Jak radzić sobie ze stresem w pracy,w szkole - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-20, 19:58   #1
TmargoT
Zakorzenienie

Exclamation

Jak radzić sobie ze stresem w pracy,w szkole

mam wielki problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
moj syn bardzo emocjonalnie podchodzi do wszystkich spraw.

najgorzej jest w szkole.jest przygotowany do lekcji,ale kiedy nadchodzi pytanie,kartkówka,czy sprawdzian,nie może opanowac nerwów.zaczyna się trząść,pocić i przez chwilę nie może się skupić.
jest to oczywiście ze stratą dla niego,bo czas jest ograniczony na sprawdzianach,czy dziesięcio-minutowych kartkówkach.

ostatnio miał kartkówke z matematyki.tak się trząsł,że pan musiał go wysłać do łazienki ,żeby sie uspokoił.oczywiście doliczył mu czas,ale i tak nie wyszło
oczywiście rezultat był taki,że nie zdąrzył zrobić tego co miał,choć wiedział co ma robić.potem się martwił troją,wsciekał na siebie i tak w kółko .
nauczyciele wiedza o tym i jak moga pomagają mu.często nie odpowiada tylko pisze.

ja rowniez rozmawiam z nim o tym,żeby się nie martwił.
ambicja go zrzera,bo chciałby się pokazac,ale im bardziej chce tym bardziej się denerwuje.

kupiłam mu już piłeczke,żeby w dłoni ją pościskał,ale on się wstydzi przed innymi uczniami.

co robić,czy macie jakies pomysły,jak mu pomóc.może macie jakies sposóby,ćwiczenia,ktore pomogą mu zmniejszyc stres.

BŁAGAM ,POMOCY
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 20:28   #2
1stLaDy
Wtajemniczenie

Dot.: Jak radzić sobie ze stresem w pracy,w szkole

moze sproboj z nim robic jakies kartkowki dla zabawy/proby w domu i czesto powtarzaj ze on wszystko wie i dla niego to zaden problem napisac

171cm
1stLaDy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 20:29   #3
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1stLaDy Pokaż wiadomość
moze sproboj z nim robic jakies kartkowki dla zabawy/proby w domu i czesto powtarzaj ze on wszystko wie i dla niego to zaden problem napisac
przeciez tak znim pracuje,ale to nie pomaga.
Stary 2008-10-20, 20:41   #4
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
mam wielki problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
moj syn bardzo emocjonalnie podchodzi do wszystkich spraw.

najgorzej jest w szkole.jest przygotowany do lekcji,ale kiedy nadchodzi pytanie,kartkówka,czy sprawdzian,nie może opanowac nerwów.zaczyna się trząść,pocić i przez chwilę nie może się skupić.
jest to oczywiście ze stratą dla niego,bo czas jest ograniczony na sprawdzianach,czy dziesięcio-minutowych kartkówkach.

ostatnio miał kartkówke z matematyki.tak się trząsł,że pan musiał go wysłać do łazienki ,żeby sie uspokoił.oczywiście doliczył mu czas,ale i tak nie wyszło
oczywiście rezultat był taki,że nie zdąrzył zrobić tego co miał,choć wiedział co ma robić.potem się martwił troją,wsciekał na siebie i tak w kółko .
nauczyciele wiedza o tym i jak moga pomagają mu.często nie odpowiada tylko pisze.

ja rowniez rozmawiam z nim o tym,żeby się nie martwił.
ambicja go zrzera,bo chciałby się pokazac,ale im bardziej chce tym bardziej się denerwuje.

kupiłam mu już piłeczke,żeby w dłoni ją pościskał,ale on się wstydzi przed innymi uczniami.

co robić,czy macie jakies pomysły,jak mu pomóc.może macie jakies sposóby,ćwiczenia,ktore pomogą mu zmniejszyc stres.

BŁAGAM ,POMOCY
niestety nic Ci nie doradzę, ale chętnie poznam odpowiedź na pytanie, bo... mam identycznie

jednych stres motywuje innych paraliżuje (a mi się tak "zrobiło" zupełnie niedawno i sama nie mam pojęcia czemu...)

Edytowane przez Ptysio5
Czas edycji: 2008-10-20 o 21:02
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 20:55   #5
WalrK
Przyczajenie

Wytłumacz mu:
że to on jest dla szkoły i ocen
a nie szkoła i oceny dla niego.
Oceny nie są najważniejsze!
Zawsze można poprawić.
Kiedyś słyszałem takie przysłowie, i podpisuje sie pod nim dwiema rękami
"Piątkowi uczniowie pracują dla trójkowych" :

Jeszcze pytanie, ile lat ma delikwent
jak wiek w podstawowce, to wyrośnie
też tak miałem, bałem sie kompromitacji przed klasą
WalrK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 20:58   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Mam podobne objawy, jak on, czasami. Wiem jak to może przeszkadzać...
Niestety jedyna rada jaką tu widzę to szukanie pomocy u specjalisty, który może znaleźć źródło takiego stanu rzeczy, bo może jest to niska samoocena, brak wiary we własne siły, złe reagowanie na reakcje stresowe, fobia szkolna (a w każdym razie jakieś jej objawy), no po prostu bardzo różne rzeczy.

Sama powoli się zbieram do psychoterapii, bo im dalej w las, tym gorzej - poważniejsze wyzwania, poważniejsze stresy --> gorsze reakcje.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 20:59   #7
evil minded
BAN stały

A może pomogłoby zapisanie go na jakieś sporty walki? To pewnie pomaga chłopcom nabrać pewności siebie.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-20, 21:22   #8
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WalrK Pokaż wiadomość
Wytłumacz mu:
że to on jest dla szkoły i ocen
a nie szkoła i oceny dla niego.
Oceny nie są najważniejsze!
Zawsze można poprawić.
Kiedyś słyszałem takie przysłowie, i podpisuje sie pod nim dwiema rękami
"Piątkowi uczniowie pracują dla trójkowych" :

Jeszcze pytanie, ile lat ma delikwent
jak wiek w podstawowce, to wyrośnie
też tak miałem, bałem sie kompromitacji przed klasą
nigdy nie narzucałam mu ,że ma być najlepszy.jest w drugiej klasie gimnazjum
tłumaczę ,proszę,ale on mowi,że to jest silniejsze.
byłam też u psychologa,ale jakoś nic z tego nie wychodzi.
myślałam o jakiś technikach relaksacyjnych.
brak mi pomysłów.
Stary 2008-10-20, 21:32   #9
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

A nigdy nie robiłaś mu wyrzutów, za 1,2 czy inną ocenę? Miałam kiedyś taką dziewczynę w klasie, która mimo ze miała wysoką średnią dla jej rodziców było ciągle za mało i nie wytrzymywała tego napięcia...
I może to zabrzmi dziwnie, ale zbyt wysokie ambicje rownież go mogą "zabić w przyszłości i nad tym również się trzeba skupić.
14 lat to wcale nie tak mało, więc jak sam sobie nie może poradzić z problemem, to namów go na wizytę u specjalisty. Sama sądze ze nic z nim nie zdziałasz...
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 21:51   #10
paula78
Zakorzenienie

Wszytsko co napisze jest intuicyjne ,problemy gimnazjalisty jeszcze przede mna.

czy syn ma jakies zajecia pozalekcyjne ?hobby?-to wdg. mnie super sprawa relaksacyjna

czy takie nerwy sa od zawsze ?na kazdym sprawdzianie ?co z wywolywaniem do odpowiedzi ?

wyolbrzymianie problemow,nie dostrzeganie rozwiazan to tez objaw dojrzewania.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 21:52   #11
TmargoT
Zakorzenienie

nigdy nie robiłam mu wyrzutów.nidgy nie cisłam na piątki,nigdy nie wymagałam więcej niż może zrobić.
nerwy są wtedy,kiedy mu na czymś zalezy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-20, 22:13   #12
havana
Zadomowienie

Czy wcześniej, w podstawówce, Twój syn też miał taki problem? Bo jeśli to się zaczeło wraz z pójściem do gimnazjum to może problem leży w we wpływie otoczenia na niego. Ja z pisaniem raczej nie miałam nigdy problemu (chyba że nie byłam przygotowana), za to wraz z pójściem na studia zablokowałam się całkowicie jeśli chodzi o wypowiadanie się. Na początku ludzie z roku tak mnie onieśmielili (wiedzą, wygadaniem, sprecyzowanymi poglądami itd.), że do końca studiów nie odzywałam się niepytana, choć miałam dużo zajęć, gdzie mieliśmy konwersować i nieraz miałam ochotę z kimś popolemizować Może spróbuj delikatnie wybadać czy jego nie paraliżuje strach przed kompromitacją przed klasą, czy konkretnymi osobami.
Trudno przerwać takie błędne koło - bo pewnie on się boi że znowu go sparaliżuje stres i nic nie napisze, a myśląc o tym nakręca ten stres...
Zgadzam się co do sportu lub jakichś innych zajęć - na pewno nie będzie to cudowne remedium, ale środek wspomagający na pewno. Niech nie myśli ciągle o szkole.
Poza tym - pewnie zostanę skrytykowana, że nie należy dziecka faszerować lekami - ale można zapytać lekarza o jakieś środki uspokajające.
havana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 22:24   #13
ulinkaaa
Zakorzenienie

A moze arteterapia?
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-21, 06:44   #14
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez havana Pokaż wiadomość
Czy wcześniej, w podstawówce, Twój syn też miał taki problem? Bo jeśli to się zaczeło wraz z pójściem do gimnazjum to może problem leży w we wpływie otoczenia na niego. Ja z pisaniem raczej nie miałam nigdy problemu (chyba że nie byłam przygotowana), za to wraz z pójściem na studia zablokowałam się całkowicie jeśli chodzi o wypowiadanie się. Na początku ludzie z roku tak mnie onieśmielili (wiedzą, wygadaniem, sprecyzowanymi poglądami itd.), że do końca studiów nie odzywałam się niepytana, choć miałam dużo zajęć, gdzie mieliśmy konwersować i nieraz miałam ochotę z kimś popolemizować Może spróbuj delikatnie wybadać czy jego nie paraliżuje strach przed kompromitacją przed klasą, czy konkretnymi osobami.
Trudno przerwać takie błędne koło - bo pewnie on się boi że znowu go sparaliżuje stres i nic nie napisze, a myśląc o tym nakręca ten stres...
Zgadzam się co do sportu lub jakichś innych zajęć - na pewno nie będzie to cudowne remedium, ale środek wspomagający na pewno. Niech nie myśli ciągle o szkole.
Poza tym - pewnie zostanę skrytykowana, że nie należy dziecka faszerować lekami - ale można zapytać lekarza o jakieś środki uspokajające.
w szkole podstawowej tez był podobny problem,ale teraz się nasilił.
fakt ma ostrych nauczycieli,ale jak on to mowi sprawiedliwych i wymagających.

sam fakt odpowiadania przed ludźmi wywołuje u niego taki stres.najgorzej jest z matematyka,bo tam musi się skupić.

nie chciałabym go szpikowac lekami,bo to tylko środki doraźne i zamulają mózg.
sport,no cóz za bardzo zaangażowany to on nie jest.

zakupiłam płyty z muzyką relaksującą,ale to tylko do słuchania w domu.
Stary 2008-10-21, 07:53   #15
suszarka
Buc

Może spróbój raz jeszcze z psychologiem . Czasema aby trarfić na sensownego trzeba się nachodzić.A raczej warto - chodzi o zdrowie Twojego syna.

Szukanie rozwiązania na własną rekę w takich sprawach może być bardziej frustrujące niż pomocne.
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-21, 14:42   #16
plywok
Zakorzenienie

mialam podobnie, ale nie dokonca. ja sie stresuje przed wystapieniami publicznymi. tzn naucze sie do odpowiedzi, umiem wszystko i kolezanka o tym wie. ide do odpowiedzi i zaczynam sie stresowac, mylic i 5 nie zawsze jest. kartkowki moge pisac spokojnie. i znalazlam juz nawet kursy: jak pokonac stres, jednak sie niezedcydowalam, bo moj stres powoli zanika. i u mnie to zaczelo sie w liceum i wlasnie liceum koncze.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 09:01   #17
to ja magda
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o techniki relaksacyjne to poczytaj o technikach Schulza i Jacobsona. Mi pomogły uporać sie z problemami z zasyspianiem (spowodowanymi właśnie stresem). Mój syn nauczył się panowac nad nerwowym napinaniem mięśni gdy się mocno denerwuje.
Poza tym sprawdzoną metodą jest "ćwiczenie" sytuacji stresowej. Jesli więc syn boi się publicznego za bierania głosu,niech w domu ćwiczy głośno wszelkie formy wypowiadania się. Może spróbowac nagrywać swoje wypowiedzi i potem pracować nad ich formą.
Faktem jest, że wielokrotne przećwiczenie jakiejś czynności powoduje, że mniej się jej boimy.
Walka ze stresem szkolnym jest niezwykle trudna. Najważniejsze, że nie wywierasz presji na syna i że ma w Tobie oparcie.
Pogrzebię troche w materiałach ze studiów i może znajdę jakieś tytuły, po które warto sięgnąć. Jest trochę fajnie napisanej literatury na temat radzenia sobie ze stresem. Spróbuję coś znaleźć.
to ja magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 13:50   #18
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez to ja magda Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o techniki relaksacyjne to poczytaj o technikach Schulza i Jacobsona. Mi pomogły uporać sie z problemami z zasyspianiem (spowodowanymi właśnie stresem). Mój syn nauczył się panowac nad nerwowym napinaniem mięśni gdy się mocno denerwuje.
Poza tym sprawdzoną metodą jest "ćwiczenie" sytuacji stresowej. Jesli więc syn boi się publicznego za bierania głosu,niech w domu ćwiczy głośno wszelkie formy wypowiadania się. Może spróbowac nagrywać swoje wypowiedzi i potem pracować nad ich formą.
Faktem jest, że wielokrotne przećwiczenie jakiejś czynności powoduje, że mniej się jej boimy.
Walka ze stresem szkolnym jest niezwykle trudna. Najważniejsze, że nie wywierasz presji na syna i że ma w Tobie oparcie.
Pogrzebię troche w materiałach ze studiów i może znajdę jakieś tytuły, po które warto sięgnąć. Jest trochę fajnie napisanej literatury na temat radzenia sobie ze stresem. Spróbuję coś znaleźć.
cieszę się,że może mi się uda.
poszukam materiałów na ten temat.

najdziwniejsze,że moj syn nie jest nieśmiałym chłopcem.nie boi się iść do sklepu wymienic coś,czy wykłucic się o swoje.jest raczej odwaznym facetem.
wiem,że dla niego to problem,bo chciałby pokazać,że nauczyciel dobrze zrobił,bo np dał mu wcześniej dobrą ocene.on chciałby mu to wynagrodzić,bo dał mu szansę.
to tak cos wyglada.
ja wiem,że to zagmartwane,bo syn cierpi na ADHD i ma trochę przymykane oko przez nauczycieli,dlatego ON chce im się odwdzięczyc wiedzą.
a im bardziej chce ,tym bardziej nie wychodzi.

KIEDYS SLYSZALAM O PROGRAMIE DO KOMPUTERA,ALE NIE PAMIęTAM NAZWY.
PODLACZALO SIE DIODY DO GLOWY I ZA POMOCA MYSLI TRZEBA BYLO NP. MOTOR PROWADZIC PO TOR.CHWILA NIEUWAGI I MOTOR ZJEZDZAL Z TORU.
JEST TO DROGI INTERES-BO KOSZTUJE OKOLO 400 ZL.
ciekawa jestem,czy ktos mial taki przyrząd.
Stary 2008-10-22, 15:21   #19
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Stres… kiedy pomaga, a kiedy szkodzi. Jak zamienić go w sojusznika

Poczytaj o tej ksiązce
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-22, 16:27   #20
TmargoT
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;9435104]Stres… kiedy pomaga, a kiedy szkodzi. Jak zamienić go w sojusznika

Poczytaj o tej ksiązce[/quote]
dzięki piękne .boję sie,bo jutro znow kartkowka z matematyki.właśnie ćwiczymy i wszystko mu wychodzi dobrze.mam nadzieję,że jutro bedzie tak samo
Stary 2008-10-22, 17:56   #21
smv
Zakorzenienie

a ile ma synek lat?
Moze zwyczajnie powinnas udac sie z nim do lekarza? Moze on boi sie nauczycieli? moze zbyt duża presje z Towjej strony czuje...moze boi sie ze nakrzyczysz?
ja calke zycie chodzilam zestresowana;/ na studiach zaczelam brac leki uspokojające, no ale dziecku przeciez nie dasz...więc polecma jakiegos dobrego lekarza, by znalesc przyczynę.
Stary 2008-10-22, 18:19   #22
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
a ile ma synek lat?
Moze zwyczajnie powinnas udac sie z nim do lekarza? Moze on boi sie nauczycieli? moze zbyt duża presje z Towjej strony czuje...moze boi sie ze nakrzyczysz?
ja calke zycie chodzilam zestresowana;/ na studiach zaczelam brac leki uspokojające, no ale dziecku przeciez nie dasz...więc polecma jakiegos dobrego lekarza, by znalesc przyczynę.
wroć do moich poprzednich postów.tam jest wszystko dokładnie napisane
Stary 2008-10-23, 11:14   #23
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
KIEDYS SLYSZALAM O PROGRAMIE DO KOMPUTERA,ALE NIE PAMIęTAM NAZWY.
PODLACZALO SIE DIODY DO GLOWY I ZA POMOCA MYSLI TRZEBA BYLO NP. MOTOR PROWADZIC PO TOR.CHWILA NIEUWAGI I MOTOR ZJEZDZAL Z TORU.
JEST TO DROGI INTERES-BO KOSZTUJE OKOLO 400 ZL.
ciekawa jestem,czy ktos mial taki przyrząd.
też słyszałam o tej grze, jednak wiem tyle co i Ty

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości