stereotyp kobiety - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-04-02, 08:06   #1
haima
Rozeznanie

GG do haima

stereotyp kobiety

No wiem, temat może nizeby orginalny, ale całą noc myślałam, a to wydało mi się najlepsze....

Pisząc "stereotyp" nie mam na myśli, że rola kobiety jest w domu "przy dzieciach i garach", ale raczej, że kobiety mają "ptapty" w głowie. A patrząc na ostatnie wątki niekiedy odnoszę takie wrażenie. Obserwator postrony może uważać to formu za "targ próżności" (tak stwierdziła moja koleżanka, gdy na to forum weszła pierwszy raz) Zresztą niedawno był poruszany temat o kryształkach soli. I o ile pamiętam, mąż "właścicielki" tematu, jak się dowiedział gdzie zapytała o radę odpowiedział: "akurat coś znajdziesz na tej kosmetycznej stronie" (słowa może nie są dokładnie takie same, ale sens starałam się jak najwierniej zachować). Zatem wszystkie zostałyśy odebrane jako zajmujęce się tylko kosmetykami i ciuchami. Jakby kobieta nie mogła wiedzieć nic ninnego! Od razu wyjaśniam- nie oskarżam męża(!!!) tylko sposób myślenia mężczyzn, do którego same ejstesmy "pożywką".
Niestety w naszym kraju nadal panuje system patriachalny i stwarzanie przez mężczyzn wizerunku kobiety. Z własnego doświadczenia wiem, że wszelkie wyłamywanie się "z kanonu" jest przez facetów przyjmowane z lękiem czy podejrzliwością. Denerwuje mnie takie zachowanie, zarówno ze strony kobiet jak i mężczyzn. Nie mówię byście rozprawiały o polityce, gospodarce czy religii (bo to faktycznie przesadnie ciężkie tematy jak na forum "plotkowe"), ale może od czasu do czasu warto przerwać schemat cichy-kosmetyki-faceci......

Jakieś skargi, wnioski, zażalenia?
haima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 08:45   #2
Asika
Zadomowienie

Re: stereotyp kobiety

To chyba zbyt duze uogolnienie. Zreszta tak samo jak powiedzenie, ze faceci zajmuja sie tylko ogladaniem zdjec z panienkami i fajnymi samochodami. A przeciez wszyscy wiemy, ze to nie prawda. Ja mysle, ze to jest tak, gdy jestesmy w swoim babskim gronie to lubimy plotkowac o wlasnie takich sprawach jak kosmetyki czy ciuchy. Podobnie faceci w towarzystwie swoich kumpli lubia porozmawiac o samochodach. I chyba nie ma nic w tym zlego dopoki obie strony nie zanudzaja sie wzajemnie tematami dla drugich nieinteresujacymi
Asika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 08:47   #3
youare
Zadomowienie

A ja powtórzę zdanie, które już wielokrotnie tu padało – Wizaż.pl jest stroną poświęconą kosmetykom, trudno więc żeby ktoś tutaj „chwalił się”, że np. zajmuje się polityką albo malarstwem. Oczywiście Forum Plotkowe nie jest tutaj Forum ściśle tematycznym, więc teoretycznie można tu dyskutować o wszystkim, jednak jak sama pewnie zauważyłaś więcej jest tutaj dyskusji „lekkich” , a nie poważnych – o polityce albo o religii. Myślę, że wynika to z tego, że większość dziewczyn przychodzi żeby się odstresować i zrelaksować, a nie dlatego, że jesteśmy próżnymi i pustymi osobami, które cały swój czas poświęcają kosmetykom

Jednak nie uogólniajmy też, i na Wizażu zdarzały się poważniejsze dyskusje – o Kościele, zdradzie – i to wcale nie tak dawno!

youare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 08:52   #4
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

haima napisał(a):
> Obserwator postrony może uważać to formu za "targ próżności" (tak stwierdziła moja koleżanka, gdy na to forum weszła pierwszy raz)
Taka tematyka jest nie do uniknięcia na stronie, która ma w opisie urodę, makijaż, kosmetyki modę i perfumy Z całym szacunkiem dla koleżanki i męża, ale właśnie na wizażu spotkałam najwięcej w sieci inteligentnych, wykształconych i kulturalnych kobiet z szerokimi zainteresowaniami Czasami sie one ujawniają tutaj - w wątkach o ksiażkach, poezji, stereotypach nie tylko dotyczących kobiet, a czasem spotykam je na całkiem innych stronach, tmatycznie związanych z ich zainteresowaniami Nie sposób tego ocenić od pierwszego rzutu oka czy podczas okazjonalnych wizyt

>Zresztą niedawno był poruszany temat o kryształkach soli. I o ile pamiętam, mąż "właścicielki" tematu, jak się dowiedział gdzie zapytała o radę odpowiedział: "akurat coś znajdziesz na tej kosmetycznej stronie"
Tu się biedak pomylił, bo wszystkie istotne pytania poza magicznym trójkątem "kosmetyki-ciuchy-faceci" znajdują tu odpowiedź Mamy tyle specjalistek z najrozmaitszych dziedzin od humanistyki po nauki ścisłe, że zawsze któraś zna odpowiedź

>Zatem wszystkie zostałyśy odebrane jako zajmujęce się tylko kosmetykami i ciuchami. Jakby kobieta nie mogła wiedzieć nic ninnego!
Jak dla mnie nie ma w tym nic dziwnego, ze tak zostałyśmy odebrane i niespecjalnie mnie to obchodzi Jak zerkam na ulubione form samochodziarskie mojego Monstera, to tam też widzę samych maniaków, nie widzących nic poza jednym tematem A z pewnością nie kazdy z tych facetów jest wyłącznie fanatycznym wielbicielem swojego auta Na sfd nie każdy jest mięśniakiem i pakerem, a ludzie z forum "książki" GW udzielają się też w bardziej błahych tematach
Ja tam bym się nie przejmowała, co kto myśli o naszym forum, byle nie panowało na nim chamstwo i niedbałość językowa, jak na niektórych innych forach

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 08:56   #5
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: OT

Już wiem, że mi się porąbało z tym examem
Na usprawiedliwienie mam to, ze od wczoraj nie bardzo kojarzę, co sie dzieje, jakaś zaraza mnie dopadła I nie mówię tu o żadnej wiedźmie

Youare

Jędrek ma...

Stary 2004-04-02, 09:09   #6
youare
Zadomowienie

Bu , to żeś wyskoczyła jak Filip z konopii – exam to ja miałam rok temu Poszedł dobrze, straciłam...1 punkt Ale buziaki za pamięć, dzięki

UU, a jaka ta zaraza? Wiosna na mózg padła?
Stary 2004-04-02, 09:16   #7
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

youaresowonderful napisał(a):
> Bu , to żeś wyskoczyła jak Filip z konopii Wiosna na mózg padła?

Mała maupa bez cienia współczucia dla starej wiedźmy
Chora jestem, najpierw myślałam, ze przeziębienie, ale chyba grypa jednak, bo od wczoraj mięśnie mnie bolą i słaba jestem, że palcem mnie można przewrócić
Sorki Haima za prywatę i teraz uciekam, bo zaraz Maga miotłę wyciągnie, zeby mnie do wyra zagnać

Jędrek ma...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-04-02, 09:32   #8
youare
Zadomowienie

Głupia spryciula! Skleciła z moich dwóch odrębnych wypowiedzi jakąś wątpliwej jakości całość i teraz udaje poszkodowaną!

A jak chora jesteś, to faktycznie, do łóżka i spać! A tu wiosna za oknem, leciutki wietrzyk, słoneczko, trawa się zieleni...No dobra, nie torturuję Cię już dłużej Ja też lecę już, do koleżanki, a zaraz szkoła...

Zdrowiej, wiedźmom nie wypada chorować

P.S. Jak już będziesz miała jakieś foty wiosny, to zamieść na Wizażu, dobra?
Stary 2004-04-02, 09:34   #9
systematica
Wtajemniczenie

JUŻ wyciągnęłam
Stary 2004-04-02, 09:58   #10
sarenka
Zakorzenienie

Nie możemy na Wizażu odciąć się od lekkich tematów, bo biorąc pod uwagę takie problemy jak głód na świecie, akty terroryzmu, wojny, choroby - rozmowy na temat odcienia podkładu, nowej fryzury, kremu który nie zostawia filmu na twarzy - są błahe. Należałoby zatem zamknąć Wizaż i otworzyć nowy portal .

Prawdę mówiąc to błahe wątki o urodzie gwiazd wnoszą czasem więcej niż te "legalne" o kremach i perfumach. Może czytam za bardzo między wierszami ale wydaje mi się, że na Wizażu obaliłyśmy na własne potrzeby kilka mitów przy okazji tych "głupich" wątków pod wspólnym tytułem "zobaczcie jaką tapetę ma Madonna", "ale Britney wygląda bez makijażu". Przyznam się, że ja kiedyś [dość dawno] wierzyłam w to, że gwiazdy mają idealne figury i bezproblemowe cery - dzięki takim "bzdurnym" wątkom wiele osób może uwierzyć w siebie, chwycić urodę w swoje ręce i ją okiełznać, zatuszować wady, wyeksponować zalety..

> Obserwator postrony może uważać to formu za "targ próżności" (tak stwierdziła moja koleżanka, gdy na to forum weszła pierwszy raz)

Gdyby chcieć dogodzić wszystkim ludziom na świecie.. trzeba by było zostać w domu. Kiedy wyjdę na ulicę w granatowych dżinsach,białej koszulce.. ale we wściekle różowych adidasach to - ktoś pomyśli, że jestem awangardowa, ktoś inny "wydaje się jej, że jest awangardowa", ktoś inny "ale ona chuda!! fuj", jeszcze ktoś inny: wolę niższe kobiety, a ktoś: ale fajne buty!!! Nie da rady wszystkim podpasować [i nie ma też takiej potrzeby]. Jesli ktoś pomyśli, że jestem głupia, bo mam na nogach takie buty to świadczy o nim. Jesli odreaguje swoje kompleksy/stresy krzycząc: wyglądasz jak pajac - to też świadczy tylko i wyłącznie o nim. I o mnie jeśli będzie mi przykro z tego powodu - że za bardzo się przejmuję tym co mówią inni [nieżyczliwi] ludzie.

>Niestety w naszym kraju nadal panuje system patriachalny i stwarzanie przez mężczyzn wizerunku kobiety. Z własnego doświadczenia wiem, że wszelkie wyłamywanie się "z kanonu" jest przez facetów przyjmowane z lękiem czy podejrzliwością.

Ja się z czymś takim za często nie spotykam. Mężczyźni szanowali/szanują mnie za to, że myślę a nie, że gotuję [co nie znaczy, że nie umiem gotować ]. WIEDZĄ, że choć dobieram kolor lakieru do paznokci do koloru spódnicy to tylko po to, żeby ładnie wyglądać a nie dlatego, że stanowi to sens mojego życia. Z tego co widzę - moim znajomi szukają kobiet niezależnych intelektualnie , mądrych, mających swoje zdanie; nie tylko żon - ale jednocześnie przyjaciół.

> Nie mówię byście rozprawiały o polityce, gospodarce czy religii (bo to faktycznie przesadnie ciężkie tematy jak na forum "plotkowe"), ale może od czasu do czasu warto przerwać schemat cichy-kosmetyki-faceci......

Wobec tego jak brzmi pełna lista tematów dozwolonych ? Haimo, dochodzę do wniosku czytając Twój post, że zmienić charakter forum mamy po to, aby inni zaczęli myśleć o nas jak o osobach poważnych, niezależnych, mądrych [tu cała lista przeróżnych przymiotników] - nie zaś dla siebie. Mamy przestać być sobą dla pozorów. [w stwierdzeniu "bycie sobą" mam na myśli bycie jakim się chce tam gdzie się chce].

Gdyby ktoś zajrzał na forum Twoje PC [oczywiście ktoś kto charakteryzuje życie jednostki na postawie jego uczestnictwa na danym forum] - czyli ulubione mojego faceta - pomyślałby z kolei, że on jak i cała reszta użytkowników nie robi nic innego od bladego świtu do ciemniej nocy tylko gada o wnętrznościach komputera, pewnie nie ma kobiety, książek - tylko wielki pokój wypełniony kartami, dyskami, pamięciami.. I że w sumie to banda nudziarzy, która zna się tylko na komputerach i to pewnie nie za dobrze. I niech ten ktoś sobie tak myśli. To ten gość jest upośledzony [jeśli już używać dosadnych słów] a nie osoby które ocenia.

Jak już napisałam we wczorajszym wątku założonym przez Exult - wchodzę na forum aby się odprężyć. [Akurat w chwili obecnej uprawiam wolny zawód, więc wchodzić na forum mogę kiedy tylko chcę]. I czy to pomagam komuś dobrać fryzurę, czy piszę o tym, że Górniak wygląda lepiej w czarnych niż zielonych włosach czy odpowiadam na wątek dotyczący depilacji to - odpręzam się a i tak wiem, że biorąc pod uwagę poważne sprawy tego świata to guzik warte są kryjące właściwości podkładu, kolor jaki do kogoś pasuje czy operacja plastyczna Brada Pitta.

Uważam że demonstrowanie "wyższości swoich potrzeb/przemysleń..." przy okazji różnych wątków jest całkiem niepotrzebne [Haimo, nie chodzi mi teraz o tę naszą globalną dyskusję tylko o wpisanie posta w jakimś konkretnym wątku o treści typu: a co was to obchodzi? ale macie durne tematy!! - twierdzę, że tego typu komentarze są przykre i całkiem niepotrzebne!

Dziewczyny!!!!!!! Chwila prawdy! jest nas tu TYYYYLE. nie sposób aby każdy każdemu dogodził. kwestionowanie sensowności czyichś wypowiedzi [tzn. wchodzenie na nieinteresujący nas wątek i wpisanie: "i co?", "bardzo ciekawe! phi"] - w moim odczuciu jest nie na miejscu - czy w kawiarniach, szkole na przerwie, autobusie podchodzi się do obcych osób i mówi: nie wiem po co panie rozmawiają na taki temat! chyba są panie puste - porozmawiałyby panie lepiej o składzie nowego rządu. phi.. to rozmowa nie na moim poziomie. Przecież można nie słuchać, można zagadać kogoś innego na inny temat, można wciągnąć te "głupiutkie" osoby w swój wątek......

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 10:10   #11
ritka
Raczkowanie

Cóż,... Wizaż jest portalem tematycznym poświęconym zagadnieniom urody, kondycji, zdrowia; zatem to całkiem naturalne, iż spotykając się tutaj najczęściej te właśnie tematy poruszamy na forum. Jest to przecież coś, co pozwoliło nam spotkać się - wspólnie podzielane zainteresowania kosmetykami, technikami pięlegnacji ciała, sposobami utrzymywania dobrej formy (nie tylko fizycznej!), problemami zw. ze świadomym kształtowaniem własnego wizerunku itd. Twórcy Wizażu ( ) podzielili całą przestrzeń portalu pod kątem poszczególnych tematów (kosmetyczne, fitness, medyczne, mama...) wyznaczając również takie (genialne wg mnie) miejsce "ogólne" jakim jest to właśnie forum. Tutaj możemy poruszać takie tematy, jakie nas aktualnie zaprzątają, a ponieważ różnimy się (choćby wiekiem) różne też pojawiają się wątki. Bo mimo wszystko są one różne! Zdarzają się tematy poważne, poruszające problemy egzystencjalne (pamiętam taki z zapytaniem o sens życia) jak i dyskusje w zasadzie o niczym (ja to nazywam: "o życiu" ). Ot, miejsce w którym każda (i każdy, bo zdaje się jest tu kilku panów) może znaleźć temat do rozmowy.
Co do stereotypów, to coraz częściej przekonuję się, że w wielu przypadkach same je tworzymy. Wydaje się nam, że wiemy doskonale co o nas myślą mężczyźni i jakie mają oczekiwania wobec kobiet. Np. że mężczyźni wolą blondynki, bo te kojarzą im się z osóbkami anielskimi, spolegliwymi, wdzięcznymi itp. ale i "głupiutkimi". Od żadnego mężczyzny nie usłyszałam czegoś takiego! (sama mam tzw. kolor "trudny do określenia") Wydaje mi się, że brakuje nam (kobietom) wiary w siebie, która pozwoli nam nie spoglądać wciąż w stronę mężczyzny, by upewnić się czy jesteśmy o.k. A przecież jesteśmy! Nie chcę przez to powiedzieć, że wzorem feministek niemieckich mamy być zaniedbane ale za to jakie mądre! Lubię dostrzegać błysk w oczach mężczyzn, choć jeżeli upiększam się to głównie dla siebie (bo sprawia mi to frajdę). Rozgadałam się niemiłosiernie, ale chciałam powiedzieć że głównie same tworzymy o sobie taką a nie inną opinię. Może więcej "babskiej solidarności" i zarazem wyrozumiałości?
ritka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-04-02, 10:34   #12
systematica
Wtajemniczenie

ritko

Napiszę we własnym imieniu, ale sądzę, że podobnie jak ja, wiele kobiet zagląda tutaj:
1/ przede wszystkim dla relaksu
2/ dla przyjemności spotkania się z wieloma sympatycznymi i mądrymi osobami które poznałam właśnie tutaj
3/ dla odreagowania zawodowych i życiowych napięć

I świadomie zostawiam na progu wizażu swoje życiowe role i codzienne obowiązki, tak jak zdejmuję buty przed wejściem na trening jogi

I absolutnie nie obchodzi mnie, jaki obraz mojej osoby wyrobi sobie postronny obserwator forum

Wiosna idzie i Wielkanoc ... odkurzmy takie słówka jak empatia i tolerancja
Stary 2004-04-02, 11:02   #13
ritka
Raczkowanie

maga Ale chyba nie nabroiłam? Wiem, trochę wpadłam w ton "rewolucyjny"...
Stary 2004-04-02, 11:30   #14
systematica
Wtajemniczenie

Eh, ritka, ja tylko dodałam coś od siebie do Twojego tekstu

A chciałam nawiązać do wątku haimy - jasne, że są ludzie, którzy posługują się stereotypami. Są nawet tacy, którzy bez nich nie bardzo potrafią poruszać się w życiu ... więc niech je pielęgnują, skoro są im potrzebne
Ale jeśli zgodzimy się, że tolerancja i empatia są wartościami, to - jak łatwo zauważyć - wykluczają one posługiwanie się stereotypami ... i czy jest się czym przejmować ?
Stary 2004-04-02, 11:48   #15
sarenka
Zakorzenienie

maga napisał(a):

> A chciałam nawiązać do wątku haimy - jasne, że są ludzie, którzy posługują się stereotypami. Są nawet tacy, którzy bez nich nie bardzo potrafią poruszać się w życiu ... więc niech je pielęgnują, skoro są im potrzebne

Dokładnie . I czy teraz mamy zastanawiać się czy wypada rozpocząć jakiś wątek? Czy znając takie osoby mamy przy nich prowadzić debaty filozoficzne tylko po to, aby im udowodnić, że nie jesteśmy pustymi lalami?

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-04-02, 11:58   #16
systematica
Wtajemniczenie

sarenka napisał(a):

> I czy teraz mamy zastanawiać się czy wypada rozpocząć jakiś wątek?

my - chyba nie

> Czy znając takie osoby mamy przy nich prowadzić debaty filozoficzne tylko po to, aby im udowodnić, że nie jesteśmy pustymi lalami?

tak sobie filozoficznie myślę dlaczego właściwie miałybyśmy to udowadniać ? i co takiego złego jest w pustych lalach ?
/ tym bardziej, że jest na nie całkiem duże, khemm.. zapotrzebowanie społeczne

... ja tam nawet mogę zgłosić się na pustą lalę na ochotnika
Stary 2004-04-02, 12:09   #17
kasiulekk
Raczkowanie

GG do kasiulekk

Hej dziewuszki! To był mój mąż !!!
I zdziwił się bardzo, na prawdę ! Ale to nie znaczy, że on to potępia, czy coś. Uważa to za zabawne i miłe. Owszem, czasem śmieje się z moich rozterek związanych z modą itp, ale nigdy negatywnie ! Rozumie, że po prostu kobitki tak muszą i nie przeszkadza. On też godzinami gada z kolegami o meczach, samochodach i tp. Jak każdy facet myślę.
Jak już wcześniej pisałam bardzo lubię to forum i nie przeszkadzają mi mniej ambitne wątki, wręcz przeciwnie. Bardzo fajnie jest odetchnąć sobie przy pogaduszkach łatwych, lekkich i przyjemnych. Powagi mam dosyć na co dzień. Wystarczy pooglądać telewizję, posłuchać wiadomości, popatrzeć na naszych polityków.
Nie zawsze starcza mi kasy, martwię się różnymi rzeczami związanymi z pracą czy szkołą mojego synka. Gdyby to forum dotyczyło tylko spraw poważnych, na pewno tak często bym tu nie zaglądała. A to bardzo fajne i miłe, że jesteśmy tu w tak różnym wieku, z różnych miast i środowisk, a jakoś się dogadujemy. Zauważcie, że przy poważnych dyskusjach zazwyczaj pojawiają się konflikty, bo trudno dogodzić wszystkim - co ludzik to inne zdanie. A o bzdurki ( ciuchy kosmetyki i facetów ) na prawdę trudno się pokłócić. No, chyba,, że jedna baba drugiej babie odbije faceta, bo miała lepsze ciuchy i make-up. !

Pozdrawiam Was wszystkie baaaardzo cieplutko i nieśmiało proszę, nie "spoważniajcie" za bardzo tego forum, bo w dzisiejszym świecie tak mało jest miejsca i czasu na babskie głupotki !!
kasiulekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 12:22   #18
ritka
Raczkowanie

maga napisał(a):
> ... i czy jest się czym przejmować ?

Nie, absolutnie nie ma czym! Lubię zaglądać na to forum, choć często nie włączam się do dyskusji. Tutaj po prostu miło mogę spędzić czas (nie, no jasne że i wielu rzeczy ciekawych lub/i pożytecznych dowiedzieć się !).
maga, ja tylko tak, z braku jeszcze doświadczenia...
Stary 2004-04-02, 12:32   #19
superka
Rozeznanie

Dodam jeszcze coś co nie zostało dotychczas powiedziane.

Pomiędzy błahymi wątkami przewijają się trochę poważniejsze, zdarza się też, że od lakieru do paznokci przechodzimy do czegoś znacznie poważniejszego. Zwyczajnie wymyka się nam. I wtedy to co piszecie, bez względu na to czy się z tym zgadzam, potwierdza absolutnie, że mam do czynienia z bardzo inteligentnymi ludźmi (napisałabym: inteligentnymi, ale dodaję "bardzo" ze względu na obecną średnią społeczną ).
Te przebłyski poważnych dyskusji świadczą najlepiej o tym, że "my nie żadne landrynkowe blondyny". Nawet o lakierze do paznokci wolę pogadać z bystrymi kobitkami.
superka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-04-02, 13:27   #20
aguś83
Raczkowanie

Pierwszy raz udziele sie na forum (kiedys sie przywitalam, ale to bylo dawno i nieprawda ) a udziele sie, poniewaz watki Haimy troche mnie... hmmm... zadziwily/zniecierpliwily/odrobinke zdenerwowaly (?) Nie wiem czy uzywam dobrych slow, ale chodzi mi o to, ze mam wrazenie, ze Kolezanka troche sie czepia
Wchodzac na wortal WIZAZ trudno oczekiwac tematow zwiazanych z polityka, religia, etyka, czy inna powazna sprawa... Tu sie rozmawia o kosmetykach, modzie, urodzie itp. Atmosfera dyskusji prawie zawsze jest sympatyczna, kutlura wypowiedzi zachowana.
Ja mam 21 lat i juz wyroslam z przejmowania sie tym, co inni o mnie mysla... Jesli ktos wyrobi sobie o mnie opinie jedynie na podstawie moich wypowiedzi na Wizazu, to jego sprawa. Jesli nie jest dosc inteligentny, aby domyslic sie, iz na stronce poswieconej szeroko rozumianej urodzie, kobiety rozmawiajace o niej, niekoniecznie uwazaja wlasnie te urode za jedyna wazna dla nich kwestie w zyciu, to niech sobie mysli co chce - na jego opinii mi nie zalezy.
Ja mam wrazenie ze Haima probuje nas poruszyc, zaszokowac, sklonic do refleksji, tylko, ze wybrala sobie bardzo sztuczny temat. Obserwuje Drogie Wizazanki codziennie (kilka razy dziennie... no dobra - kilkanascie razy dziennie ) i nie odnioslam wrazenia, aby byly to osoby puste, nierefleksyjne, zajete jedynie obserwowaniem zmieniajacych sie trendow mody.
Kobiety swiadome wlasnej wartosci nie przejma sie wypowiedzia Haimy, tak jak i ja sie nia nie przejelam, aczkolwiek drazni mnie nieco proba narzucania tematow rozmowy, co by nikt nie myslal, ze my takie glupie gesi jestesmy Tematy sa rozne i madre i trywialne - bo takie jest zycie
Pozdrawiam Was serdecznie Wizazanki. Haima, mam nadzieje ze nie czujesz sie urazona moim postem.
aguś83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 15:18   #21
misioczat
Wtajemniczenie

Ja myślę, że o człowieku nie świadczy to, O CZYM rozmawia, tylko JAK. Można się wykazać bezdenną głupotą w "mądrych" tematach społecznych, politycznych itd, jak i wyjątkową błyskotliwością w "błahym" temacie dotyczącym urody.
Wizaż jest miejscem, w którym można porozmawiać o WSZYSTKIM, zapytać o WSZYSTKO i dostać odpowiedź (czasem NIESTETY ) NA KAŻDY temat. Jeśli ktoś uważa (a hihi większość moich znajomych facetów tak uważa - ale z takim życzliwym "taaak babeczki " ), że my tu tylko o głupotkach, to znaczy, że opiera się na stereotypach i nie poświęcił stronie chwili dłuższej, niż pozwalającej na bardzo powierzchowną opinię. Ale to normalne u facetów i nie ma co się przejmować .
My, dziewczynki, wiemy swoje: jesteśmy wykształcone, czytamy masę mądrych rzeczy, a na Wizaż wpadamy, aby się odprężyć. Wiem, co piszę: WSZYSTKIE Wizażanki, które poznałam to osoby BARDZO inteligentne i błyskotliwe, o bardzo wszechstronnych zainteresowaniach.
A od siebie powiem, że od kilku tygodni ślęczę nad historią myśli politycznej i ooo jak mi fajnie zrobić sobie przerwkę i zerknąć do torebek dziewczynom, czy pośmiać się z chomikowanych kosmetyków
I również wychodzę z założenia, że jak jakiś temat się komuś nie podoba, to niech go po prostu ominie.
Aha, a jeszcze chciałam coś napisać - tylko proszę nie posądzać mnie o złośliwość - nie rozumiem, dlaczego inicjowanie, czytanie i odpoczywanie przy lekturze "głupiutkich" ploteczek na Wizażu jest ok, a już czytanie Cosmopolitana i Glamoura - nie. Przyznam, że nie widzę różnicy - tak czytanie Wizażu jak i tych pism służy jednemu - relaksowi. Tymczasem zauważyłam, że część dziewczyn wręcz z odrazą pisze o głupocie Cosmo i Glamoura, albo czują potrzebę usprawiedliwienia się "kupiłam, bo dołączono płytę". A jaka różnica między oglądaniem Britney lub czytaniu o ciuchach i kosmetykach w kompie a w piśmie?
Buziaki dla wszystkich
misioczat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-02, 15:59   #22
sarenka
Zakorzenienie

misioczat napisał(a):
> Aha, a jeszcze chciałam coś napisać - tylko proszę nie posądzać mnie o złośliwość - nie rozumiem, dlaczego inicjowanie, czytanie i odpoczywanie przy lekturze "głupiutkich" ploteczek na Wizażu jest ok, a już czytanie Cosmopolitana i Glamoura - nie. Przyznam, że nie widzę różnicy - tak czytanie Wizażu jak i tych pism służy jednemu - relaksowi. Tymczasem zauważyłam, że część dziewczyn wręcz z odrazą pisze o głupocie Cosmo i Glamoura, albo czują potrzebę usprawiedliwienia się "kupiłam, bo dołączono płytę". A jaka różnica między oglądaniem Britney lub czytaniu o ciuchach i kosmetykach w kompie a w piśmie?

To ja odpowiem, bo jakoś zahacza to o moje dane na temat kupowania gazetek babskich . Nie usprawiedliwiam się, że kupuję te gazetki dla filmów - bo taka jest prawda: kupuję je dla filmów i kiedy filmów nie dołączali przez kilka lat nie miałam ani jednej babskiej gazety w domu [wcześniej kupowałam regularnie ulubione tytuły]. Po prostu znudziły mnie te "10 ulubionych rzeczy faceta" "20 sposobów na bruneta" i inne wyssane z palca porady [kompletnie nieżyciowe]. Teraz mam trochę gazetek i nie czytam ich tylko oglądam. To że kupuję je dla fimów nie miało być usprawiedliwianiem się typu "bo inaczej to bym tego nawet nie tknęła tfuu" tylko raczej potwierdzeniem, że gazetki takie mnie nie interesują zbytnio a mam ich sporo z innego powodu [i dlatego też wiem co w nich jest]. Ale - wszystko jest dla ludzi i w życiu nie powiedziałabym, że ktoś jest głupi, pusty, próżny, bo kolekcjonuje babskie gazety - liczę na to, że nikt znajomy nie pomyśli, że jestem głupia, bo udzielam się na rozrywkowe tematy typu "dlaczego Jennifer ma wyszczuplone uda w najnowszym filmie"

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-04-02, 16:54   #23
misioczat
Wtajemniczenie

sarenka napisał(a):
> To ja odpowiem, bo jakoś zahacza to o moje dane na temat kupowania gazetek babskich
Eee.. Sarenka, ja tak ogólnie.. jest jakaś tendencja do pewnej pogardy dla tego typu pism i tyle... Pewnie, że są głupiutkie, ale czy wszystko w życiu musi być takie smiertelnie poważne i mądre...? Problem jest wtedy, gdy ktoś czyta JEDYNIE Cosmo i plotki na Wizażu Ale póki ma się do takich "głupotek" zdrowy dystans to wszystko jest w porządku.

P.S. Czy ktoś wie, dlaczego pomimo tak pięknego słońca jest tak zzzzimmmnnnooo???
Stary 2004-04-02, 17:03   #24
superka
Rozeznanie

misioczat napisał(a):
> sarenka napisał(a):
> > To ja odpowiem, bo jakoś zahacza to o moje dane na temat kupowania gazetek babskich
> Eee.. Sarenka, ja tak ogólnie.. jest jakaś tendencja do pewnej pogardy dla tego typu pism i tyle... Pewnie, że są głupiutkie, ale czy wszystko w życiu musi być takie smiertelnie poważne i mądre...? Problem jest wtedy, gdy ktoś czyta JEDYNIE Cosmo i plotki na Wizażu Ale póki ma się do takich "głupotek" zdrowy dystans to wszystko jest w porządku.
>
> P.S. Czy ktoś wie, dlaczego pomimo tak pięknego słońca jest tak zzzzimmmnnnooo???

Bo jest wiatr. Polecam tę stronkę - pokazują temperaturę odczuwalną czyli pomniejszoną o siłę wiatru. I wiele innych przydatnych rzeczy do decyzji w co się ubrać :
http://meteo.icm.edu.pl/

Co do gazetek, to każda ma czasem ochotę na głupoty. Narzekanie tyczy się raczej tego, że nie ma gazetek przeznaczonych dla kobiet bez samych tylko głupot i reklam.

pzdr.
Stary 2004-04-02, 17:26   #25
misioczat
Wtajemniczenie

superka napisał(a):
> Bo jest wiatr.
Oj Superka, ale mnie rozśmieszyłaś Tak sobie retorycznie spytałam, czemu jest tak zimno, a tu taka rzeczowa odpowiedź BO JEST WIATR I stronka z pogodą Dziękuję
Stary 2004-04-02, 17:39   #26
superka
Rozeznanie

Zawsze do usług
Stary 2004-04-02, 18:14   #27
haima
Rozeznanie

GG do haima

aguś napisał(a):
> Ja mam wrazenie ze Haima probuje nas poruszyc, zaszokowac, sklonic do refleksji, tylko, ze wybrala sobie bardzo sztuczny temat.
No fakt, temat trochę sztuczny, ale jak widzę nawet skuteczny. Mimo powszechnego obużenia i "wieszania na mnie psów" coś czuję, że same się nad tym trochę zastanowiłyście.

> Pozdrawiam Was serdecznie Wizazanki. Haima, mam nadzieje ze nie czujesz sie urazona moim postem.
Nie, no co Ty , jedna z najbardziej sensownych odpowiedzi w tym poście.
Nie wiem tylko co wyście się tak tak tej polityki, gospodarki i religii uczepiły? Forma przeciwwagi dla kosmetyków, cióchów i facetów? Zreszta mówiąłm, że nie o to mi chodziło.

ps. Youare-> albo głupia, albo spryciula. Jedno z dwojga, bo jak toś jest sprytny to nie może być głupi

ps. BabciaWeatherwax-> dziękuję za przeproszenie iż wtrąciłaś prywatę w mym poście, bo niezwykle denerwuje mnie takie zachowanie. Nie zwracałam na to publicznej uwagi, bo by wyszło, że nie dość, iż się czepiam to jeszcze robię "porządki" w czyich wątkach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2004-04-02, 19:40   #28
palomino
Zakorzenienie

haima napisał(a):
> No wiem, temat może nizeby orginalny, ale całą noc myślałam, a to wydało mi się najlepsze....

trzeba bylo choć troche się zdrzemnąc No wiecie? dziewczyna sie tak poswieca a tutaj nikt nawet tego nie docenia

cmoczki
Stary 2004-04-02, 19:55   #29
haima
Rozeznanie

GG do haima

palomino napisał(a):
> haima napisał(a):
> > No wiem, temat może nizeby orginalny, ale całą noc myślałam, a to wydało mi się najlepsze....
>
> trzeba bylo choć troche się zdrzemnąc No wiecie? dziewczyna sie tak poswieca a tutaj nikt nawet tego nie docenia
>
> cmoczki

Cośmy się nie zrozumiały Ja miałam na myśłi temat postu, a nie nie jego treść
Stary 2004-04-02, 20:01   #30
palomino
Zakorzenienie

haima napisał(a)
> Cośmy się nie zrozumiały Ja miałam na myśłi temat postu, a nie nie jego treść

no coż tym bardziej się staralas - skoro nad dwoma slowami myslals przez cala noc to co dopiero nad calym postem

cmoczki
to of korsik zaden przytyk ani zlosliwosc - fajnie zabrzmial ten tekst i dlatego nie moglam sie powstrzymac

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości