|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wiem, że nic nie wiem...
Czy to prawda, że im więcej myślimy, tym mniej wiemy? (to znaczy, w efekcie końcowym procesu myślenia, dochodzimy do takiego wniosku?, że jednak na ten/dany temat, z którym akurat myślenie jest związane, nic nie wiemy?)
Co o tym myślicie? ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wiem, że nic nie wiem...
tak. wiemy coraz więcej, ale jednocześnie coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z tego, że ta wiedza to tylko kropla w morzu, pojawiają się kolejne pytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
o mamo, Fresa czy ty coś piłaś?
![]() a tak na poważnie to jasne, możemy poznać odpowiedź na jedno, obecnie nurtujące nas pytanie, ale za chwilę słyszymy następne, i nigdy nie będziemy wiedzieli wszystkiego na dany temat.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
mój "the best teacher"(tak każe o sobie mówić mój nauczyciel ang.;D) mawia "Im więcej wiemy, tym mniej wiemy" i tłumaczył mi to górnolotne stwierdzenie na przykładzie kółek. Narysował małe kółko(ubogi umysł) i porobił wokół niego małe promyczki w równych odstępach, to samo zrobił z dużym kółkiem. Więcej promyczków czyli rzeczy których nie wiemy było oczywiście wokół dużego kółka, tak więc ta teza "wiem że nic nie wiem itp"jest prawdziwa. Myślę że wiecie o co chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Coś w tym jest.
Podobnie jak im dłużej się nad czymś zastanawiam tym gorzej. Zazwyczaj pierwsza myśl, refleksja jest najsłuszniejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
... choć nie Westwood
|
Ja tak mam, że jak się uczę, uczę i uczę, to potem dochodzę do wniosku, że chociaż wiem więcej, to i tak jest to zaledwie kropla w morzu. Dlatego wiem, że nic nie wiem
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
najgorzej jestkiedy chće powiedzieć coś mądrego ,ubrać w mądre i piękne słowa i....zapominam TEGO SŁOWA.cała wypowiedź (właśnie teraz nie wiem co napisać) traci swój efekt.a potem po chwili przychodzi to słowo nieoczekiwane i niepotrzebne.
myślę,że wraz z wiekim nabywa się doświadczenia,choć nie gwarantuje unikania kłopotów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja jedynie wiem, że...
Kto nic nie wie i wie, że nic nie wie, wie więcej niż ten, co nic nie wie i nie wie, że nic nie wie. I to by było na tyle w tym temacie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6901590]Ja jedynie wiem, że...
Kto nic nie wie i wie, że nic nie wie, wie więcej niż ten, co nic nie wie i nie wie, że nic nie wie. I to by było na tyle w tym temacie. ![]() A ja bym powiedziala: Kto wie, ze nic nie wie, wie wiecej niz ten co nie wie, ze nic nie wie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Im jesteśmy starsi, tym bardziej uświadamiamy sobie, jak wielu rzeczy jeszcze nie wiemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a ja wiem i powiem wam.jutro bedzie sobota weekend.wolny dla niektórych,a nieliczni idą do ppracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Lubie ten cytat...Sokrates mimo ogromu wiedzy jaki posiadał stwierdził,że nic nie wie. Jego wiedza choć wielka, jest niczym. Zdanie to świadczy o wielkości i potędze jego umysłu.
Jestem zdania,zę człowiek który jest mądry i wykształcony, a jednocześnie powtrza te słowa Sokratesa, nie tyle jest pokorny, co bardzo mądry.Mam szacunek do takich ludzi Jest ich obecnie niewielu, dziś liczy sie tytuł, prestiż, pozycja, nie zaś bezinteresowne zamiłowanie do mądrości... ...a szkoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Phdwao, no właśnie ja odkryłam, własnymi dróżkami, to samo, co Sokrates
![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Scio me nihil scire ...
Czesto mnie nachodza takie mysli , kiedy nie moge znalezc rozwiazania (jakiegos sensownego), kiedy sie np ucze i mysle ,ze "posiadlam wszystkie rozumy" a nagle masz tu babo placek ...walkowany temat okazuje sie dopiero poczatkiem .. Chyba tak naprawde nie da sie wiedziec wszystkiego "do konca". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
To, ze odkrywamy, ze jeszcze wiele nie wiemy z jakies dziedziny jest naszym prywatnym, intymnym wrecz odkryciem, z ktorym mozemy, ale nie musimy sie dzielic z innymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja to im więcej wiem z jakiejś dziedziny tym więcej mam pytań. Każda nowa informacja rodzi kolejne pytania. Wiem, że nic nie wiem to bardzo dobrze oddaje taką sytuację.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:55.