|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Internetowe ksiązki :)
Witam
![]() W sensie takie, które zostały już przepisane i gdzieś opublikowane. Bo z tego co wiem istnieją takie strony gdzie można sobie ściągnąć jakąś ksiązkę nie kupując jej. Jeżeli ktoś by miał pojecie o jakiejś takiej stronie internetowej to bardzo bym prosiła o odpowiedź ![]() Z góry dziękuje, byłabym bardzo wdzięczna =) ps. bardzo przepraszam jeżeli gdzieś już taki wątek zaistaniał.
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Internetowe ksiązki :)
To jest takie trochę nielegalne, ale bardzo łatwo zdobyć co niektóre e-booki. Np. na takim 4shared.com, możesz też poszukać na torrentach, emule'u, warezach. Ale powtarzam - to nielegalne.
Szkoda, w zasadzie, bo takie zassanie książki do przeczytania nie różni się niczym od wypożyczenia jej z biblioteki. Edit Google uruchomiło serwis GoogleBooks i udostępniają książki, niecałe co prawda, ale jednak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Wpisz w wyszukiwarkę google hasło: e-book i na pewno znajdziesz to czego szukasz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a jesli szukasz czegos legalnie , jak prawa autorskie juz wygasly to wpisz "internetowe biblioteki" i tez powinno wyskoczyc , co prawda beda to dzieła np Mickiewicza ale co kto lubi
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja jako studentka polonistyki muszę mieć ciągły dostęp do książek, a wielu w bibliotekach nie ma, więc korzystam z netu.
podstawą jest ten oto katalog: http://fbc.pionier.net.pl/owoc/ , który wyszukuje wszystkie książki z różnych internetowych bibliotek. Ale faktycznie, tu raczej Mickiewicza znajdziesz. Po drugie: chomiki. Ja wyszukuję przez google wpisując np. Mickiewicz Grażyna site:☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ Zgodnie z prawem takie pliki można przechowywać na kompie 24 h, więc jak zdążysz, to to nie jest nielegalne ;p No i po trzecie GoogleBooks- jak się ma farta to znajdzie się całą książkę. Ja na I roku pilnie potrzebowałam jakiegoś podręcznika i znalazłam interesujące mnie rozdziały właśnie na googlach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bradzo serdecznie, mam nadzieję że znajdę czego szukam
![]() pozdrawiam =)
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dodam, że jest kilka bibliotek wirualnych, gdzie są e-booki, ale to raczej "nudne i obowiązkowe szkolne lektury", aczkolwiek czasem coś niestandardowego się znajdzie.
Wystaczy hasło: biblioteka internetowa wpisać w wyszukiwarce. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2009-08-09 o 18:35 Powód: poprawa literówek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś był na Wizażu duży wątek, gdzie dziewczyny wymieniały się e-bookami, ale ze względu na nielegalność został zamknięty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Na Kafeterii jest kilka wątków o ebookach, a w nich linki do katalogu użytkowniczki 4shared, a_taka_jedna, najlepiej poszukać w google.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mnie zdarza się korzystać z GoogleBooks, ale głównie książek naukowych, najczęściej w języku angielskim. Fajne jest, że podświetla wszystkie wyszukiwane słowa. A jeśli chodzi o powieści i rzadziej, ale jednak poezję to kupowałam w goneta.net. Mają świetne pozycje Katarzyńskiego. Zastanawiam się też nad audiobookami, ale nie wiem czy będę w stanie się skupić na takiej "czytanej" książce.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem jak można czerpać przyjemność z wgapiania się w monitor i czytania książki... myślę, że najfajniej jest usiąść z książką w fotelu, a nie przed ekranem komputera...
p.s. oczywiście co innego kiedy wykorzystujemy książki do celów naukowych, ale jeśli jest taka możliwość - wolałabym iść do biblioteki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.