Idzie wiosna - będą warzywa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-04, 14:03   #1
Elliannia
Zakorzenienie

Idzie wiosna - będą warzywa

To nazwa nowej akcji policji, skierowana do szalonych motocyklistów. Niestety (moim zdaniem) akcja została zaniechana, ze względu na protesty tychże, że zostali obrażeni. Ja uważam, że takie hasła, takie akcje, najmocniej trafiają do wszystkich, w związku z czym powinna zostać prowadzona dalej. Pamiętam jeszcze akcję skierowaną do kierowców, m.in. ze zdjęciem wózka inwalidzkiego i napisem 'Twoja nowa bryka po wypadku', lub z kulą i hasłem 'Twoja nowa laska - po wypadku'.

Wszystko poszło o plakat, który dodaję w załączniku. Opinie są różne - a jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Więcej projektów plakatów:
http://uzyjwyobrazni.pl/projekty.php
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z6509742X.jpg (32,4 KB, 204 załadowań)

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:05   #2
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dot.: Idzie wiosna - będą warzywa

Jest już taki wątek na plotkowym. I to chyba z taką samą nazwą nawet.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:09   #3
v-x-n
Wtajemniczenie

Moim zdaniem mogli poczuć się obrażeni. A później się dziwić, że uważa się wszystkich motocyklistów za potencjalnych dawców nerek.. Czytałam artykuł na ten temat ostatnio i popieram stronę motocyklistów, mimo że sama nie jeżdże. Taka kampania tylko wbija ludziom do głów, że wszyscy motocykliści są bezmyślni, niebezpieczni na drodze itd. Owszem, idea szczytna, ale co z tego, jak hasło uwłaczające? Moim zdaniem jest obraźliwe nie tylko dla motocyklistów, ale także dla osób sparaliżowanych.
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:15   #4
olcia 810
Wtajemniczenie

Moim zdaniem hasło jest trochę obraźliwe, ale tak naprawde ukazuje samą pradę. I może przemówi do rozumu tym wszystkim kierowcom motorów, zastanowią się zanim nacisną gaz..
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:19   #5
GooosiaAq
Raczkowanie

A moim zdaniem kampania powinna być nadal kontynuowana...

Bo przecież jest kierowana do pseudo-motocyklistow ,ktorzy nie dośc ,że przez swoja bezmyślnośc lub chęc popisania sie przed innymi , mogą zrobić krzywde sobie a co gorsza innym niewinnym uczestnikom ruchu..

Myślę,że prawdziwy motocyklista podejdzie do niej z dystansem i zrozumie jej cel.

Po przecież gdyby napisali "jedz ostrożnie" za duzo by to nie dalo a to hasło choć ostre przynajmniej na chwile każdemu wbije sie w pamięc i co nie którym zastanowia sie co robia i czym,moze sie to skonczyc..

Edytowane przez GooosiaAq
Czas edycji: 2009-05-04 o 14:22
GooosiaAq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:19   #6
pieluchomajtek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olcia 810 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem hasło jest trochę obraźliwe, ale tak naprawde ukazuje samą pradę. I może przemówi do rozumu tym wszystkim kierowcom motorów, zastanowią się zanim nacisną gaz..
jeśli odejdziesz to już nie wracaj
jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje się i już nie będzie zdradzał
lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość
pieluchomajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 14:27   #7
Elliannia
Zakorzenienie

Ja na miejscu motocyklisty patrzyłabym na to z dystansem - bo przy takich akcjach to konieczne. Moja kolezanka, zwariowana na punkcie motorow, dodala takie zdjecie do nk, a ja przeciez nie bede sie o takie cos obrazac...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 85c023c1c4.jpg (51,7 KB, 161 załadowań)

Stary 2009-05-04, 14:32   #8
v-x-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GooosiaAq Pokaż wiadomość
Myślę,że prawdziwy motocyklista podejdzie do niej z dystansem i zrozumie jej cel.
Chyba raczej nie, bo właśnie związki motocyklowe się burzą najbardziej (i słusznie IMHO). Ja ich rozumiem - jeżeli ktoś jest rozważny i odpowiedzialny, to nie będzie zagrożeniem. Natomiast jak ktoś nie ma rozumu, to kampania i tak na nic się nie zda, bo i tak będzie cisnął jak wariat. Idioci drogowi się nie zmieniają raczej. Myślicie, że taki szpanerski 20-latek zastanowi się chwilę nad plakatem zanim śmignie po drodze? Bo ja wątpię. Takie kampanie działają raczej na ludzi, którzy na motorach nie jeżdżą i pogłębiają tylko negatywny stereotyp motocyklisty.

Mogli sformułować slogan inaczej.
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 15:05   #9
GooosiaAq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez v-x-n Pokaż wiadomość
Chyba raczej nie, bo właśnie związki motocyklowe się burzą najbardziej (i słusznie IMHO). Ja ich rozumiem - jeżeli ktoś jest rozważny i odpowiedzialny, to nie będzie zagrożeniem. Natomiast jak ktoś nie ma rozumu, to kampania i tak na nic się nie zda, bo i tak będzie cisnął jak wariat. Idioci drogowi się nie zmieniają raczej. Myślicie, że taki szpanerski 20-latek zastanowi się chwilę nad plakatem zanim śmignie po drodze? Bo ja wątpię. Takie kampanie działają raczej na ludzi, którzy na motorach nie jeżdżą i pogłębiają tylko negatywny stereotyp motocyklisty.

Mogli sformułować slogan inaczej.
Hmm w sumie masz duzo racji.W końcu pewnie wiele osób wrzuci motocyklistów do jednego worka.Chociaż osoba co ma troche rozumu zrozumie,że nie wszyscy to ZŁO.W koncu nic nie jest czarne lub biale.
Moze faktycznie policja troche przesadziła,ale skoro wszystkie inne srodki zawiodły to zasięgneli po te budzące kontrowersje.

Mimo to normalna osoba nie potrzebuje bilboardu ,żeby wiedzieć jak sie zachować.
Stary 2009-05-04, 15:48   #10
Marzeniatko
Zakorzenienie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329687

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 17:59   #11
MissHuffy
Zakorzenienie

wg. mnie to hasło, jak i to wcześniejsze jest niesmaczne...
MissHuffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-04, 18:27   #12
Jacek0x
Raczkowanie

Taka akcja nie byłaby potrzebna, gdyby motocykliści nie twierdzili, że im przysługuje prawo jazdy z kilkukrotnie większą prędkością. Organizują akcję "patrz w lusterka". Jakby nie wyprzedzali jak nienormalni to nie trzeba by było patrzeć w lusterka. Jak mam wypatrzeć w mocnym słońcu, które razi w oczy, punkcik, który nadlatuje z prędkością 160 km/s albo dużo większą.

...nocnym pociągiem aż do końca świata.
Jacek0x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 18:37   #13
martynka89
Zakorzenienie

"Uderz w stol a nozyce sie odezwa". Wiadomo, ze akcja tyczy sie wylacznie motocyklistow, ktorzy nie przestrzegaja przepisow i jezdza jak "wariaci" i to wlasnie oni krzycza, ze sa obrazani. Normalny motocyklista nie bedzie sie oburzal bo wie, ze akcja nie jest kierowana w jego strone.
Motocyklistom wydaje sie, ze stoja ponad prawem i ze nie musza przestrzegac przepisow, w efekcie mamy nie malo wypadkow. Jak zauwaza, ze prawo drogowe ich dotyczy i sie do niego dostosuja to napewno nikt nie bedzie organizowal tego typu akcji.
Jestem jak najbardziej ZA.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 19:10   #14
Elliannia
Zakorzenienie

