jak ozdobić pudełko? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-29, 10:29   #1
choco95
Przyczajenie

Lightbulb

jak ozdobić pudełko?

Chodzi mi o konkretne pomysły i potrzebne materiały oraz jak wykonać "krok po kroku", bo nie bardzo się orientuję. (i jeśli byłoby możliwe, to zdjęcie końcowego efektu).
O decoupagu trochę czytałam, ale jakoś boję się do tego zabrać i nie wiem od czego zacząć.
Proszę o jakieś proste pomysły, bo zwykle jak coś wymaga dużo czasu i pracy to się do tego nie zabieram. ;p
Mógłby ktoś podać jakieś fajne pomysły?
Dodam, że czytałam trochę wątków, spodobał mi się pomysł obklejenia czarno-białą gazetą (mam kolorowy pokój, więc jeśli pudełko będzie zbyt kolorowe, to będzie zbyt przesycony), ale nie wiem jak to wykonać?
Pokój mam w kolorach niebiesko-żółtych głównie, meble jasne. Lubię motywy kwiatowe oraz retro (wszystko, co wygląda na stare, więc może spróbuję przecierania papierem ściernym oraz rzeczy o prostych kształtach).
Chodzi o zwykłe pudełko po butach (mam w czym przebierać ). Mam nagromadzenie rzeczy w pokoju, więc trzeba to uporządkować. ;p

Z góry dziękuję za podesłane pomysły.
choco95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 11:23   #2
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: jak ozdobić pudełko?

pociać/porwać gazetę/kartki z ksiązki na paski szer powiedzmy nie większej niż 5cm, posmarowac pudełko klejem, poprzykładac paski dbając, żeby zakładki też były podklejone, na gazetę możesz przykleić coś nawiazującego to klimatu pokoju, albo np pocztówkę, , kwiaty wycięte z serwetek/papieru, kwiatki materiałowe, koronki, wstążki/ładne guziki, ....
Jeśli chcesz, zeby lepiej się trzymał przyklejony papier to możesz go pociagnąć bezbarwnym lakierem, ale lakiery dostępne w budowlanych mogą spowodować z czasem żółknięcie. ale zabezpieczają od kurzu itp

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 11:32   #3
choco95
Przyczajenie

Dzięki
Czy potrzebny jest jakiś specjalny klej czy wystarczy zwykły klej w sztyfcie?
choco95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 10:34   #4
Funit
Rozeznanie

Witam, chciałabym wykopać ten temat z podziemi bo sama chciałabym ozdobić pudełko
Funit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 13:10   #5
karolkao89
Zadomowienie

najlepiej kupić serwetki - koszt ok. 5zł w kauflandzie i innych marketach, rossmannach itp całe paczki, wyciąć motyw i zdjąc 2 warstwy od spodu, aby została ta jedna z nadrukiem. pudełeczko - jeśli gotowe kupione, drewniane - nalezy pomalować jakąś farbą bazową - w sklepie z farbami typu leroy merlin czy' castorama - najlepiej jasne kolory 'kosc słoniowa, brzoskwiniowy'; są w opakowaniach pol litrowych, litrowych, starczy potem na dłużej. Malujemy jedną warstwe, czekamy aż wyschnie i nastepnie drugi raz. Gdy wyschnie, naklejamy serwetkę w miejscu na pudełku wg naszego uznania, ALE klej powinien byc specjalny, taki do decoupagu (mozna zamowic na allegro lub w sklepach z art.decoupage, nawet w niektorych sklepach plastycznych czy szkolakach), najlepiej się sprawdza. Ja osobiscie mam klej z lakierem, takie 2 w 1, i naklejam nim serwetkę i smaruje jeszcze po serwetce, aby zabezpieczyc. Gdy wszystko wyschnie nakładam werniks szklacy ( też na allegro kupiony) i równomiernie miekkim pedzelkiem go nakladam. gdy wyschnie powierzchnia jest błyszcząca i sliska . Opisałam tutaj jak robie pudełko z samym motywem, bo troszkę inaczej to wygląda gdy chcesz jeszcze sama coś domalować na nim.
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 18:31   #6
kasienka759
Przyczajenie

Witam
Mam 2 pudełka w swoim pokoju ozdabiane własnoręcznie:
1 - ozdobny papier (w kwiatki) przykleiłam do pudełka taśmą dwustronnie klejącą
2 - biały papier do drukarki przykleiłam (także taśmą) do pudełka i zrobiłam tatuaże (przykleiłam według instrukcji stare tatuaże które dawniej były dołączane do różnych czasopism)
Efekt bardzo mi się podoba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4159.jpg (100,7 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4160.jpg (82,0 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4161.jpg (121,1 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4162.jpg (111,4 KB, 24 załadowań)
kasienka759 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-03, 14:20   #7
fibi87
Raczkowanie

przyda się sama mam zamiar trochę pokombinować i stworzyć coś takiego.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33562589
************************* ************************* *
fibi87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości