|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() pytanie o tabletki!
Witam dziewczyny. Mam małe pytanko. Jak długo działają tabletki po odstawieniu? wiadomo, że trzeba się od razu zabezpieczać, ale jednak jakieś działanie jest. Nie wiem gdzie wyczytałam ile to trwa i dlatego pytam. I jeszcze trochę jestem przerażona tym co właśnie wyczytałam, szczerze to nie miałam o tym pojęcia, a myślałam że wiem naprawdę sporo: "Warto przerwać korzystanie z tabletki na minimum miesiąc-dwa przed planowanym zajściem w ciążę. Nie oznacza to wcale, by pigułka mogła zaszkodzić rozwojowi płodu. Chodzi o coś zupełnie innego: odstawienie pigułki powoduje wzmożoną płodność. Szansa na zajście w ciążę mnogą gwałtownie rośnie."
Jeśli przeoczyłam gdzieś taki wątek to z góry sorki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pytanie o tabletki!
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nic dodac nic ujac. jesli wezmiesz tabletke ostatnia z blistra i nie rozpoczniesz nowego opakowania,to juz nie jestes zabezpieczona,tylko do ostatniej tabletki ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
po ostatnije tabletce jeszcze 7 dni jestes zabezieczona bo organizm tak jakby 'czeka' na kolejna tabletke wiec jeszcze 7 dni masz;]
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się. Skoro jak mówisz, dziewczyna bedzie sie kochac np. 6 dnia po odstawieniu (Twoim zdaniem jest zabezpieczona) to plemniki mogą przezyc, do czasu gdy organizm zorientuje się,że ona już nie bierze tabletek. Jednym słowem- jest zabezpieczona do ostatniej tabletki. Pozniej juz nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kobietki trochę to dziwnie wygląda. Nie pamiętam jak to jest w ulotce czy coś jest na ten temat, ale sądzę, ze to chyba zależy od tego w którym dniu się odstawi tabletki. Jeśli normalnie przyjmie się wszystkie 21 tabletek, to potem występuje krwawienie z odstawienia podczas którego jest się jeszcze zabezpieczonym. Dopiero od ósmego dnia, gdy się nie weźmie pierwszej tabletki z kolejnego opakowania-zabezpieczenia już nie ma.
Jeśli branie tabletek wyglądało tak: 1 opakowanie, 7 dni przerwy, potem drugie opakowanie, i znów 7 dni przerwy to przecież w ciągu tych przerw jest zabezpieczenie z tabletek z ostatniego blistra. Jeśli drugie opakowanie przyjmie się do końca, to podczas kolejnej przerwy też się będzie zabezpieczonym, bo skąd organizm może wiedzieć, że się nie rozpocznie kolejnego opakowania? Tak się przyglądam temu co zostało powyżej napisane i się dziwię trochę, bo tyle pojawiało się już pytań czy zabezpieczonym się jest podczas 7-dniowej przerwy, i odpowiedzi padały na "tak" bo działa te 21 tabletek, a tu nagle, że przyjęcie ostatniej tabletki to ostatni dzień zabezpieczenia? Coś mi tu nie pasuje... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
kobietom, ktore nie moga miec dziecka po odstawieniu tabletek mowi sie ze po 2- 3 miesiacach juz jest szansa. (wyczytane w prasie, wiec nie potwierdzam na 100%).
A tak to odrazu po odstawieniu juz nie ma zabezpieczenia.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a no to oczywiscie ze jesli bedzie sie 6 dnia kochała to np w 8 dniu moze nastapic zaplodnienie, dziewczyna sie tylko pytala ile trwa zabezpieczenie
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
dzięki kobietki za odpowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.