Jakie są najlepsze łyżworolki? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2006-06-25, 19:16   #1
amberlinka
Raczkowanie

Lightbulb

Jakie są najlepsze łyżworolki?

Hejka Kiedyś miałam łyżworolki, ale szybko z nich wyrosłam, teraz chciałabym sobie kupić nowe, ale totalnie nie wiem, z czego powinny być kółka, żeby dobrze mi się jeździło i w ogóle.... Jeżeli się choć troszkę na tym znacie to polećcie mi coś i przy okazji, jak byście mogły podać ceny
amberlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-25, 19:25   #2
amberlinka
Raczkowanie

Dot.: Jakie są najlepsze łyżworolki?

Podtrzymuję wątek.... Proszę o odpowiedzi...
amberlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-28, 23:21   #3
eiss
Raczkowanie

Sama jestem na etapie kupowania rolek, wiec co nieco juz wiem, zwlaszcza o cenie. Dlugo chodzilam i szukalam odpowiednich rolek, na szczesnie juz wybralam model, czekam jeszcze na dostawe i bede zasuwac jesli chodzi o cene, to musisz liczyc sie z wydatkiem rzedu 300-400 pln. Sa oczywiscie tansze rolki, ale komfort jazdy i wytrzymalosc tych tanszych jest nieporownywalnie gorsza, wiec warto wydac wiecej. Z firm polecalabym Rollerblade'y, naczytalam sie o nich wiele dobrego, a ceny tez w miare przystepne (ja wybralam wlasnie ta firme, cena dokladnie 400 pln). Ploza rolek powinna byc z aluminum, lozyska abec od 1 do 7, im wyzsza liczba tym lepiej sa wykonane i wiekszy komfort jazdy, ale podobno mniejsza wytrzymalosc. Kolka z kauczuku (PU), pisza ze na poczatek wystarczy mniejsza srednica (82A na przyklad czyli 76 mm). Ufff ale sie rozpisalam, mam nadzieje, ze chociaz troszke pomoglam
eiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 22:16   #4
amandusia
Przyczajenie

Ja też mam taki sam problem
Ale mam jedno pytanko,czy kółka kauczukowe hałasują podczas jazdy
czekam na odpowiedz

pozdrowionka
amandusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 22:36   #5
rav12345
Wtajemniczenie

Jedyne kółka, które hałasują podczas jazdy to kółka plastikowe - takie spotykane są w najtańszych rolkach. Im twardsze kółka, tym wytrzymalsze, ale i komfort jazdy jest mniejszy - czujesz więcej drgań. Miękkie kółka szybciej się ścierają, ale bardzo przyjemnie się na nich jeździ. A co hałasuje najczęściej, to stare, wyrobione łożyska - od jazdy po piasku, wodzie itd.

W swojej długiej historii jazdy na rolkach (14lat) posiadałam rolki firm Rollerblade oraz Bauer(obecnie). Kilka razy jeździłam też na rolkach K2.

Szczerze mówiąc, wszystkie rolki z tych firm były dobre i wygodne - nie ma więc co patrzeć na firmę, a na komfort nogi w bucie oraz na komfort jazdy. Ważne by but dobrze usztywniał nogę - ja preferuję rolki mocno usztywniające kostkę. Nogi w rolkach nie powinny wyginać się w kostkach na zewnątrz, kiedy stoimy/jedziemy.

Pytanie też po co kupujesz rolki - jeśli dla zabawy i szybkiej jazdy - wybierz lekkie buty i łożyska o jak najwyższym wskaźniku ABEC. Rolki cięższe i o niższym parametrze łożyska sprzyjają troszeczkę większemu wysiłkowi na rolkach - i szybciej pali się tłuszczyk.

Co do aluminiowych płoz - nie są one konieczne. Ja na rolkach robiłam niemal wszystko co tylko można, i plastikowa płoza nigdy mi nie pękła. Jeśli więc nie planujesz intensywnych tricków w skate-parku - plastikowa płoza jest jak najbardziej wystarczająca.
Stary 2008-02-10, 10:09   #6
garden_d
Zakorzenienie

Dobrze wiedzieć co żeście tu napisały, bo właściwie też przymierzam się do kupna nowych rolek Pozdrawiam i dzięki
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-10, 12:46   #7
amandusia
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
amandusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-14, 22:07   #8
jasa
Przyczajenie

Hej, mam pytanie, czy w tanich łyżworolkach, które mają plastikowe koła, można je wymienić na kauczukowe? bo ponoć takie są lepsze i się wygodniej na nich jeździ ale ja się na tym nie znam, dlatego proszę o pomoc
jasa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-14, 22:40   #9
lain
Zakorzenienie

nie oplaca ci sie kupowac tanich lyzworolek i wymieniac w nich kolka na lepsze, bo takie kolka sa drogie i dokladajac troche grosza do ich wartosci mozna miec juz dobre rolki.
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 02:36   #10
rav12345
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
nie oplaca ci sie kupowac tanich lyzworolek i wymieniac w nich kolka na lepsze, bo takie kolka sa drogie i dokladajac troche grosza do ich wartosci mozna miec juz dobre rolki.
święta prawda
Stary 2008-04-05, 06:15   #11
iskralight
Zadomowienie

W poniedziałęk jade po rolki? Czy ktoś się orientuje może jakie firmy robia dobre rolki? Nie chce kupowac na allegro, bo rolkę chcę przymiezyć itp.... JAkby ktoś się orientował, to podaję linki do takich które mnei ewentualnie interesują.... Same wiecie jak jest w sklepach, wcisną nam sprzęt za który jest extra prowizja, albo mają ustalone pierszeństwo sprzedaży...

Jeśłi ktos się zna, to pokazuję modele i pytam czy to porządna firma:

http://www.allegro.pl/item338113266_...c9_roz_37.html

http://www.allegro.pl/item338298581_..._m_36_39_.html

Do tego pytam jeszcze o firmy ROCES i ROLLERBLADE (tych jest w sklepach najwięcej). Kiedyś miałam BAUERy, ale teraz już ich nie ma w sklepach .

I czy sa w ogóle łozyska typu ABEC-9 ? Bo trochę się zdziwiłam gdy taki opis zobaczyłam w jednych z rolek...
iskralight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 21:06   #12
rozważna_i_romantyczna
Rozeznanie

To nie są zbyt dobre rolki niestety, szkoda IMHO kasy. Godne polecenia są Rollerblade, K2, Fila, Roces. W zeszłą sobotę byłam w Go sporcie w 3stawach i są teraz ciekawe promocje zeszłorocznych modeli rekreacyjno-fitnesowych rolek K2 i Fila ,na ABEC5 i ABEC7. Ale dość szybko się sprzedają, bo ceny są atrakcyjne. B.wygodny but ma fila ( myslę o tych promocyjnych). Na porządne rolki musisz przeznaczyć ok.400zł, poniżej tej sumy raczej nie trafisz na nic porządnego. A propos łożysk, istnieją ABEC9, ale powyzej ABEC7 róznica jest juz niewyczuwalna. I wazna uwaga: ABEC np.5 czy 7 z jednej firmy nie równa się wcale parametrom Abec5 czy 7 z innej firmy. Czyli lepiej kupić np. rollerblady z ABEC3 niz No-name z ABEC9. jesli jeszcze nie kupiłas rolek i masz jakies pytania napisz mi na priva-jetem fanką tego sportu od dosc dawna
rozważna_i_romantyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-22, 19:27   #13
kkarolka1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rozważna_i_romantyczna Pokaż wiadomość
To nie są zbyt dobre rolki niestety, szkoda IMHO kasy. Godne polecenia są Rollerblade, K2, Fila, Roces. W zeszłą sobotę byłam w Go sporcie w 3stawach i są teraz ciekawe promocje zeszłorocznych modeli rekreacyjno-fitnesowych rolek K2 i Fila ,na ABEC5 i ABEC7. Ale dość szybko się sprzedają, bo ceny są atrakcyjne. B.wygodny but ma fila ( myslę o tych promocyjnych). Na porządne rolki musisz przeznaczyć ok.400zł, poniżej tej sumy raczej nie trafisz na nic porządnego. A propos łożysk, istnieją ABEC9, ale powyzej ABEC7 róznica jest juz niewyczuwalna. I wazna uwaga: ABEC np.5 czy 7 z jednej firmy nie równa się wcale parametrom Abec5 czy 7 z innej firmy. Czyli lepiej kupić np. rollerblady z ABEC3 niz No-name z ABEC9. jesli jeszcze nie kupiłas rolek i masz jakies pytania napisz mi na priva-jetem fanką tego sportu od dosc dawna
czesc, ja jezdzilam kiedys na bauerach i sa dobre moim zdaniem.Chcem kupic blade ale jakie? abec? szerokosc kolek? moze pomozecie...
kkarolka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 12:24   #14
rozważna_i_romantyczna
Rozeznanie

kkarolka odpisałam Ci na priva
rozważna_i_romantyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 19:49   #15
dzojsticzek
Zadomowienie

podbijam,
gdzie w centrum Warszawy najlepiej kupić łyżworolki? i czy macie jakąś ulubioną firmę?;>
dzojsticzek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-03, 11:45   #16
Trinette
Zakręcony Chochlik

Podbijam pytanie kolezanki Tez bym chciala wiedziec gdzie mozna w Wawie kupic rolki.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości