![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pytanie do klientek secondhandów :)
Witam
W jakich cenach kupujecie wycenianą odzież? Mam problem z ustaleniem cen w moim sklepiku i prosze o pomoc albo radę, jak wyceniać -bluzki na ramiączkach -t-shirty -bluzki krótki rekaw fantazyjne -tuniki -sukienki -spódnice -spodnie jeansowe, dzianinowe -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne -marynarki -sweterki oraz dziecięce towar bardzo dobrej jakości wyglądający na nieużywany, dużo dobrych marek
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pytanie do klientek secondhandów :)
nie kupuję wycenianej ale w "moim" lumpie można sobie podchodzić do wag i sprawdzać ile co będzie kosztować.
Np. staram się nie brać bluzek droższych niż 7 zł, sweterków droższych niż 15, spodnie to max 25, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
rzadko kupuję na wycenie ale jeśli już
-bluzki na ramiączkach max 10zł -t-shirty max 20 zł ale naprawdę musi mi się podobać, bo i tak wszystkie nowe w housie czy croppie za 19,90 chodzą -bluzki krótki rekaw fantazyjne - to musi serio być fantazyjne i marek typu zara new look to wtedy do 30 zł. -tuniki - jw -sukienki - też zależy... od sukienki. jeżeli znalazłabym coś naprawdę wystrzałowego to do 50 zł -spódnice - nie noszę -spodnie jeansowe, dzianinowe do 20-25 zł, za 39 zł to ja w stradivariusie nowe kupię ;p na promocji -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne - max 15 zł no chyba że serio wypas to mogę zrobić wyjątek -marynarki - góra 30 zł ale musi mi się podobać -sweterki - zależy od sweterka. generalnie to się ie opłaca, bo jak weźmiesz sobie do ręki t-shirt... niby 17 zł wydaje się mało ale wystarczy lecieć do galerii handlowej by nowe i w każdym możliwym rozmiarze od 14,49 do 24,9 zł mieć i wtedy jakoś odwieszam ;p ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- i zależy jakie to są marki. atmosphere, primark, h&m to nie marki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- i zależy jakie to są marki. atmosphere, primark, h&m to nie marki ![]() Primark chyba nie ma swojej marki, sprzedaja tam atmosphere i inne, ale moge sie myslic ![]() ae fakt atmosphere, h&m , new look, to srednio wygorowane marki ![]() mysle ze wiecej mozna kasowac za zare, m&s, John lewis i inne takowe drozsze
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
marks i spencer to chyba tylko w PL drogi, no ale jakieś zary, river island, czy inne faktycznie można podliczać. chociaż też z rozsądkiem. sama nie wiem trudno tak w ślepo mówić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Sama nie chadzam po SH, bo nie mieszkam w Pl. Ale jak mieszkalam w Pl zdazalo mis ie zajrzec. Ceny napewno sie pozmienialy. ALe dokladnie- sweter swetrowi nierowny, i duzo zalezy od fasonu, stanu uzywalnosci, koloru, od wszytskiego
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
no dokładnie, ale ja i tak wolę wagę - bo o to chodzi by wśród gąszczu śmieci znaleźć perełkę z poprzedniej epoki, a nie po prostu pogniecioną bluzkę z h&m za 19 zł. Bardziej mnie jara jakaś jeansowa kurtka za 2 zl którą mogę obedrzeć i przerobić bo ma oryginalny fason z lat 80, a nie tani ciuch z sieciowki który jest tańszy bo znoszony.
trudno powiedzieć autorko wątku naprawdę, bez oglądania tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Osobiście nie lubie wycen i rzadko korzystam z takich sklepów. Moim zdaniem lepszym pomysłem jest cena za kg. Odwiedzam sporo lumpków i to własnie te na kg przyciągają najwięcej ludzi.
Na wycenie zapłaciłabym (choć to chyba nie możliwe, wycena w moim przypadku zawsze = drozyzna): bluzki na ramiączkach: 5 zł (nowe kupuję za 10zł) -t-shirty: 5-10zł -bluzki krótki rekaw fantazyjne: 10-15zł; nie wiem co masz na myśli pisząc fantazyjne? -tuniki: 10-15zł -sukienki: najdroższą kupiłam za 38zł ( z wyceny), optymalna cena to uważam 15-25zł, no chyba że jakieś ekstra to dałabym więcej (tak jak te 38), ale nie więcej niż 50zł -spódnice: 10-20 -spodnie jeansowe, dzianinowe: jeansy do 15zł, dzianinowe 10zł -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne: w sklepie zwykłą tego typu bluzkę kupię za 20zł, więc 10 to max -marynarki: 15-25 -sweterki: 10-20 oraz dziecięce: tu będzie cięzko, bo np. bodziaki bardzo fajne gatunkowo (nowe) kupuję za 5-10zł. sweterki bluzy itp. wyeniłabym na 10zł, kurtki, płaszczyki max.20zł, czapeczki,szaliczki 5zł, sukienki 10-15zł, rampersy do 10zł, bluzeczki 5-10zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
-bluzki na ramiączkach do 5zł
-t-shirty do 5zł -bluzki krótki rekaw fantazyjne do 5zł -tuniki do 8zł -sukienki 15-20zł -spódnice - -spodnie jeansowe, dzianinowe - -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne do 10zł -marynarki - -sweterki do 12zł oraz dziecięce - *nie zwracam uwagi na markę *chodzę tylko jak jest -wszystko po 1zł -1zł za rzeczy do 5zł -50% za rzeczy do 10zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-05-11 o 01:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Rzeczy w bardzo dobrym stanie, oryginalne (tzn. że w pierwszym lepszym innym sklepie się ich nie kupi) mogą kosztować i kilkadziesiąt złotych (zależy jeszcze w jakiej lokalizacji masz ten sklepik). Sukienki, sweterki - 10 - 40 zł - wszystko zależy od danej rzeczy.
Natomiast masówki-sieciówki typu bluzeczki, podkoszulki i inne lekkie rzeczy - 5 - 15 zł. Generalnie ma być tak, aby się opłacało kupić u Ciebie, a nie na wyprzedaży w sieciówce. Polecam również robienie przecen - np. w piątki wszystko 50% taniej lub coś tam w cenie 2 zł, co innego w cenie 5 zł etc. W lumpie przy mojej pracy takie akcje cieszą się dużą popularnością, wyprzedają wtedy towar zalegający na wieszakach. Jedna uwaga: o ile Cię stać, to zainwestowałabym w przyzwoicie wyglądające siatki na rzeczy, bo wielkie, brzydkie wory, w które pakują zakupy, są okropne (a nie zawsze się ma swoją reklamówkę, czasami kupi się więcej, niż planowało). Pokaż się z innej strony, jeżeli to nie będzie duża różnica w cenie. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-05-11 o 07:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja nie daję mniej więcej więcej niż:
-bluzki na ramiączkach 5 zł -t-shirty 5 zł -bluzki krótki rekaw fantazyjne 10 zł -tuniki 10 zł -sukienki 25 zł -spódnice 15 zł -spodnie jeansowe, dzianinowe 20 zł -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne 15 zł -marynarki 15 zł -sweterki 20 zł oraz dziecięce 3 zł Zazwyczaj kupuję jak jest wszystko - 50%, klientek multum, ale świetne upatrzone wcześniej ciuszki mam w naprawdę niskich cenach.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od materiału, za sztuczny materiał dużo nie dam. Ale za naturalny mogę dać więcej. Oczywiście w żaden sposób mi się nie kalkuluje kupić spodni za 30 zł jak w promocji jestem w stanie w zwykłym sklepie kupić je za powiedzmy 28 zł. Na początek radze się przejść po zwykłych sklepach i zorientować się w jakich cenach sa dostępne nowe ciuchy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorka wątku musi się zastanowić przede wszystkim na jakich klientów ma szansę na danym terenie i na jakich klientów chce postawić. W okolicy mam lumpex, w którym rzeczy kosztują zazwyczaj koło 100 zł, ale są to rzeczy naprawdę wyjątkowe, oryginalne, kupują tam nauczycielki, urzędniczki, bogatsze babki. Bez problemu utrzymuje się od kilku ładnych lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
-bluzki na ramiączkach 5zł
-t-shirty 5zł, za bardziej oryginale 10zł -bluzki krótki rekaw fantazyjne 10-15zł -tuniki - -sukienki za na prawdę ładny egzemplarz dałabym 50, ale za takie zwyklaki 20-25zł -spódnice 10zł -spodnie jeansowe, dzianinowe 15-20zł -bluzki długi rekaw zwykłe i fantazyjne 10zł -marynarki 20-25zł -sweterki 10-15zł Nie przykładam wielkiej uwagi do marek, często widywałam bezkształtne, powycierane bluzki wycenione np. za 30zł tylko dlatego, że był to jakiś armani. Ale na pewno z metkami Zary czy River Island towar lepiej schodzi. Jeśli asortyment jest bardzo dobrej jakości możesz odpowiednio podnieść ceny, ale pamiętaj, że teraz wyprzedaże w sklepach są na tyle znaczne, że kupienie w secondhandzie sweterka za 25zł to już nie jest jakaś szczególna okazja ![]() ![]() Edytowane przez charsi Czas edycji: 2013-05-11 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Staram się nie brać rzeczy droższych niż:
-bluzki na ramiączkach - 7 zł -t-shirty - 7 zł -tuniki - 10 zł -sukienki - 15 zł -spódnice - 15 zł -spodnie jeansowe, dzianinowe - 15 zł -bluzki długi rekaw - 7 zł -marynarki - 25 zł -sweterki - 20 zł Choć to zależy jeszcze od ubrania, są takie, które i za więcej muszę mieć, bo tak mnie przyciągnęły. Staram się jednak szukać jak najtaniej, w moim ulubionym sklepie z wycenianymi ubraniami na wyprzedażach -50% (wtedy ceny są w granicach 4-7 zł) lub wszystko za 2 zł. Letnie, lekkie rzeczy chętniej też kupuję na wagę (wtedy koszulka i za złotówkę się trafia), a zimowe, cięższe wyceniane.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najdroższy jest kosz z rzeczami z metką - po 7zł/sztuka więc również niziutka cena za nowe rzecz (jakieś resztki ze sklepów, całe rozmiarówki są w koszach większość to Ichi, Villa) aczkolwiek myślę, że za bluzki nie dałabym więcej niż 10zł, za spodnie 15zł więc gdzieś tak ze 2x to co płacę u siebie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Z resztą lumpeksy chyba powoli odchodzą do lamusa - przecież teraz w h&m podkoszulki na wyprzedażach są za 10 zł. Więc kupowanie za 8 ale używanego mija sie z celem bo nawet nie masz wyboru rozmiaru itp. Dlatego ja omijam wycene, waga ftw, tam faktycznie jest tanio i łowi się perełki a nie znoszoną sieciówkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Marynarek, t-shirtów, butów, bluzek z długim rękawem raczej nie kupuję.
Za sukienkę, spódnicę, spodnie, tunikę jakby mnie zachwyciły dałabym max 20. Z reguły są to jednak ceny w okolicach 10 złotych. Chociaż zdarzały się przypadki kiedy sukienkę z Asosa kupiłam za 35 ![]() W lumpku w moim mieście towar "stoi" 2 tygodnie w sklepie, po kilku dniach jest przeceniany o 25%, po kolejnych 50%. W ostatnich dniach 75% albo 10 rzeczy a za każdą 1 złoty. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Najlepsze sklepy tego typu to takie, które mają towar na wagę i ewentualnie trochę wycenionych rzeczy na wieszakach dookoła. U mnie w mieście jest taki sklep. Przyciąga tłumy. Na wagę można znaleźć sporo fajnych, dobrych ciuchów z sieciówek. Na wieszakach są ciuchy z metkami lub naprawdę ciekawe ubrania w idealnym stanie. Ceny wieszaków są obowiązkowo niższe niż za podobny typ ciucha w zwykłym sklepie. W poniedziałek rano przed drzwiami ustawia się kolejka. Wszyscy rzucają się do stołów. Mamy w mieście pełno tych sklepów, ale ten jeden to jest fenomen. Tam aż chce się iść co tydzień - możliwość upolowania fajnych ubrań na stole jest bezcenna.
PS. Używany t-shirt/bluzka z krótkim rękawem za 20 zł.? Ludzie, chyba w Warszawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ceny, które podałyście są adekwatne, ale do towaru na wagę, gdzie sklepy kupują najtańszy towar gdzie pośród szmat nie nadających się do użytku znajduje się niewielki procent "perełek" i w dzień gdy cena za kg jest 80zl ida najlepsze rzeczy, potem cena maleje wraz z jakością towaru.
Ceny w hurtowni towaru który wygląda na nienoszony, dobrej jakości cream wahają się od 42-78zł za kg, gdzie sztuka wychodzi w worku za 42zł ok 7,50zł, wszystko co tańsze, to sprane, zmechacone, brudne szmaty, nie nadające się do chodzenia Wszelakie ciekawsze tshirty i bluzki w markecie kosztują ok 100zł, nie mowię o bokserkach z prześwitującej cienkiej bawełny bez nadruku za 15zł. U mnie klientki kupują bluzki na krótki rękaw w cenie 16-20zł za sztukę ![]() Poza tym towar w hurtowni zdrożał na przestrzeni lat a jakość spadła, pomijając fakt, że ceny najmu lokalu są masakryczne, dla przykładu lokal w Warszawie dzielnica targówek 50mkw 7500zł, na białołęce taki sam metraż 5500zł.
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Paulinka675 urzekła mnie twoja historia. To nadal nie sprawi że zrobię tam zakupy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a po co ta ironia, nie umiesz normalnie wyrazić swojego zdania? takie są realia, a kazdy by chciał wszystko za darmo
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszelakie t-shirty i bluzki kosztują w markecie 100 zł? Skąd takie informacje? ![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-05-11 o 14:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Naprawdę ten post zawiał bezczelnością jakbyśmy były wieśniarami które nie stać nawet na lumpeks
![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-05-11 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
W jakim normalnym sklepie można kupić spodnie za 30 zł ? Poważnie mnie to interesuje
![]() U mnie typowy lepszy czyli oblegany SC to79/kg w dniu dostawy, dwa pierwsze dni można coś znaleźć potem b.cięzko .Mam wrażenie że ubiera się tam cała południowa część stolicy : D Szmatek za grosze brak, nie ma wycen. ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
![]() Przecież nikt Ci nie karze kupować, dziewczyna Ci pisze z pozycji sprzedawcy, to chyba oczywiste że Wasze interesy mogą się rozminąć skoro chcesz kupić jak najtaniej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Aaa czyli nie nosisz ubrań typu basic bo są zbyt mainstreamowe?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Typ basic często wybieram w second handach, jeansy także (a dlaczego nie?). A sznurowane buty mam jedne tylko..z allegro.
Przepraszam, jeszcze sportowe. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-05-11 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.