![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Jak higienicznie korzystać z publicznego WC?
Po przeczytaniu wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=toaleta
nie znalazłam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie ![]() Otóż.. Wiadomo, że "dwójeczkę" najlepiej robi się na własnej, domowej, higienicznej muszli ale przecież prawie każda z nas bądź pracuje, bądź też spędza cały dzień na uczelni lub w szkole i często zdarza się, że brzuch boli już nie do wytrzymania i siłą rzeczy trzeba "załatwić się" w toalecie w pracy lub w szkole ![]() Ja niestety należę do osób, które nie potrafią zrobić TEGO "na Małysza" (z siku nie mam problemu ale 2 to już nie bardzo..) a jestem wręcz przewrażliwiona na punkcie higieny i nie chcę nabawić się jakichś grzybów czy innego paskudztwa ![]() Zawsze grubo okładam deskę papierem, staram się spędzić na niej jak najmniej czasu, ZAWSZE "po" korzystam z chusteczek intymnych i dokładnie myję dłonie ale wciąż zastanawiam się, co mogę zrobić dla większego bezpieczeństwa? Może są jakieś chusteczki z domestosem, którymi mogłabym przecierać deskę przed użyciem? A może jakieś doustne preparaty którymi raz na jakiś czas można zrobić profilaktyczne "odkażenie" organizmu? Albo jakieś specjalne płyny do higieny intymnej? Cokolwiek bylebym miała większe poczucie higienicznego bezpieczeństwa ![]() Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Jak higienicznie korzystać z publicznego WC?
O takich chusteczkach nie słyszałam. Szkoda, że najczęściej nie spotyka się papierowych nakładek w odpowiednim kształcie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
takie nakładki na deskę można kupić w aptece
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Tu prezentuje swój sposób Tyra Banks
http://www.youtube.com/watch?v=q9YRt_QMZmA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Hmm... oczywiście, ż epowinny być w każdej toalecie jednorazowe nakładki, ale... no właśnie, wiadomo, jaka jest rzeczywistośc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a wlasnie :PP
niektorzy ludzie, robia na tzw" malysza" psze bardzo, ale kurde potem deska jest oblana:/ a inna osoba, ktora bedzie chciala skorzystac i na malysza nie da rady :P i woli obkladac deche papierem, musi najpierw ..blech zetrzec te siki z deski(papierem oczywiscie;p) wymiotowac sie chce;/ jak juz ktos obleje deske, to moglby chociaz posprzatac za soba ;/
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w niejednym kiblu nie ma nawet papieru, a wy tu o nakladkach i innych bajerach marzycie ![]() ![]() ![]() w takich kibelkowych syuacjach strasznie zazdroszczę facetom ich sprzęcika ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
sugar_kitty faceci nie zawsze myja rece
![]() ja czytalam ze wiecej zarazkow jest na zwyklym dlugopisie niz w publicznym kibielku ![]() ![]() ![]() i ze bardzo trudno zlapac jakas powazna bakterie w takim kibelku...
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja w publicznej toalecie robie siku w powietrzu nie siadajac na desce i nie wyobrazam sobie inaczej!przeciez ilu ludzi tam siedzialo mnostwo zarazkow!ostatecznie kupuje sie takie nakladki na ta deske....
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() zarazki są wszędzie.... a na klamkach drzwi wejściowych np. do uczelni to już wogóle huhu cała mega kolonia ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
niczego nie dotykac!!!haha
![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
E, ja na Małysza sikam, na szczęście nie syfię po sobie. Potem dokładnie myję ręce. Grubszej sprawy
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
nakladki trza ze soba nosic, nie ma lekko
![]() ![]() ![]() Cholera o tych majtkach to nie pomyslalam ;/ trza udoskonalic technike ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hmmm ale tak szczerze mówiąc.... już tyle razy zdarzało się każdemu załatwiać w publicznych toaletach (mniej lub bardziej pachnących
![]() usiąść na desce w publicznych kibelkach się boimy- ale przecież w wakacje kąpiemy się w morzu, jeziorze, basenie itp. i nie myślimy (albo i myślimy ![]() ![]()
![]() |
#16 |
BAN stały
|
ja zawsze obkładam deskę grubo papierem i siadam na ten papier. na małysza nie umiem, raz próbowałam i się obsikałam. Potem zawsze bardzo dokładnie myję ręce gorąca woda i płynem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Może się zdziwicie ale kilkaset razy więcej bakterii jest na Waszych (moim również) telefonach komórkowych niż na desce klozetowej w publicznej toalecie!!!
Otóż deska klozetowa przyzwoitej toalety publicznej kilka razy dziennie traktowana jest płynem dezynfekującym itp. Oglądałamkiedyś program gdzie zbadano gdzie zajduje się najwięcej skupisk groźnych bakterii , komórki były na 1 miejscu, 2 zajęły testery kosmetyczne w drogeriach (szminki, błyszczyki,itp) Toalety publiczne czy deski klozetowe w takich toaletach były dosyć bezpieczne. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#18 |
BAN stały
|
W metrze w wc jest bardzo czysto. Czasem tam chodze, bo często chce mi sie siku na mieście. Płaci się złotówkę, ale jest naprawdę czysto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale sądząc po wyglądzie większości toalet publicznych, jest to tylko pobożne zyczenie "klientów" ...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
... choć nie Westwood
|
Publiczne toalety to okropność
![]() Nawet nie chodzi o te osławione tutaj bakterie. Ale sam widok jest odrażający. Jedyne co ja mogę robić w tej sprawie (i robię) to obkładać deskę toną papieru, używać chusteczek do higieny intymniej a potem dokładnie umyć ręce. Na małysza jakoś nie mogę, kiedyś jak nosiłam szersze spodnie to było łatwiej, teraz w rurkach to nie bardzo daje radę tak w rozkroku szerszym stanąć ![]() ![]() Jeśli chodzi o te grubsze sprawy to przykro mi, nie pomogę, nie praktykuję w miejscach publicznych ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
w austriackich toaletach publicznych spotkałam się z 'prośbą' aby siadać całym zadkiem na deskę bo dzięki temu wszystko trafia do środka, a nie na zewnątrz i tym samym mniej bakterii i innych świństw się roznosi. poniekąd to prawda, jeżeli oczywiście każdy się do tego dostosuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
częste używanie chusteczek (antybakteryjnych) do higieny intymnej też może być szkodliwe :/ bo niszczy się naturalna flora bakteryjna naszego ciała. lepiej jest używać zwykłych mydeł, żeli czy toników niż tych antybakteryjnych, bo te używane dzień w dzień niszczą "dobre" bakterie, które tworzą barierę ochronną przed tymi złymi
![]() ![]() nieraz jak jeździłam w długie trasy to wszyscy narzekali, że trzeba zapłacić kilka groszy czy centów za toaletę. ja już wolę być biedniejsza o te 2 zł i sikać w przywoitej toalecie z papierem, mydłem i papierowymi ręcznikami, gdzie widać, że dba się o czystość, niż w zasyfionym wc za darmo :/
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
publiczne WC jak publiczne WC. tam zachowuje się na wspomnianego wyżej małysza. jak zdarzy mi się zostawić ślad po sobie na desce to ścieram
ale TOI TOI ![]() sugar_kitty czasem i te płatne są ZASYFIONE, że aż szlag trafia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
ojejciu...... TOI TOI (jak mawia moja koleżanka FUJ FUJ) to rzeczywiście masakra
![]() Jak juz w zupełnie zupełnie zupełnie zupełnej ostateczności musze z tego świństwa skorzystać, to mam zadanie "jak sie załatwić, żeby nawet jednym paluszkiem nie dotknąć nic, co jest zwiazane z TOI TOIem...." ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja najgorzej mam latem-jak zjeżdam festiwale muzyczne-toaleta na stacji beznyznowej jest wtedy szczytem luksusu
Toi Toi wcale nie love love przeze mnie-zwłaszcza taki odwiedzony przez kilkaset osób i nie oprózniony-wtedy jak się da to w krzaki na siku a w publicznej na Małysza jesli zapomne podkladek jednorazowych-a te odpukac zazwyczaj mam i w pracy i w torebce a do zdezynfekowania rąk uzywam takiego żelu antybakteryjnego nie wymagającego spłukiwania z apteki o zapachu malin
![]() |
#26 |
... choć nie Westwood
|
Raz w życiu skorzystałam z TOI TOI- i ostatni!
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Nie warto popadać w paranoję.
Od sikania/robienia kupy w publicznej toalecie jeszcze nikt nie umarł. A nadmierna higiena też szkodzi (stąd właśnie wysyp alergii zwłaszcza u małych dzieci). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
są chusteczki a;la domestos, na pewno w lidlu, nawilżone śrdokiem bakteriobójczym, radzę robić na małysza co trzeba a będzie ok, poza tym przed wyjściem z domu najlepiej się "załatwić"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Pamiętam Toi Toi, który stał na wyjściu z plaży... Za każdym razem z niego korzystałam, także wchodzenie"bezdotykowe"ma m opanowane
![]() A co do toalet publicznych- nawet ich widok mnie brzydzi. Nie ma innego wyjścia jak pozycja"Na Małysza" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.