|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() chcialabym zajsc w ciaze
mam 25 lat, moj partner 30-kochamy sie i wspieramy
czuje ze czas na dzidzi, wszystkie kolezanki pozenione, urodzily albo dopiero urodza. a ja tylko gratuluje, sciskam i ciotkuje-az mnie to wkurza. a my za kazdym razem odkladamy, bo jeszcze trzeba kupic to, zaplacis to, wsplacic tamto... jak bardzo chce to i sie boje. boje sie urodzic dziecko nie zdrowe, z syndromem Downa ![]() ![]() jak sie przekonac, jak przekonac jego-zwlaszcza ze on mial juz rodzine czy my wogole mamy szanse na rodzine?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: chcialabym zajsc w ciaze
Cytat:
pogadaj z nim szczerze, moze jeszcze jakas wizyta u lekarza? 25 lat nie jest wiekiem ze zbytnio zwiększonym ryzykiem na urodzenie dzicka z zespołem downa. Ja nie mam zamiaru myśleć o dziecku przed 35 rokiem życia ![]() zawsze mozecie też jakieś zaadoptować, tyle maluszków czeka na rodziców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jest ryzyko rodzic po 35 roku zycia, ale nie dajmy sie zwariowac. Wiele kobiet w tym wieku rodzi, a nawet po 40 i nie slyszlalam jeszcze o tym zeby ktos urodzil chore dziecko. To ze sie decydujesz na dizecko w poznym wieku nie skazuje odrazu ciebie na dziecko z downem.
Zreszta chcesz dziecka bo czujesz w sobie instynkt macierzynski, czy tylko daletgo, ze boisz sie rodzic w poznym wieku? Najlepije to poogadac z facetem. Zazwyczaj ludzie maja ciagle sprawy na glowie, zawsze cos zeby to przełożyć. Ale dzieci sie rodza w roznych momentach naszego zycia, a katastrofa sie nie stala jeszcze.
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tyle ze kobieta po 30 mmusi szczegolnie o siebie dbac w czasie ciazy. Wiadomo, najlepszy wiek dla kobiet to po 20 roku zycia rodzic.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jest udowodnione ze wraz z wiekiem wzrasta ryzyko wystapienia chorob genetycznych, licytowanie kto i ile zna dzieci ktore sa zdrowe jest bez sensu - moze sie udac, a moze nie
kazdy wybiera sam (no moze w porozumieniu z lekarzem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
to racja, wiadomo że nie ważne ile mleka wypijesz ani ile zjesz marchewek nie wpłynie na genetykę, ale przyznaj, że jesli bedziesz w wieku 40 lat wysportowaną, zdrową, dobrze sie odżywiającą kobietą, to masz szanse na zdrowe dziecko (pomijając genetykę) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
jak bedziesz niewysportowana kobieta tez masz szanse
tryb zycia wplynie tu bardziej na stan kobiety w trakcie i po ciazy, na ryzyko chorob wrodzonych duuuzo mniej, praktycznie wcale, bo owszem, wysportowany organizm starzeje sie wolniej, ale sie starzeje, a nie ma niestety ćwiczeń i diety poprawiajacej dokładnośc procesów mejotycznych im pozniej masz pierwsze dziecko tym wieksze prawdopodobienstwo, ze wkradnie sie blad i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To możemy sobie podać rękę ![]() ![]() Wiem, że kobiety rodza zdrowe dzieci po 40-ce, ale rzadko kiedy jest to ich pierwsze dziecko. A tu właśnie trzeba sie spieszyć z tym pierwszym, by organizm sie przyzwyczaił do ciąży. Potem jest dużo łatwiej. Rozmawiałam kiedyś z ginekologiem o tym i doktor powiedziała mi, że pierewsze dziecko powinno się urodzić do 25 roku, a potem to już mogą byc problemy ![]() Porozmawiaj o tym biologicznym aspekcie ze swoim TŻ. Mój zrozumiał. Tylko, że u nas na przeszkodzie stoi jeszcze to, że ja dopiero skończyłam szkołę i jeszcze nie mam pracy, a niestety pracodawcy nie chcą teraz zatrudniać kobiet ciężarnych, nawet kobiety, które już urodziły maja z tym duży problem ![]() Ale jak tylko dostanę umowę o stałą pracę, to bierzemy się do dzieła ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja urodziłam pierwsze dziecko w wieku 26 lat,drugie w wieku 29. Zdrowe. Moja siostra w wieku 35 lat,tyle,ze 3 dziecko. Hmmm wg mnie nie masz az takich powodow do zamartwiania sie. Jesli jestes pewna partnera,swoich pragnien,porozmawiaj z nim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Kobiety, dziekuje. Nie spodziewalam sie tak duzego odzewu.
Otoz rozmowa z ukochanym przeprowadzona. Plany na listopad ![]() Nie chce dluzej czekac, i on chyba mnie rozumie. Musze tylko teraz przygotowac brzuszek, no drinking, away from smokers ![]() Dziekuje kobitki. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
No to odezwij sie koniecznie jak zaskoczysz
![]() A juz teraz bierz kwas foliowy, zrob cytologie i podstawowe badania z krwi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Piszesz tak, jakby 25 lat to wręcz jakis starczy wiek był ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Pewnie, ze macie szanse na rodzine. Musiscie szczerze ze soba porozmawiac o przyszlosci
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Gratuluje podjetej decyzji
![]() ![]() Jeśli chodzi o przygotowania to polecam wizyte u ginekologa i rozmowe z nim na dobry poczatek ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Kwasanri, Bardzo dobrze, ze porozmawialas ze swoim partnerem , ciesze sie, ze doszliscie do porozumienia pod tym wzgledem. To prawda, ze nieraz powody ekonomiczne oddalaja planowanie rodziny. I czesto, z perspektywy czasu dopiero, zaczynamy rozmumiec dlaczego. Przynajmniej tak jest w moim przypadku. Meza poznalam w wieku 25ciu lat, pobralismy sie po roku znajomosci, 10m-cy po slubie urodzila sie nasza coreczka -nasze oczko (jak do tej pory, ale w programie jest juz siostrzczka
![]() Teraz, gdy Mala ma 16 miesiecy, w koncu zaczynam powoli dochodzic do siebie, znalazlam prace na mniej niz pol etatu i jest oki. Tylko tak czasami sie zastanawiam , dlaczego nie poczekalismy choc dwa lata. Ale zeby to lepiej brzmialo, to powiem , ze bardzo sie ciesze, ze mam ta mala moja rodzinke, ciaze przeszlam b.dobrze, nie liczac normalnych dolegliwosci z tym zwiazanych, wiec nie masz sie czym przejmowac. Masz jeszcze kilka lat zapasu, Nie zapomnij, tak jak zostalo juz napisane o kwasie foliowym , badaniach krwi i zdrowym odzywianiu (zwlaszcza podczas ciazy) i pozytywnym nastawieniu i wszystko bedzie oki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety biologia świadczy o czymś innym... Kiedyś dużo czasu spędzałam na porodówce (u koeżanek), gdzie 16-tki przychodziły, bez problemów rodziły, a potem świat im sie walił, a 25-ki leżały po pare miesięcy i bały się że niedonosza ciąży ![]() I tak źle i tak niedobrze... Ale przyznam, że było też tam pełno szczęśliwych mam, które nie miały żadnych komplikacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Juz sie biore za telefon i dzwonie do ginekologa. Kobiety jestescie super!Zakochalam sie w tym forum.Dam wam znac co wyszlo z wizyty u ginekologa
![]() A tymczasem pozdrawiam was. Jesli chodzi o wiek, uwazam ze faktycznie jestem bardziej dojrzala i gotowa psychicznie i fizycznie na tego typu decyzje. Zawsze myslalam ze to samo przyjdzie,jednak w tej kwesti trzeba pomoc, no i razem musimy tego chciec. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wizyta zaliczona. Groooozo
![]() Cytologia, i kwas foliowy. a na dodatek strach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
kwasanri wcale się nie dziwię, że odczuwasz strach, w końcu będzie to Twoja pierwsza ciąża. Nie wiesz jeszcze jak to jest być w takim stanie, ale myśl pozytywnie, to potrafi czynić cuda.
![]() Ja też mam 25 lat i jakoś się nie czuję gotowa na dziecko, ale to ze względów ekonomicznych - właśnie skończyłam studia i szukam pracy, a mój TŻ niestety niedługo też będzie musiał, bo zakład pracy rozwiąże mu dotychczasową umowę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Podobniez Kobieta po 30stce rodza sie bardzo inteligentne dzieci...
![]() ![]() nie martw sie moja mama urodzila po 30.. moj braciszek madryy! zdrowy!! wszystko z nim okej ![]() ![]()
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Strach jest naturalnym objawem. Ja w ciaze tez planuje zajsc w wieku 25lat, a juz teraz sie boje. Tego nieznanego, porodu itd. Ale tez jestem zdania, ze trzeba jak najwiecej czytac o tym, bo im wiecej sie wie, tym sie jest bardziej spokojnym.
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
Najlepiej wiedzieć tylko tyle, co trzeba. Nie zaglębiać się w lekturę forów internetowych, zwłaszcza tych, gdzie piszą o możliwych chorobach. Nie przeszukiwać sieci w poszukiwaniu tych chorób, problemów z porodem, powikłaniami. Nie przejmować się teoriami wymyślanymi przewaznie przez laikow. Chociaż to pewnie trudne zadanie powstrzymac się przed tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej to poczytac fora , gdzie kobiety juz rodzily. Chyba wiekszosc nie wspomina teo az tak tragicznie.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
super jestescie, nie wiem czy wam juz to mowilam. a co jest najlepsze kazda z was ma racje, po troszku..nie mam prawa sie obawiac, mam prace, kochany tez. a ze znajdujemy sie w UK mozemy dostac zasilki i inne podobne pomoce.
nie wiem co mi sie stalo ![]() wiecie, chcialabym zeby to sie poprostu stalo.zeby nie bylo ze ja sobie to planuje. zeby to sie stalo, taki znak od pana Boga ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
kwasanri, to normalne ze sie boisz
rowniez odradzam zaglebianie sie "na zapas" w opisy roznych przypadkow - ja mialam to nieszczescie ze w ciazy bylam w trakcie studiow na akademii medycznej i uwierz, bylabym wiele szczesliwsza nie wiedzac ze przypadek jeden na milion to cos tam, a jeden na sto tysiecy to cos innego, itp itd mozna sie wkrecic tak ze tylko wariatkowo zostaje ![]() generalnie jak juz bedziesz miala wyniki i "zielone swiatlo" od gina to po prostu odstaw antykoncepcje i ciesz sie zyciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
hehe, odstawic tabletki. hm gdybym tylko je brala, nie biore ich od prawie 2 lat, specjalnie aby sie organizm przeczyscil.
nie powinnam sie zaglebiac w to i owo. nic z tego dobreo nie wychodzi. tylko mnie glowa pozniej boli. nadal wieze ze to sie samo stanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.