|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy będą jakieś zmiany w egzaminowaniu od 2008r?
Witam
![]() Mam pytanie, czy jakieś zmiany bedą w egazninowaniu od nowego roku? Bo słyszałam że np bedzie wiecej pytan na egzaminie teoretycznym, i ogólnie egzamin ma byc droższy, i przez pierwsze 2 lata po odebraniu prawka trzeba bedzie jeździc z osobą która już iles tam lat ma prawo jazdy. To prawda? Słyszeliście coś o tym? ![]() I czy jesli już zaczełam kurs i egzamin najprawdopodobniej bede zdawac właśnie po nowym roku, to te zmiany beda mnie tez dotyczyć? Bo niektórzy mi mówią że nie mam sie czym martwić bo bede zdawała po "staremu".... Wiecie cos o tym? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy będą jakieś zmiany w egzaminowaniu od 2008r?
oj plotki jak zwykle chodzą.. znalazłam taki oto artykuł na ten temat... ustawa miała być głosowana we wrześniu, ale narazie cisza:
http://www.motofakty.pl/artykul/rewo...na_prawko.html
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Z tego co wiem, to co roku mówią o zmianach, ale właśnie jak napisała strawberka na razie cisza...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jedyna zmiana o jakiej mi wiadomo, to zmiana kochanych Pandzinek na Reno Clio III :/ w szczecińskim WORDzie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja słyszałam z zupełnie nieoficjalnych źródeł, że teoria mi się zmienić. moja instruktorka mówiła to samo
![]() zastanawia mnie jednak jedna rzecz. czy jeśli ja rozpoczęłam kurs na starych zasadach to na 100 % będę miała teorię z 460 pytań? wydaje mi się, że tak ale inna sytuacja. nie zdałam przez pół roku praktyki, idę na kurs doszkalający. później nie wiem ile mam czasu na zdanie i znowu teoria. na starych zasadach? ![]() pytam, bo koniec roku już bliski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co drugiej częsci pytania: teorię masz ważną i zdajesz ja nizależnie, natomiast po 3 nie zdanym egzmainie dokupujesz 5 h. Jeżeli w ciągu tych 3 razy nie minelo poł roku to nie musisz podchodzic do teori ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale załóżmy, że nie powiedzie mi się aż tyle razy i będę musiała pisać teorię... nową? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Też tak myślę, bo wszystkie systemy będą dostosowane już do nowych zasad, a wątpie, zeby ktoś wziął pod uwagę zdających starym systemem.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Czyli, że co...? Jeśli ja teraz zaczełam kurs, a jazdy najprawdopodobniej skoncze w styczniu, a wiec i egzamin tez bede miała w nowym roku, to bede juz zdawała teorie na nowych zasadach...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem to w puli ma byc 1tyś pytań ale nie ABC tylko symulacje komputerowe jazdy gdzie ma sie tak jak podczxas prawdziwej jazdy na decyzje zaledwie kilka sekund. tak przynajmniej mówili w TV. A kurs to już nieoficjalnie ma trwać nie 30 a 60h i chyba tych którzy robią kurs starym sposobem bedzie na egzaminie obowiązywała nowa metoda
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ich już popier***ło do reszty!!! Zdziercy je**ani!! Mam nadzieje, ze zdam to prawko i będę to miała gdzieś, bo to co wyprawiają to jest po prostu niewiarygodne. Niedługo wprowadzą test sprawnościowy, na refleks, skok na bungee i gimnastykę artystyczną. Nie wiem co mogą jeszcze wymyslic... To jest już lekka przesada...
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Ale faktem jest, że aktualna teoria niewiele dawała, bo tych pytań wszyscy uczyli się na pamięć, bez większego zrozumienia. Można zdać teorię bezbłędnie i przepisów nie znać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
PS. Znalazłam na youtube, jak może wyglądac przyszły test teoretyczny na prawo jazdy: http://pl.youtube.com/watch?v=AfaoPY9Hr0Y
07.07.2008r. - kurs prawa jazdy kat. B ![]() Zdane za II podejściem ![]() 17.01.09r. - studniówka 04.05.09r. - matura... ![]() 13.06.2oo9r. - kurs prawa jazdy kat. C ![]() ![]() Edytowane przez syskaa90 Czas edycji: 2008-10-31 o 15:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Póki co zmian nie będzie, tak myślę że na 80% nie wejdą w życie od nowego roku. Parlamentarzyści chcą jeszcze jakies poprawki nanieść. A wiadomo, że u nas w kraju to trwa miesiącami.
Nowe poprawki w egzaminowaniu mają głównie i chyba tylko dotyczyć zdawania egzaminu teoretycznego. Mającego na celu wyeliminowanie nauki na pamięć. Co tu dużo mówić większość z nas egzamin teoretyczny zdaje w ten sposób. Rozwiązując te testy w domu na komputerze, po któryms razie to zostaje nam w głowie, to jak są pytania skonstruowane i jakie są pytania. Dużo też dają załączone obrazki w pytaniach. Okres próbny dla świeżych kierowców ma polegać na tym, że jeździmy z przyklejoną naklejką na szybkie samochodu i nie możemy podejmować pracy jako kierowcy. Kto wymyślił, że mamy jeździć z osobą towarzyszącą? ![]() Prawa jazdy mają być wydawane na okres 15 lat, a nie jak to było wcześniej bezterminowe. Jeszcze pare poprawek jest i pewnie coś wymyślą albo z czegoś zrezygnują. Termin wprowadzenia nowych egzaminów jest nieznany, więc nie ma co się narazie stresować. Wszystko to jest dla naszego bezpieczeństwa ![]() Mmm.. widzę, że był podany link z dokładnym opisem. Więc nie potrzebnie pisałam :P no ale tak czy inaczej narazie zmian nie będzie Edytowane przez izulecka Czas edycji: 2008-10-31 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Niesety bedziemy jeździc z osobą towarzyszącą przed zrobieniem prawa jazdy. Po ukończonym kursie mamy kilka miesiecy na "douczenie sie" Osoba tow ma miec prawo jazdy i przejśc odpowiedni kurs ponadto trzeba bedzie wyrobic dokument ze wspólnym zdjeciem. Tak jest w krajach UE.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Kurcze nie chce wprowadzac nikogo w bład. Znajde gazete to Wam powiem. Być może masz racje choć jestem za tym żeby pojeździć z osobą doswiadczoą swoim autem a nie tylko 30h z intruktorem
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Czytałam to w Gazecie Wyborczej bądź Dzienniku, już nie pamiętam. Na pewno to jest odnośnie ludzi, którzy nie ukończyli jeszcze 18 lat, ale prawo jazdy mogą otrzymać już po ukończeniu pełnoletności. No i osoby mające ponad 18 lat też mogą z tego korzystać. Niby chcą to wprowadzić dla zmniejszenia wydatków, jakie ponosimy przy kupowaniu kolejnych godzin w ośrodkach szkoleniowych. Narazie to jeszcze w życie nie weszlo. Sama nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie czy złe. Trudno powiedzieć. Wielu kierowców nie jeździ dobrze. A i ja bym nie chciała się uczyć jeździć pod okiem własnego ojca
![]() Edytowane przez izulecka Czas edycji: 2008-11-03 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
No własnie, też się zastanawiałam nad tym, co będzie jeśli te poprawki wejdą w styczniu. Kurs prawka zaczełam we wrześniu. Czy jeśli zdam w tym roku egzamin teoretyczny to będą obowiązywały mnie nowe zasady czy stare?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Mój tata jest zawodowym kierowcą ale to ajk on jexdzi to rece opadają. Mam jednak wątpliwości czy kurs mnie czegoś nauczył tzn nauczył jednego jak zdać egzamin bo jeździc po ludzku to mnie nie nauczyli choc ośrodek dobry. Brakuje mi tego obycia na drodze, trzymam sie sztywnych zasad które przydaja sie tylko przy egzamini. Chciałabym pojeździc z tatą ale niesety ja takiej możliwosci nie miałam. Wydaje mi sie ze to dobre rozwiazanie. Tak jest w wiekszości karajów i chyba wychodzi im to na dobre
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.