|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jane Eyre ;)
Od już pewnego czasu jestem zauroczona wszelkimi ekranizacjami książki Charlotte Bronte o Jane Eyre. Teraz ma pojawić się w kinach realizacja z Mią Wasikowską.
Czy oglądałyście któryś z filmów bądź serial? A może znacie jakieś podobne tematycznie, warte obejrzenia filmy lub też seriale kostiumowe? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Naczelny Hipster
|
Dot.: Jane Eyre ;)
Pamiętam, że kiedyś razem z kuzynką obejrzałyśmy film. Miałyśmy jakieś 8-9 lat i strasznie się bałyśmy - pamiętam jak były nakręcone sceny z tą psychicznie chorą żoną (nie pamiętam imion, bo książkę czytałam też daaawno) i jakie wtedy na nas wrażenie robiły.
Oglądałaś/czytałaś Wichrowe wzgórza? To autorstwa Emily, siostry Charlotte ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moja ulubiona książka, zaczytywałam się nią jako dzieciak
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A 'dziwne losy' to naprawdę świetna książka. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś, przeczytam ją sobie w najbliższym czasie jeszcze raz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Czytałam książkę i bardzo mi się podobała, później zobaczyłam jakąś ekranizację, kompletne rozczarowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
O, uwielbiam "Dziwne losy Jane Eyre". Toż to jedna z moich ulubionych książek, zawsze zazdrościłam angielskim dzieciakom, że to ich lektura.
Widziałam tylko dwie ekranizacje- jakiś film pełnometrażowy z roku dziewięćdziesiątego któregoś i serial BBC z 2006. Pierwsza wersja nie jest zła pod warunkiem, że się nie ma nic do roboty i nie czytało się książki. Wielu ludzi nie lubi tej wersji ze względu na to, że aktorzy byli brzydcy. Mnie to nie przeszkadzało- w końcu ani Jane nie była pięknością, ani Rochester przystojniakiem. Nie podobało mi się to z innego powodu. Fascynującą, mroczną, niezwykle klimatyczną opowieść przekuto na 2 godziny ciągnących się flaków z olejem. Nie czuje się tego, co można było poczuć czytając książkę. Natomiast serial podobał mi się bardzo. Oczywiście nie ma absolutnej zgodności z oryginałem, oczywiście twórcy mieli większe pole do popisu, bo całą historię mogli opowiedzieć w czterech godzinnych odcinkach. Ale nieważne. Oglądając JE z 2006 ja czułam ten klimat, nawet jeśli niektóre elementy były przejaskrawione. ![]() ![]() Jeśli chodzi o Jane Eyre z 2011, to widziałam jedynie zwiastun, który był zachęcający (no, ale ostatecznie, który zwiastun nie jest? W końcu na tym polega ich rola). Wprawdzie słyszałam, że jest bardzo dużo odgapionych scen, ale i tak obejrzę, bo jestem ciekawa. ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Serial BBC z 2006 roku to wedlug mnie arcydzielo, uwielbiam go ogladac i znam praktycznie na pamiec
![]() ![]() Edytowane przez a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 Czas edycji: 2011-09-21 o 06:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;29530819]Serial BBC z 2006 roku to wedlug mnie arcydzielo, uwielbiam go ogladac i znam praktycznie na pamiec
![]() ![]() Aż musiałam sprawdzić czy to jest ta wersja z Tobym Stephensem jako Rochesterem, bo ciężko mi było uwierzyć,że on może być do 'zjedzenia' ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Oglądałam serial BBC i od tego czasu poluję na książkę, która jest w mojej bibliotece, ale ktoś ją długo przetrzymuje :[ Jestem pewna, że książka będzie jeszcze lepsza niż film. "Wichrowe Wzgórza" należą do moich ulubionych lektur i tutaj z kolei żadna ekranizacja mi nie podeszła. Być może byłoby inaczej, gdybym od nich zaczęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Nie jest jakos szczegolnie przystojny, to prawda, ale ma 'to cos' i to w nadmiarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I zgadzam się z tym, że adaptacja filmowa Jane Eyre jest najlepsza z Tobym Stephensem w roli Rochestera. Jest taki jaki powinien być. Niedostępny i nieosiągalny, taki wytworny, i ach jak on płomiennie wyznawał miłość Jane !! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja właśnie nie byłam zachwycona "Wichrowymi Wzgórzami" Może dlatego, że wszyscy mówili o tej książce, że to historia opowiadająca przede wszystkim o wspaniałej namiętnej miłości. Dla mnie to była raczej historia nienawiści, nienawiści, która pochłaniała i niszczyła wszystko, co stawało jej na drodze. Cathy i Heathcliff byli toksyczni. Jednak ten ogrom negatywnych emocji sprawił, że czytałam "WW" do 3 w nocy. Bo jednocześnie byłam nimi zirytowana, zmęczona i zaintrygowana... Żałowałam, że tak niewiele miejsca Emily poświęciła córce głównej bohaterki.
![]() |
![]() |
#14 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() Nie mam pojęcia co jeszcze, wygooglałam czy jest cos podobnego i znalazłam to, to i to ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Czytałam Jane Eyre jak i powieść jej siostry, Emily - obie świetne. Można było przenieść się w te wiktoriańskie czasy i poczuć klimat wrzosowisk. A co do serialu z 2006 roku to oglądałam i pamiętam, że byłam pod wrażeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Toby Stephens - JE'2006 to niewątpliwie najprzystojniejszy Rochester. Odkąd obejrzałam ten serial śni mi się po nocach. Szkoda, że filmowo tak mało wykorzystany aktor...
Chociaż uzbierałam sobie już kolekcję filmów z nim. Jest cudny!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.