Pij mleko - będziesz kaleką! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-10-20, 20:07   #1
palomino
Zakorzenienie

Pij mleko - będziesz kaleką!

Dla zainteresowanych zdrowym zywieniem (którzy nie czytali tego wydania ŻW) oraz posiadających tzw potomstwo zupełnie inny punkt widzenia na całą akcję.

kilka cytatów (niestety gazeta nie posiada archiwum )

"Kilka lat temu zrzeszjąca pięć tysiecy członków międzynarodowa organizacja Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wydała oświadczenie, w którym ostrzega przed piciem mleka. Lista przeciwskazań jest długa.
Zasadniczym powodem sprzciwu wobec białego eliksiru jest przekonanie, ze człowiek, podobnie jak pozostałe ssaki, przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie niemowlęcym.
(...)
Mleko krowie nie jest dobrze przyjmowane przez organizm. Tego argumentu nie odpierają nawet zagorzali jego zwolennicy.
- Nitolerancja laktozy to poważna i, niestey częsta komplikacja. Sam też mleka nie toleruję - przyznaje nawet Waldemar Broś, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Spółdzielni Mleczarskich.
(....)
Nie chodzi jednak tylko o laktozę. W 2001 roku nowozelandzki badacz doktor Corrie McLachlan ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko , a właściwie zawarta w nim kazeina (rodzaj białka), jest przyczyną chorób serca. Wnioski naukowca umieszczono w międzynarodowym internetowym serwisie o wymownej nazwie "No milk page" (strona bez mleka). Do odwiedzenia serwisu, (..) do dziś zachęca na swojej stronie internetowej zespół lekarzy III Kliniki Chorób Dziecięcych Akademii Medycznej w Białymstoku.
(...)
- Mleko jest jednym z najgroźniejszych alergenow pokarmowych. Ma aż pięć składników, które mogą być fatalnie tolerowane przez człowieka - przyznaje Edward Tadeusz Zawisza, jeden z najwybitniejszych polskich alergologów.
(..)
Pionier nauki o żywieniu doktor Max Bicher-Brenner o szkodliwości mleka trabił już pod koniec XIX wieku (dziś w Zurychu istnieje słynna klinika jego imienia). Twierdził, że mleko powinno być najwyżej dodatkiem do diety. Wyjątkiem są, według niego, łatwiej przyswajalne dla człowieka kwaśne produkty mleczne (jogurty, sery) i mleko pełne, prosto od krowy karmionej trawą.
Ewa Wachowicz, z zawodu technolog żywienia, kiedyś Miss Polonia, dziś producent programów telewizyjnych i matka małej Oli, kupuje mleko prawie wyłącznie od kobiety ze wsi.
- Tylko takie jest wartościowe - uważa. W życiu nie podałabymdziecku produktu z napisem UHT. Skład mleka, podgrzewanego do tak wysokich temperatur budzi wątpliwości. Białko ścina się i nie wiemy do dziś, jaki może to mieć wpływ na zdrowie. Nie przypuszczam, by był pozytywny
(...)
Część naukowców uważa jednak, ze mleko i tak trzeba pić, bo ma duzo cennych wartosci.
- jest wiele produktów bogatszych w witaminy i minerały - zapewnia Barbara Bachurska, lekarz pediatra z Katowic. - Mitem jest także przekonanie, ze mleko zawiera mnóstwo drogocennego wapnia. Znacznie więcej ma go plaster żółtego sera"
Źródło: Kulisy Życia Warszawy, nr 42 z 17 października 2003

Co wy na to? Organizm mojej matki tez nie trawi mleka (wątroba ją boli), a ja nigdy nie byłam zmuszana do jego picia jako że matka twierdziła że człowiek jest przystosowany do przyjmowania mleka tylko w okresie niemowlęcym. Chyba całkiem nieźle na tym wychodzę

A mleko zostało określone w artykule jako rzecz świeta i niepodważalna jak nasz schaboszczak
No więc jaka jest prawda?

ps jakby ktos chcial calosc artykulu to moge przeslac Buni to zeskanuje i wysle sie wtedy - bo niestey Życie Warszawy nie ma archiwum internetowego
Stary 2003-10-20, 21:38   #2
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte
Re: Pij mleko - będziesz kaleką!

Mi też rodzice nigdy nie wmuszali mleka - jak miałam ochotę to piłam i tak jest do dziś, choć przyznam się, że piję mleko bardzo rzadko. Czasem zdarza mi się wypić szklankę zimnego z kartonu, a czasem przegotowane, ale prosto od krowy (takie tłuściutkie - pycha )

Jednak u mnie w domu mleko jest zawsze. Mama pije mleko codziennie z racji tego, że po pierwsze je uwielbia, a po drugie pomaga Jej to na żołądek. Ma wrzody i jak tylko boli Ją żołądek, pół szklanki gorącego mleka przynosi Jej ogromną ulgę. Poza tym pija na śniadanie i często również na kolację mleko z chrupkami kukurydzianymi (ja też).

Mój chłopak również bardzo lubi zimne mleko z kartonu.

Uważam, że jeżeli organizm czegoś potrzebuje, to sam o to "prosi" i mamy na coś ochotę. Dlatego nie powinno się zmuszać dzieci do picia mleka, jak i innych produktów, jeżeli nie chcą. Ale jeżeli ma się na nie wielką ochotę, lub czuje się, że organizm go potrzebuje - to czemu nie?

Wydaje mi się, że w całej tej aferze chodzi o to, by nie pić za dużo mleka, by nie wmuszać w dzieci codziennie dwóch szklanek na siłę. I tyle.
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 21:53   #3
Iwonalodz
Zakorzenienie

Och jak dobrze nie znoszę mleka, mam tak od dzieciństwa, u mnie w domu wystepuje tylko w postci mleka do kawy, więc zmuszana nigdy nie byłam, a teraz jeszcze będę mogła usprawiedliwić sie naukowo

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 21:54   #4
olencja
Rozeznanie

Karola napisał(a):
>
> Wydaje mi się, że w całej tej aferze chodzi o to, by nie pić za dużo mleka, by nie wmuszać w dzieci codziennie dwóch szklanek na siłę. I tyle.

A mnie się wydaje, że chodzi o wywołanie zamętu. Jak zwykle.

Od urodzenia piję mleko. W dużych ilościach, często dwie szklanki dziennie. Bo bardzo lubię. Tak konkretnie to gorące kakao I zawsze miałam bardzo zdrowe zęby - najzdrowsze w szkole (dopiero w ciąży się pogorszyło). Lubię jogurt - ale chyba nie w takich ilościach żeby zapewnić odpowiednią dawkę wapnia. A za białymi serami nie przepadam Głównym źródłem wapnia dla mnie pozostaje mleko
Nie przeraża mnie ten artykuł.
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 22:02   #5
koko
Zakorzenienie

GG do koko

w podobnym tonie był kiedyś (chyba latem) artykuł w newsweeku.poza tym to samo o mleku powtarza mi moja ciocia , która siedzi w tym fachu-jest wykładowcą na uniwersytecie, zajmuje się technologią żywienia.ciekawa sprawa z tym mlekiem.

z chęcią zobaczyłabym artykuł w całości-sama mam ciągoty w stronę takich zagadnień.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 22:13   #6
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

palomino napisał(a):
> ps jakby ktos chcial calosc artykulu to moge przeslac Buni to zeskanuje i wysle sie wtedy - bo niestey Życie Warszawy nie ma archiwum internetowego

Nie ma takiej potrzeby
http://kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&...137166&KAT=239

Szczerze mówiąc, ja nie bardzo wierzę w te rewelacje, zwłaszcza, ze artykuł ukazał sie w "Kulisach" (chyba wcześniej niż w ŻW), a do rewelacji rodem z Kulis, tak jak do rewelacji rodem z Super Ekspressu mam stosunek ostrożny

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-20, 22:25   #7
palomino
Zakorzenienie

BabciaWeatherwax napisał(a):
> Nie ma takiej potrzeby

super nadworny szukaczu

> Szczerze mówiąc, ja nie bardzo wierzę w te rewelacje,

w ktorą czesc rewelacji nie wierzysz?

> zwłaszcza, ze artykuł ukazał sie w "Kulisach" (chyba wcześniej niż w ŻW),

Ale kulisy są dodatkiem ŻW

> a do rewelacji rodem z Kulis, tak jak do rewelacji rodem z Super Ekspressu mam stosunek ostrożny

no tak to wiele tlumaczy

ps nareszcie jestes wiedzmo
Stary 2003-10-20, 22:33   #8
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

palomino napisał(a):
> w ktorą czesc rewelacji nie wierzysz?
>
Że mleko zabija To powaga zabija powoli

> > Ale kulisy są dodatkiem ŻW

No tak, to wszystko tłumaczy Gazety stoliczne są mi obce ideowo
>
> no tak to wiele tlumaczy

Że co niby, hę?
>
> ps nareszcie jestes wiedzmo

Byłam już wcześniej, NIE ZAUWAŻYŁAŚ?!?

Jędrek ma...

Stary 2003-10-20, 22:40   #9
palomino
Zakorzenienie

> Że mleko zabija To powaga zabija powoli

bardziej te skwaszone miny zmuszanych małolatów Zmarszczek sie przez to biale swinstwo przedwczesnie nabawią

> No tak, to wszystko tłumaczy
> >
> > no tak to wiele tlumaczy
>
> Że co niby, hę?

zadajesz pytania na ktore sama nie umiesz odpowiedziec?

>
> Byłam już wcześniej, NIE ZAUWAŻYŁAŚ?!?

wemknelas sie tylnymi drzwiami to nie nastepnym razem obstawie wszystkie wejscia

>
>
Stary 2003-10-20, 23:07   #10
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

palomino napisał(a):
> bardziej te skwaszone miny zmuszanych małolatów Zmarszczek sie przez to biale swinstwo przedwczesnie nabawią

Heheheheh Biedne dzieci Chociaz z relacji wycieczkowych Lejki wynika, że dzieci (UPS! młodzież ) jak piją mleko, to raczej jako shake'a z McDonalda i bynajmniej nie pod przymusem

> zadajesz pytania na ktore sama nie umiesz odpowiedziec?

Masz problemy z róznicowaniem treści odnośnych zapytań? Pytałam o inną kwestię dla jasności
>
> wemknelas sie tylnymi drzwiami to nie nastepnym razem obstawie wszystkie wejscia

Nienienie, weszłam głównym wejściem, ale było wtedy tylko 8 sztuk na wizażu, zgapiłaś się
>

Jędrek ma...

Stary 2003-10-21, 05:12   #11
lejka
Zakorzenienie

> Heheheheh Biedne dzieci Chociaz z relacji wycieczkowych Lejki wynika, że dzieci (UPS! młodzież ) jak piją mleko, to raczej jako shake'a z McDonalda i bynajmniej nie pod przymusem

Nie zapominajmy o lodach.

A ja lubię mleczko, ale ciepłe, najlepiej z kakao albo miodem czy płatkami, ale mam też koleżankę, która przepada za mlekiem, uwielbia je pić, nawet prosto z kartonu.

A co do McDonalda, wczoraj były ćwiczenia gramatyczne na angielskim, było określić, czy w tym momencie trwa jakaś tam promocja w McDonaldzie. Całkiem przypadkowo trwała, chłopak o tym nie wiedział, jak się na niego reszta, stali bywalcy, rzucili...
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-10-21, 08:29   #12
Helena
Zadomowienie

Proponuję tę akcję "NIE dla mleka" szerzyć w byłych PGR-ach, w których, jak wiadomo, szklanka mleka dla dzieci jest luksusem. W ten sposób można naszych wygłodzonych małych obywateli przekonać np. do jedzenia arcyzdrowej sałatki z pokrzyw i łopianu - w ten sposób rząd będzie miał jeden kłopot z głowy, dzieci się najedzą zielskiem, które, jak wiadomo, rośnie pod każdym płotem.
Podobne brednie o szkodliwości m.in. nabiału, jajek, mleka wygłaszali kiedyś skrajni wegetarianie, na szczęście w ostatnich czasach jakby przycichli. Obecnie Szarlatan dr Kwaśniewski z ekipą karmi ludziska kotletami ze smalcem i kawą z łojem, wszyscy są szczęśliwi i uzdrowieni, szczególnie Wałęsa, który zgodnie z zaleceniami swego guru odstawił insulinę i dwa tygodnie temu lekarze ratowali mu życie w szpitalu w Gdańsku, bo wpadł w śpiączkę cukrzycową.
Zdaję sobie sprawę, że znacznie lepsze dla dzieci niż mleko są kiełki, soja i zupa w tabletkach, oczywiście poprzedzone medytacją.
A już znacznie zdrowsze i absolutnie bezpieczne, nie uczulające są czipsy, hamburgery i E-132639549 coś tam, które znajduje się prawie we wszystkim, co jemy.
Proponuję za autora tego pseudo-artykułu oi za członków Stowarzyszenia Lekarzy Słusznej Nadziei wypić kubek porządnego mleka z woreczka. A miłośnikom trunków wyskokowych polecam mleko w postaci Malibu.
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 08:42   #13
Trish
Raczkowanie

Ja tam do takich rewelacji podchodzę bardzo sceptycznie. Mleko nie zawiera przynajmniej barwników i konserwantów. Jakby się tak uczciwie przyjrzeć temu co zjadamy, to należało by wyeliminować większość naszej żywności...
Znam ludzi, którzy mleka nie piją ale 2 razy dziennie jedzą gorące kubki. No nikt mi nie wmówi, że mleko jest bardziej szkodliwe od tej chemii?

Ja lubię mleczko i nie odmawiam sobie . Oczywiście najlepsze jest świeże prosto od krowy (4% ) i to krowy karmionej trawą a nie paszami. Takie jakie ludzie piją od tysięcy lat.

Ważne by zachować umiar we wszystkim co sie je . Np. tyle się trąbi od jakiegoś czasu o NNKT, że zdrowo, bla bla bla... A okazuje się, że w nadmiarze też są rakotwórcze . Ech, i co tu jeść?
Trish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 08:44   #14
Dorixx
Zadomowienie

Ja i moja rodzina bardzo lubimy mleko. Nigdy mnie rodzice nie zmuszali do jego picia, bo nie musieli, lubiłam i już. Moje dziecko również samo prosi o mleko, a jak sie zdarzy , że mleka nie ma w lodówce , to mówi, że mamy pustą lodówkę wg mnie mleko naturalnie uzupełnia niedobory wapnia. Co lepiej: wypić mleko , czy połykać wapń w tabletkach z apteki? jak ktoś lubi mleko i tak bedzie pił a żaden artykuł mu tego nie obrzydzi
Stary 2003-10-21, 09:52   #15
asinka
Raczkowanie

A ja mleczko uwielbiam w każej postaci. Faktem jednak jest, że obecnie trudno dostać w Polsce dobre, pełnowartościowe mleko, no cóż, zapanowała moda na UHT i nic innego nie uświadczysz, trzeba tylko czekać aż ta moda jak iinne przeminie
asinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 10:15   #16
aferka
Wtajemniczenie

A ja mleka nie znoszę i nie zamierzam go pić nawet gdyby nagle ktoś odkrył, że dla zdrowia należy wypijać 2 litry dziennie. A ten artykuł wcale nie jest taką nowością - ja już dawno słyszałam, że ludzie dorośli nie powinni pić mleka jako takiego - bo jest dla nich nieprzyswajalne - lepiej przetwory mleczne takie jak jogurty, kefiry itp. Również faktem jest, że mleko jest (lub zawiera w swoim składzie) silnym alergenem - i naprawdę nie ma tu co polemizować. I jeszcze jednym faktem jest, że sery zawierają znacznie więcej wapnia niż mleko. I wydaje mi się droga Heleno, że autorzy tego teksu wcale nie dążyli do zastąpienia mleka chipsami ani zielskiem - chodzi raczej o zastąpienie mleka jego przetworami.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 10:26   #17
Dorixx
Zadomowienie

Re: Pij mleko ale tylko krowie?!

Co do dorosłych ludzi to się mogę zgodzić, sama o tym słyszałam, że taki organizm źle toleruje mleko.
Natomiast jesli chodzi o niemowlaki (oczywiście oprócz tych ze skazą białkową)to nikt mi nie wmówi, że nie pwinny pić mleka. Udowodniono przecież, że dzieci karmione piersią (ale o jakim mleku teraz mówimy,tylko krowim, czy w ogóle?) lepiej intelektualnie rozwijają się od pozostałaych i żadne modyfikowane mleko nie jest w stanie zastąpić naturalnego.
Stary 2003-10-21, 10:36   #18
aferka
Wtajemniczenie

Nikt tu nie usiłuje zabierać mleka niemowlętom - tu cytat: "Zasadniczym powodem sprzciwu wobec białego eliksiru jest przekonanie, ze człowiek, podobnie jak pozostałe ssaki, przystosowany jest do spożywania mleka tylko w okresie niemowlęcym.
(...)". A swoją drogą - niemowlęta (podobnie jak reszta ssaków) powinny pić mleko matki.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 10:42   #19
palomino
Zakorzenienie

Dorixx napisał(a):
> Natomiast jesli chodzi o niemowlaki (oczywiście oprócz tych ze skazą białkową)to nikt mi nie wmówi, że nie pwinny pić mleka. Udowodniono przecież, że dzieci karmione piersią (ale o jakim mleku teraz mówimy,tylko krowim, czy w ogóle?) lepiej intelektualnie rozwijają się od pozostałaych i żadne modyfikowane mleko nie jest w stanie zastąpić naturalnego.

w artykule jest mowa o nieprzyswajalności tylko krowiego mleka i to przez (ustalmy to od razu) osoby dorosłe. Mleko matki ktora karmi niemowle to w ogole inna para kaloszy.

a co do nieprzyswajalności i alergenow: moja matka ma w testach wykazaną alergie na mleko krowie i kazali jej się na kozie pzestawić (to jest podobno latwo przyswajalne) Ale trudno jej strasznie bo mleko kozie z kartonu ma wstrętny smak (sama probowalam) Od kozy smakowalo mi tylko jak mialam okazję pobyć troche u znajomego w leśniczówce i własnoręcznie doić kozy Takie prosto od kozy było mniam
Niestety do smaku krowiego mleka jestesmy przyzwyczajani od dziecka i inne juz nie bardzo smakuje

A co do samego artykulu - kiedyś uważano ze otylość jest oznaką zdrowia Moze wspolczesna dietetyka zmieni podejscie także do picia mleka przez doroslych, jesli rzeczywiscie zagrozenia wymienione w tekscie okazą sie realne. Bo co jak co ale obecnie to produktów z przetworstwa mleka nie brakuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-10-21, 10:54   #20
palomino
Zakorzenienie

palomino napisał(a):
> w artykule jest mowa o nieprzyswajalności tylko krowiego mleka i to przez (ustalmy to od razu) osoby dorosłe.
errata - przez podrosniete dzieci tez takie juz wyrosniete z niemowlectwa

Stary 2003-10-21, 11:08   #21
dziewczyna
Zakorzenienie

Ja mleko piję nałogowo. Ale na pewno nie sklepowe. Mleko tylko prosto od krowy. Sklepowego nie cierpię i praktycznie go nie ruszam.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 11:12   #22
Basia_K
Raczkowanie

A wiecie co? Ja od wielu lat nie mogłam pić krowiego mleka, chociaż lubię, bo zawsze kończyło się to w kibelku "akcją na dwie strony". A teraz jak jestem w ciąży, to w ogóle mi nie szkodzi i bez żadnego namawiania wypijam z pół litra dziennie. Kiedyś czytałam, że w ciąży nietolerancja na mleko może zniknąć, ale nie chciało mi się w to wierzyć. A tu proszę...
Basia_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 11:27   #23
Helena
Zadomowienie

Kupię krowę.
Wersję do trzymania na balkonie.
Koza odpada, dużo beczy i mało mleka daje
Stary 2003-10-21, 11:36   #24
Helena
Zadomowienie

Palomino droga,
Nie chcesz mleka to nie pij. Nie będziesz wielka Od dziecka chleję litry mleka i nic mi nie jest. Czasami po solidnym kacu piję tylko mleko, nawet dwa dni, to zależy od tego co, ile i z kim wypiłam.
Nieodpowiedzialne jest np. nie podawanie mleka dzieciom i namawianie do tego innych.
W życiu nic mi po mleku nie było, podobnie jak innym dzieciakom z mojej rodziny i dzieciom tych dzieci. Piję mleko z woreczka, nie UHT. UHT jest dobre tylko do Malibu
Natomiast mam dwie poważne alergie: jedną na Leppera, drugą na Giertycha, obie nieuleczalne.
Stary 2003-10-21, 11:51   #25
palomino
Zakorzenienie

Helena napisał(a):
> Palomino droga,

bo sie zaczerwienie

> Nie chcesz mleka to nie pij. Nie będziesz wielka

coż zdarza sie w najlepszej rodzinie

> Od dziecka chleję litry mleka i nic mi nie jest.

No co Ty??? Naprawde żadnego efektu? Ani glosu Kayah, ani talentu Jagny?? powinnas zglosic sie z reklamacją bo tym mlekiem to kant do kwadratu w takim razie

> Czasami po solidnym kacu piję tylko mleko, nawet dwa dni, to zależy od tego co, ile i z kim wypiłam.

a mowią że na kaca najlepiej pomaga następne piwo...

> Nieodpowiedzialne jest np. nie podawanie mleka dzieciom i namawianie do tego innych.

o - ciekawe - a czemu tak twierdzisz?

> W życiu nic mi po mleku nie było, podobnie jak innym dzieciakom z mojej rodziny i dzieciom tych dzieci. Piję mleko z woreczka, nie UHT. UHT jest dobre tylko do Malibu

nie każdy palacz umiera na raka (to przenosnia dla jasnosci )

Stary 2003-10-21, 11:59   #26
Tygrys
Maskotka Wizaz.pl

Re: Pij /.../?! po cenzurce

Helena napisał(a):
> Palomino /.../
> Nie chcesz /.../ to nie pij. Nie /../ Od dziecka chleję /../i /.../po solidnym kacu piję /.../, nawet dwa dni, to zależy od tego co, ile i z kim wypiłam.
> Nieodpowiedzialne jest np. nie podawanie /../ dzieciom i namawianie do tego innych.
> W życiu nic mi /../nie było, podobnie jak innym dzieciakom z mojej rodziny i dzieciom tych dzieci. Piję /../tylko do /../ Leppera, /../

wystarczy troszkę powycinać, nie trzeba nic dodawać
i od razu weselej się czyta

Ti Cenzor
Stary 2003-10-21, 12:01   #27
palomino
Zakorzenienie

Tygrys napisał(a):
> wystarczy troszkę powycinać, nie trzeba nic dodawać
> i od razu weselej się czyta

pasiasty tylko uwazaj na zęby
Szkoda ze sie nie w tych czasach urodziles bo w cenzurze mialbys prace zapewnioną
Stary 2003-10-21, 12:07   #28
Helena
Zadomowienie

Ti, jesteś bosssski MAsz talent, może rozkręcisz jakiś kabaret )choć kabaret jest wśród nas)?
Ubawiłam się nieziemsko. Ale z Lepperem ine piję, wypraszam sobie Uważaj, bo inaczej Co Ola powie?
Stary 2003-10-21, 14:41   #29
lejka
Zakorzenienie

A ja uważam, że jest tyle wersji na wszystko, tyle podejść do każdej sprawy, że nie ma sensu dyskutowanie o walorach mleka. Jak ktoś lubi, niech pije, są rzeczy gorsze niż mleko, jak ktoś nie lubi, nie musi, może zastępować czym innym. A teorii i tak będzie mnóstwo i będą się co chwila zmieniały...

A mleko od kozy też jest pycha, nawet z kartonika.

Ti, z tym cenzorowaniem jesteś boski. Pewnie wszystkie Ci to mówią? dla Oli.

lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-21, 15:39   #30
Estella
Zakorzenienie

W tej chwili to w sumie wszystko jest niezdrowe.
Ja mleka nienawidze-chociaz bylam na piersi 3lata(!!!),w domu nikt we mnie nie wmusza,bo nikt nie pije(czasem siostra z platkami aale bardzo rzadko),tylko babcia kiedys we mnie wmuszala(ale ona tak robi ze wszystkim,bo nie jem),w przedszkolu zawsze siedzialam nad zupa mleczna,az byla zimna i ja zabierali.
I nikt mnie nie przekona,bo od tego zapachu mnie mdli.

A ja ide na medycyne,to moze tez mi sie uda wymyslic cos ciekawego
Zauwazcie,ze teraz prawie wszystkie rzeczy,ktore byly zdrowe albo nie,nagle sie okazuje ze jest zupelnie inaczej.

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości