanki, tak myślę , mogą być w jakimś sensie tylko rodzajem konfesjonału, który wysłucha, ale nie wskaże drogi, która będzie dla Ciebie drogą spełnienia, czy przynajmniej zadowolenia. Swoja drogą myślę,że kontakt z psychologiem pomógłby Ci trochę w autodiagnozie. A może to tylko chwilowe, i juz niedługo poczytam,że sobie poradziłaś???? Tego Ci życzę ![]()
![]() |
#11 | ||
Nutka nie gryzie!
|
A mi sie wydaje...ze lenistwo Cie pożera..
![]() Siedzisz w domu od lat ,jest Ci z tym dobrze wygodnie tylko czasami jakis przeblysk pojawia się w twojej glowie ,ze marnujesz swoje najlepsze lata,swoje szanse...ale lenistwo jest silniejsze...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Pomyśl sobie- dużo osiągnełam... nie każdy ma studia, dyplomy to też wysiłek i trzeba było chcieć nauczyć sie na egzamin i go zdać.....
dzieci..... ciesz sie z tego.... ile jest kobiet, które pragną dzieci a z jakis wzgledów nie mogą miec.. to dramat dla kobiety..... masz pieniadze.... super... mądrze je wykorzystaj... zainwestuj... może w siebie... może faktycznie jakaś instytucja, Fundacja.. potrzebuje wolontariuszy... bedziesz czuć sie potrzebna... zmobilizujesz sie, zeby wyjsc z domu....moze poznasz wartościowych ludzi.... kurs jezyka .... poćwiczysz ... poznasz ludzi... a może ktoś bedzie slyszał o jakiejs fajnej pracy i Cie poleci... ważne zeby wyjsc z domu i sie zmobilizować do aktywności.powodzenia. 30-lat ... dopiero zaczyna sie życie.... ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
A ja jestem ciekawa co słychac u autorki tematu
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.