|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nauka!! Help!!
Mam pytanie czy sa jakies sposoby by lepiej sie uczyc ,kidy sie czegos naucze zasze odrazu zapominam czego sie nauczyłam
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nauka!! Help!!
Pouczyc sie 45 minut, pol godz przerwy, powtorzyc,dodac nowy materiał, przerwa z godzine, dwie, powtorzyc. Uzywac podkreslaczy, nawet wyrysowywac wyjatkowo truddne do zapamietania rzeczy, daty, słowka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ojj, jakbym takie długie przerwy robiła między nauką tak krótkiego materiału, to chyba nigdy bym się nie wyrabiała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz się uczyła systematycznie i przez parę dni będziesz sobie przypominała daną partię materiału zapamiętasz na długo. Wyobraź sobie, że w głowie są takie receptory przez które informacje przepływają i im przepływają częściej, tym dłużej są zapamiętane.
![]() No i wiadomo, jeśli jesteś wzrokowcem, łatwiej będzie ci się uczyć z kartki, potem odtwarzasz sobie kartkę w pamięci i vuala ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dobre notatki to postawa!
Rób wypunktowania znakami -, *, -> i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Podkreślenia, pogrubienia, numeracja. Przy nauce takie metody dużo pomogą bo będziesz kojarzyć ze tu były 3 myślniki a tam 5 gwiazdek. Dodatkowo wyobrażaj sobie (np. na obrazkach, taki niby komiks) o czym się uczysz. Warto napisać kilkakrotnie skróty myśli na kartkę, dodatkowo do tego jakiś rysunek (np. romantyzm - serce, pozytywizm- ok). Coś w ten deseń. Różnicuj materiał a wówczas łatwo oddzielisz część od części. Czytaj notatki na głos, przepisuj je po kilka razy, zamykaj oczy i w wyobraźni powtarzaj o czym sie uczysz, jak wyglądała kartka z zeszytu z tym tematem. Z czasem sama zauważysz która metoda jest dla Ciebie najlepsza i tą częściej będziesz stosować. Powodzenia w nauce! ![]() Edytowane przez eliame Czas edycji: 2008-11-21 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Poczytaj trochę o mnemotechnikach, to naprawdę pomaga:
http://student.uci.agh.edu.pl/~mstan...rs/mzasady.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
masa jest wątków o nauce - dzięki nim nauczyłam się robić mapy myśli.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t=nauka+metody https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t=nauka+metody i wiele wiele innych.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Odejść od komputera i siedzieć aż się nauczysz.
Dla mnie to najskuteczniejszy sposób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
mówi się żeby powtarzać i robic przerwy,ale badzmy szczere. Jako ze studiuje germanistyke i cały zcas mam natłok nowych słowek,materiałów trudno mi wrócić do czegos co było bo msuze sie uczyc tego co mam obecnie.
Ale prawda jest SYSTEMATYCZNOŚĆ, słyszałam żeby sie uczyć o tej samej porze codziennie,w tym samym miejscu,i zeby nic nie przyciagalo wzroku ![]() ![]() Ale oczywiscie uzywam pisaków, kolorowe teczki do kazdego przedmiotu,podkreslenie,g wiazdki,ślaczki itp. bez zadnej kawy ani niczego. Po prostu trzeba polubić się uczyć ![]() Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2008-11-24 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.