|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia !!
Hej ..
Otóż dostałam się w tym roku na geografie i gospodarkę przestrzenną na UŁ ( złożyłam także na politechnikę ale czekam na wyniki (także g.przestrzenna ) i chcialabym się doradzić, jeśli ktoś się orientuje który kierunek lepiej wybrać ? Po którym będzie mi łatwiej znaleźć pracę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Studia !!
Interesowałam się tym 2 lata temu i wiem, że gospodarka przestrzenna to po prostu bardziej rozbudowany kierunek. Jednak na UŁ w pierwszym roku większość przedmiotów się powtarza. Ja osobiście wybrałabym gospodarkę przestrzenną, ale oczywiście wybór należy do Ciebie i nikt nie ma prawa decydować za Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja studiuję gospodarkę przestrzenną i jeżeli miałabym znów wybierac między gp a geografią to na pewno wybrałabym gp.
Kierunek na pewno duużo bardziej ciekawy i wg mnie na pewno z dużo większymi możliwościami znalezienia pracy. Po geografii jedynie można uczyć w szkole, a gp naprawdę daje duże możliwości, bo praca i w urzędzie, i biurach urbanistycznych, i pracowniach planistycznych, wiadomo trzeba mieć w tym wszystkim jeszcze szczęście ![]() w kązdym bądź razie polecam gp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
pracę najlepiej się znajduje po znajomości
![]() a na serio to radziłabym ci wybrać to, co cię bardziej interesuje i kręci. może dzięki takiemu zapałowi będziesz osiagała sukcesy. a o pracę jest trudno tak czy siak i w walce o nią dochodzą też różne aspekty: doświadczenie, osobowość itp.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jestem po licencjacie z GP i szczerze mówiąc poszłam na magisterkę z Ekonomii bo GP daje pracę tylko w biurach planistycznych i urzędach na wydziałach stricte zajmujących się tymi sprawami. Jest to dość specjalistyczny kierunek więc uogólniłam moje wykształcenie. Nie żałuję jednak wyboru GP bo kierunek był bardzo ciekawy i fajnie się go studiowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
dla mnie geografia brzmi kompletnie nieprzyszłościowo ;p
brat zrobił inżynierkę z gp a poźniej magistra z zarządzania nieruchomościami i z pracą raczej nie ma wielkich problemów (przeszkodą są tylko jego ogromne wymagania ![]() jak po każdych studiach - jak się zakręcisz to Ci się uda znaleźć dobrą pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Geografia? Nie.
Gospodarka? Tak. Geografia wydaje mi się być mało ambitnym przedmiotem. Zresztą, zdecyduj sama: Absolwent geografii może:
1) Zagospodarowanie przestrzenne 2) Wycena i zarządzanie nieruchomościami 3) Kształtowanie krajobrazu 4) Zagospodarowanie źródeł energii odnawialnej
![]() Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-07-13 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Witam!! Co do studiów to ja mam inny problem... Teraz idę do klasy maturalnej, jestem na bio-chemie i nie wiem co dalej robić!!
Marzyłam o medycynie, ale jak zobaczyłam tegoroczne progi czyli po ok 90% z każdego przedmiotu to się przeraziłam ![]() Wie ktoś może co innego można wybrać tzn. inny kierunek, który jest jakiś przyszłościowy?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja studiuję geografię na UŁ
![]()
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jeszcze jesteś w liceum, więc przecież możesz się starać.
Na farmację też jest ciężko się dostać, ale spójrz też na dietetykę. W dzisiejszych czasach wydaje się to bardzo potrzebne i coraz więcej ludzi kieruje się do dietetyków ![]() ![]() W każdym razie na każdy kierunek związany z medycyną jest się ciężko dostać więc nie pozostaje Ci nic innego jak na razie tylko się uczyć i starać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak poza tym jak marzy Ci się medycyna to próbuj, wierz mi 80 parę procent jest to próg do pokonania, tylko trzeba się przyłożyć ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
W tym roku moi znajomi mieli po 80 z groszami z biologii i chemii, do tego blisko 100 z podstawowej matmy lub fizyki i byli na rezerwie w okolicach miejsca 2000, więc nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z wynikiem poniżej 95 się dostał.
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
No właśnie ostatnio czytałam na temat analityki medycznej i zdawało mi się, że to może być ciekawy kierunek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten próg jeszcze trochę spadnie, dużo osób sklada na kilka uczelni. Warto spojrzeć na progi z zeszłych lat. Średnia w tym roku z biologii i chemii jest dużo niższa niż rok czy dwa lata temu. Ostateczny próg (wrześniowy) w zeszłym roku na medycynę w Poznaniu to 173, Gdańsku 169, w Białymstoku 167, w innych się nie orientuje, ale jest to poniżej 90 z biologii i chemii. Ja wcale nie twierdzie, że łatwo sie dostać, ale trzeba próbować. Sama żeby dostać się na farmację, poprawiałam maturę. Generalnie to pisałam ją 3 razy bo się nie mogłam zdecydować na co chce iść. Na samym początku to nawet na farmę nie startowałam, bo uważałam, że jestem za głupia żeby napisać mature powyżej 80% a na uczelni są same alfy i omegi i nie dam sobie rady. Trochę mi to czasu zajęło uwierzenie we własne siły, i zmotywować się do nauki. Oczywiście na farmację łatwiej się dostać niż na medycynę no i trzeba mieć też troszkę szczęścia, w końcu egzaminator może nas różnie ocenić, szczególnie jeżeli chodzi o biologie. ---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:10 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a mozesz powiedziec czego uczysz sie na gp? bo tez jestem zainteresowana tym kierunkiem ale nie wiem dokladnie co sie tam robi:P tzn czy jest rysunek i czy jest duzo matmy/fizyki? bo ja z matma nie chce miec juz wiele do czynienia, i nie wiem czy dam sobie rade na gp:P
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.