Mamuśki w Anglii :)) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-07, 13:42   #1
agulan82
Rozeznanie

Mamuśki w Anglii :))

Hej dziewczyny !!!

Jestem od września w ciąży i właśnie na Wizażu brakuje mi wątku dotyczącego mamusiek w Anglii. Tutaj tutaj wszystko wygląda inaczej niż w Polsce jeśli chodzi o opiekę w ciąży, poród czy opiekę nad dzieckiem

Mam prośbę do dziewczyn, które są w ciąży bądź mają już dzieciaczki o podzielenie się swoimi doświadczeniami nabytymi w UK. na pewno wasze rady pomogą nam nowicjuszką lepiej przetrwać ten okres ciąży i innych zwyczajów angielskiej opieki

Zapraszam do wypowiedzi
Stary 2008-04-09, 04:50   #2
poulette
Wtajemniczenie

Dot.: Mamuśki w Anglii :))

Agulan, ja ci raczej nie pomoge, bo w Angli bylam jakies 10 lat temu ostatnio. Ale mam pytanie, bo moze wiecej mamus emigrantek z Anglii tu zajzy. Szukam opinii dotyczacych wozka popularnego w UK, Britax Vigour. Chce taki kupic ale tu gdzie mieszkam nikt nic nie wie..... a dziewczyny na innych watkach tez go nie znaja, wiec moze tutaj.... ?
Dziekuje z gory i pozdrawiam.
No i zycze zdrowej ciazy !
poulette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 15:58   #3
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek
Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny !!!

Jestem od września w ciąży i właśnie na Wizażu brakuje mi wątku dotyczącego mamusiek w Anglii. Tutaj tutaj wszystko wygląda inaczej niż w Polsce jeśli chodzi o opiekę w ciąży, poród czy opiekę nad dzieckiem

Mam prośbę do dziewczyn, które są w ciąży bądź mają już dzieciaczki o podzielenie się swoimi doświadczeniami nabytymi w UK. na pewno wasze rady pomogą nam nowicjuszką lepiej przetrwać ten okres ciąży i innych zwyczajów angielskiej opieki

Zapraszam do wypowiedzi
Witam
Sluze pomoca - ja juz w Anglii jakis czas. Dwojka kochanych urwiskow - obaj tu na swiat przyszli... w czym moge pomoc ??

Moze tylko tak szybko odpisze. Starszy lobuziak ma 2,5 mlodszy 7 miesiecy. Jesli chodzi o opieke w ciazy przy obu byla taka sama - jest Pani mloda,zdrowa wszystko bedzie ok - standardowe badania, dwa skany itd. Na szczescie oba porody mialam expresowe i zadnych problemow w ciazy. Jednak jesli chodzi o opieke po porodzie to musze przyznac ze troszke sie zmienilo przez te dwa lata, a i z opinni znajomych wiem, ze co szpital to i opieka )
Jedni sobie bardzo chwala inni narzekaja.

Wszystko zalezy od waszego podejscia - glowa do gory )

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2008-04-17 o 17:27 Powód: post pod postem
dune321witaszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-15, 16:11   #4
***luna
Zakorzenienie

Mój syncio tę przyszedł na świat w Anglii.
Z opieki jestem zadowolona, z dziecka tez.
Cóż jeszcze?
odpowiem na pytania, na które będę znala odpowiedź
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-15, 19:14   #5
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Mój syncio tę przyszedł na świat w Anglii.
Z opieki jestem zadowolona, z dziecka tez.
Cóż jeszcze?
odpowiem na pytania, na które będę znala odpowiedź
Hejka
ile ma twoja pociecha ?
Stary 2008-04-15, 19:32   #6
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dune321witaszek Pokaż wiadomość
Hejka
ile ma twoja pociecha ?
15 miesięcy
blogowo:
aktywnie
Stary 2008-04-17, 12:54   #7
fleurdelacour
Rozeznanie

hmm, my dopiero planujemy ciaze, i pojawil sie dylemat, gdzie lepiej rodzic. z jednej strony tu byloby wygodniej, z drugiej strony nie mam jakos zaufania do angielskiej sluzby zdrowia. mialam pewien problem ginekologiczny i odwiedzilam tu kilku lekarzy, wyposazenie gabinetow - tragedia, podejscie rutynowe, pomoc - zadna, leczyc sie pojechalam do polski.
fleurdelacour jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-17, 17:26   #8
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Cytat:
Napisane przez fleurdelacour Pokaż wiadomość
hmm, my dopiero planujemy ciaze, i pojawil sie dylemat, gdzie lepiej rodzic. z jednej strony tu byloby wygodniej, z drugiej strony nie mam jakos zaufania do angielskiej sluzby zdrowia. mialam pewien problem ginekologiczny i odwiedzilam tu kilku lekarzy, wyposazenie gabinetow - tragedia, podejscie rutynowe, pomoc - zadna, leczyc sie pojechalam do polski.
To prawda sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia, ale ja urodzilam tu dwojke i wszystko ok. Nie wyobrazam sobie zebym rodzila w Polsce bez meza ( raczej ciezko zgrac porod i urlop). Moze ma sie wlasnym podejsciem, zdrowiem ... nie wiem kazdy ma inna opinie. Ja sobie chwale, ale moja kolezanka miala powazne komplikacje... decyzja zawsze bedzie nalezec do Ciebie
Stary 2008-04-17, 17:37   #9
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Smile Dot.: Mamuśki w Anglii :))

Może w tym wątku znajdziecie potrzebne informacje?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=118556

ja sie cieszę, że obie córcie urodziłam w UK
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 23:10   #10
bubbel
Rozeznanie

GG do bubbel Send a message via Skype™ to bubbel

ja urodzilam synka 5 miesiecy temu i tez jestem zadowolona z opieki w UK

380 hp, Londyn - 09/07/2010
bubbel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 08:10   #11
memka87
Raczkowanie

jeszcze nie mam malenstwa ale planujemy z mezem starania na pazdziernik... chetnie sie do Was "doczepie" i poznam Wasze opinie...
memka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-25, 13:31   #12
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Widze ze tez z Londynu ) Moje malenstwa to 27 miesiecy Phillip i 7 miesiecy Alexander.
Pozdrawiam
Stary 2008-08-05, 22:44   #13
księżniczka_22
Raczkowanie

ja też planuje dzidziusia i wcześniej chciałam urodzić tutaj ale jak widzę tą służbę zdrowia to mi ręce opadają teraz nie wyobrażam sobie żebym miała zrezygnować z porodu w Polsce, będzie blisko rodzina zawsze pomogą, a niedaj Boże będą jakieś komplikacje co wtedy nie wierzę żeby anglicy poradzili sobie w tej sprawie, służba zdrowia tak kuleje że nie warto o tym nawet myśleć, ja radze rodzić w Polsce napewno nie pożałujesz.

)
księżniczka_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 09:47   #14
aaliyah
Zakorzenienie

Watek dla mnie. Jestem w siodmym miesiacu ciazy i od poczatku wiedzialam, ze chce rodzic w Anglii. Na razie (odpukac ) jestem zadowolona z opieki.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 10:31   #15
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Powiem szczeze, ze nie przepadam za lekarzami (bez znaczenia czy polscy czy angielscy) i moze wlasnie dlatego odpowiada mi podejscie anglikow - wszytsko w porzadku! czyli dwie wizyty przez cala ciaze na usg, pare wizyt u lekarza na mierzeniu cisnienia i takich tam i przy czestych skurczach wizyta w szpitalu !

W tej chwili tak duzo dzieci przychodzi na swiat, ze i tu w Anglii i w Polsce brakuje miejsc na porodowkach

Nic tylko sie cieszyc

czesc aaliyah !
Stary 2008-08-06, 11:02   #16
edyta1421
BAN stały

cześc mozna sie dołączyć??! wątek wsam raz dla mnie.. ja w maju rodziłam w szpitalu w Londynie.. opieką w czasie ciązy i w trakcie porodu jak i potem jestem zadowolona. W porównaniu z poprzednim porodem (w Polsce) jestem mile zaskoczona...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 11:04   #17
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Hejka edyta - no pewnie ze mozna
W ktorym szpitalu rodzilas ?

Nie powiem ze w Polsce jest zle - chociaz nigdy tam nie rodzilam, ale jak bylam w czerwcu w Polsce moja ciocia akurat rodzila - o zgrozo !!! 3 mamy i ich dzieci w pokoju wielkosci komorki.. szpital czysty i mila obsluga, ale zeby sie czegos doprosic ...
A tutaj sama w pokoju z mezusiem - polozna lub pielegniarka na kazde skinienie, przychodza pytaja sie ... interesuja lazienka swoja !
Gdybym jeszcze raz miala rodzic ... tylko tu !!!
Stary 2008-08-06, 11:54   #18
hotmaui
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cześć Dziewczynki ja mieszkam w Sheffield.
Proszę opowiedzcie coś o opiece podczas samego porodu? Jak podchodziły do Was położne?
Niektórzy mówią, że tutaj bardzo rzadko rozcinają kobietę, tylko czekają aż sama pęknie? To prawda?
hotmaui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 12:07   #19
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

chetnie bym cos powiedziala ale oba moje porody trwaly po 20 min. Przy pierwszym mialam 3 szwy zalozone, bo za szybko poszlo a przy drugim nic.
Polozna byla super, bardzo mile i opiekuncze pielegniarki co chwila sprawdzaly co sie dzieje. Niestety wiem, ze co szpital, a nawet co zmiana pielegniarek to inna opinia

Jedyne co moge powiedziec od siebie to , ze psychiczne nastawienie sie ze wszystko bedzie dobrze to podstawa. Nawet jakby trzeba bylo rodzic 12 h to co to jest w erspektywie calego zycia ...

Powodzena

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-06, 12:43   #20
hotmaui
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
chetnie bym cos powiedziala ale oba moje porody trwaly po 20 min. Przy pierwszym mialam 3 szwy zalozone, bo za szybko poszlo a przy drugim nic.
Polozna byla super, bardzo mile i opiekuncze pielegniarki co chwila sprawdzaly co sie dzieje. Niestety wiem, ze co szpital, a nawet co zmiana pielegniarek to inna opinia

Jedyne co moge powiedziec od siebie to , ze psychiczne nastawienie sie ze wszystko bedzie dobrze to podstawa. Nawet jakby trzeba bylo rodzic 12 h to co to jest w erspektywie calego zycia ...

Powodzena
Szczęściara z Ciebie
Dopiero teraz sprawdziłam link wysłany przez Rzabbkę i faktycznie jest tam bardzo dużo informacji, może wątki powinny być połączone?
hotmaui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 13:38   #21
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Hejka edyta - no pewnie ze mozna
W ktorym szpitalu rodzilas ?
(...)

ja rodziłam w CHELSEA AND WESTMINSTER NHS... opieka bardzo dobra... pokój miałam sama z osobną łazienką... mój TŻ mógł być cały czas przy mnie (no prawie cały czas)... położne miłe i gotowe do pocieszania (cholender hormony mi buzowały ze ryczałam prawie ciągle)... chyba byłam najbardziej płaczącą rodzącą w szpitalu...
( )... ja rodziłam stosunkowo długo (a raczej męczyłam się)...a w koncu wykonali cesarke... byłam bardzo wdzięczna wszystkim pilęgniarkom i poloznym ze mnie jakoś przetrawiły, a raczej mój humor.. bo jako pielegniarka wiem wszystko lepiej.....zresztą nie od dziś wiadomo ze najgorzej sie leczy lekarzy i pielęgniarki- bo oni wszystko lepiej wiedzą i umieją..i na wszystkim sie znają... ...
Stary 2008-08-08, 11:42   #22
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem szczeze, ze nie przepadam za lekarzami (bez znaczenia czy polscy czy angielscy) i moze wlasnie dlatego odpowiada mi podejscie anglikow - wszytsko w porzadku! czyli dwie wizyty przez cala ciaze na usg, pare wizyt u lekarza na mierzeniu cisnienia i takich tam i przy czestych skurczach wizyta w szpitalu !

W tej chwili tak duzo dzieci przychodzi na swiat, ze i tu w Anglii i w Polsce brakuje miejsc na porodowkach

Nic tylko sie cieszyc

czesc aaliyah !
Witaszku

Mam takie samo podejscie do lekarzy jak Ty.

Cytat:
Napisane przez edyta1421 Pokaż wiadomość
cześc mozna sie dołączyć??! wątek wsam raz dla mnie.. ja w maju rodziłam w szpitalu w Londynie.. opieką w czasie ciązy i w trakcie porodu jak i potem jestem zadowolona. W porównaniu z poprzednim porodem (w Polsce) jestem mile zaskoczona...
Wlsasnie slyszalam, ze porownanie wypada na korzysc Anglii.

Cytat:

Powodzena
Oj jak ja bym tak chciala... 20 minut?! Zazdroszcze.

Ja sie nie boje porodu, moze jakas dziwna jestem. Chcialabym miec juz to po prostu za soba.
Stary 2008-08-08, 13:17   #23
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

aaliyah skoro tak do tego podchodzisz to gwarantuje ze bedziesz miala szybki i latwy porod - zycze Ci tego i wszystkim mamusiam !!
To udowodniono, ze kobiety ktore nie boja sie porodu i podchodza do tego bardzo spokojnie - nie maja zadnych komplikacji i szybko rodza )
Wszyscy sie ze mnie smieja, ze taka szczesciara jestem do rodzenia... ach mogla bm miec jeszcze z dwojke - tylko juz psychicznie nie wytrzymuje z moimi lobuziakami a mam tylko dwoch !!

Ja to jakas dziwna jestem serio - dwojka dzieci a 5 wozkow juz mialam, cale szafy ubranek i zabawek z ktorych nikt nie korzysta ...
Stary 2008-08-08, 16:46   #24
edyta1421
BAN stały

Cytat:
(...)

Ja to jakas dziwna jestem serio - dwojka dzieci a 5 wozkow juz mialam, cale szafy ubranek i zabawek z ktorych nikt nie korzysta ...
ja miałam to samo... przy pierwszym szkrabie to nakupywałam co mi sie tylko podobało i kasy wystarczało... czasem rzeczy kompletnie nieuzyteczne, albo niedopasowane do płci... jejku jak ja chciałam mieć dziewczynkę.... co do wózków to miałam tylko dwa... ale pierwszy wózek był praktycznie nie używany na początku, bo małego nosiłam w chuście...
Stary 2008-08-08, 17:32   #25
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

hehe my mamy juz tak mamy

Ja tez liczylam ze za drugim razem bedzie dziewczynka... dobrze ze nic rozowego nie kupilam wczesniej...

Wlasnie dostalam pozwolenie od mezusia na zakup nastepnego wozka !! ale chyba jednak zrezygnuje ... rozsadek wezmie gore tym razem.

A ja mam pytanie - czy bylo (jest) cos na waszej liscie zakupow dla malenstwa co musialyscie miec bez wzgledu na cene... cos szczegonego , upragnionego ??
Stary 2008-08-08, 17:41   #26
edyta1421
BAN stały

.. mi się zawsze podobały wózki trójkolowe... takie "biegówki"... strasznie mi się podobało jak na zagranicznych stacjach pokazywali mamy z takim wózkiem z dzieckiem biegnąca przez alejkę... zawsze mówiłam że też tak będę... no i był dzidziuś.. kupiłam wózek i nie biegałam z nim ani razu... a wózek dla mnie stał się kompletnie niepraktyczny... nie wiem czemu, bo inne mamy te wózki chwalą...
Stary 2008-08-08, 19:30   #27
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
aaliyah skoro tak do tego podchodzisz to gwarantuje ze bedziesz miala szybki i latwy porod - zycze Ci tego i wszystkim mamusiam !!
To udowodniono, ze kobiety ktore nie boja sie porodu i podchodza do tego bardzo spokojnie - nie maja zadnych komplikacji i szybko rodza )
Wszyscy sie ze mnie smieja, ze taka szczesciara jestem do rodzenia... ach mogla bm miec jeszcze z dwojke - tylko juz psychicznie nie wytrzymuje z moimi lobuziakami a mam tylko dwoch !!
No oby oby. Ale nastawiam sie na latwy porod. Niektorzy pukaja sie w czolo bo nawet twierdze, ze mnie nie bedzie za bardzo bolalo (pobozne zyczenia , co? ). Ale co tam. Moze sobie odpowiednio psychike zaprogramuje to latwo pojdzie.
Ja mam podobno dziewczynke w brzuchu, ale po ostatnim wysypie utajnionych chlopaczkow na watku mamusiowym to juz mam watpliwosci. A juz zdazylam kupic pare rozowych laszkow, a co.

Cytat:
Napisane przez edyta1421 Pokaż wiadomość
ja miałam to samo... przy pierwszym szkrabie to nakupywałam co mi sie tylko podobało i kasy wystarczało... czasem rzeczy kompletnie nieuzyteczne, albo niedopasowane do płci... jejku jak ja chciałam mieć dziewczynkę.... co do wózków to miałam tylko dwa... ale pierwszy wózek był praktycznie nie używany na początku, bo małego nosiłam w chuście...
Ja sie ograniczam z ciuszkami. Nie mam po prostu miejsca - mieszkanie male. Jeszcze mnie w najblizszym czasie czeka mnie czystka w garderobie co by maluszkowi zrobic troche miejsca na ubranka. Ale w przyszlym roku planujemy zakup domu i przeprowadzke. Wtedy sobie pofolguje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 19:50   #28
***luna
Zakorzenienie

aaliyah wybrałaś wózek????

witaszku, a jaki wózek ci się marzył?

mój mały jest już duży, ale za niecały rok planujemy starania o następną dzidzię i kurcze... już sie napaliłam na Quinny Buzz4 (czyli 4 kółowy)

wcześniej myślałam,żeby podwójny sobie sprawić taki oto:
http://www.tinyride.com/Phil-and-Ted...ler-P2341.aspx
blogowo:
aktywnie
Stary 2008-08-08, 19:57   #29
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
aaliyah wybrałaś wózek????

witaszku, a jaki wózek ci się marzył?

mój mały jest już duży, ale za niecały rok planujemy starania o następną dzidzię i kurcze... już sie napaliłam na Quinny Buzz4 (czyli 4 kółowy)

wcześniej myślałam,żeby podwójny sobie sprawić taki oto:
http://www.tinyride.com/Phil-and-Ted...ler-P2341.aspx
Jeszcze nie calkiem. Ale podobaja mi sie te z trzema kolami wlasnie (na resorach ). Upatrzylam sobie wstepnie taki za 400 funtow (kurcze, najdrozszy w sklepie chyba mimo ze cen nie wystawili to i tak na niego padlo ), ale w sumie nie jest tak zle bo ma fotelik samochodowy w komplecie. Teraz musze sie jeszcze upewnic, ze bedzie pasowal do naszego samochodu.

Fajnie to brzmi: "moj maly jest juz duzy".
Stary 2008-08-08, 20:04   #30
***luna
Zakorzenienie

cenowo aaliyah polecam ebay i sklepy internetowe, do sklepu warto iść poeździć, podotykać, i sprawdzić oferty na necie)

a mały jest duży Ma 19 miesięcy i dziś założyłam mu spodnie, które 2 tygodnie temu były dobre- dziś okazały się za krótkie
blogowo:
aktywnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości