Jak pomóc 12-latce, którą ktoś zranił? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-20, 19:52   #1
evitanna
BAN stały

Jak pomóc 12-latce, którą ktoś zranił?

Nie mam w otoczeniu nastolatków, mam chrześniaczkę w wieku 12 lat, rzadko się widujemy. Dziś się spotkałyśmy na imprezie rodzinnej i nie bardzo umiem pomóc. Co powiedziałybyście młodemu człowiekowi, który cierpi z powodu odrzucenia przez pseudoprzyjaciółkę - niezaproszenia na towarzyskie spotkanie 2 razy z rzędu? Udało mi się ustalić, że koleżanka unika ostatnio rozmów. Czy dobrą radą, jest Waszym zdaniem, namawiać do szczerej konfrontacji i spytania owej koleżanki co spowodowało zwrot w relacjach? Tak doradziłabym dorosłej osobie, tak bym chyba sama działała w takiej sytuacji.
evitanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 19:55   #2
significant
Rozeznanie

Dot.: Jak pomóc 12-latce, którą ktoś zranił?

nie zaproszenie na spotkania to jeszcze nie jest tragedia. :P Przejdzie jej.
significant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 20:23   #3
niebedetwoja19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez evitanna Pokaż wiadomość
Nie mam w otoczeniu nastolatków, mam chrześniaczkę w wieku 12 lat, rzadko się widujemy. Dziś się spotkałyśmy na imprezie rodzinnej i nie bardzo umiem pomóc. Co powiedziałybyście młodemu człowiekowi, który cierpi z powodu odrzucenia przez pseudoprzyjaciółkę - niezaproszenia na towarzyskie spotkanie 2 razy z rzędu? Udało mi się ustalić, że koleżanka unika ostatnio rozmów. Czy dobrą radą, jest Waszym zdaniem, namawiać do szczerej konfrontacji i spytania owej koleżanki co spowodowało zwrot w relacjach? Tak doradziłabym dorosłej osobie, tak bym chyba sama działała w takiej sytuacji.

bedzie jeszcze milion kasiek, asiek i olek co ją nie zaproszą na imprezę.. bedzie
miliard anek co ją będą obgadywać i tysiące tomkow co nie będą chcieli z nią chodzić. Zycie, nie ma sie co użalać nad takimi bzdetami, bo jak dziecko sie nauczy rozpaczac z takiego powodu to co będzie potem, jak zaczną sie prawdziwe kłopoty???
niebedetwoja19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 20:30   #4
99GirlOoo99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez significant Pokaż wiadomość
nie zaproszenie na spotkania to jeszcze nie jest tragedia. :P Przejdzie jej.
dla 12latki to może być tragedia i to duża . Czuje sie gorsza od innych, odrzucona przez koleżanke, zawiedziona tym że bliska jej kolezanka tak sie zachowuje .
Ona sie czuje po prostu inna od innych .
Stary 2008-09-20, 20:32   #5
dr_ka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niebedetwoja19 Pokaż wiadomość
Zycie, nie ma sie co użalać nad takimi bzdetami, bo jak dziecko sie nauczy rozpaczac z takiego powodu to co będzie potem, jak zaczną sie prawdziwe kłopoty???
Moja droga ,to SĄ prawdziwe kłopoty ,na miarę jej 12-letniej psychiki. Każdemu, bez względu na wiek należy się szacunek i zrozumienie.
Co do tematu, myślę ,że dziewczynka szuka winy w sobie , wydaje jej się ,że jest beznadziejna ,skoro ktoś nie chciał się z nią przyjaźnić. Powiedz jej ,być może podając przykłady z własnego życia ,że nie każdy nadaje się na przyjaciela i najwidoczniej jej "przyjaciółka" nie dorosła do takiego uczucia. Zwróć uwagę ,że ma tyle dobrych koleżanek, możne wśród nich kiedyś odkryje przyjazną duszę?
dr_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 20:52   #6
PinkSlip
Różowy Jednorożec

niebedetwoja19, - nieprawdą jest to co mówisz.
Gdy miałaś 4 lata, na pewno niejednokrotnie płakałaś bo koleżanka wolała bawić się z Zuzią niż z Tobą. Sprawa niby drobna dla dorosłego człowieka. A Ty przeżywałaś ją jakby to był koniec świata. I czego wtedy potrzebowałaś? Pocieszenia, ciepłego słowa. Poczucia się wartościową. I tego potrzebuje każdy człowiek - nie ważne czy ma lat 5, 10 czy 100! Coś co trapi jakąś osobę i sprawia że czuje się odrzucona przez ludzi JEST problemem.
Nieważne. To nie na temat.

Mała na pewno potrzebuje teraz trochę czasu by wszystko sobie w głowie uporządkować. Nie ma sensu na pewno mówić jej że jeszcze miliony razy będzie miała takie problemy i że nie ma co sobie nimi głowy zawracać - to nie pomoże, a wręcz pogorszy sprawę. Gdyby porozmawiała z koleżanką, powiedziała że jej przykro, może sprawa by się wyjaśniła...
Stary 2008-09-20, 21:11   #7
evitanna
BAN stały

Obawiam się, że prawda ją zrani jeszcze bardziej-z tego co mówi wynika, że ta dziewczyna jest mniej chętna do przyjaźni niż moja chrześnica. Ale może właśnie to jest wyjście-szczerość. Poważnie podchodzę do tej kwestii, bo widzę i słyszę od jej mamy, że w ostatnich dniach naprawdę to przeżywa-łącznie z bólami brzucha itp. Dziewczynka jest raczej towarzyska, choć zamknięta w sobie tzn. jest żywa i śmiała, ale z trudem nawiązuje bliższe kontakty-była taka jako malutkie dziecko.
Stary 2008-09-20, 21:17   #8
rozwielitka
Zakorzenienie

to nie są bzdety i dobrze, że chcesz pomóc chrześnicy.
Wygląda na to, że o przyjaźni z tamtą dziewczynką nie ma mowy- najlpeiej byłoby gdyby Twoja chrześnica znalazła nowych znajomych- może pomyślcie o szkółce jazdy konnej, balecie, basenie?
Na pewno jest coś co ją fascynuje i pogłębiając pasję może zapomnieć o stracie koleżanki a jednocześnie poznać fajnych ludzi z ktorymi połączą ja zainteresowania.
rozwielitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 21:27   #9
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Zycie, nie ma sie co użalać nad takimi bzdetami, bo jak dziecko sie nauczy rozpaczac z takiego powodu to co będzie potem, jak zaczną sie prawdziwe kłopoty???
dla nastolatki, która nie ma jeszcze problemów w pracy, nie musi się martwić, że nie ma co do garka włożyć, że dzieci płaczą lub mąż zdradza to jest duży problem. W tym wieku akceptacja otoczenia jest bardzo ważna!
Poza tym proponujesz zignorować problem? To nauczy Ją, że nie warto przychodzić z problemem, a potem będziemy oburzeni, dlaczego młodzież zawisa na drzewach, a nie rozmawia o problemach z rodzicami.

na pewno warto żeby ktoś powiedział jej pare dobrych słów o niej samej, uświadomił, że to, że tak się dzieje, może wynikać, że tamta dziewczynka się zmieniła na gorsze, a nie, że Chrześniaczce coś brakuje. Na pewno nie da się dziecka uchronić przed złem świata i ludzi otaczających, można je jednak kształtować żeby mimo tego wierzyła w siebie. Może ma inne koleżanki, którym mogłaby w zamian poświęcić czas itp.

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 21:37   #10
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
bedzie jeszcze milion kasiek, asiek i olek co ją nie zaproszą na imprezę.. bedzie
miliard anek co ją będą obgadywać i tysiące tomkow co nie będą chcieli z nią chodzić. Zycie, nie ma sie co użalać nad takimi bzdetami, bo jak dziecko sie nauczy rozpaczac z takiego powodu to co będzie potem, jak zaczną sie prawdziwe kłopoty???
A jakie to są prawdziwe kłopoty? Każdy ma swoje małe problemy i dla niego są one najgorsze na świecie. I trzeba to zrozumieć. Dla ciebie problemem może być brak pieniędzy i mieszkania, a dla osoby chorej na raka twoje problemy mogą być błahostką. Czy ma cię z tego powodu wyśmiewać albo ignorować?

Jak dla mnie to jednak poradziłabym jej porozmawiać z koleżanka. W najgorszym razie wypytać inne dlaczego tak jest. Trudno, musi się nauczyć, że są prawdziwe przyjaźnie i są takie, które tylko się nimi wydają. I że ludzie potrafią być dwulicowi i zmienni. Możesz ją pocieszyć, że są na tym świecie bardziej wartościowe osoby, które na pewno jeszcze spotka.
Stary 2008-09-21, 02:14   #11
Candy Supcio
Zadomowienie

Mysle,ze dobrze byloby poswiecic troszke wiecej czasu chrzesniacce np.wybrac sie z nia do kina, na lody,porozmawiac,pocieszy c.Odrzucenie przez rowniesnika dla takiego dziecka to prawdziwy dramat,dlatego wazne jest,aby miala ona w kims oparcie w tym trudnym dla niej okresie.
Candy Supcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-21, 03:44   #12
papierowa
Raczkowanie

Przede wszystkim wytłumacz jej, że często drogi ludzi po prostu się rozchodzą, że to naturalna kolej rzeczy, bo ludzie się zmieniają, a w ich życiu pojawiają się nowe osoby. Podkreśl też, że jest bardzo wartościową osobą, że to dobrze, że martwi się sytuacją, bo to świadczy o jej wrażliwości, ale że powinna zastanowić się, czy ta koleżanka jest osobą, z którą chce się przyjaźnić, skoro się nie dogadują. Kładź nacisk na to, że relacja z jedną przyjaciółką nie świadczy o tym, czy jest się wartościową i lubianą dziewczyną. Mówienie, że koleżanka zmieniła się na gorsze nie jest raczej dobrym pomysłem, bo jeśli ta będzie miała jakiś argument przeciwko chrześnicy, strony się odwrócą i mała uzna, że to w niej, a nie koleżance, tkwi problem i to ona jest niedobra.

I bardzo dobrze, że nie zbagatelizowałaś problemu, bo dzięki temu budujesz zaufanie, które kiedyś zaprocentuje, a jednocześnie pomagasz bliskiej osobie. Niech to by była najmniejsza nawet sprawa - jeśli dla niej jest ważna, to warto się na tym skupić.

P.S. niebedetwoja19, significant, takie pieprzenie odbije się kiedyś na was pięknym echem.
papierowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 11:04   #13
dzustam
Zakorzenienie

Problem jest duży... Myślę, że porozmawiać powinnaś z chrześnicą, jej koleżankę olać i nie wypytywać, bo dzieci potrafią być bardzo okrutne.

Koleżanka podczas rozmowy może dać 20 rożnych powodów, a każdy gorszy od poprzedniego. To tylko spowoduje ból i niepotrzebne kompleksy u córki chrzestnej.

Wyjaśnij chrześnicy, że dzieci różnią się między sobą i nie każdy jest prawdziwym przyjacielem, ale warto poszukać i poczekać na prawdziwych przyjaciół.

Zabierz ją na jakiś pyszny deser albo do kina.

Powinno pomóc, jezeli dziecko potraktuje się jak dorosłego, któremu udziela się mądrej rady, ono powinno zrozumieć...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 11:33   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dr_ka Pokaż wiadomość
Moja droga ,to SĄ prawdziwe kłopoty ,na miarę jej 12-letniej psychiki. Każdemu, bez względu na wiek należy się szacunek i zrozumienie.
Co do tematu, myślę ,że dziewczynka szuka winy w sobie , wydaje jej się ,że jest beznadziejna ,skoro ktoś nie chciał się z nią przyjaźnić. Powiedz jej ,być może podając przykłady z własnego życia ,że nie każdy nadaje się na przyjaciela i najwidoczniej jej "przyjaciółka" nie dorosła do takiego uczucia. Zwróć uwagę ,że ma tyle dobrych koleżanek, możne wśród nich kiedyś odkryje przyjazną duszę?
Bardzo mądrze napisane.

I wzmocnij jej poczucie wartości, mówiąc, że jest warta przyjaźni, że z nią jest wszystko OK. Wytłumacz jej, że przyjaźnie się kończą, potem przychodzą nowe i że warto pielęgnować te prawdziwe. Możesz zabrać ją i jakąś jej fajną koleżankę na lody, czy do kina - dziewczynkom na pewno będzie miło.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 12:13   #15
evitanna
BAN stały

Hej Papierowa! Dzięki (wszystkim), Tobie też. To był mój dylemat - czy polecać jej by szukała prawdy (chyba jej nie znajdzie) czy zostawić w spokoju-ominąć bagno i nie odwracać się za siebie. Pamiętam jak sama kiedyś zmieniałam pracę i ktoś doradzał mi abym wymusiła wręcz na byłym szefie, aby powiedział mi czemu nie dał mi w tamtej firmie szans rozwoju-pomęczyłam go i podał jakieś niby-przyczyny, coś, co sprawiło mi przykrość, ale po czasie kiedy to sobie przemyślałam, doszłam do wniosku, że to nie o mnie-zupełnie się z tym nie identyfikuję-ba, nawet obiektywnie patrząc pewne zachowania u mnie nie miały miejsca.

Wracając do Małej, to rzeczywiście, może usłyszeć jakieś bzdurne zarzuty i przejąć się jeszcze bardziej, wpaść w poczucie winy.
Z tego co wiem, to próby kontaktu z koleżanką spełzły na niczym, bo tamta nie chce się spotkać, a moją chrześnicę boli to m.in., że jest w taki sposób lekceważona, bo już sygnalizowała w smsie że jest jej przykro.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że jestem dorosła, przeżyłam różne sytuacje w życiu, a jestem bezradna wobec, jakby się wydawało, zwykłej, codziennej sytuacji wobec której stanął dzieciak. Może własnie tu tkwi klucz-o dorosłego tak bym się nie bała
Stary 2008-09-21, 12:41   #16
koKOro
Zakorzenienie

to może jakaś historia z własnych lat dziecięcych, że np. kiedyś też się z kimś przyjaźniłaś, ktoś Cię potraktował, a za jakiś czas się okazało, że dobrze na tym wyszłaś, znalazłaś innych znajomych itp(lub jakaś historia Twoich znajmoych). Chyba łatwiej coś znieść gdy wiemy, że nie tylko nam się to przydaża.

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości