|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Potrzebna mała pomoc.
Czy znacie jakieś książki o teologii, psychologii i ogólnie takie które traktują o tematach które są aktualne, skłaniają do przemyśleń ? Prosiłbym o tytuły a jeżeli ściągaliście w pdf to z jakich stron.
Od jakiegoś czasu stoję intelektualnie praktycznie w miejscu, można wręcz powiedzieć, że jestem teraz głupszy niż byłem rok, dwa lata temu. Stąd moje pytanie. Książki o ekonomii, gospodarce znalazłem we własnym zakresie bądź przeczytam znów te same lecz w innych tematach nie posiadam takiej wiedzy. Oczywiście nie chodzi mi tutaj raczej o książki w których na jedną stronę musiałbym sprawdzać znaczenie kilku słów na wiki ![]() Z góry dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrzebna mała pomoc.
Może Zimbardo Efekt Lucyfera i Paradoks czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Tadeusz Kotarbiński "Traktat o dobrej robocie" . Bardzo polecam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lena
|
a może publikacje księdza Tischnera?
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
![]()
Te publikacje są bardzo interesujące.
Zobacz coś nowego niż zwykły blog -http://sprzetmedyczny.blog.de. - Wejdź i skomentuj. Edytowane przez ANNITA98 Czas edycji: 2015-06-19 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Może książki Matthew Quicka ??
Nie są one typowymi pozycjami psychologicznymi, ale nie da się ukryć, ze skłaniają do refleksji. Polecam "Poradnik pozytywnego myślenia" bądź"Niezbędnik obserwatorów gwiazd". Świetne książki, które uświadamiają nam co taak naprawdę jest w życiu ważne. Sent from my RM-914_eu_poland_347 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
IMO bardzo dobry i godny polecenia blog - 3. dno. Tematyka głównie psychologiczna - socjologiczna - antropologiczna, ale i nt. religii jest trochę artykułów. Bardzo ciekawy i skłaniający do przemyśleń
![]() A zamiast książek "teologicznych" polecałabym dzieła filozoficzne - albo synteza wiedzy filozoficznej, np. Tatarkiewicza lub "Słownik myśli filozoficznej" (można wówczas wybrać konkretnych filozofów-teologów np. św. Augustyna / św. Tomasza z Akwinu) lub dzieła konkretnych filozofów. No i oczywiście zawsze można przeczytać od deski do deski Pismo Święte + teksty apokryficzne oraz poszperać w Internecie nt. intrygujących kwestii - IMO więcej teologicznej wiedzy nie potrzeba, chyba, że chciałbyś być również bardzo dobrze zorientowany w innych religiach świata ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.