|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
przywitanie Pana Młodego
Witam.
Jak powinno wyglądać przywitanie Pana Młodego gdy przychodzi do Panny Młodej. Chodzi mi szczególnie o Lublin i okolice. Mieszkam w bloku w mieście i nie wiem jak takie zwyczaje wyglądaja, czy są jeszcze praktykowane? Jak to wygląda? Czy wystarczy żeby starsza druhna wyszła przywitać Młodego i Starszego Drużbę? czy może wykupuje sie Panne Młodą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: przywitanie Pana Młodego
to pewnie zależy od zwyczajów w rodzinie u mnie np. nigdy nie było czegoś takiego jak wykupowanie panny młodej (no chyba, że weselicho było na wsi
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Mysle, ze to Twoja decyzja i mozesz to sobie zaplanowac jak chcesz (oczywiscie z TŻtem). Skoro mieszkasz w bloku, to chyba nie masz duzego pola do popisu. Jesli podoba Ci sie taki zwyczaj, TŻ moze Cie wykupic, jesli nie, to przeciez wcale nie musi. Albo odwrotnie- Ty mozesz wykupywac TŻta z rak jakichs panien...Moze tez normalnie wejsc do Twojego domu, przywitac sie i tez bedzie dobrze... Kwestia gustu.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
u mojej siostry mój tata wyszedł po Pana Młodego i wprowadził go do domu. nie było wykupowania ani nic takiego i u mnie tez nie bedzie. mi tez nie podoba sie ta orkiestra z głupia muzyka przed domem ale rodzice sie upierają więc niestety będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
U mnie w regionie jest tak:
Starsza druhna wychodzi do Starszego drużby i negocjują ze sobą za ile Młodą sprzedać - wykupić (płaci się butelkami wódki). Zazwyczaj Starsza tak łatwo nie odpuszcza, a Starszy ostro się targuje ![]() ![]() ![]() Heh kiedyś byłam na weselu gdzie Starsza chciała 20 butelek wódki, a Starszy się zgodził i przyniósł 20 ćwiarteczek - taki żart ![]() ![]() A i jeszcze mi się przypomniało inne wesele, gdzie Sarszy zgodził się na kilkanaście butelek, ale postawił warunek: Starsza miała wypić z nim po jednym kieliszku z każdej butelki. W kościele się jeszcze jako tako trzymała, ale obiadu już nie doczekała ![]() ![]() Bardzo podoba mi się ten zwyczaj ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie, piękny obyczaj. Chlubny i iście staropolski. nic tylko kontynuowac i uwiecznić na taśmie. A potem opowiadac wnukom - "Taaaaak, za babcię to musiałem dac cztery flaszki, a majster od kafelków wziął siedem". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
tego zwyczaju nie bierze się do siebie tylko raczej jako forma żartu ( przecież to śmieszne jest ). Słyszałam , że Pan Młody musiał robić przysiady, albo biegać na około bloku
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.