Mnie osobiście najbardziej denerwuje u tych nieodpowiedzialnych motocyklistów wyprzedzanie na chama - nieraz mi przestawili lusterko w korku, bo jadą tak blisko aut, przy środku jezdni, po to żeby wyprzedzić - ok, ja rozumiem jakby z drugiej strony było wolne i by wyprzedzali, ale z drugiej strony jadą auta a ten śmiga przyklejony do mojego, chamsko zajeżdża mi drogę, i uwierzcie że czasem mam odruch 'bucu jeden ja Cię nie puszczę i będę jechać przy samym środku', jak to już któryś z kolei. Właśnie ostatnio w ramach jazdy Zakopianką miałam takich sytuacji kilka - nożeszbyto, korek z dwóch stron a tu taki mi lusterko przestawia, jeden, drugi, trzeci - wyprzedzają dłuższy sznurek aut, a później na chama zajeżdżają drogę, i jeszcze wyzywają przy okazji, bo ja zajeżdżania drogi i wpychania się nienawidzę, dlatego się staram nie robić 'dziury' Kultura na drodze obowiązuje, każdemu się spieszy i chce dojechać jak najszybciej, ale czasem swoje trzeba odstać - a że on uważa się za władce szos, to nie moja wina niestety...

A na jednym z forów dotyczących tej akcji znalazłam wpis, że ' kierowcy to chyba oczekują, że on maszyną ze 150 KM będzie jechał 90 km/h'. I w tym momencie miałam nawet ochotę się zarejstrować i mu napisać, że owszem, kierowcy oczekują, bo oni też mogą jechać szybciej bo silniki w samochodach KM też mają, ale przepisy nie zostały wymyślone ot tak sobie, a ograniczenia prędkości to nie wskazówki, ale prawo. Dodam że częściej spotykam się na drodze z drogowym chamstwem i brakiem kultury właśnie u motocyklistów, niż u kierowców - jakaś zależność?

Edytowane przez Elliannia
Czas edycji: 2009-05-04 o 19:15
Stary 2009-05-04, 19:27   #15
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marzeniatko Pokaż wiadomość
to może połączyć wątki?

wydaje mi się,że prędzej ta akcja dotrze do kierowców aut,niż motocyklistów.
to co się wyrabia na drogach woła o pomstę do nieba.
nie zal im swojego życia,ale narażają też cudze.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-05, 00:29   #16
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Eliannia- motocykliści mają prawo jechać w opisany przez Ciebie sposób- miedzy pasami. Poza tym po co ma stać? Nie jest to akt chamstwa, wywyższania się czy chęci pokazania motocykla.
Po prostu jest szybciej, wygodniej, korki mniejsze (tak! bo w ten sposób jadą dalej i korka dalej nie tworzą).
Poza tym strój motocyklisty- ma na celu ochronę ciała w razie wypadku, a więc jest to grube. Jakby na pełnym słońcu stał tak z godzinę, plus silnik grzejący w nogi, to moja droga miałabyś na drodze trupa. Najzwyczajniej w świecie ten człowiek by się przegrzał.
Dlatego się jedzie tak w korku, są kierowcy samochodów, którzy z uprzejmości, sympatii, wzorców zachodnioeuropejskich zjadą na bok, zrobią miejsce. Ale są też kierowcy, co się zagapią, co zapomną, co ominą dziurę i nie zjadą. Są też gbury i chamy, co jeszcze specjalnie drogę zajadą. Bo co? zazdrość że motocykl czy skuter jedzie a on stoi? lepiej mu się zrobi, jak jednośladowiec zablokuje?

Co do projektu -na stronie www.uzyjwyobrazni.pl jest mnóstwo ciekawych, interesujacych, dających do myślenia projektów. Wybrano taki, który dużą grupę normalnych, inteligentnych ludzi identyfikuje, miesza i unifikuje z pewną częścią tej społeczności, która nie potrafi się zachować. Tacy ludzie są wszędzie. Czemu nie piętnuje się tak mocno młodych chłopaków w samochodach poskładanych z trzech innych w warsztacie kumpla, łojących ile się da?

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"

Edytowane przez Kociaak
Czas edycji: 2009-05-05 o 00:38
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 02:06   #17
srubka
Zakorzenienie

byl taki watek

a co do tematu, to jestem za, aczkolwiek nie wiem czy rzeczywiscie ktos kto jezdzi jak wariat, cos zacznie z tym robic, zeby jezdzic ostrozniej.
Stary 2009-05-05, 03:53   #18
Modrogonczyk Wedrowiec
Raczkowanie

Ja myślę, że akcja trafiona: ten, kto jeździ normalnie, nie oburzy się za coś takiego, bo wie, że jest słuszne.

Ktoś napisał, że sparaliżowani będą się czuli urażeni. CO? Bez jaj! Myślę, ze jak ktoś zmarnował sobie życie przez chwilę głupoty, to poprze taką akcję całym sercem, żeby inni nie skończyli tak samo.

Oburzają się ci, których "strasznie ograniczają" zasady ruchu na drodze, czyli potencjalne warzywka i jacyś hipermoraliści, którym przeszkadza kampania społeczna, podczas gdy mijają co dzień masę reklam, na których nogi reklamują blachodachówkę a misie sado maso odzież dla młodzieży
Modrogonczyk Wedrowiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 06:26   #19
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Modrogonczyk Wedrowiec Pokaż wiadomość

Ktoś napisał, że sparaliżowani będą się czuli urażeni. CO? Bez jaj! Myślę, ze jak ktoś zmarnował sobie życie przez chwilę głupoty, to poprze taką akcję całym sercem, żeby inni nie skończyli tak samo.
Acha, to w PL mamy same 'warzywka po motorach', ale warzywek z racji chorób /innych wypadków już nie? Pf.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-05, 08:33   #20
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Acha, to w PL mamy same 'warzywka po motorach', ale warzywek z racji chorób /innych wypadków już nie? Pf.
Wiesz, jak dla mnie, i z tego co słyszałam, większość urazów kręgosłupa jest spowodowana głupotą ludzką, więc taka akcja mogłaby być równie dobrze skierowana do tych, co skaczą do rzeki na główkę Do każdego, za przeproszeniem, idioty, który wiedząc co może się z nim stać robi głupotę. Motocykliści (Ci szaleni) się do tej grupy zaliczają, proste.

Kociak - weź zarzuć linkiem do przepisu, który mówi o tym że mogą jechać między pasami, bo z czasów jak ja zdawałam prawko to pamiętam, że nie wolno jechać po liniach na drodze, już nie wspomnę o tym że trzeba zachować bezpieczną odległość od omijanego i wyprzedzanego pojazdu. A, i udowodnij że w aucie człowiekowi nie jest gorąco Takim bez klimy I korki się nie tworzą jak muszę NAGLE ostro zachamować, bo mi jakiś pacan drogę zajechał, a auto z tyłu mi wpadnie w tyłek? Co za nowość

Stary 2009-05-05, 15:08   #21
rapifen
Zakorzenienie

wg mnie powinno być więcej reklam społecznych takich jak w wielkiej brytanii :/
a takie hasło to po prostu slogan nie wiem nie ma się o co obrażać. można wymyśleć fajniejszy, bo po wypadku na motorze zmieniasz się bardziej w hmmm drobno posiekaną sałatke
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 15:20   #22
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
wg mnie powinno być więcej reklam społecznych takich jak w wielkiej brytanii :/
a takie hasło to po prostu slogan nie wiem nie ma się o co obrażać. można wymyśleć fajniejszy, bo po wypadku na motorze zmieniasz się bardziej w hmmm drobno posiekaną sałatke
I w sumie tak, tylko czy te reklamy są w ogóle skuteczne..? Ale pomijając to - mnie nie rażą takie hasła. Widzę, co się dzieje na ulicach. W przyp. motocyklistów - normalnie jeżdżą chyba tylko ci na skuterkach - takie mam wrażenie (jakiś czas temu jeden taki "zawodnik" na ścigaczu wylądował u znajomego w bagażniku samochodu - nie zauważył chłopak świateł..) A że się burzą - i co z tego? Prawda zazwyczaj najbardziej przeszkadza. Podobnie było z inną akcją dotyczących wypadków samochodowych. Nie wiem, czy to była kampania ogólnopolska, ale w moim mieście zawisły (było to ładnych parę lat temu) plakaty przedstawiające krzyż przy drodze ze zniczem oraz napis "Głupota - nie przeznaczenie". Cholernie trafne hasło. Oczywiście zaczęły się jakieś protesty (bodajże, że to uderza w ludzi, którzy stracili kogoś w wyniku wypadku) i plakaty długo nie powisiały. A szkoda.. Jak to ktoś napisał: "Mądry zrozumie, głupi się obrazi".

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 15:25   #23
rapifen
Zakorzenienie

Ładnie powiedziane ;-)

do mnie osobiście trafiają, po obejrzeniu tego typu filmików ;

http://www.joemonster.org/filmy/1559..._swoje_granice

zdałam sobie sprawę że przecież moi znajomi robią identycznie. nie przypisywałam tego do jakiegoś"binge drinking" po prostu idą na imprezę. :/ ale przyjrzeć się głębiej...
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 00:28   #24
Modrogonczyk Wedrowiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Zauważ, że "warzywa" to określenie na ofiary szalonej jazdy, czyli własnej głupoty. Określenie policjantów na kolejnego "osobnika"... Nie słyszałam, żeby tak określano sparaliżowanego w wyniku wylewu albo wypadku przy pracy... Btw. daleki znajomy zginął parę dni temu właśnie przez idiotyczną brawurę.
Modrogonczyk Wedrowiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 00:48   #25
sweetish
Zakorzenienie

1 maja w moich okolicach zginął chłopak, 19letni... śmigał sobie na motorze 130/h i wylądował na drzewie..Jego kolega przezył.
moim zdaniem taka akcja jest potrzebna... hasło szokujące jak dla mnie...ale bardzo dosadne... jestem ZA.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 12:39   #26
assantea
Raczkowanie

. A, i udowodnij że w aucie człowiekowi nie jest gorąco Takim bez klimy I korki się nie tworzą jak muszę NAGLE ostro zachamować, bo mi jakiś pacan drogę zajechał, a auto z tyłu mi wpadnie w tyłek? Co za nowość [/quote]

Naprawdę trzeba to jakos udowadniać? a nie mozna sobie po prostu wyobrazić że ktos na motorze ma kask, kurtkę z ochraniaczami - dość grubą, grube spodnie, i ciężkie buty a na dworze jest 35stopni? A ty w tym czasie siedzisz w samochodzie, w topiku i sandałkach? No więc uwierz że jest bardzo gorąco!
assantea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 12:56   #27
la primavera
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że akcja nie i tak nie trafi do tych, do których powinna trafić. Sama jeżdze na motocyklu, ale jako pasażer, zdarza nam się robić kilkaset km, więc wiem jak to wygląda.
Takie hasła jedynie, jak ktoś wyżej już wspomniał, wzmagają powstawanie stereotypów o szalonych samobójcach na motocyklach.

a co do uczucia gorąca, to podpisuję się rękoma i nogami pod postem assantei

Edytowane przez la primavera
Czas edycji: 2009-05-06 o 12:57
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 13:35   #28
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Idzie wiosna - będą warzywa

Cytat:
Napisane przez Kociaak Pokaż wiadomość
Eliannia- motocykliści mają prawo jechać w opisany przez Ciebie sposób- miedzy pasami. Poza tym po co ma stać? Nie jest to akt chamstwa, wywyższania się czy chęci pokazania motocykla.
Po prostu jest szybciej, wygodniej, korki mniejsze (tak! bo w ten sposób jadą dalej i korka dalej nie tworzą).
Poza tym strój motocyklisty- ma na celu ochronę ciała w razie wypadku, a więc jest to grube. Jakby na pełnym słońcu stał tak z godzinę, plus silnik grzejący w nogi, to moja droga miałabyś na drodze trupa. Najzwyczajniej w świecie ten człowiek by się przegrzał.
Dlatego się jedzie tak w korku, są kierowcy samochodów, którzy z uprzejmości, sympatii, wzorców zachodnioeuropejskich zjadą na bok, zrobią miejsce. Ale są też kierowcy, co się zagapią, co zapomną, co ominą dziurę i nie zjadą. Są też gbury i chamy, co jeszcze specjalnie drogę zajadą. Bo co? zazdrość że motocykl czy skuter jedzie a on stoi? lepiej mu się zrobi, jak jednośladowiec zablokuje?

Co do projektu -na stronie www.uzyjwyobrazni.pl jest mnóstwo ciekawych, interesujacych, dających do myślenia projektów. Wybrano taki, który dużą grupę normalnych, inteligentnych ludzi identyfikuje, miesza i unifikuje z pewną częścią tej społeczności, która nie potrafi się zachować. Tacy ludzie są wszędzie. Czemu nie piętnuje się tak mocno młodych chłopaków w samochodach poskładanych z trzech innych w warsztacie kumpla, łojących ile się da?
Już się wypowiadałam na ten temat w poprzednim wątku i sama nawet zakładałam wątek na ten temat. Zgadzam się z tym co napisałaś.

Sama idea akcji może była okej, ale realizacja pozostawia wiele do życzenia a sam plakat jest wg mnie niesmaczny. Dla mnie nie jest szokujący, dla mnie jest obraźliwy i tandetny, uważam, że tak poważny temat zasługuje na lepszą ilustrację niż dziecinna marchewka. To takie przysłowiowe "robienie jaj z pogrzebu". Miało być wstrząsająco a wyszło tragikomicznie...

Moim zdaniem buduje niechęć kierowców do normalnych użytkowników drogi na 2oo i mnie się to nie podoba. Nawet ten wątek jak i poprzednie na ten temat pełne są krzywdzących stereotypów o motocyklistach oraz pełne wypowiedzi nieuprzejmych kierowców, którym przeszkadza najwyraźniej, że inni jadą szybciej od nich/nie stoją w korkach - sami zapominają, że dzięki temu ruch jest szybszy bo motocyklista też ma samochód, do którego może wsiąść zamiast na motor i w ten sposób wydłużyć korek o kolejne autko.

--------------------
Na pytanie "czy motocykliście jest gorąco w korku" - polecam założyć ubranie zimowe - czapkę, szalik, rękawiczki, ocieplaną kurtkę i ocieplane spodnie, pod spód grube ciuchy, do tego usiąść przy kaloryferze a wszystko to przy temp. zewnętrznej w okolicach 20 stopni - to idealnie uzmysłowi, że jest nam nie ciepło tylko za***iście gorąco jak stoimy w korku tylko dlatego, że ktoś się dzięki temu mógł poczuć "panem drogi" i zatarasował przejazd...

Chciałabym tylko przypomnieć innym kierowcom (bo ja akurat o tej zasadzie staram się pamiętać) że utrudnianie ruchu innym pojazdom także jest karalne mandatem. Bierzcie też pod uwagę to, że motocyklista obojętnie czy jest sprawcą wypadku czy poszkodowanym - prawdopodobnie zginie na miejscu, kierowca samochodu prawdopodobnie przeżyje. Każdy więc powinien ze wszystkich sił starać się tych wypadków unikać, nie ważne jaki pojazd prowadzi ani kto złamał przepis.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-06 o 13:40
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 13:46   #29
TmargoT
Zakorzenienie

kampania o zapinaniu pasów dotarła do mnie do mojego dziecka.
do dzis słyszę jego słowa,jak mówi-mamo zapięłaś pasy,bo to bedzie twój ostatni wyskok?!

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

KLARISSO-wybacz,ale to nie my dyskutańci,ani producenci kampanii tworzą stereotypy z zachowan motocyklistów,ale oni sami.
nie widziałam jeszcze żadnego motycyklisty na ścigaczu,ktory jechałby przepisowo.wybacz,ale oni sami sobie wyrobili taką opinię.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-05-06 o 13:52
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 14:53   #30
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
kampania o zapinaniu pasów dotarła do mnie do mojego dziecka.
do dzis słyszę jego słowa,jak mówi-mamo zapięłaś pasy,bo to bedzie twój ostatni wyskok?!

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

KLARISSO-wybacz,ale to nie my dyskutańci,ani producenci kampanii tworzą stereotypy z zachowan motocyklistów,ale oni sami.
nie widziałam jeszcze żadnego motycyklisty na ścigaczu,ktory jechałby przepisowo.wybacz,ale oni sami sobie wyrobili taką opinię.
Niestety - dokładnie tak. Nawet dzisiaj miałam przyjemność zobaczyć tą jazdę 'bokiem pasa', czyli dokładnie po białej linii Byle się wryć na chama - stał między dwoma busami a la transit

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości