Nie wiem co mam zrobić. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-08, 13:29   #1
Klarissa
Zakorzenienie

Smile

Nie wiem co mam zrobić.

Spotkała mnie taka sytuacja:

Pomogłam jednej Pani załatwić pewną sprawę związana z finansami. To była dla mnie obca osoba, trafiła do mnie do biura z przypadku. Razem z koleżanką wpadłyśmy na pomysł jak rozwiązać jej problem.

Za to pani wcisnęła mi 350 zł. Spodziewałam się raczej czekoladek z podziękowaniem... Nie wiem co mam zrobić, nie rozmawiałam jeszcze z koleżanką, ale znam ją i wiem, że nie będzie nic chciała za tę pomoc. Pani nie dała mi szansy wyjaśnić, że niczego nie chcę i pomogłam bezinteresownie.

Mam pomysł żeby napisać do niej list a pieniądze nadać przekazem pocztowym i zwrócić. To starsza kobieta, emerytka do tego samotna (mąż jej zmarł). Sumienie nie pozwala mi tej kwoty zatrzymać, poza tym podejrzewam, że dla tej Pani to dużo a dla mnie cóż... nie jest to jakaś specjalnie wielka kwota, jedyne koszty jakie poniosłyśmy to kilka telefonów i jedna obietnica postawienia wódki jednemu facetowi... Nie chciałam tego przyjąć, ale pani mnie nakrzyczała i uciekła mi (a przecież nie będę jej gonić po ulicy wciskając z powrotem pieniądze - jakby to wyglądało?).

Mój mąż uważa, że Pani się chciała odwdzięczyć, ale nie ma zdania co do tego co powinnam zrobić - uważa, że powinnam zrobić co uważam. A ja w sumie sama nie wiem co robić, co myślicie?
Stary 2008-10-08, 13:41   #2
karuska88
Raczkowanie

Dot.: Nie wiem co mam zrobić.

Juz widziałam podobny temat na wizażu!!!
karuska88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 13:42   #3
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Nie wiem co mam zrobić.

Tak, ja też i nawet w nim odpisałam, ale co z tego? Tam była inna sytuacja trochę.
Stary 2008-10-08, 13:43   #4
mgosiekm
Zadomowienie

Z jednej strony skoro ci te pieniadze "wcisnela" i uciekla tzn ze Ci je ofiarowala, nie ukradlas ich wiec powinnas zatrzymac, ale z drugiej hmmm sumienie i strona moralna, ja tez nie wiem co bym zrobila do konca. A moze skoro ona ich nie chce i ty tez nie, poprostu wspomoz jakies schronisko dla zwierzat czy cos...

Ja nie wiem co bym zrobila, ale dla mnie 350 zl to nie malo wiec chyba jakby sie bardzo upierala przy swoim zatrzymalabym kase..

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 13:54   #5
strawberka
Zakorzenienie

hmmm... a czy ta pani dużo "zarobiła" na tej pomocy? może inaczej: czy dużo by straciła gdybyś jej nie pomogła? chodzi mi o to czy kwota, którą podarowała pokrywa niejako jej "zysk".. jeśli nie pokrywa, to ja bym pieniędzy nie wzięła, a jeżeli tak..to..hm.. ciężka sprawa bo to dość duża suma..
Stary 2008-10-08, 14:08   #6
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość
hmmm... a czy ta pani dużo "zarobiła" na tej pomocy? może inaczej: czy dużo by straciła gdybyś jej nie pomogła? chodzi mi o to czy kwota, którą podarowała pokrywa niejako jej "zysk".. jeśli nie pokrywa, to ja bym pieniędzy nie wzięła, a jeżeli tak..to..hm.. ciężka sprawa bo to dość duża suma..
Na całej sprawie pani rocznie traciła ok. 600 zł (i tak co roku) ponieważ padła ofiarą idiotycznych przepisów (to taki paradoks częsty w naszej branży). Sprawę usiłowała załatwić od ponad 3 lat ale nikt nie chciał jej pomóc. Sama powiedziała mi, że woli dać nam niż gdzie indziej bez sensu płacić...

Ja ze swej strony zasugerowałam jedynie (kiedy rozmawiałyśmy jeszcze wcześniej jak to załatwić - kilka dni temu) że będzie mi miło, jeśli poleci moje biuro swoim znajomym. Ot wszystko, na prawdę niczego więcej mi nie potrzeba.
Stary 2008-10-08, 14:24   #7
evela28
na drugie mam Irena

ja uważam że to byłby piękny gest gdybyś jej to zwróciła
w sumie mogła podarować czekoladki nie byłoby ci wtedy głupio

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 15:04   #8
pani_smith
Zakorzenienie

jeżeli masz adres tej pani, to ja bym się przeszła i jej pieniądze oddała.
jeśli upierałaby się przy rewnżu, zaproponowałabym, że dam się zaprosić na herbatę.
powinno ją zmiekczyć

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 15:08   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Eh... sprawa się skomplikowała bo koleżanka stwierdziła, że ona musiała jeździć za tym, tamtemu facetowi dać 50 zł zamiast tej flaszki itd. i ona chce teraz tę swoją "część"

Teraz to już sama nie wiem, bo oddawać połowę to już zupełnie głupio...
Ja to się ze swoim "dobrym sercem" zawsze wepchnę w jakieś g... wno...
Stary 2008-10-08, 15:40   #10
Wroclovianka
Zakorzenienie

Pokryj koszty, które wydałaś w związku z załatwiania tej sprawy ( te 50 zł dla faceta, za rozmowy telefoniczne), a reszte oddaj, skoro robisz to bezinteresownie.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 15:50   #11
Klarissa
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Nie wiem co mam zrobić.

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
Pokryj koszty, które wydałaś w związku z załatwiania tej sprawy ( te 50 zł dla faceta, za rozmowy telefoniczne), a reszte oddaj, skoro robisz to bezinteresownie.
Nie mogę oddać reszty czyli tych 300 zł, bo koleżanka powiedziała, że ona chce swoje 150 zł zatrzymać za pomoc tej kobiecie ...
Nie wiem sama czy powinnam oddać pozostałe 150? Jak to będzie wyglądało w oczach tej kobiety...?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 15:56   #12
Brydzia_
Zakorzenienie

powiedz że razem z koleżanką musiałyście pokryć koszty załatwienia tej sprawy,a reszte jej oddaj...

ja bym oddała, tym bardziej jeśli mówisz że to starsza samotna kobieta

a 350zł to dla mnie dużo wiec tym bardziej bym starała się chociaż cześć oddać

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 16:12   #13
akurat
Rozeznanie

Może trochę głupio oddawać teraz 150zł ale mnie by było jeszcze głupiej nie oddać nic. Będziesz miała czyste sumienie
Stary 2008-10-08, 16:44   #14
Wroclovianka
Zakorzenienie

Skoro głupio Ci oddawać te 150 zł to może oddaj-prześlij je w jakies innej postaci? Nie wiem, ale w delikatesach czasem można zamówić kosz pełen bóg wie czego, dodaj wiadomość, ze z tych 350 zł pokryłaś koszty a z pieniedzy które zostały a których nie możesz przyjąć, bo robiłaś to bezinteresownie pozwoliłaś sobie kupić to a to i w ten sposób zwrócić
Tak sobie wymyśłiłam

Stary 2008-10-08, 17:08   #15
architekt80
Zakorzenienie

nie nie nie

Uwazam ze powinnas zostawic te pieniadze , ta pani chciala Ci w ten sposob okazac wdziecznosc moze jej byc zwyczajnie przykro ze ich niechcesz. Zdarzaja sie w zyciu takie sytuacje i wg mnie duzo gorzej jest podarunek oddac niz go przyjac.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 17:14   #16
1listopad
Raczkowanie

Dla mnie osobiście nie byłoby takiej opcji, żeby te pieniądze sobie zostawić. Wręcz jestem zaskoczona postawą koleżanki - bo pokrycie poniesionych kosztów - ok, ale skoro to była PRZYSŁUGA, to o czym mowa? Za przysługi się nie płaci pieniędzmi. Raczej... odwdzięcza się inną przysługą.
Czyli jesli pani chciałaby sie odwdzięczyc, to może upiekłaby jakieś pyszne domowe ciasto i zaprosiła Was na herbatkę...
No nie wiem... Ale to 150 zł (bo tyle przypada na "łebka") ciążyło by mi w tej konkretnej sytuacji...
Z resztą... Moim zdaniem - skoro ta pani dała 350 zł a nie okrągłą kwotę 400 (bo zawsze okrągło lepiej wygląda), to znaczy, że te 50 zł robiło jej róznicę...
1listopad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 17:18   #17
irie18*
Wtajemniczenie

hmmm ciezka sprawa. a w jaki sposob ta pani do was trafila?? bo jesli przez kogos znajomego to moze warto podpytac ta osobe. Bo to tak naprawde zalezy od charakteru danego czlowieka. Sa osoby ktore moglyby sie za to obrazic,. Z drugiej strony rozumiem ze ci glupio zatrzymac pieniadze zwlaszcza ze to samotna,starsza kobieta
Stary 2008-10-08, 18:01   #18
Klarissa
Zakorzenienie

irie18*
Pani trafiła do mnie przypadkiem, przechodziła obok (jakiś czas temu) i wdepnęła się zapytać co może zrobić, żeby rozwiązać swój problem. W sumie na rozwiązanie wpadłam przypadkiem (przypomniała mi się opowieść tej koleżanki, która mi "pomogła") i zadzwoniłam do niej czy mogłaby takie coś załatwić dla mnie.

1listopad

Też jestem zaskoczona, szczerze mówiąc była pewna, że koleżanka będzie miała takie samo zdanie na ten temat jak ja... Po rozmowie z nią po prostu dostałam szoku - jak powiedziała mi, że kasa jej się należy za poświęcony czas itp. Wcześniej gdy rozmawiałyśmy o tym to była przysługa oddawana dla mnie i nie było mowy o żadnym wynagrodzeniu (oprócz oczywistych kosztów - czyli tej nieszczęsnej flaszki wódki, z której zrobiło się 50 zł).

Wroclovianka
Twój pomysł mi się podoba chyba się zdecyduję na taką opcję. Ta Pani u mnie będzie w przyszłym tygodniu - ma mi opowiedzieć jak się cała sprawa zakończyła (chociaż wiem, że się zakończy dla niej pomyślnie). Chyba wtedy będzie dobra okazja żeby jej coś podarować.

architekt80
Wiesz gdyby chodziło o kogoś innego może bym się tak nie przejmowała, ale po prostu głupio mi wobec tej Pani i nie sądzę, żeby ona mi dawała kasę bo jej zbywa, raczej chyba wydawało jej się, że za pomoc trzeba zapłacić. Gdybym dostała czekoladki czy coś innego to okej - można to potraktować jako podziękowanie, ale taka kwota dla samotnej emerytki to chyba sporo.
Stary 2008-10-08, 18:09   #19
architekt80
Zakorzenienie

A ja uwazam ze tym bardziej musisz zatrzymac jesli jej nie zbywa bo moze sie poczuc upokorzona , urazona tym ze niechcesz wziasc, moze pomyslec ze sie nad nia litujesz i oddajesz bo wiesz ze ma malo. To chodzi o jej poczucie godnosci. Ja bym moze dala te pieniadze na jakis szczytny cel.

No i zgadzam sie ze lepiej by bylo gdyby dala czekoladki

Stary 2008-10-08, 18:12   #20
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
A ja uwazam ze tym bardziej musisz zatrzymac jesli jej nie zbywa bo moze sie poczuc upokorzona , urazona tym ze niechcesz wziasc, moze pomyslec ze sie nad nia litujesz i oddajesz bo wiesz ze ma malo. To chodzi o jej poczucie godnosci. Ja bym moze dala te pieniadze na jakis szczytny cel.

No i zgadzam sie ze lepiej by bylo gdyby dala czekoladki
Mój mąż mówi jak ty - żebym w tej sytuacji (czyli gdy nie ma całej kwoty) nie oddawała tej pani, bo być może ją w ten sposób urażę, a jak mi tak przeszkadza te 150 zł to mogę dać komuś potrzebującemu.

Sama już nie wiem...
Stary 2008-10-08, 18:15   #21
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Mój mąż mówi jak ty - żebym w tej sytuacji (czyli gdy nie ma całej kwoty) nie oddawała tej pani, bo być może ją w ten sposób urażę, a jak mi tak przeszkadza te 150 zł to mogę dać komuś potrzebującemu.

Sama już nie wiem...
Widzialam takie sytacje i takie osoby , rozumiem Twoj dylemat ale mysle ze lepiej zostawic. Ta Pani sie bardzo ucieszy

Szkoda tylko ze kolezanka chce te pieniadze koniecznie zatrzymac bo za 300zl to juz mozna troche kupic. Np zabawki do domu dziecka albo jedzenie dla psow w schronisku.

Stary 2008-10-08, 18:20   #22
Daenerys
Wtajemniczenie

Ja bym oddala. Ale nie wiem czy ona nie poczuje sie urazona.
Powiedzialabym, ze polowa tych pieniedzy poszla na pokrycie wydatkow, a drugiej polowy, jest Ci przykro, ale nie mozesz wziac.

Powiedz np, ze bardzo dziekujesz, ale jest Ci bardzo przykro, takie wreczanie dodatkowych pieniedzy jest niezgodne z (jakimis tam) zasadami. Moze ona poczuje sie mniej urazona, jesli przedstawisz to jako cos co poniekad musisz zrobic, a nie tylko chcesz?

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 18:24   #23
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Sama już nie wiem...
To może zapytaj sie tej Pani na co przekazać te pieniądze, może razem ustalicie jak do Ciebie przyjdzie? Ty bedziesz miała spokojne sumienie, że nie wziełaś dla siebie tych pieniedzy,ale również dlatego, że ta Pani o tym wie

Stary 2008-10-08, 18:24   #24
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daenerys Pokaż wiadomość
Powiedzialabym, ze polowa tych pieniedzy poszla na pokrycie wydatkow, a drugiej polowy, jest Ci przykro, ale nie mozesz wziac.

Powiedz np, ze bardzo dziekujesz, ale jest Ci bardzo przykro, takie wreczanie dodatkowych pieniedzy jest niezgodne z (jakimis tam) zasadami. Moze ona poczuje sie mniej urazona, jesli przedstawisz to jako cos co poniekad musisz zrobic, a nie tylko chcesz?
Tzn co ma powiedziec?Ze dlaczego musi? I nagle zrobily sie jakies koszty ktorych wczesniej niebylo?

Ale starsza Pani dala te pieniadze Klarisie , dla niej. Nie na dom dziecka, wg mnie wlasnie nie moze jej powiedziec. Starsi ludzie maja ogromne poczucie honoru , wielka dume , moze zwrot pieniedzy odebrac jako policzek.

Stary 2008-10-08, 18:30   #25
bess
Zakorzenienie

Ja bym zwrócila

Powiedzialabym,ze nie moge przyjmowac takich dowodów wdziecznosci i ze jak chce podziekowac niech fundnie bomboniere albo adwokata

I raczej nie wyobrazam sobie,zeby ktos sie obrazil z takiego powodu czy poczul urazony
Powinna pomyslec,ze dobre i bezinteresowne kobiety z was.

