![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia
Witam wszystkich
![]() Chciałabym, żeby osoby, które planują zdawać CPE miały miejsce, gdzie będą dzielić się swoimi postępami, metodami, motywacją czy jej brakiem - taka grupa wsparcia ![]() ![]() Ja sama chcę zdać Certificate of Proficiency in English w sumie dla samej siebie. Mam CAE - to zdawałam, żeby mieć jakiś dowód znajomości języka przy szukaniu pracy - i bardzo się przydał. Co do CPE to głównie, żeby się rozwijać, a nie cofać. Żeby mieć motywacje, stawiać sobie jakieś cele językowe. Myślę o zdawaniu go za ok.1,5 roku. Czy to dużo czy mało to się okaże - nie mam jakiegoś ciśnienia. Jak będę czuła, że potrzebuję więcej czasu, to przesunę ten termin, ale zakładam taki, by jakoś sobie zaplanować pracę i mieć do czego dążyć. Teraz pytanie do Was, jak się przygotowujecie? Z jakich książek, stron korzystacie? Chodzicie na kursy, macie prywatne lekcje czy zupełnie samodzielnie się przygotowujecie? Ja CAE zdałam po samodzielnym przygotowaniu, ale mieszkając w Szkocji, więc miałam kontakt z językiem na co dzień. Teraz jestem w Polsce, kontakt z językiem wciąż mam (mój mąż jest anglojęzyczny) ale wiadomo, więcej używam polskiego niż angielskiego. Zaczynam od przerobienia jeszcze raz podręcznika, z którego uczyłam się do CAE: "Destination C1 & C2 Grammar and Vocabulary" tak dla odświeżenia pamięci. Poza tym zastanawiam się w jakie kolejne pomoce zainwestować. Na kurs się nie wybieram, bo nie sądzę, że da mi więcej niż własna systematyczna praca + konwersacje z mężem (jest wykwalifikowanym nauczycielem języka - co prawda do CPE nigdy nie przygotowywał ale będzie na mnie miał okazje się przeszkolić ![]() Oki, to tyle na razie o mnie. A jak sprawa wygląda u innych? Liczę tez na rady osób, które już mają CPE. Chętnie skorzystamy z Waszej pomocy i rad. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia
Ja zdałam CPE jak miałam 15 lat. Moim zdaniem skoro masz prywatnego tutora do konwersacji
![]() Ja chodziłam na kurs, ale nie dał mi on nic oprócz dobrej zabawy. Na zajęciach nie rozwiązywaliśmy żadnych zadań, w ogóle się nie uczyliśmy. Jedynie rozmawialiśmy w bardzo miłej grupie. No,ale nie o to mi chodziło jak zapisywałam się na ten kurs ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja też sama się przygotowywałam, nie mieszkałam nigdy w anglojęzycznym kraju, nie zdawałam też wcześniej innych certyfikatów. Moim zdaniem ważne jest, żeby uczyć się typowo pod certyfikat - tzn. rozwiązywać testy z ubiegłych lat, inne przykładowe testy, robić symulacje ustnego, poświęcić najwięcej uwagi na nasze słabe strony. W Warszawie w czerwcu zdawali wtedy prawie sami ludzie z liceum, od razu po maturze.
Uczyłam się też słówek z tej listy: http://www.angielski.edu.pl/index.php?option=slowacpe i widziałam, że np. na ustnym było to dobrze widziane, używałam ich też w wypracowaniu ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Sama rowniez mam zamiar zdawac CPE, najprawdopodobniej w lutym 2012
![]() Certyfikat chce zdobyc dla samej siebie oraz jako zabezpieczenie - jesli bede musiala zmienic prace bedzie do wskaznik mojej znajomosci jezyka dla przyszlego pracodawcy. Jako, ze chcialabym w przyszlosci zajmowac sie tlumaczeniami na zlecenie po CPE mam zamiar zdawac BEC i BEC Advanced oraz zdobyc kwalifikacje w zakresie HR, aby miec jakis obszar specjalizacji ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny! Dzięki za odzew - przez chwilę się obawiałam, że żadna z wizażanek nie jest zainteresowana podchodzeniem do CPE, albo nie mają ochoty na ten temat się wypowiadać
![]() yennefer2 wow - powaliłaś mnie informacją, że tak wcześnie zdałaś tej egzamin. Bardziej z racji tego, że nawet w języku ojczystym w tym wieku nie używamy wielu wyrażeń czy słów z poziomu CPE, a co dopiero w obcym! Jak to się stało, że tak wcześnie opanowałaś perfekcyjnie angielski? Pochodzisz z dwujęzycznej rodziny? _chocolate dzięki za link do stronki ze słówkami. Z pewnością uwzględnię je w toku uczenia się. Możesz podpowiedzieć z jakich jeszcze materiałów korzystałaś? Jakie polecasz? SimplyDivine - dla Ciebie egzamin już tuż tuż - pisz jak Ci idą przygotowania i co ćwiczysz najwięcej i jak - to będzie bardzo pomocne. Ja jestem na etapie wybierania książek, z których warto się przygotowywać. Na różnych stronach ludzie polecają takie jak: Proficiency Masterclass Objective: Proficiency CPE USe of English - V. Ewans Proficiency Testbuilder I wiele, wiele innych. Nie chcę się obkupić w książki, z których potem nie skorzystam, bo będzie się powielał materiał. Myślę o jednym ogólnym podręczniku +past papers, ewentualnie coś jeszcze do UOE. Resztę (słuchanie, pisanie, mówienie) chcę ćwiczyć również poza podręcznikami. Co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ashyshqa najpierw musze znalezc centrum egzaminacyjne w okolicy, ktore podejmie sie zorganizowania CPE. Niby w Anglii jestem a pobliskie uniwersytety i koledze organizuja jedynie CAE bo nie maja wystarczajacej ilosci osob na poziomie CPE
![]() Do nauki zasiade od pazdziernkia, zostalo mi kilka ksiazek z czasow studiowania filologii angielskiej (jeden semestr jedynie bo zmieniono specjalizacje z translatoryki na nauczycielska i nie dalo sie zrezygnowac ze sciezki pedagogicznej) mam mnostwo ksiazek przygotowywujacych w formie pdf i bede rozwiazywac z nich zadania, do tego przynajmniej jedna praca pisemna w tygodniu no i oczywiscie rozmowy zarowno w pracy jak i z TZtem ![]() Jesli chcesz, moge podrzucic Ci liste ksiazek jakie mam na pdf, moze cos Cie zainteresuje ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Znalazlam osrodek w okolicy, ktory organizuje CPE
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Inkwizytor
|
Cpe
Jestem ciekawa czy któraś z was ma za sobą egzamin CPE. Chciałabym go zdać i zastanawiam się z jakich źródeł wartko korzystać? Możecie mi coś polecić jeżeli chodzi o testy? Jak się ma poziom trudności w stosunku do CAE? Czy przeskok między CAE a CPE jest większy niż między FCE a CAE (Pytam bo FCE i CAE już zdałam i takie porównanie dało bym mi jakiś obraz sytuacji)? Może któraś z was również myśli przystąpieniu do tego egzaminu?
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Cpe
Może to pomoże? https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post29481089
Na forum na ang.pl czytałam, że największa różnica jest pomiędzy FCE a CAE, między CAE a CPE już tak nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa Edytowane przez verda Czas edycji: 2012-07-17 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Inkwizytor
|
Odkurzamy wątek! Jak tam dziewczyny, udało się zdać? jak wrażenia? Ja mieszkam w Polsce, na kurs nie mam kasy, ale obecnie mam masę czasu bo szuka pracy więc pomyślałam że się sama przygotuję i zdam CAE
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Co do źródeł, Ameryki nie odkryję - polecam wszystko, co ma w tytule CPE albo Proficiency i jest z dobrego wydawnictwa plus CPE Practice Tests i obowiązkowo Past Examination Papers. Mnie podobały się też książki z Longmana: New Proficiency - osobna książka na Use of English, osobna Reading, osobna Listening & Speaking. Ogólnie odradzam książki pani V.Evans, nie wiem dlaczego, ale żaden jej podręcznik nie przypadł mi do gustu, a trochę ich już widziałam ![]() Ważniejsze od książek jak zwykle jest Twoje ogólne "wyczucie" języka, pewnie wiesz o czym piszę. Chodzisz na kurs czy uczysz się sama? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]() Dziękuję za polecenie książek, poprzeglądam sobie jak będę w Empiku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- I podziwiam samodyscyplinę ![]() Jak np. zdałaś CAE na A to tak myślę, że trochę się poduczysz i C to bez problemu będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
KOTerator
|
Darmowe pdfy są najlepsze, najlepiej mi się z nich uczyło
![]() Dużo książek, na tym poziomie szczególnie, jest takich, że np. fajnych jest kilka stron i nie znajdziesz tego w żadnej innej książce, ale pozostałe strony nic ciekawego nie oferują. Dla kilku stron np. z super zwrotami do wypracowań książki się nie opłaca czasami kupować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() Ja nie jestem na bieżąco od ładnych paru lat ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Tak, na FCE i CAE jest tak samo. Do tego tez jest zmiana z D, czyli jak "nie zdasz" CPE na D, to teraz się zdaje z potwierdzeniem znajomości CAE, czyli tak jakby obniża się poziom, ale zalicza. Z CAE jest dokładnie tak samo ... mam nadzieję,że w miarę jasno wyjaśniłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Inkwizytor
|
Aczkolwiek ja uważam ze niepotrzebnie mieszają...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
New Proficiency Gold Coursebook, wydawnictwa Longman - to byl jeden z naszych podrecznikow na FA - na zajeciach integrated skills.
Polecam od siebie strone: http://www.flo-joe.co.uk/ - sa tutaj testy zarowno z CAE jak i CPE - mozna sie sprawdzic. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Również podbijam
![]() Stąd też moje pytanie: Jak wielka przepaść jest między taką właśnie maturą rozszerzoną a CPE? Czy nie porywam się z motyką na słońce? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudność/różnica poziomów dotyczy przede wszystkim zasobu słownictwa. Sama przygotowałam się do CPE samodzielnie w 1,5 roku po zdaniu CAE. Jeśli chcesz oszacować swoje szanse poszukaj/kup/pożycz tzw. past papers z audio i spróbuj wypełnić 1-2 testy. Oblicz wynik procentowy i odejmij od niego 15%- o tyle zwykle są niższe wyniki na teście. Jeśli w ten sposób uzyskasz wynik niższy niż 60% to zapewne porywasz się z motyką na słońce i powinnaś dać sobie jeszcze trochę czasu na naukę. Co do studiów i nauki- wszystko zależy od tego jak potrafisz się zorganizować. Ja studiowałam na 2 kierunkach, robiłam praktyki, obozy naukowe, sama uczyłam innych i jakoś znalazłam czas. Do CPE przerobiłam chyba wszystkie pozycje jakie są na rynku. Ktoś pisał o książkach- jeśli chodzi o Test Builder to tą pozycję polecam na sam koniec. Jak już przerobicie wszystko inne to i tak da wam nieźle popalić. CPE USE of English to absolutny must have. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() W moim przypadku najbardziej żałuję, że nie mam żadnego kontaktu z takim 'żywym' angielskim, nie z filmów czy książek, albo takiej swobodnej rozmowy z kimkolwiek po ang ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Re: Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia
Ja również chciałabym zdać CPE
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
zajrzyj na englishtips. org (wymaga rejestracji) albo poszukaj na chomikuj
Szukam, ale nie mogę znaleźć teraz na szybko okładki tej serii. Format egzaminu się zmienia, więc pewnie są nowsze publikacje, ale testowo możesz sięgnąć po starsze wersje. To po prostu zestawy testów, które były na egzaminach w ubiegłych latach. ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Tu macie sample papers: http://www.cambridgeenglish. org/exams-and-qualifications/proficiency/whats-in-the-exam/ Usuńcie spację przed org Dziś nie mam czasu się rozpisywać bo mam za 3 dni egzamin. Jeśli kogoś temat interesuje zajrzyjcie tu w czwartek. Na szybko- od czego zacząć? Rejestracja na englishtips i zapoznanie się z egzaminem, czyli: CPE Practice Tests new edition CPE Handbook For Teachers 2013 CPE (Certificate of Proficiency in English) Past Examination Paper Z serii mogę polecić GOLD ( przede wszystkim exam maximiser- warto kupić najnowszy) oraz UPSTREAM Zacząć można od CPE USE of English i gramatyki Vince'a Więcej o tym co z czym i do czego w czwartek. Do czytania polecam codzienną prasówkę na guardian. co. uk (oczywiście usuńcie spacje) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziękuję MissChievousTess za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Też myślę o zdawaniu CPE, ale u mnie to dość odległa perspektywa, bo póki co CAE mi wystarcza. Chciałabym chodzić na dwuletni kurs przygotowujący, bo taka forma nauki najbardziej mnie motywuje, ale sporo kosztuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.