|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Luknijcie na moje fotki
Cześć
![]() Zechcecie rzucić okiem na moje fotki? Jestem bardzo początkująca i w dodatku mam pewne opory przed wychodzeniem z aparatem, bo mam wrażenie, że to widać po mnie na kilometr, że na razie ledwo potrafię obsłużyć swoją lustrzankę! Ale jakoś się przełamuję... Mam aparat Nikon D70s oraz ten i ten obiektyw. W tym drugim jestem zakochana... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Luknijcie na moje fotki
Chyba powinnam była napisać wprost, że chciałabym żebyście nie tylko "luknęły", ale jeszcze możliwe coś mi doradziły..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Twoja lustrzanka robi całkiem ładne zdjęcia, teraz pora abyś Ty wykazała się swoimi zdolnościami.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hm, Kit i Stałka Pięćdziesiątka... Polecam najpierw popstrykać tym drugim, najlepiej w trybie manualnym [tak, tak, bez AF też]. Ja mam dość staroświeckie podejście do nauki fotografowania, więc lepiej zrobić jedno, ale dobre zdjęcie zastanawiając się nad nim, niż zrobić 200 i wybrać z nich 1. Powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Robię wszystkie w trybie manualnym, ale jednak z autofokusem... Ciekawi mnie dlaczego sugerujesz, bym robiła bez. Próbowałam, ale to, co mi się wydaje ostre w wizjerze i potem nawet na wyświetlaczu, niekoniecznie takie jest.
Rozumiem, że te zdjęcia, które wysłałam, są poprawne, ale nieciekawe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Bo AF trochę odmóżdża. Mimo wszystko manualnie zaczniesz się zastanawiać co chcesz, żeby było ostre, szczególnie przy tym stałoogniskowym obiektywie, z tego co widzę jest bardzo jasny, więc głębia ostrości przy przysłonie 1.8 będzie bardzo mała i łatwo zrobić błąd. Wiadomo, że AF bardzo ułatwia robienie zdjęć w ruchu, jak z tą mewą, więc nie mówię, żeby w ogóle nie korzystać
![]() Pytanie tylko, bo nie znam sprzętu: Twój aparat ma mikroraster/klin/cokolwiek na matówce czy producent nie przewidział? Aha, warto też ustawić wizjer pod oko, ostrzy się wtedy zdecydowanie łatwiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a mnie w ogóle nie podobają sie kadry, takie troche mało ciekawe. Z pieskiem to szare najlepsze
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.