Aha doczytalam,ze kolezanka jednak wziela.To teraz troche glupio oddawac tylko swoja czesc

Numer by byl jakby wam wcisnela kase a pozniej doniosla glinombo to podstawiona tajna babcia antykorupcyjna

Ty jej dasz prezent ,ona Ci pozniej maly upominek w dowód wdziecznosci za ten prezent.Albo po prostu nie przyjmie i znowu ucieknie
Juz po wszystkim od momentu jak kolezanka zdecydowala sie zatrzymac pieniadze
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 18:42   #26
1listopad
Raczkowanie

A ja bym oddała. Choćby i te 150. Tak normalnie - po ludzku. Powiedzialabym jej, że jak mi zapłaci "na ziemi", to mi tego "w niebie" nie dopiszą do zasług
Niech sobie za to lepiej jakiego "doppelherca" kupi czy coś...
1listopad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 18:44   #27
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
Ja bym zwrócila

Powiedzialabym,ze nie moge przyjmowac takich dowodów wdziecznosci i ze jak chce podziekowac niech fundnie bomboniere albo adwokata

I raczej nie wyobrazam sobie,zeby ktos sie obrazil z takiego powodu czy poczul urazony
Powinna pomyslec,ze dobre i bezinteresowne kobiety z was.

Aha doczytalam,ze kolezanka jednak wziela.To teraz troche glupio oddawac tylko swoja czesc

Numer by byl jakby wam wcisnela kase a pozniej doniosla glinombo to podstawiona tajna babcia antykorupcyjna
no właśnie tylko jedna kobieta jest dobra a ta druga najpierw oddaje przysługę a póżniej takie coś

ja też bym dogadała z nią albo przyjmnie z powrotem albo oddacie na jakiś cel nie sądze że staruszka się obrazi w końcu na pieniądzach nie śpi

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 18:46   #28
architekt80
Zakorzenienie

A czy sprawa tej Pani bedzie sie jeszcze ciagnac?

Stary 2008-10-08, 18:47   #29
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daenerys Pokaż wiadomość

To wszystko już jej dzisiaj mówiłam... po prostu Pani mi zwyczajnie uciekła zostawiając kasę na biurku...

Co do kosztów to nie chcę zmyślać dodatkowo. Umówione było wcześniej, że przysługa "kosztuje" butelkę wódki. Tak się złożyło, że facet który wystawił potrzebne dokumenty zażyczył sobie 50 zł od koleżanki (i tutaj akurat wierze, bo ona nie jest osobą, która by mnie okłamała) więc zapłaciła mu "ze swoich", szkoda tylko, że mi o tym nie powiedziała i dowiedziałam się już po fakcie.

Nie chciałabym tej pani obrazić, to była bardzo sympatyczna kobieta. W sumie mój mąż mi mówi, że wymyślam sobie problem, i że jak oddam to pani na pewno więcej się u mnie nie pojawi... bo będzie jej głupio.

Ja sama nie wiem co bym zrobiła na miejscu tej pani - w życiu nie dałam żadnej łapówki, dowodu wdzięczności czy jak to nazwać. Rodzice mnie wychowali w przeświadczeniu, że grzeczne dziękuje wystarczy a za przysługę można się odwdzięczyć gdy nadarzy się okazja. Dlatego tak głupio się czuję w tej sytuacji. Owszem, zdarzało mi się w pracy dostać bombonierkę, kwiatka czy wino za załatwienie komuś czegoś, ale tak na prawdę kiedy komuś pomagam nie oczekuję niczego i zwykłe "dziękuję" mi w zupełności wystarcza.
Stary 2008-10-08, 18:52   #30
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
A czy sprawa tej Pani bedzie sie jeszcze ciagnac?
Maksymalnie kilka dni, ale finał na 100% będzie dla niej pomyślny (nieskromnie rzeknę, że jak już coś komuś załatwiam to tak, żeby było dobrze).

evela28
Ja też trochę zawaliłam - nie pytałam koleżanki czy coś za to chce, założyłam z góry, że ona robi to dla mnie - bo ja ją proszę o to, więc przysługa jest za darmo (a ja jej się odwdzięczę w jakiś inny sposób - to znaczy pomogę jej w jakiejś innej sprawie). Ona teraz uważa inaczej na zasadzie "co innego jakby o ciebie chodziło, ale obca osoba to chyba mi się coś należy". W sumie jestem rozczarowana jej postawą...

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości