Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-18, 19:58   #1
Ashyshqa
Zakorzenienie

Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia

Witam wszystkich Na początek prośba - jeśli istnieje już taki wątek to mnie oświećcie. Szukałam i nie znalazłam, więc postanowiłam założyć. Jest kilka wątków dotyczących nauki języka angielskiego, ale nie znalazłam nic dotyczącego przygotowania do tego konkretnego certyfikatu.

Chciałabym, żeby osoby, które planują zdawać CPE miały miejsce, gdzie będą dzielić się swoimi postępami, metodami, motywacją czy jej brakiem - taka grupa wsparcia Gdzie jak nie na wizażu?

Ja sama chcę zdać Certificate of Proficiency in English w sumie dla samej siebie. Mam CAE - to zdawałam, żeby mieć jakiś dowód znajomości języka przy szukaniu pracy - i bardzo się przydał. Co do CPE to głównie, żeby się rozwijać, a nie cofać. Żeby mieć motywacje, stawiać sobie jakieś cele językowe. Myślę o zdawaniu go za ok.1,5 roku. Czy to dużo czy mało to się okaże - nie mam jakiegoś ciśnienia. Jak będę czuła, że potrzebuję więcej czasu, to przesunę ten termin, ale zakładam taki, by jakoś sobie zaplanować pracę i mieć do czego dążyć.

Teraz pytanie do Was, jak się przygotowujecie? Z jakich książek, stron korzystacie? Chodzicie na kursy, macie prywatne lekcje czy zupełnie samodzielnie się przygotowujecie? Ja CAE zdałam po samodzielnym przygotowaniu, ale mieszkając w Szkocji, więc miałam kontakt z językiem na co dzień. Teraz jestem w Polsce, kontakt z językiem wciąż mam (mój mąż jest anglojęzyczny) ale wiadomo, więcej używam polskiego niż angielskiego.

Zaczynam od przerobienia jeszcze raz podręcznika, z którego uczyłam się do CAE: "Destination C1 & C2 Grammar and Vocabulary" tak dla odświeżenia pamięci. Poza tym zastanawiam się w jakie kolejne pomoce zainwestować. Na kurs się nie wybieram, bo nie sądzę, że da mi więcej niż własna systematyczna praca + konwersacje z mężem (jest wykwalifikowanym nauczycielem języka - co prawda do CPE nigdy nie przygotowywał ale będzie na mnie miał okazje się przeszkolić ), a taki kurs to kupa kasy.

Oki, to tyle na razie o mnie. A jak sprawa wygląda u innych?

Liczę tez na rady osób, które już mają CPE. Chętnie skorzystamy z Waszej pomocy i rad.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 13:21   #2
yennefer2
Raczkowanie

Dot.: Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia

Ja zdałam CPE jak miałam 15 lat. Moim zdaniem skoro masz prywatnego tutora do konwersacji to dasz radę się sama przygotować. W końcu mąż jako native sprawdzi Ci wszystkie ćwiczenia, wypracowania itd, więc zapisywanie się na kurs raczej w Twoim przypadku nie będzie niezbędne.
Ja chodziłam na kurs, ale nie dał mi on nic oprócz dobrej zabawy. Na zajęciach nie rozwiązywaliśmy żadnych zadań, w ogóle się nie uczyliśmy. Jedynie rozmawialiśmy w bardzo miłej grupie. No,ale nie o to mi chodziło jak zapisywałam się na ten kurs
yennefer2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 15:14   #3
_chocolate
Zakorzenienie

Ja też sama się przygotowywałam, nie mieszkałam nigdy w anglojęzycznym kraju, nie zdawałam też wcześniej innych certyfikatów. Moim zdaniem ważne jest, żeby uczyć się typowo pod certyfikat - tzn. rozwiązywać testy z ubiegłych lat, inne przykładowe testy, robić symulacje ustnego, poświęcić najwięcej uwagi na nasze słabe strony. W Warszawie w czerwcu zdawali wtedy prawie sami ludzie z liceum, od razu po maturze.
Uczyłam się też słówek z tej listy:
http://www.angielski.edu.pl/index.php?option=slowacpe
i widziałam, że np. na ustnym było to dobrze widziane, używałam ich też w wypracowaniu

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 18:54   #4
SimplyDivine
Zakorzenienie

Sama rowniez mam zamiar zdawac CPE, najprawdopodobniej w lutym 2012 Od 4 lat mieszkam w Anglii, moj TZ jest Anglikiem, pracuje w firmie anglojezycznej i na codzien jedynie czytam i pisze na wizazu po polsku i rozmawiam z rodzicami. Przygotowywac sie zaczne od pazdziernika glownie poprzez rozwiazywanie testow z poprzednich lat oraz czytanie i opracowywanie zroznicowanej prasy np The Guardian, Times, The Independent. W cwiczeniu speakingu pomoze mi moj TZ a prace pisemne bedzie sprawdzac moja menadzer.
Certyfikat chce zdobyc dla samej siebie oraz jako zabezpieczenie - jesli bede musiala zmienic prace bedzie do wskaznik mojej znajomosci jezyka dla przyszlego pracodawcy.
Jako, ze chcialabym w przyszlosci zajmowac sie tlumaczeniami na zlecenie po CPE mam zamiar zdawac BEC i BEC Advanced oraz zdobyc kwalifikacje w zakresie HR, aby miec jakis obszar specjalizacji
Stary 2011-09-20, 17:42   #5
Ashyshqa
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny! Dzięki za odzew - przez chwilę się obawiałam, że żadna z wizażanek nie jest zainteresowana podchodzeniem do CPE, albo nie mają ochoty na ten temat się wypowiadać

yennefer2 wow - powaliłaś mnie informacją, że tak wcześnie zdałaś tej egzamin. Bardziej z racji tego, że nawet w języku ojczystym w tym wieku nie używamy wielu wyrażeń czy słów z poziomu CPE, a co dopiero w obcym! Jak to się stało, że tak wcześnie opanowałaś perfekcyjnie angielski? Pochodzisz z dwujęzycznej rodziny?

_chocolate dzięki za link do stronki ze słówkami. Z pewnością uwzględnię je w toku uczenia się. Możesz podpowiedzieć z jakich jeszcze materiałów korzystałaś? Jakie polecasz?

SimplyDivine - dla Ciebie egzamin już tuż tuż - pisz jak Ci idą przygotowania i co ćwiczysz najwięcej i jak - to będzie bardzo pomocne.

Ja jestem na etapie wybierania książek, z których warto się przygotowywać. Na różnych stronach ludzie polecają takie jak:
Proficiency Masterclass
Objective: Proficiency
CPE USe of English - V. Ewans
Proficiency Testbuilder
I wiele, wiele innych.
Nie chcę się obkupić w książki, z których potem nie skorzystam, bo będzie się powielał materiał. Myślę o jednym ogólnym podręczniku +past papers, ewentualnie coś jeszcze do UOE. Resztę (słuchanie, pisanie, mówienie) chcę ćwiczyć również poza podręcznikami. Co o tym myślicie?
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 19:00   #6
SimplyDivine
Zakorzenienie

Ashyshqa najpierw musze znalezc centrum egzaminacyjne w okolicy, ktore podejmie sie zorganizowania CPE. Niby w Anglii jestem a pobliskie uniwersytety i koledze organizuja jedynie CAE bo nie maja wystarczajacej ilosci osob na poziomie CPE
Do nauki zasiade od pazdziernkia, zostalo mi kilka ksiazek z czasow studiowania filologii angielskiej (jeden semestr jedynie bo zmieniono specjalizacje z translatoryki na nauczycielska i nie dalo sie zrezygnowac ze sciezki pedagogicznej) mam mnostwo ksiazek przygotowywujacych w formie pdf i bede rozwiazywac z nich zadania, do tego przynajmniej jedna praca pisemna w tygodniu no i oczywiscie rozmowy zarowno w pracy jak i z TZtem
Jesli chcesz, moge podrzucic Ci liste ksiazek jakie mam na pdf, moze cos Cie zainteresuje
Stary 2011-09-20, 21:35   #7
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
_chocolate dzięki za link do stronki ze słówkami. Z pewnością uwzględnię je w toku uczenia się. Możesz podpowiedzieć z jakich jeszcze materiałów korzystałaś? Jakie polecasz?
Nie pamiętałam nazwy, ale dobrze, że wypisałaś Ja miałam Proficiency Testbuilder. Tylko w takiej zielonej okładce, ale w końcu miałam wydanie sprzed wielu lat, więc teraz pewnie zmienili. Moim zdaniem warto przerobić tę książkę (pozostałych nie znam). Poza tym miałam całe tony papierów nadrukowanych z internetu ale to wszystko były przykładowe testy. Jak przerobisz dużo testów, to będziesz czuć się pewnie i naprawdę spokojnie na egzaminie

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-21, 16:04   #8
SimplyDivine
Zakorzenienie

Znalazlam osrodek w okolicy, ktory organizuje CPE Najblizszy termin w grudniu, ale to dla mnie troche za wczesnie wiec do czesci pisemnej egzaminu przystepuje 10 marca 2012 Teraz trzeba sie wziac za nauke
Stary 2012-07-17, 19:18   #9
verda
Inkwizytor

Cpe

Jestem ciekawa czy któraś z was ma za sobą egzamin CPE. Chciałabym go zdać i zastanawiam się z jakich źródeł wartko korzystać? Możecie mi coś polecić jeżeli chodzi o testy? Jak się ma poziom trudności w stosunku do CAE? Czy przeskok między CAE a CPE jest większy niż między FCE a CAE (Pytam bo FCE i CAE już zdałam i takie porównanie dało bym mi jakiś obraz sytuacji)? Może któraś z was również myśli przystąpieniu do tego egzaminu?

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 19:27   #10
Maguda_
Kawaii strona mocy

Dot.: Cpe

Może to pomoże? https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post29481089

Na forum na ang.pl czytałam, że największa różnica jest pomiędzy FCE a CAE, między CAE a CPE już tak nie jest.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 19:29   #11
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Może to pomoże? https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post29481089

Na forum na ang.pl czytałam, że największa różnica jest pomiędzy FCE a CAE, między CAE a CPE już tak nie jest.
Dziękuję za linka. Niesteyt tamten wątek liczy kilka postów i chyba dawno umarł więc może jednak tu pogadamy?

wymianka książkowa

Edytowane przez verda
Czas edycji: 2012-07-17 o 19:37
Stary 2012-07-17, 19:34   #12
verda
Inkwizytor

Odkurzamy wątek! Jak tam dziewczyny, udało się zdać? jak wrażenia? Ja mieszkam w Polsce, na kurs nie mam kasy, ale obecnie mam masę czasu bo szuka pracy więc pomyślałam że się sama przygotuję i zdam CAE kto chce mi polecić jakieś dobre testy/książki? czy jest duża różnica poziomów między CAE a CPE?

wymianka książkowa
Stary 2012-07-17, 20:16   #13
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa czy któraś z was ma za sobą egzamin CPE. Chciałabym go zdać i zastanawiam się z jakich źródeł wartko korzystać? Możecie mi coś polecić jeżeli chodzi o testy? Jak się ma poziom trudności w stosunku do CAE? Czy przeskok między CAE a CPE jest większy niż między FCE a CAE (Pytam bo FCE i CAE już zdałam i takie porównanie dało bym mi jakiś obraz sytuacji)? Może któraś z was również myśli przystąpieniu do tego egzaminu?
Można powiedzieć, że między FCE a CAE jest podobny przeskok jak między CAE a CPE, w mojej ocenie oczywiście .

Co do źródeł, Ameryki nie odkryję - polecam wszystko, co ma w tytule CPE albo Proficiency i jest z dobrego wydawnictwa plus CPE Practice Tests i obowiązkowo Past Examination Papers.

Mnie podobały się też książki z Longmana: New Proficiency - osobna książka na Use of English, osobna Reading, osobna Listening & Speaking.

Ogólnie odradzam książki pani V.Evans, nie wiem dlaczego, ale żaden jej podręcznik nie przypadł mi do gustu, a trochę ich już widziałam .

Ważniejsze od książek jak zwykle jest Twoje ogólne "wyczucie" języka, pewnie wiesz o czym piszę.

Chodzisz na kurs czy uczysz się sama?

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 20:26   #14
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Można powiedzieć, że między FCE a CAE jest podobny przeskok jak między CAE a CPE, w mojej ocenie oczywiście .

Co do źródeł, Ameryki nie odkryję - polecam wszystko, co ma w tytule CPE albo Proficiency i jest z dobrego wydawnictwa plus CPE Practice Tests i obowiązkowo Past Examination Papers.

Mnie podobały się też książki z Longmana: New Proficiency - osobna książka na Use of English, osobna Reading, osobna Listening & Speaking.

Ogólnie odradzam książki pani V.Evans, nie wiem dlaczego, ale żaden jej podręcznik nie przypadł mi do gustu, a trochę ich już widziałam .

Ważniejsze od książek jak zwykle jest Twoje ogólne "wyczucie" języka, pewnie wiesz o czym piszę.

Chodzisz na kurs czy uczysz się sama?
Uczę się sama, w zasadzie to dopiero się przymierzam bo ledwo co odebrałam wyniki z CAE i postanowiłam iść za ciosem

Dziękuję za polecenie książek, poprzeglądam sobie jak będę w Empiku.

wymianka książkowa
Stary 2012-07-17, 20:35   #15
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Uczę się sama, w zasadzie to dopiero się przymierzam bo ledwo co odebrałam wyniki z CAE i postanowiłam iść za ciosem

Dziękuję za polecenie książek, poprzeglądam sobie jak będę w Empiku.
Jak nie chcesz kupować kota w worku to jest baaaardzo dużo pdf-ów dostępnych w necie i możesz sobie poprzeglądać wcześniej na spokojnie .

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

I podziwiam samodyscyplinę .

Jak np. zdałaś CAE na A to tak myślę, że trochę się poduczysz i C to bez problemu będzie ale oczywiście życzę A. Powodzenia!

Stary 2012-07-17, 20:37   #16
verda
Inkwizytor

Cytat:
Jak nie chcesz kupować kota w worku to jest baaaardzo dużo pdf-ów dostępnych w necie i możesz sobie poprzeglądać wcześniej na spokojnie .

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

I podziwiam samodyscyplinę .

Jak zdałaś CAE na A to tak myślę, że trochę się poduczysz i C to bez problemu będzie ale oczywiście życzę A. Powodzenia!
Wiem, nie martw się raczej nie robię nieprzemyślanych zakupów, po prostu wole zapoznać się z książkami w Empiku a potem w zależności od stopnia przydatności Allegro albo "darmowy" pdf

wymianka książkowa
Stary 2012-07-17, 20:42   #17
monika_sonia
KOTerator

Darmowe pdfy są najlepsze, najlepiej mi się z nich uczyło .
Dużo książek, na tym poziomie szczególnie, jest takich, że np. fajnych jest kilka stron i nie znajdziesz tego w żadnej innej książce, ale pozostałe strony nic ciekawego nie oferują. Dla kilku stron np. z super zwrotami do wypracowań książki się nie opłaca czasami kupować.

Stary 2012-07-17, 20:44   #18
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:

Jak np. zdałaś CAE na A to tak myślę, że trochę się poduczysz i C to bez problemu będzie ale oczywiście życzę A. Powodzenia!
Taka mała uwaga tylko, od niedawna jest wprowadzona taka zmiana, że jak się ma zdany CAE na A, dostaje się potwierdzenie znajomości języka na poziomie CPE, więc wtedy już zdawać nie trzeba
Stary 2012-07-17, 20:49   #19
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Taka mała uwaga tylko, od niedawna jest wprowadzona taka zmiana, że jak się ma zdany CAE na A, dostaje się potwierdzenie znajomości języka na poziomie CPE, więc wtedy już zdawać nie trzeba
Poważnie ? Ciekawe . A z A z FCE i CAE też tak jest?

Ja nie jestem na bieżąco od ładnych paru lat .

Stary 2012-07-17, 20:55   #20
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Poważnie ? Ciekawe . A z A z FCE i CAE też tak jest?

Ja nie jestem na bieżąco od ładnych paru lat .
Tak, zostało to wprowadzone chyba od tego roku, wiem, że jakoś niedługo
Tak, na FCE i CAE jest tak samo. Do tego tez jest zmiana z D, czyli jak "nie zdasz" CPE na D, to teraz się zdaje z potwierdzeniem znajomości CAE, czyli tak jakby obniża się poziom, ale zalicza. Z CAE jest dokładnie tak samo ... mam nadzieję,że w miarę jasno wyjaśniłam
Stary 2012-07-17, 20:59   #21
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Tak, zostało to wprowadzone chyba od tego roku, wiem, że jakoś niedługo
Tak, na FCE i CAE jest tak samo. Do tego tez jest zmiana z D, czyli jak "nie zdasz" CPE na D, to teraz się zdaje z potwierdzeniem znajomości CAE, czyli tak jakby obniża się poziom, ale zalicza. Z CAE jest dokładnie tak samo ... mam nadzieję,że w miarę jasno wyjaśniłam
Zrozumiałam chyba wszystko . Mnie to już niepotrzebne, ale jakby ktoś pytał to dobrze wiedzieć, dzięki . Na pewno się to też niejednej osobie przyda jak tu zajrzy.

Stary 2012-07-17, 22:15   #22
verda
Inkwizytor

Aczkolwiek ja uważam ze niepotrzebnie mieszają...

wymianka książkowa
Stary 2012-07-19, 14:35   #23
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

New Proficiency Gold Coursebook, wydawnictwa Longman - to byl jeden z naszych podrecznikow na FA - na zajeciach integrated skills.

Polecam od siebie strone: http://www.flo-joe.co.uk/ - sa tutaj testy zarowno z CAE jak i CPE - mozna sie sprawdzic.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 13:41   #24
loony l
Raczkowanie

Również podbijam Chciałabym zdać CPE, jednak nigdy nie zdawałam wcześniejszych certyfikatów, nie mam nawet pojęcia na jakich są one poziomach. Chcę od razu CPE dlatego, że ostatecznie i tak będę chciała go mieć, a na zdawanie po kolei fce i cae mnie nie stać. Z matury rozszerzonej z angielskiego miałam 94%, ale byłam bardzo zawiedziona, porobiłam idiotyczne błędy.
Stąd też moje pytanie: Jak wielka przepaść jest między taką właśnie maturą rozszerzoną a CPE? Czy nie porywam się z motyką na słońce? W jakim czasie można z takiego poziomu przygotować się do certyfikatu samodzielnie studiując przy tym wymagający kierunek dziennie?
loony l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 14:07   #25
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loony l Pokaż wiadomość
Również podbijam Chciałabym zdać CPE, jednak nigdy nie zdawałam wcześniejszych certyfikatów, nie mam nawet pojęcia na jakich są one poziomach. Chcę od razu CPE dlatego, że ostatecznie i tak będę chciała go mieć, a na zdawanie po kolei fce i cae mnie nie stać. Z matury rozszerzonej z angielskiego miałam 94%, ale byłam bardzo zawiedziona, porobiłam idiotyczne błędy.
Stąd też moje pytanie: Jak wielka przepaść jest między taką właśnie maturą rozszerzoną a CPE? Czy nie porywam się z motyką na słońce? W jakim czasie można z takiego poziomu przygotować się do certyfikatu samodzielnie studiując przy tym wymagający kierunek dziennie?
Jedyna sensowna odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: wszystko zależy od Twojego obecnego poziomu. Teoretycznie między maturą a CAE jest 2-3 lata nauki różnicy. Między CAE a CPE też jakieś kolejne 2 lata nauki.
Trudność/różnica poziomów dotyczy przede wszystkim zasobu słownictwa. Sama przygotowałam się do CPE samodzielnie w 1,5 roku po zdaniu CAE.
Jeśli chcesz oszacować swoje szanse poszukaj/kup/pożycz tzw. past papers z audio i spróbuj wypełnić 1-2 testy. Oblicz wynik procentowy i odejmij od niego 15%- o tyle zwykle są niższe wyniki na teście.
Jeśli w ten sposób uzyskasz wynik niższy niż 60% to zapewne porywasz się z motyką na słońce i powinnaś dać sobie jeszcze trochę czasu na naukę.
Co do studiów i nauki- wszystko zależy od tego jak potrafisz się zorganizować. Ja studiowałam na 2 kierunkach, robiłam praktyki, obozy naukowe, sama uczyłam innych i jakoś znalazłam czas. Do CPE przerobiłam chyba wszystkie pozycje jakie są na rynku.
Ktoś pisał o książkach- jeśli chodzi o Test Builder to tą pozycję polecam na sam koniec. Jak już przerobicie wszystko inne to i tak da wam nieźle popalić. CPE USE of English to absolutny must have.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 14:27   #26
loony l
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź A co to takiego to Past Papers i gdzie mogę znaleźć?
W moim przypadku najbardziej żałuję, że nie mam żadnego kontaktu z takim 'żywym' angielskim, nie z filmów czy książek, albo takiej swobodnej rozmowy z kimkolwiek po ang
Stary 2013-09-14, 14:38   #27
cpp
Rozeznanie

Re: Przygotowanie do CPE - grupa wsparcia

Ja również chciałabym zdać CPE CAE zdawałam w drugiej klasie liceum (4 lata temu), więc na początek przydałoby się odświeżyć tamtą wiedzę, a potem rozszerzać, ale nie mam na razie pomysłu, jak się do tego zabrać. Może jeśli ten wątek by się rozwinął, to znalazłabym jakąś inspirację
cpp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 15:51   #28
MissChievousTess
Zakorzenienie

zajrzyj na englishtips. org (wymaga rejestracji) albo poszukaj na chomikuj
Szukam, ale nie mogę znaleźć teraz na szybko okładki tej serii.
Format egzaminu się zmienia, więc pewnie są nowsze publikacje, ale testowo możesz sięgnąć po starsze wersje.
To po prostu zestawy testów, które były na egzaminach w ubiegłych latach.

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Tu macie sample papers:
http://www.cambridgeenglish. org/exams-and-qualifications/proficiency/whats-in-the-exam/

Usuńcie spację przed org
Dziś nie mam czasu się rozpisywać bo mam za 3 dni egzamin.
Jeśli kogoś temat interesuje zajrzyjcie tu w czwartek.
Na szybko- od czego zacząć?
Rejestracja na englishtips i zapoznanie się z egzaminem, czyli:
CPE Practice Tests new edition
CPE Handbook For Teachers 2013
CPE (Certificate of Proficiency in English) Past Examination Paper

Z serii mogę polecić GOLD ( przede wszystkim exam maximiser- warto kupić najnowszy) oraz UPSTREAM

Zacząć można od CPE USE of English i gramatyki Vince'a
Więcej o tym co z czym i do czego w czwartek.
Do czytania polecam codzienną prasówkę na guardian. co. uk (oczywiście usuńcie spacje)
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 17:28   #29
loony l
Raczkowanie

Dziękuję MissChievousTess za pomoc i odwiedzę wątek ponownie w czwartek!
Stary 2013-09-14, 19:10   #30
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Też myślę o zdawaniu CPE, ale u mnie to dość odległa perspektywa, bo póki co CAE mi wystarcza. Chciałabym chodzić na dwuletni kurs przygotowujący, bo taka forma nauki najbardziej mnie motywuje, ale sporo kosztuje
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości