Inwazja robali- jak je wytępić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-07, 21:38   #1
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

Inwazja robali- jak je wytępić?

Dziewczyny Kochane!!!!

pomóżcie mi pozbyć sie wstrętnych, nieproszonych, natrętnych robali z kuchnii

Robal wygląda jak na załączonym obrazku- to jego dorosła postać, dorwałam już kilkanaście glist na półkach, w środku opakowania nie naruszonego budyniu, pełzających po ścianach, oczywiście wszytskie zginęły pod moim kapciem, ale...

odkryłam je 3-4 dni temu, odkładałam patelnię na półkę a na najwyższej latają sobie/ spoczywają w miejscu muszki- a'la ćmy[ juz je kiedyś widziałam z 2-3 tyg temu, ale zlałam sprawę, bo nie mam mąki na półce, wyglądało mi to na ćmę która zabłądziła, przepędziłam ją]. Wlazłam na stołek i pozabijałam wszytskie[ ponad 10 sztuk!!!!!] coś mi nie pasowało, musiały do czegoś się dorwać i odkryłam moje orzeszki włoskie, wyłuskane, zapakowane w gruby!!!! worek foliowy a raczej były one zamkniete w worku, bo to co z niego zostało to same strzępy, w środku larwy, pełzające małe robczki, kokony poprzyklejane do plastikowego pudełka... wszystko poszło do kosza, kaszka kukurydziana, przyprawy, pestki słonecznika, groch, pozostały gary. Półkę umyłam. Myślałam, że przez 3 dni jak nie będą miały co jeść zginą, nic mylnego, wyszło tych latajacych coraz więcej

Najgorsze jest to iz jednego dorwałam w zamkniętym słoiku miodu...na bocznej ściance od zakrętki... miałam dziś chandrę na coś słodkiego, do wieczora prawie wytrzymałam... poszłam do kuchni, wzięłam miód i w zamkniętym!!! słoiku był kokon!!! a na wierzchu miodu 'kupki' [???] albo jaja...

i co ja mam teraz zrobić? gruntowny remont był 2 miesiące temu... jak je wytępić?

co to w ogóle jestl? mączniak?

Pozdrawiam z robalowa
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 21:46   #2
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Dot.: Inwazja robali- jak je wytępić?

W pierwszej chwili pomyślałam, że to mole - ale do jedzenia chyba się normalnie nie pchają U nas też takie cudaki latały - ale jakoś same sobie poszły. Nie wytrzymały w maksymalnie sterylnych warunkach i już.

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 21:50   #3
shachownica
Zakorzenienie

może spróbuj jakąś płytkę na owady? albo coś z oferty raida, asortyment środków owadobójczych jest spory i zrób dokładny przegląd, żeby wytropić żródło tych robali. ja kiedyś walczyłam, z innymi co prawda, przez miesąc aż odkryłam ich 'bazę' w zachomikowanym i zapomnianym woreczku pszenicy na szczycie szafy. życzę powodzenia w walce z tym paskudztwem

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 22:00   #4
konfitura
Wtajemniczenie

Nie znam tego robala, współczuję. W zamkniętym słoiku ciężka sprawa, trudno aby w kuchni nie trzymać pożywienia
Najlepiej byłoby profesjonalnie wypryskać kuchnię, bo szkoda Twoich nerwów. Jeśli mieszkasz w bloku to powinni zrobić to również inni jego mieszkańcy.
Samodzielne próby pozbycia się szkodników mają różne skutki, często krótkotrwałe.

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 22:27   #5
neospasmina
Raczkowanie

Mi to wygląda na omacnicę spichrzankę (plodia interpunctella - google jest mądre ).
Niestety nic o robalu nie wiem
neospasmina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 22:55   #6
srubka
Zakorzenienie

Hej
mialam te same robale w kuchni i to jest mol kuchenny czy jakos sie tak nazywa.
Najlepiej bedzie jak dokladnie przejrzysz wszystko co masz w szafkach, wszystkie otwarte jedzonka, woreczki z jedzonkiem, kasze, makarony, po prostu wszystko to co masz zaczete - wyrzucisz
bo jak cos zostawisz to tam moga byc larwy i za jakis czas bedziesz miala znowu inwazje
a reszte rzeczy musisz dokladnie obejrzec czy przypadkiem gdzies nie jest przyklejona larwa.
Dokladnie wymyj szafki.
Troche to nieciekawa praca ale skuteczna.
Ja mialam to samo ale jak zrobilam generalne porzadki i powyrzucalam to co otwarte to mialam spokoj i do dzisiaj nie mam tego. (odpukac).
A jak zobaczysz ze cos Ci fruwa to zabij to bo naznosi jaj i wszystko od poczatku
A najlepsze jest ze mi sie zalegly w ziarnach kukurydzy a ja pozniej robilam z nich popcorn

pozdr.
Stary 2005-08-07, 23:09   #7
WioletaM
Zakorzenienie

Też to miałam. Równiez dorwały się do mich orzeszków w barku, książek, zasuszonych bukietów ślubnych. Miałam je tylko w pokoju. Jak się przeprowadziałam do nowego mieszkania, to "poszły" ze mną. Nic z tym nie robiłam. Same wyginęły.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 23:25   #8
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

Dziewczyny Jesteście kochane

jak pisałam moje rzeczy z szafki poszły w cholerę, wszystko- przyprawy i inne sprawy. Poszły również rzeczy Teściów [ miód został- nie każała wyrzucać, życzę smacznego ], otwarte, zamkniete. Jutro będzie dalszy ciąg zabaw kuchennych...

Zastanawiałm się nad chemikalium na nie, ale w kuchnii? w dodatku nie swojej? Wiem, że teściowa jest na 'nie' [ łatwo jej mówić, jest na wakacjach] w sumie ja również, ale jakiegoś raida wystawiła bym na parapecie, od dworunp.

Stary 2005-08-08, 08:03   #9
shachownica
Zakorzenienie

musisz w sklepach poszukać, na pewno są takie, które można postawić w kuchni w końcu jakby nie było tam przeważnie gnieżdżą się nieproszeni goście. a co do teściowej to czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, a miód można jej odkupić

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 08:32   #10
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

Cytat:
Napisane przez shachownica
musisz w sklepach poszukać, na pewno są takie, które można postawić w kuchni w końcu jakby nie było tam przeważnie gnieżdżą się nieproszeni goście. a co do teściowej to czego oczy nie widzą tego sercu nie żal, a miód można jej odkupić
właśnie idę na poszukiwania

co do miodu- nie da rady, ten jest 'swojski', jak chce jeść, życzę dobrze

Stary 2005-08-08, 09:20   #11
aferka
Wtajemniczenie

Ja też to miałam. Nazywa się to "mklik mączniak" chyba (jeśli czegoś nie pokręciłam). Tak jak pisała srubka - wywal wszystkie torebki z żarciem - bułkę tartą, orzeszki, rodzynki, kasze, makarony itp. - wszystko co jest "nieszczelnie" zamknięte. Dokładnie umyj szafki, zwracaj uwagę na wszelkie szczeliny w szafkach - tam mogą już być larwy. U mnie było tak, że one buszowały również w pokoju i najpierw myślałam, że to mole, ale nie zżerały rzeczy w których się rozmnażały. I w pokojach traktowałam je sprayem owadobójczym (ale nie powiem Ci jakim, bo to już kilka lat już było). Robiłam to tak, że pryskałam wychodząc na spacer z dzieckiem i wietrzyłam dopiero po powrocie (czyli mniej więcej po godzinie, półtorej).
Walka trwała dobrych kilka miesięcy, ale w końcu zwyciężyłam.
Teraz nie przynoszę już od teściowej żadnych "prowiantów" bo to, że walka trwała tak długo było spowodowane tym, że ciągle przynosiłam do domu nowe robale.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-20, 15:40   #12
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Odświeżam temat, bo mnie ten problem dotkną. Dziś rano zaspana wchodzę do kuchni, zerkam w górę a na suficie chyba z dziesięć tłustych, pełzających larw!! Szok! Od rana siedzę na necie i czytam jak się tego pozbyć. To są tzw. mole spożywcze. Najpierw wyglądają jak mała larwa, gąsienica biała z ciemną główką, potem rośnie do ok.1cm następnie owija się w pajęczynowy kokon z którego wyłazi taki mól. Straszne! To włazi do jedzenia sypkiego, mąki, kasz, herbaty nawet soli! Wywaliłam dwa wielkie 60l wory na śmieci jedzenia. Wszystko co było w szafce poszło do kosza wraz z chlebem i suchymi kromkami, które odkładamy, żeby oddać dla kur. Podzielę się informacjami jakie zdobyłam i część już wcieliłam w życie:
-wszystko co jest potencjalnym siedliskiem (dla mnie po prostu wszystko co jest w szafce) wywalić do kosza
-porządnie wyszorować szafkę chlorem (moja jest nieściągalna, więc w otwory powtykałam nasączone chlorem kawałki waty)
-poukładać kostki antymolowe ( to co napisałam zrobiłam a chlorowo / kostkowa akcja potrwa do jutra, rano wyszoruje szafkę i można będzie włożyć nowe produkty)
-te paskudztwo przynosi się już ze sklepu, więc najlepiej kupować tylko tyle ile się zużyje od razu
-czytałam, że dobrze jest po kupieniu włożyć zagrożone produkty do zamrażalnika, i dopiero potem otworzyć, jak był gdzieś robak lub kokon to wybije go niska temperatura, giną jakoś w -10st.
-można położyć w szafce kawałeczki mydła lub flakoniki po perfumach, gdzieś czytałam o liściach laurowych, pieprzu, czosnku i goździkach ale ja w to nie wierze, szczególnie po tym jak znalazłam larwy w czosnku

Jak byście znały jakieś skuteczne sposoby i środki do walki z tym cholerstwem to dajcie znać bo zwariuje. Swędzi mnie wszystko od rana na samą myśl.
Aaa!! I sprawdźcie worek od odkurzacza to podobno bardzo często "baza główna" tych moli!

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 13:20   #13
Luba
Zakorzenienie

Wyciagam temat, bo mam ten problem. W kuchni mojej tesciowej są (były, bo niszczę je od tygodnia) te mole spożywcze i to mnóstwo... Tesciowa była w szpitalu i podczas jej nieobecności sie namnożyły... Teraz ja z nimi walczę.

W Niemczech widziałam takie specjalne , nie wiem jak to nazwać... lepy na takie mole. Czy w Polsce można dostać coś takiego? Jeśli tak to gdzie? Bo na razie nikt nic nie wie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 15:22   #14
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Sa takie lepu, są tez pułapki feromonowe. Warto w sklepach ogrodniczych pytać.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 15:57   #15
Luba
Zakorzenienie

Wielkie dzięki! Własnie o te feromonowe mi chodzi, a o sklepach ogrodniczych nawet nie pomyslałam.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 16:11   #16
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja po prostu mam koło siebie taki zabytek, jak sklep ogrodniczy I tylko dlatego na to wpadłam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-31, 16:41   #17
mirella81
Przyczajenie

Odświeżę bo mam problem z molami spożywczymi. Dawno już zmarła mi myszka którą hodowałam u siebie w pokoju. Wywaliłam wszystko oprócz jedzenia dla gryzoni...i o nim zapomniałam. Każdego dnia w moim pokoju znajdowałam z 5 moli...więc postanowiłam przeszukać pokój. Pudełko z jedzeniem myszki było pełne .. a zawartość jedzenia aż się ruszała od ilości robali. Wywaliłam je na śmietnik. Przez kilka dni jeszcze jeden czy dwa mole się pokazywały , ale to były te które uciekły z pudełka (było lekko uchylone) i teraz wychodziły z kryjówek.... Przeszukałam wszystkie kąt i zgięcia przy sufitach. Od tamtego czasu kiedy wyrzucilam pudełko minął miesiąc a mole b.rzadko się zdarzają ... a nie powinno ich być :< Nie widać ich było przez ostatnie 7 dni ... i mi mama mówi że musiała zabić dzisiaj dwa latające mole -.- ! zrobiłam porządek i przeszukałam wszystko ... mam jeszcze szafę w pokoju ,ale one przecież do jedzenia lecą a nie do ubrań...
Nie wiem ... jakies płytki zastosować ? tylko że nie wiem gdzie miały by być bo pokój mam dość duży ;/
Pomóżcie :<
mirella81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 15:06   #18
Akane
Zakorzenienie

Dołączam do grona ofiar moli spożywczych. Zalęgły mi się za szafkami w kuchni i stamtąd ruszyły na podbój reszty mieszkania. Walkę zaczęłam oczywiście od źródła, co było o tyle trudne, że kuchnię mam zabudowaną (meble na wymiar) - nie było szans na odsunięcie szafek od ścian, musiałabym całość rozebrać na części. Nie mam upodobań do roboty galernika, więc rozebrałam tyle, ile byłam w stanie, szmatami powycierałam spody szafek (metoda upychania długimi nożami szmat pod meble sprawdza się doskonale) i powygarniałam sporo zdechłego cholerstwa oraz jakieś nieliczne żywe osobniki. Kuchnia dwukrotnie była spryskana środkiem owadobójczym Baygon, niestety wszystkiego nie wybił. Gdzie się dało pozawieszałam odstraszacze molowe i od paru dni (odpukać) żadnego nowego robala moje oko nie widziało.

Wspomniałam o podboju reszty mieszkania - wyobraźcie sobie, że mole spożywcze zalęgły mi się także w pokoju, w którym przecież (teoretycznie) niczego do jedzenia nie ma. Nie były to na bank mole "ubraniowe", tylko właśnie te same paskudztwa, które ubijałam w kuchni. Zamieszkały sobie za jedną meblościanką, w pufach (w których trzymałam czasopisma), wlazły mi nawet w jednego pluszaka i pod listwy przy ścianach. Dostałam ataku furii i w ciągu jednego dnia poodsuwałam wszystko od ścian, powyrzucałam wszystko z puf, przejrzałam zawartość szafek i wersalki. Przez chwilę rozważałam nawet zrywanie podłogi Ubiłam wszystkie co do robaczka, pozawieszałam odstraszacze Raid i mam spokój.

Aha, ktoś tutaj wspomniał o workach w odkurzaczach. Potwierdzam - dwukrotnie zlokalizowałam w workach mole, za drugim razem bez żalu wywaliłam wysłużony, jedenastoletni odkurzacz i kupiłam nowy - bezworkowy. Także jeśli ktoś u siebie zauważył mole kuchenne, radzę zajrzeć pod worek w odkurzaczu....

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości