|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
moderatorka też wizażanka
|
Jak wykonać idealne loopiki?
Witajcie dziewczyny !
Jak w tytule, jak wykonać idealne loopiki, te uszka igły/szpilki które się przyczepia do bigla, a raczej bigiel do nich ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wykonać idealne loopiki?
bizu.pl
qnszt.pl drugi wątek od góry wyszukiwarka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
Już się rozglądałam. Zwłaszcza w watku dla zielonych. Problem polega na tym, że jak odginam w drugim kroku z tutorialu http://www.cafeart.pl/20060126154/bi..._pierwsza.html
To wygina mi się cała szpilka... Wygląda jak jeden ogromny zygzak. Czy jakieś kiepskiej jakości mam szpilki, czy za dużo siły? czy lepiej używać drucika i jakiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A może przytrzymujesz sobie szpilkę zbyt nisko?Spróbuj trzymać wyżej dłonią.Na loop trzeba sobie zostawić około 1cm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Wiesz, z doświadczenia wiem, że np. szpilki posrebrzane 0,7mm mają się nijak grubością do drutu tej samej grubości -szpilki są tragicznie miękkie :/ Może raczej na drucie spróbuj?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11849773]Wiesz, z doświadczenia wiem, że np. szpilki posrebrzane 0,7mm mają się nijak grubością do drutu tej samej grubości -szpilki są tragicznie miękkie :/ Może raczej na drucie spróbuj?[/QUOTE]
Właśnie się zabieram powoli do złożenia kolejnego zamówienia (chciałabym złożyć je jeszcze dziś wieczorem), a czytałam w poradniku dla zielonych, że najlepiej wyposażyć się w drucik 0,4 0,6 i 0,8 jaka jest Twoja opinia? A co z żyłką jubilerską (myślałam o zrobieniu charakterystycznych wisienek) jakiej grubości? Czy też wyposażyć się w kilka grubości? Jednocześnie dziękuję za pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Drut 0,4 nie nadaje się do loopów - służy do owijania w technice wire-wrapping. Ja na początku robiłam szpilki itd. na drucie posrebrzanym 0,6, ale teraz tylko na 0,7, z rzadka na 0,8. Natomiast kupiłam drut srebrny 0,6 - bo wyczytałam, że srebrny jest twardszy. Ale zdecydowanie też dla mnie za cieniutki. Co do linek - nie wiem, nie pracuję na linkach, osobiście nie przepadam, rzadko wg mnie ładnie wyglądają. A tradycyjne wisienki na zwykłych szpilkach czy drucie tez ładnie wyjdą. Linkę musisz zakończyć zaciskiem, który z reguły jest nieestetyczny.
PS. Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11853478]Drut 0,4 nie nadaje się do loopów - służy do owijania w technice wire-wrapping. Ja na początku robiłam szpilki itd. na drucie posrebrzanym 0,6, ale teraz tylko na 0,7, z rzadka na 0,8. Natomiast kupiłam drut srebrny 0,6 - bo wyczytałam, że srebrny jest twardszy. Ale zdecydowanie też dla mnie za cieniutki. Co do linek - nie wiem, nie pracuję na linkach, osobiście nie przepadam, rzadko wg mnie ładnie wyglądają. A tradycyjne wisienki na zwykłych szpilkach czy drucie tez ładnie wyjdą. Linkę musisz zakończyć zaciskiem, który z reguły jest nieestetyczny.
PS. Dzięki ![]() Jako biżuteryjka ze stażem doradziłabyś mi kupić po porstu więcej druciku 0,7? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Tak. Nie jest drogi, wychodzi zdecydowanie taniej niż szpilki i grubość/giętkość/twardość wg mnie też jest odpowiednia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
o dobry link zostal podany, szkoda ze dopiero teraz go znalazlam;p zrobilam kilka pokracznych loopow zanim wpadlam na ta metode ;p co do drutu i sklepow inernetowych polecam posrebrzany 08. z qnsztu. tani dosyc. o7. nie maja, a 0,6 moglby byc juz za cienki...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja właśnie kupiłam 0,6 na allegro u borys78 i byłam super zadowolona bo jest dosyć twardy. Tera zamówiłam 0,6 w świecie koralików i jest według mnie do bani. Miękki i szybko się odkształca a poza tym na inny kolor niż ten poprzedni. A jeśli chodzi o szpilki to już w ogóle bardzo są miękkie. Chyba jednak będę sama robić albo zamawiać gdzieś indziej. Może to kwestia trafienia na dobry produkt. Nie mam jeszcze doświadczenia bo to dopiero moje drugie zamówienie.
![]() |
#13 |
|
Ogólnie rzecz biorąc, dziewczyny, pod uwagę trzeba brać nie tylko grubość, ale i miejsce zamówienia? Dobrze wiedzieć. Konsultowałam pewne sprawy z jedną wizażanką robiącą biżuterię, doradzała mi na początek właśnie szpilki ew. haczyki na pierwsze próby. Ale nie dość, że przychodzą te szpilki/haczyki powyginane (kupowałam u Custom Jewellery) to cięzko je odgiąć i nad nimi zapanować, a przy robieniu loopów nadmiernie się wyginają :/
Zamówiłam natomiast następne szpilki u ekoraliki i muszę powiedzieć, że już lepszej jakości, no i przedewszytskim większość przyszła prostych... Od razu te loopiki też inaczej się robi, wygodniej, bo szpilka nie ucieka. Dziękuję za rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Drut 0,7mm polecam zdecydowanie w beadshop.pl
Zarówno jego jakość (zresztą, 0,4 i 0,6 i 0,8 też tam kupuję) jest bardzo dobra, jak i kontakt. No i naprawdę, bardziej opłaca się kupić drut (jeśli dopiero się uczysz), niż szpilki. Cenowo bez porównania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.