|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzeniona
|
Przechowywanie rzeczy w małym pokoiku -proszę o pomysły :)
Ponieważ właśnie wprowadziłam się do akademika, gdzie na małym metrażu musimy pomieścić się we 3 ze swoimi wszystkimi rzeczami, szukam pomysłów na rzeczy, które ułatwiają segregację i ułożenie rzeczy.
Moje pomysły: 1. organizer na biżuterię (ok. 9 zł) - jest cienki jak sukienka, można zawiesić w szafie, to lepsze niż stojące na wierzchu kuferki z biżuterią 2. organizer na bieliznę (ok. 5 zł) - nie mamy szuflad, więc się przyda, na dodatek w awaryjnej sytuacji można postawić na półce i przykryć czymś i nie widać, co tam jest Podobają mi się również: 3. kosz na brudne pranie (ok. 3 zł) - taki nawet najprostszy, ale nie mam pojęcia, gdzie to umieścić. Na podłodze naprawdę nie ma miejsca, szafę, w której można coś powiesić, mamy jedną i jest dość wąska, zajmują ją płaszcze głównie, reszta to półki i małe zamykane szafeczki. Może Wy macie jakiś pomysł? Szukam najbardziej pomysłów na to, jak pochować rzeczy, żeby nie walały się po półkach, na których wszystko widać - kosmetyki, jakieś dokumenty, coś jak wkładki, waciki, tampony itp. Nie mamy za bardzo miejsca na podłodze na dodatkowe rzeczy. Na dodatek niektóre ubrania tez musimy trzymać na półkach, bo szafeczki są dość małe i każda ma właściwie jedną. Zależałoby mi, żeby były to rzeczy niedrogie ![]() Będę wdzięczna za wszelkie pomysły! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Przechowywanie rzeczy w małym pokoiku -proszę o pomysły :)
Kartonowe, ozdobne pudełka , które można ustawić na szafie o ile jest miejsce albo na podłodze jedno na drugim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Myślę, że przede wszystkim pudła, pudełka - mogą być kartonowe, mogą być plastikowe, wielkości różne (zależy ile jest miejsca na półce). Może pod płaszczami w szafie by się mieściły takie bardziej płaskie - można w nich trzymać coś, np. bieliznę. Może jest miejsce na szafie? To trudniej dostępne miejsce ale można tam trzymać rzadziej używane rzeczy.
Na papierki, gazety, zeszyty itp fajne są segregatory, nawet jakieś najprostsze: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50022354/ O takie, do postawienia, do wkładania papierków, bez wpinania. Na tego typu wieszaku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30054082/ można powiesić kilka par spodni, więc oszczędza się kawałek miejsca. Drobiazgi (szaliki, apaszki, paski itp) można trzymać w takim organizerze na bieliznę jaki wkleiłaś, albo np na takim wieszaku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70108912/ Nie wiem na czym tam śpicie, czy pod łóżkami jest jakieś miejsce? Pod łóżkiem, ew. w tapczanie, można trzymać rzeczy (u mnie np. rzadziej używane buty, pościel tam leżą w takich zasuwanych (nie kurzy się) materiałowych pudłach: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10193376/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Temat przerabiałam bo sama mieszkałam w akademiku
![]() Z tym że u nas były wąskie szafy wbudowane w ścianę gdzie trzymałyśmy ubrania i inne rzeczy jak starczyło miejsca. Na pewno trzeba przyjąć do wiadomości że w akademiku nie da się trzymać wszystkich rzeczy na cały rok. My zawsze robiłyśmy rotację tj na zimę rzeczy co się chodzi zimą, na wiosnę przywoziło się lżejsze rzeczy a zimowy wywoziło. I uważam ze to sensowne rozwiązanie. Poza tym faktycznie pudełka, pudełka. W nich nie widać rzeczy jakie są poukładane, pełna dyskrecja. Co do kosza na brudne rzeczy wiszącego jestem na nie Bo myślę że to mało estetycznie wygląda no i jak się do kogoś idzie nie ma chyba ochoty się widzieć jego rzeczy do prania ![]() Trudno mi sobie wyobrazić te szafeczki - może zdjęcie pomogłoby lepiej pomóc coś doradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rotacji garderoby ja mam kilka grubych swetrów i np sukienkę taką dzierganą. Miejsca zajmuje to dużo bo jest grube i takie rzeczy wywoziłam na wiosnę właśnie ![]() ![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-10-11 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kurczę, no nie poszaleli z miejscem na rzeczy w tym akademiku
![]() Co do rotacji rzeczy, to ja też w większości letnich chodzę też zimą (poza typowo letnimi sukienkami, bluzkami na ramiączka). Zimą po prostu dokładam do swetry, bluzki z długim rękawem itp. Więc nie dziwię się, że masz problem z miejscem, bo zimowe ciuchy po prostu zajmują znacznie więcej miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Naczelny Hipster
|
Ja też akademik, ale ja mam własny pokój z ogromną szafą
![]() ![]() Wszelką bieliznę mam w pudełkach (ale musze kupić coś na majtki i staniki, bo aktualnie są w jednym i strasznie niewygodnie tak), brudne ciuchy wrzucam do pudła, które stoi na dnie szafy. Ja się wybrałam do Ikei i kupiłam sobie koszyki i szufladki, ale odczuwam potrzebę większej ilości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Pomyśl tylko, czy nie wolisz czegoś wyższego (a co za tym idzie, pojemniejszego). Bo te pudła są raczej niskie, jako, że są przeznaczone do wsuwania pod łóżko. Może takie by się mieściło w szafie na dole, a na szafę coś większego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzeniona
|
No nie poszaleli z miejscem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
No i ja bym na Waszym miejscu próbowała jeszcze znaleźć gdzieś miejsce na dodatkowy regał. To, co pokazałaś, to naprawdę bardzo mało, zwłaszcza, że, jak rozumiem, większa część Twojego miejsca „zakrytego” to miejsce na wiszące ubrania. Możecie też pomyśleć np. o szafeczce na kółkach, którą można by ustawiać w miejscu, które aktualnie byłoby dla Was dogodne.
![]() |
![]() |
#13 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzeniona
|
Nie mam kilku kuferków biżuterii, mam jedno pudełeczko, ale współlokatorki również mają
![]() Niestety nie ma totalnie miejsca na dodatkową szafę, pokój jest wąski, przy ścianach stoją łóżka, zaraz obok te słupki, po drugiej stronie jest lodówka i zlew i to koniec. Gdyby dało się wstawić dodatkowy regał, to bym jakiś skombinowała, ale niestety nie ma takiej opcji ![]() Dziękuję bardzo za wszystkie pomysły, cześć na pewno wykorzystam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Myślę że super napisane. Kluczem jest punkt 2 w tym wszystkim. I bardzo istotny punkt 7. Też myślę że wieszaki na drzwiczki są dobrym pomysłem w ikei też można je dostać z tego co pamiętam kosztowały niewiele a praktyczna rzecz: http://wieszak.com.pl/photos/ikea-wi...2189578353.jpg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.