|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
potpourri
Jak zrobić własnym sposobem potpourri?
Pot pourri to taka mieszanka kwiatów, ziół, kamyczków, muszli i nnych drobiazgów - zafarbowanych an jeden odcień i nasączona jakimś zapachem. Wsypuje się do pojemnika (koszyczek, specjalna salaterka do tego albo szklane naczynie) i ozdabia pokój. O ile mogę skomponować składniki to nie wiem jak: 1. ufarbować wszystko 2. nadać zapach (już kiedyś polałam olejkiem oryginalne pot pourri i strasznie się kleiło - mimo że olejek to był ten załączony do kompletu z pot pourri) Macie jakieś pomysły? PZDR ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: potpourri
Ja polewam olejkami eterycznymi i nie farbuję, ale myśle, że pofarbować można specjalnym barwnikiem do roślin - jak do suchych bukietów (np. takich jak na cmentarzu) który można kupić w kwiaciarni, na giełdzie kwiatowej lub w sklepie z art. artystycznymi. Albo pofarbować jakimś innym dostępnym barwnikiem do tworzyw naturalnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A że się Twój olejek kleił to przecierz pout pouri nie służy do dotykania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może za dużo tego olejku wlałaś?? Wystarczy kilka kropelek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ech.. pisało żeby 5 kropli wlać i wymieszać
![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Aniielico - to jest myśl
![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wylałam trochę olejku na kawałek surowego drewienka i całkiem nieźle teraz pachnie.
Farbowanie domowymi sposobami rzeczywiście sobie daruję - w OBI znalazłam masę suszków do pot pourri już ufarbowanych ![]() PZDR ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja zawsze nasączam tylko pojedyncze elementy, w które olejek dbrze się wchłania. Czasem można dać odrobinę na płatki kwiatów...
A co do farbowania elementów - nie lepiej mieć kompozycji kolorowej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
macie jakieś foteczki ? bo nie bardzo się orintuję w wyglądzie, a myślę, że mam takie coś w domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy link jeszcze aktualny, ale szukałam jak zrobić to potpourri i znalazłam to na stronie internetowej
http://www.greyworm.net/majka/index....otki/potpourri POWIEW ORIENTU ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proszek utrwalający mieszamy z cynamonem i 5 kroplami olejków, dokładnie łączymy składniki. Wsypujemy mieszankę do suszków. Delikatnie mieszamy. Zamykamy całość w szczelnym pojemniku i odstawiamy na dwa miesiące. Dzięki temu suche kwiaty wchłoną zapach mieszanki. Co jakiś czas należy potrząsnąć pojemnikiem. A potem już tylko cieszyć się zapachem własnej mieszanki wyłożonej na ozdobnej miseczce. Olejki zapachowe jak i przyprawy zależą od nas, od tego jakie zapachy lubimy i jaki efekt chcemy osiągnąć. i przypomniałam sobie, że zamiast tego korzenia kosacca dodawałam zwykłą sól, gdy kwiatki były jeszcze nie ususzone. I ważne aby przez 2 tygodnie trzymać to mieszankę np. w zamkniętym słoiku, to wszystko bardzo intensywnie przejdzie tym zapachem ![]() pozdrawiam i zaczynam robić potpourri jak wyjdzie dam znac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.