|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() jakie świadczenia w Irlandii??
Mam nadzieję, że nie powieliłam wątku, jeśli tak to przepraszam, ale nie widziałam podobnego. Ostatnio wiele obija mi się o uszy, że tu można ubiegać się o to a tu o tamto.... Jest sporo świadczeń, o których większość z nas nie ma pojęcia np. podobno po ślubie można starać się o jakieś 60euro tygodniowo.... Rozpoczęłam ten wątek, żeby powymieniać to wszystko, o co możemy się ubiegać- co za tym idzie, możemy podnieść nasz budżet domowy
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie świadczenia w Irlandii??
Up... podnoszę wątek
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
chyba nikt o niczym nie wie albo z niczego nie korzysta.... hehe Nie ma chętnych do wypowiedzi:P
Jedyne co ja wiem to na temat Medical Card i Blue Card. O medical cart może ubiegać się każdy, oni później rozpatrują czy przycznją full medical czy tylko częściowo. Zależy to od naszych zarobków, a karta jest potrzebna gdy idziesz np do lekarza,jak masz full medical to nie musisz płacić ![]() Blue Card potrzebna jest osobą, które jadą do Polski i chcą np iść do lekarza rodzinnego. Osoby po chyba 25roku, i zamężne jak wiadomo nie mogą "podpiąć" pod pod książeczkę rodziców i niestety musimy płacić. Jeśli posiadamy blue card, pokazujemy ją i to wszystko, lekarz za darmo ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ....bo miłość nie zna pór dnia.... a nadzieja nie ma końca.... ![]() Edytowane przez bagusia Czas edycji: 2008-07-18 o 10:01 Powód: błędy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
rany tego jest cala masa lepiej wejsc na stronke citizen office i tam wszystko ladnie oppisane:
maternity benefit, child benfit, kasa na wyprawke szkolna itepe itede
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie dziewczynom nie chodziło o podanie strony i "zachęcenie" do czytania, tylko o pogadanie o tych świadczeniach i doświadczeniach z nimi związanymi
![]() Z naszej strony - staraliśmy sie o child benfit, wszystkie dokumenty były wysłane w październiku ubiegłego roku i do tej pory nic ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
2 lata
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Nie, wystarczy, że masz adres zamieszkania, PPS i dziecko, które przebywa z Tobą na terenie Irlandii
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Tak to prawda, ale na szczęście oni wyrównają wszystko od momentu złożenia dokumentów, więc wpadnie większa gotówka za jednym zamachem
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Co do Blue card to ona ma podobno racje bytu tylko w naglych wypadkach. Chcialam sie na nia zarejestrowac do lekarza w przychodni w Polsce (tej mojej rejonowej) i powiedziano mi ze to jest niemozliwe.
Co do swiadczen to jest (chyba najbardziej popularny) Child Benefit, jest rowniez FIS -zasilek rodzinny, doplata do wynajmowanego mieszkania. To na razie tyle co mi przyszlo do glowy i o czym wiem z wlasnego doswiadczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.