![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
warto?do studiujacych....![]() ![]() Otoz..zastanawiam sie nad kursami przygotowujacymi na egzaminy na studia...a konkretnie na psychologie. Jest to troszke kasy , wiec mam konkretne pyytanko...czy ktos z was uczeszczal/ uczeszcza na takie kursy? Najbardziej zalezy mi na informacji dotyczacych kursow "indeksu" i "akademii"w Gdansku..ktore przygotowuja na UG ale takze innych ![]() Jak to wyglada w praktyce? Czy po takich kursach jest wieksza szansa ze sie dostaniesz? Czy pieniadze nie zostana zmarnowane? Zalezy mi o Waszej opinii nawet jesli bylo by to zaslyszane czy opisany przypadek z dalekiej rodzinki... ![]() wg mojej opini...mobilizuje do nauki a takze mozna zobaczyc jak te testy/egzaminy wygladaja , czesto jest tak ze...sa odlegle do przerabianego materialu w liceum...wiec..mysle ze jest wieksza szansa.... ![]() ![]() Przepraszam za literowki ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: warto?do studiujacych....
Ja Ci co prawda nie pomogę, ale tez jestem ciekawa zdania innych wizażanek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem warto. Przynajmniej będziesz wiedziała czego będą wymagać na egzaminach wstępnych. Chociaż jakiś chłopak powiedział, że to taka łapówka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja uczęszczłam na taki kurs 3 tygodniowy (przed egzminem - V - VI) i stanowczo nie polecam
![]() ![]() Cały ten kurs oceniam jako zupełnie niepotrzebny. Na nauki polityczne dostałam się i jestem już na III roku, ale na taki kurs nie zapisałbym się drugi raz. Jesli chodzi o przygotowanie do egzaminów, to lepiej zorientuj się czego się dokładnie wymaga i sama to przerób. Pomocne mogą się okazać znajomości z osobami studiującymi już na danym kierunku. Na moim kierunku 70 % materiału przerabianego an I roku to właśnie zagadnienia z egzaminu na studia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja raczej nie polecam tych kursów przygotowawczych. Koleżanka chodziła na kurs z matematyki i powiedziała, że było tragicznie. Nie da się w krótkim czasie wszystkiego przerobić na hura, poza tym prowadzący nie byli zbyt mili dla osób, które po prostu czegoś nie umiały, nie obyło sie bez wyzwisk i takich tam. Ja nie chodziłam na kurs przygotowawczy a na studia się dostałam, trzeba po prostu siąść i systematycznie się przygotowywać. U nas to robili nawet taki trening przed egzaminem w ciągu dwóch dni, to już uważam za idiotyczne
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja bylam na kursach w Szczecinie przed egzaminami na socjologię i nic mi one nie daly, poza wyszczupleniem skarbonki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ulalala...serio?
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie polecam, chodziłam na taki kurs rok czasu, przygotowujący na medycynę i mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że nie pomógł mi on w egzaminie ani trochę!!! Mojego znajomego dziewczyna chodziła na taki kurs przygotowujący do egzaminów na prawo i też stwierdził po egzaminie, że do niczego jej się nie przydał.
Pozdrawiam!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
to jeszcze ja dolacze od negatywnych swoje 3 grosze
chodzilam na takie kursy przez 10 mcy - 2 razy w miesiacu - trwaly cala sobote od rana do 18,kosztowalo to moich rodzicow ![]() To byl kurs przygotowujacy do egzamiow na medycyne - tzn wyklady z biologii,chemii,fizyki-przerabialismy testy z kilkiu poprzednich lat i rozwiazywalismy zadania(tzn prowadzacy to robili) szczerze mowiac niewiele sie tam nauczylam , na medycyne zdawalam 2 razy i sie nie dostalam ;i raczej nikt mi juz treaz nie wmowi ze mozna tam sie dostac bez ukladow - no moze jest jakis maly % takich ludzi otoz twierdz ta dlatego ,ze za 1 razem zdawalam po tych kursach,2 raz juz po 1 roku na wydziale chemicznym politechniki- ggdzie juz bylam po zaliczeniu chemii (czesciowo- bo chemia to w zasadzie wiele roznych dziedzin) , fizyki , biologie mialam w 1 paluszku bo zdawalakm z niej mature i o dziwo dostalam 2 pkty wiecej niz rok wczesniej - smiech na sali ![]() wiec tweirdze ,ze albo siadziesz i sie dobrze przylozysz- na rynku jest wiele testow i egz z poprzednich lat ,popytaj tez na uczelni , albo 3ba znalezc kogos i dac w ......
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na medycynę bez znajomości????? To chyba żart. U mnie w mieście jest Akademia Medyczna (Białystok) i praktycznie każdy wie, że na medycynę idą dzieci lekarzy (oczywiście tych co już czegoś dorobili), mają porządne znajomości lub też dają w łape. Ot tak z ulicy to chyba 1 na 300 może się dostać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a widzisz czlowiek po maturze ma zludzenia
![]() ale szybko go na ziemie sprowadza a tak powaznie - to prawie sie zalamalam , bow szkole zawsze wiecie prymus-swiadectwa z paskiem , nie mialam zadnych problemow nigdy z nauka ,a tu .... takie rozczarowanie , bardzo chcialam byc patologiem ,albo zajmoac sie czyms zwiazanym z medycyna sadowa, dalej to takie moje niespelnione "marzenie" ale szkoda mi tych 7 semestrow na polibudzie ... acha - strasznie zawiedziony byl tez moj tato, nawet nie nie staral sie tego ukryc , ale potem jak wyszly na swiatlo dzienne te afery z kupowaniem testow juz bylo inaczej
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie ... egzamin np na pscyhologie z biologi to w ogole odbiega od materiału z liceum ...tak jak już pisał atrament a o polskim nawet nie wspomnę ... to jak ja mam się przygotować z tego polskiego jeżeli tam są pytania z każdych dziedziń (widziałam z geografi, histori i współczesnych oper, reżyserów itp). obłęd...bo z biologi to wiadomo bierze się ksiązke do medycyny i po sprawie ale z tym polskim to sama nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A ja będę bronić studentów medycyny. Zresztą sama dostałam się bez układów do Krakowa gdzie limit wynosi rokrocznie ok. 90 punktów. W Biały(m)stoku jest to ok. 50 (kiedy ja zdawałam było to 49 -bez urazy ale szympans jest w stanie tyle nastukać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Chodziłam na kurs przygotowawczy "Indeksu" do egzaminu z matematyki, bo chciałam się dostać na zarządzanie m.in. na UG. Kurs kosztował sporo i ogólnie nie pomógł mi zbyt wiele. Prowadzący był młodym cżłowiekiem, podejrzewam że tuż po studiach, doszły mnie słuchy, że robił doktorat. Trzeba przyznać, że był dośc dobrze przygotowany i rozwiązywanie zadań pod jego okiem szło dość sprawnie. Problem w tym, że mi co innego sprawiało problemy niz to, co ćwiczyliśmy na kursie. Robiliśmy trochę zadań testowych z ubiegłych lat, ale typy zadań na egzaminie znacznie się różniły. Prowadzący nie siedział wcale w komisji egzaminacyjnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
uważam takie kursy za nieporozumienie - zwłaszcza, że niby mają przygotowywać na egzamin taki, jak jest na psychologię w Gdańsku. Sory, ale jeśli nie jest się człowiekiem równocześnie inteligentnym i obeznanym ze światem, to żaden kurs tutaj nie pomoże: pytania są zadawane na inteligencję i wiedzę, a nie na samą wiedzę, i jest ich naprawdę nieskończona ilość. Wierzcie mi, znam kilku z ludzi przygotowujących te pytania, ich inwencja jest... niewyczerpana
![]() A przygotowanie do testu rozumienia tekstu? Nie wiem, czy te kursy to też oferują. Ale jedno wiem: to se neda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jak ja zdawałam na studia, a zdawałam sporo lat temu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A ja powiem tak: wielu moich znajomych chodziło na kursy(w Opolu)i mowią(ja tez to wiem od ludzi z moich studiow)ze z osob chodzacych na kurs nie dostalo sie ok. 3-4 osoby - kursu liczył ok 50.I to na roznych wydziałach.Acha-osoby prowadzace kursy to wplywowe osoby na wydziale.
Mnie sie wydaje ze oni biora wiekszosc osob konczacych kursy a reszte dobieraja z tych nie po kursie.Roznosi sie potem plotka ze chodzacy na kurs sie dostaja i to im napedza nowych kursantow(i pieniązki ![]() No ale widac-to tylko w Opolu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Taki jest właśnie Białystok. W ciągu paru ostatnich lat były ze 2-3 afery z kupnem testów w Białymstoku mimo takiego progu punktowego. Więc coś tu jest nie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Osobiście na żaden kurs nie chodziłam, ale o dwóch przypadkach słyszałam. koleżanka chodziła na taki 2 czy 3-tygodniowy kurs na AE w Krakowie. Nie wiem dokładnie co oni tam robili i czyczegoś się nauczyła, ale na dzienne studia się nie dostała, a tylko na zaoczne. Do wybitncyh nie należała, więc może jednak coś to dało. Nie wiem.
Drugi przypadek bardzo podobny z tym, że dotyczy tym razem AR w Krakowie. Kolega chodził na 3-tygodniowe kursy, coś się tam nauczył, ale też na dzienne się nie dostał, też jest na zaocznych. Ale on z kolei miał baaardzo dużą wiedzę, więc jest to troszkę dziwne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rzabbocop
|
Chodziłam na kurs przygotowujący do egzaminów na prawo, w Szczecinie. Nie pamiętam już ile trwał 2 lub 3 tygodnie. Poszło na to kupę kasy, a zajęcia prowadziły osoby zupełnie się do tego nie nadające. Jedyne co wyniosłam z tego kursu, to dobra znajomość Szczecina i uczelini
![]() Dodam, że bardzo mi na tym kursie zależało, bo egzamin wstępny był z historii a ja maturę zdawałam z matematyki. W dodatku u nas w szkole nie było żadnych zajęć przygotowujących do matury, nie mówiąc już o egzaminach na studia ![]() Jeśli mam być szczera, więcej nauczyłabym sie sama w domu niż na zajęciach na których po godzinie można było orła wiwinąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Tez mi się wydaje, że kursy nie dają wiele dobrego - znam kilka przypadków, jeden to grupa dojeżdżajacych na kurs na medycynę do Warszawy, z której nikt się nie odstał (przeładowany materiał, i własciwe w ciągu krótkiego wykładu powtarzanie tego, co i tak było w ksiażce). Natomiast słyszałam same dobre rzeczy na temat brania indywidualnych lekcji, które (szczególnie w mniejszych miejscowościach) wyniosą tyle, co kurs. Mój były (jej, kiedy to było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Witam!
![]() Teraz dziewczyny... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Drogie wizazanki! W jaki sposob przygotowywac sie na studia...nie chodzi mi o to ze nie mam o tym zielonego pojecia( bo ktos moglby powiedziec usiasc z ksiazka i kuc kuc kuc- zgadzam sie ale....)ale zastanawiam sie...co robic? uczyc sie z ksiazek( wlasnie moze mozecie cos polecic, testy, ksiazki przygotowawcze) rozumiem ze korki -wezme to pod uwage...ale chodzi mi bardziej..na czym sie skupic...? Niektore z was maja juz pojecie o tym ja- bardzo male..dlatego dziewczyny blagam!!! ![]() A teraz specjalna proba do elve! czy moglabys mi napisac wiecej informacji dotyczacych egzaminow stepnych na psychologie w gdansku? a moze polecisz mi jakies ksiazki, z czego sie uczyc , jak sie przygotowac!? wiem ze nalezy "czuc " te studia..ostatnio panuje na nie jaka moda ale...hmmm....mysle ze sie nadaje...jakies tam informacje posiadam, interesuje sie psychologia, czytam ksiazki...tylko wlasnie przeraza mnie egzamin z historii, biologii..i tekstu.. ![]() ![]() ![]() Z gory dziekuje ![]() ps i jeszcze jedno...wdzieczna bylabym za informacje dotyczace takze studiow dziennikarstwa, socjologii....z gory dziekuje! trzeba sobie stworzyc jakas alternatywe, prawda? ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
no więc tak:
po pierwsze - jesli jeszcze tego nie zrobiłaś - proponuję udać sie do instytutu psychologii (pomorska 68 w jelitkowie), tam (możliwe, że za jakąś opłatą rzędu 5 zł) otrzymasz papierowe wersje pytań i odpowiedzi z poprzednich egzaminów (w tym roku to był juz szósty z serii, więc jest tego trochę). Z tego co wiem, to są one również dostępne w sieci, gdzieś na stronach UG i psychologii. Przejrzyj to a zorientujesz się o co chodzi. o egzaminie już pisałam, możesz łatwo znaleźć ten wątek (ja akurat nie mam czasu go szukać). co do egzaminu mam dwie rady: nie ściągaj od nikogo, nie dawaj ściągać - jest to tępione (i słusznie) i możesz zostać po prostu wyproszona z sali, oczywiście bez możliwości powrotu. i - bardzo ważne -nie strzelaj, jeśli naprawdę nie wiesz. jesli wahasz się między dwoma odpowiedziami - wtedy może sie to opłacać, jesli natomiast nie masz pojęcia - odpuść sobie. najwięcej traci się na błędach, a nie na pytaniach, na które się nie odpowiedziało. jestem najlepszym przykładem opłacalności metody odpuszczania sobie - na 15 pytań z biologii odpowiedziałam na bodaj 3 - byłam z tego kompletna noga. ale nie strzelałam, a na resztę odpowiedziałam z dużą pewnością. po egzaminie byłam pewna, że się nie dostanę - no bo jak można się dostać, jak się w zasadzie nie odpowiedziało na cały blok pytań - a jednak. ludzie tak strzelali, że się sami powystrzelali, a na placu boju zostali ci, co siedzieli w okopach ![]() co czytać? wszystko co Ci wpadnie w ręce. byle ze zrozumieniem. serio, wszystko może się przydać. nie ma ani jednej takiej lektury, która mogłabym Ci polecić... uważam, że na ten egzamin właściwie nie można się nauczyć - albo sie wie, i wtedy się dostajesz, albo sie nie wie - i wtedy się dostajesz na inne studia ![]() ok, teraz musze leciec, jeszcze napisze z domu, papa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Absolutnie nie warto! To tylko wyrzucenie pieniędzy. Bierze się to stąd, że asystenci czy doktoranci chcą sobie dorobić do marnych uczelnianych zarobków lub stypendiów, a ogłupiali i przerażeni maturzyści oraz ich jeszcze bardziej ogłupiali i przerażeni rodzice pójdą na wszystko. A osób prowadzących te kursy z reguły nie ma nawet w komisjach egzaminacyjnych. Lepiej nawiązać kontakty z aktualnymi studentami pierwszego roku i dowiedzieć się z czego należy się uczyć i jak wygląda egzamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jeeej...w zyciu bym na to nie wpadla...kierowalabym sie zasada "a moze trafie?!" Dzieeeki...i czekam na wiecej...
![]() ![]() ![]() ![]() Jak ja Cie mecze co? ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
za błędne odpowiedzi są punkty ujemne... dlatego raczej nie opłaca się strzelać. co prawda z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że wyszłabyś na zero (1 pkt za poprawną, -o,25 za błędną odpowiedź), ale wszyscy wiemy, że rachunek prawdopodobieństwa sprawdza się raczej tylko na papierze... a na pewno stosowanie go do tak małych liczb (np 50 pytań) jest ryzykowne - może zadziałac w jedną albo w drugą stronę, i nigdy nie wiesz, w która się akurat wahnie.
co do biologii: najczęściej pojawiają się pytania z genetyki, tak przynajmniej było jak ja zdawałam, czyli 5 lat temu (ło matko! ![]() Z czego się uczyłam? nawet nie bardzo pamiętam, mało się uczyłam, bo w tym czasie już studiowałam co innego i za dużo czasu nie miałam. to były jakieś takie zeszyty powtórzeń, bryki, gdzie było wszystko w pigułce. chciałam sobie po prostu odświezyć wiedze szczegółową z liceum (bo ogólną trudniej się zapomina ![]() no nie wiem, co Ci moge jeszcze napisać... mam wrażenie że niewiele pomogłam... ale się starałąm ![]() kakbyś miała jakieś konkretne pytania, o których jeszcze nie pisałam, to wal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja również chodziłam na kurs przygotowujący do egzaminów wstępnych. Chciałam zdawać na politologię i socjologię. Kurs kosztował ok. 700 zł. Chodziłam przez pół roku raz w tygodniu na 4 godziny. Przerobiliśmy praktycznie wszystkie zagadnienia (najważniejsze, najbardziej istotne)z historii i częściowo z WOS-u.
Mam mieszane uczucia. Przez część pisemną przeszłam śpiewająco (pisaliśmy test) jednak w części ustnej (WOS) noga "podwinęła" mi się na jednym pytaniu. Niestety na politologię przyjmują (w Poznaniu) ludzi którzy zdają śpiewająco, chyba trema mnie zjadła ![]() ![]() ![]() Ogółem myślę że kursy są dobrym rozwiązaniem dla osób mających problemy z systematycznością.Są prowadzone na wysokim poziomie przez ludzi pracujących na uczelni (tak jest przynajmniej w Poznaniu) bez wyzwisk, na luzie i w bardzo ciekawy sposób. Na ten kurs chodziłam w niedziele i robiłam to z duża chęcią ![]() Nie uważam też że są one "łapówką" i dodam, że u nas w Poznaniu takie kierunki jak : medycyna, prawo i archtektura to są kierunki o tzw. korzeniach, najchętniej i najczęściej przyjmowane tam są dzieci rodziców którzy je kończyl i pracują w danych zawodach ![]() Pozdrawiam Kamila |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Warto studiować??
Odnawiam stary wątek
![]() Jak sądzicie, czy warto studiować? Nawet jeśli wiąże się to ze sporymi kosztami np.utrzymanie w innym mieście albo opłata za czesne? Zapraszam do dyskusji!! ![]()
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Dot.: warto?do studiujacych....
a tu chodziło raczej o kursy przygotowujące do egzaminów na uczelnie.
Dla mnie to oczywiste, że warto studiować.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Warto studiować??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.