Studia !! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-13, 18:23   #1
karolaciaa18
Przyczajenie

Studia !!

Hej ..
Otóż dostałam się w tym roku na geografie i gospodarkę przestrzenną na UŁ ( złożyłam także na politechnikę ale czekam na wyniki (także g.przestrzenna ) i chcialabym się doradzić, jeśli ktoś się orientuje który kierunek lepiej wybrać ? Po którym będzie mi łatwiej znaleźć pracę ?
karolaciaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 18:34   #2
vandes
Rozeznanie

Dot.: Studia !!

Interesowałam się tym 2 lata temu i wiem, że gospodarka przestrzenna to po prostu bardziej rozbudowany kierunek. Jednak na UŁ w pierwszym roku większość przedmiotów się powtarza. Ja osobiście wybrałabym gospodarkę przestrzenną, ale oczywiście wybór należy do Ciebie i nikt nie ma prawa decydować za Ciebie.
vandes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 18:39   #3
airee_
Przyczajenie

Ja studiuję gospodarkę przestrzenną i jeżeli miałabym znów wybierac między gp a geografią to na pewno wybrałabym gp.
Kierunek na pewno duużo bardziej ciekawy i wg mnie na pewno z dużo większymi możliwościami znalezienia pracy.
Po geografii jedynie można uczyć w szkole, a gp naprawdę daje duże możliwości, bo praca i w urzędzie, i biurach urbanistycznych, i pracowniach planistycznych, wiadomo trzeba mieć w tym wszystkim jeszcze szczęście

w kązdym bądź razie polecam gp
airee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 18:40   #4
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

pracę najlepiej się znajduje po znajomości

a na serio to radziłabym ci wybrać to, co cię bardziej interesuje i kręci. może dzięki takiemu zapałowi będziesz osiagała sukcesy. a o pracę jest trudno tak czy siak i w walce o nią dochodzą też różne aspekty: doświadczenie, osobowość itp.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 18:51   #5
201608251020
Konto usunięte

Jestem po licencjacie z GP i szczerze mówiąc poszłam na magisterkę z Ekonomii bo GP daje pracę tylko w biurach planistycznych i urzędach na wydziałach stricte zajmujących się tymi sprawami. Jest to dość specjalistyczny kierunek więc uogólniłam moje wykształcenie. Nie żałuję jednak wyboru GP bo kierunek był bardzo ciekawy i fajnie się go studiowało
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 20:12   #6
bsia
Rozeznanie

dla mnie geografia brzmi kompletnie nieprzyszłościowo ;p
brat zrobił inżynierkę z gp a poźniej magistra z zarządzania nieruchomościami i z pracą raczej nie ma wielkich problemów (przeszkodą są tylko jego ogromne wymagania ).
jak po każdych studiach - jak się zakręcisz to Ci się uda znaleźć dobrą pracę.
bsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 21:09   #7
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Geografia? Nie.
Gospodarka? Tak.

Geografia wydaje mi się być mało ambitnym przedmiotem.
Zresztą, zdecyduj sama:

Absolwent geografii może:
  • podjąć studia podyplomowe z geologii i związać swoją przyszłość zawodową z tą branżą
  • ukończyć studia podyplomowe z zakresu geoturystyki, kursy dla przewodników i pracować w branży turystycznej
  • zostać nauczycielem geografii w szkole, rozszerzyć swoje kwalifikacje poprzez odbycie studiów podyplomowych na kierunku nauczanie przyrody
Absolwent gospodarki przestrzennej przygotowany jest do pracy w:
  • Biurach projektowych przy planowaniu przestrzennym – w tym przygotowaniu projektów studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, decyzji o warunkach zabudowy oraz przy przygotowaniu zarówno całościowego, jak i sektorowych strategii rozwoju,
  • Administracji samorządowej i rządowej wszystkich szczebli – nadzorując i realizując politykę planistyczną gmin oraz toczące się procesy inwestycyjne,
  • Agencjach rozwoju lokalnego – prowadząc skoordynowane procesy rozwoju lokalnego,
  • Sektorze prywatnym – asystując przy realizacji nowych zamierzeń architektonicznych i urbanistycznych oraz świadcząc usługi w zakresie doradztwa inwestycyjnego, zarówno sektorze prywatnym, jak i publicznym,
  • Jednostkach badawczych zajmujących się gospodarką przestrzenną.
Absolwent gospodarki przestrzennej może podjąć studia podyplomowe o specjalności:

1) Zagospodarowanie przestrzenne
2) Wycena i zarządzanie nieruchomościami
3) Kształtowanie krajobrazu
4) Zagospodarowanie źródeł energii odnawialnej

Edytowane przez CytrynowaPannica
Czas edycji: 2011-07-13 o 21:20
CytrynowaPannica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 21:48   #8
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Jestem po licencjacie z GP i szczerze mówiąc poszłam na magisterkę z Ekonomii bo GP daje pracę tylko w biurach planistycznych i urzędach na wydziałach stricte zajmujących się tymi sprawami. Jest to dość specjalistyczny kierunek więc uogólniłam moje wykształcenie. Nie żałuję jednak wyboru GP bo kierunek był bardzo ciekawy i fajnie się go studiowało
Pytanie trochę nie na temat: ale jak się studiuję ekonomię po innym, niepokrewnym kierunku? Planuję się wybrać na magisterkę, ale mój obecny kierunek nie za bardzo jest zbliżony do ekonomii
Stary 2011-07-13, 22:02   #9
M_M_
Przyczajenie

Witam!! Co do studiów to ja mam inny problem... Teraz idę do klasy maturalnej, jestem na bio-chemie i nie wiem co dalej robić!!
Marzyłam o medycynie, ale jak zobaczyłam tegoroczne progi czyli po ok 90% z każdego przedmiotu to się przeraziłam
Wie ktoś może co innego można wybrać tzn. inny kierunek, który jest jakiś przyszłościowy??
M_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 22:16   #10
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Pytanie trochę nie na temat: ale jak się studiuję ekonomię po innym, niepokrewnym kierunku? Planuję się wybrać na magisterkę, ale mój obecny kierunek nie za bardzo jest zbliżony do ekonomii
ciężko dość... Jako jedyna w grupie nie miałam makro i mikroekonomii, nierzadko ciężko się połapać w mechanizmach ekonomicznych które dla innych są oczywiste. Dlatego mam Ekonomię Międzynarodową w kampanii wrześniowej bo nie kumam takich zależności. Ale resztę sesji zdałam i da się przebrnąć tylko wymagało to ode mnie niestety jakiejś 5 razy cięższej pracy niż na GP i naprawdę ostrego zakuwania w czasie sesji. Przy GP te wiadomości wchodziły same do głowy, a tu człowiek rył kilka dni a i tak dostawał 3.5 z biedą.. Na szczęście wybrałam specjalność nieruchomości więc będę trochę bliżej czegoś co lubię i znam
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 23:37   #11
PetiteAmie
Przyczajenie

Ja studiuję geografię na UŁ I chociaż zgadzam się z tym, że gospodarka przestrzenna jest bardziej przyszłościowa, to jednak nie wyobrażam siebie na kierunku innym niż geografia.

Mała Przyjaciółka Wszystkich
PetiteAmie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-14, 13:53   #12
vandes
Rozeznanie

Jeszcze jesteś w liceum, więc przecież możesz się starać.
Na farmację też jest ciężko się dostać, ale spójrz też na dietetykę. W dzisiejszych czasach wydaje się to bardzo potrzebne i coraz więcej ludzi kieruje się do dietetyków ewentualnie chemia kosmetyczna ( też ciekawe ).

W każdym razie na każdy kierunek związany z medycyną jest się ciężko dostać więc nie pozostaje Ci nic innego jak na razie tylko się uczyć i starać
Stary 2011-07-14, 15:01   #13
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M_M_ Pokaż wiadomość
Witam!! Co do studiów to ja mam inny problem... Teraz idę do klasy maturalnej, jestem na bio-chemie i nie wiem co dalej robić!!
Marzyłam o medycynie, ale jak zobaczyłam tegoroczne progi czyli po ok 90% z każdego przedmiotu to się przeraziłam
Wie ktoś może co innego można wybrać tzn. inny kierunek, który jest jakiś przyszłościowy??
Jeżeli chodzi o uczelnie medyczną, to farmacja, stomatologia, ale progi także wysokie. Nie wybrałabym na pewno biotechnologii i analityki medycznej, cieżko po tym zaneleźć w zawodzie prace, a studia są trudne.

A tak poza tym jak marzy Ci się medycyna to próbuj, wierz mi 80 parę procent jest to próg do pokonania, tylko trzeba się przyłożyć

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 15:06   #14
vandes
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o uczelnie medyczną, to farmacja, stomatologia, ale progi także wysokie. Nie wybrałabym na pewno biotechnologii i analityki medycznej, cieżko po tym zaneleźć w zawodzie prace, a studia są trudne.

A tak poza tym jak marzy Ci się medycyna to próbuj, wierz mi 80 parę procent jest to próg do pokonania, tylko trzeba się przyłożyć
80 może i tak, ale z min 95 z rozszerzenia np. na UŁ się nie da dostać na medycynę.
Stary 2011-07-14, 15:35   #15
dillingerine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
W tym roku moi znajomi mieli po 80 z groszami z biologii i chemii, do tego blisko 100 z podstawowej matmy lub fizyki i byli na rezerwie w okolicach miejsca 2000, więc nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z wynikiem poniżej 95 się dostał.
dillingerine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 20:49   #16
M_M_
Przyczajenie

No właśnie ostatnio czytałam na temat analityki medycznej i zdawało mi się, że to może być ciekawy kierunek...
M_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 00:10   #17
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dillingerine Pokaż wiadomość
W tym roku moi znajomi mieli po 80 z groszami z biologii i chemii, do tego blisko 100 z podstawowej matmy lub fizyki i byli na rezerwie w okolicach miejsca 2000, więc nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z wynikiem poniżej 95 się dostał.

Ten próg jeszcze trochę spadnie, dużo osób sklada na kilka uczelni. Warto spojrzeć na progi z zeszłych lat. Średnia w tym roku z biologii i chemii jest dużo niższa niż rok czy dwa lata temu. Ostateczny próg (wrześniowy) w zeszłym roku na medycynę w Poznaniu to 173, Gdańsku 169, w Białymstoku 167, w innych się nie orientuje, ale jest to poniżej 90 z biologii i chemii. Ja wcale nie twierdzie, że łatwo sie dostać, ale trzeba próbować. Sama żeby dostać się na farmację, poprawiałam maturę. Generalnie to pisałam ją 3 razy bo się nie mogłam zdecydować na co chce iść. Na samym początku to nawet na farmę nie startowałam, bo uważałam, że jestem za głupia żeby napisać mature powyżej 80% a na uczelni są same alfy i omegi i nie dam sobie rady. Trochę mi to czasu zajęło uwierzenie we własne siły, i zmotywować się do nauki. Oczywiście na farmację łatwiej się dostać niż na medycynę no i trzeba mieć też troszkę szczęścia, w końcu egzaminator może nas różnie ocenić, szczególnie jeżeli chodzi o biologie.

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ----------

Cytat:
Napisane przez vandes Pokaż wiadomość
80 może i tak, ale z min 95 z rozszerzenia np. na UŁ się nie da dostać na medycynę.
Pewnie masz rację, o UŁ nic nie wiem i sie nie orientuje. Ale są też inne uczelnie. Po prostu jej doradziłam, żeby spróbowała w końu to nic nie kosztuje.

---------- Dopisano o 01:10 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ----------

Cytat:
Napisane przez vandes Pokaż wiadomość
Jeszcze jesteś w liceum, więc przecież możesz się starać.
Na farmację też jest ciężko się dostać, ale spójrz też na dietetykę. W dzisiejszych czasach wydaje się to bardzo potrzebne i coraz więcej ludzi kieruje się do dietetyków ewentualnie chemia kosmetyczna ( też ciekawe ).

W każdym razie na każdy kierunek związany z medycyną jest się ciężko dostać więc nie pozostaje Ci nic innego jak na razie tylko się uczyć i starać
Ja studiowałam dietetykę jakiś czas i muszę powiedzieć, że to były bardzo przyjemne studia, nauki umiarkowanie, fajne tematy, ale własnie wydawało mi się to mało przyszłościowe i zrezygnowałam. Chociaż ostatnio czytałam, że za kilka lat dietetycy bedą mieli więcej do roboty

Stary 2011-07-15, 12:00   #18
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M_M_ Pokaż wiadomość
No właśnie ostatnio czytałam na temat analityki medycznej i zdawało mi się, że to może być ciekawy kierunek...
Ja też o nim kiedyś myślałam, bo lubie w laboratorium siedzieć, nawet złożyłam dokumenty, ale potem zrezygnowałam. Moja koleżanka pracowała tylko na stażach i ciężko jej było znaleźć coś konkretnego w swoim zawodzie. Mój chłopak, też to studiuje i chce się po studiach przekwalifikować. Ale jak ktoś jest zmotywowany, to znajdzie prace Ważne, żeby robić coś co się lubi Masz jeszcze troche czasu.

Stary 2013-03-24, 13:13   #19
maturzystkanika
Raczkowanie

a mozesz powiedziec czego uczysz sie na gp? bo tez jestem zainteresowana tym kierunkiem ale nie wiem dokladnie co sie tam robi:P tzn czy jest rysunek i czy jest duzo matmy/fizyki? bo ja z matma nie chce miec juz wiele do czynienia, i nie wiem czy dam sobie rade na gp:P
maturzystkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 16:37   #20
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maturzystkanika Pokaż wiadomość
a mozesz powiedziec czego uczysz sie na gp? bo tez jestem zainteresowana tym kierunkiem ale nie wiem dokladnie co sie tam robi:P tzn czy jest rysunek i czy jest duzo matmy/fizyki? bo ja z matma nie chce miec juz wiele do czynienia, i nie wiem czy dam sobie rade na gp:P
jest rysunek oczywiście a matmy nie unikniesz chyba, że faktycznie pójdziesz na jakiś humanistyczny kierunek. przejrzyj programy studiów.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości