warto?do studiujacych.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-12-01, 18:12   #1
atrament
Raczkowanie

GG do atrament

warto?do studiujacych....

Mam pytanko zbieram sie i zbieram...wiec..jestem i prosze dziewczyny o jak najwiecej informacji..
Otoz..zastanawiam sie nad kursami przygotowujacymi na egzaminy na studia...a konkretnie na psychologie.
Jest to troszke kasy , wiec mam konkretne pyytanko...czy ktos z was uczeszczal/ uczeszcza na takie kursy? Najbardziej zalezy mi na informacji dotyczacych kursow "indeksu" i "akademii"w Gdansku..ktore przygotowuja na UG ale takze innych
Jak to wyglada w praktyce? Czy po takich kursach jest wieksza szansa ze sie dostaniesz? Czy pieniadze nie zostana zmarnowane? Zalezy mi o Waszej opinii nawet jesli bylo by to zaslyszane czy opisany przypadek z dalekiej rodzinki... obojetne...
wg mojej opini...mobilizuje do nauki a takze mozna zobaczyc jak te testy/egzaminy wygladaja , czesto jest tak ze...sa odlegle do przerabianego materialu w liceum...wiec..mysle ze jest wieksza szansa.... no ale czekam na wasza opinie...
Przepraszam za literowki
Stary 2003-12-01, 18:36   #2
oceania
Rozeznanie

GG do oceania
Re: warto?do studiujacych....

Ja Ci co prawda nie pomogę, ale tez jestem ciekawa zdania innych wizażanek Mój brat miał zacząć jeździć do Poznania na kurs na filologie, ale nie było tylu chętnych. No to przesunął sobie termin na czerwiec, z tym, że nie co tydzień 1 czy 2 dni, ale non-stop 2 tygodnie
oceania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 18:50   #3
dziewczyna
Zakorzenienie

Moim zdaniem warto. Przynajmniej będziesz wiedziała czego będą wymagać na egzaminach wstępnych. Chociaż jakiś chłopak powiedział, że to taka łapówka.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 19:42   #4
maja101
Rozeznanie

ja uczęszczłam na taki kurs 3 tygodniowy (przed egzminem - V - VI) i stanowczo nie polecam To są peniadze wyrzucone w błoto. Przez ładnych pare miesięcy zbierałam na ten kurs, bo nikt nie mógł mi dać całej kwoty. kosztowało to ok 700 zł. To był kurs na nauki polityczne na UW i przedmiotami kursu były historia i WOS. Tylko wykłady z WOSu miały sens. Na historii byłam 2 razy i stwierdziłam że nie ma to sensu. Facio który to prowadził chyba wiedział mniej ode mnie, albo miał problemy z przekazaniem swojej wiedzy. Tak więc połowa tych pieniędzy została wyrzucona w błoto już na starcie. Jeśli chodzi o 2 część, to wykłady miały sens, ale trzeba sobie uświadomić, że jak jest 150 zagadnień do przerobienia z WOSu, to nie da się ich przerobić przez 3 tygodnie, po 3 godz. dziennie. Tak więc wybieraliśmy zagadnienia które były dla nas problematyczne. I muszę powiedzieć że czułam się pokrzywdzona, bo wszyscy mieli problemy z zagadnieniami które mi były bliskie i na odwrót - inni uważali, że łatwe jest to co dla mnie było problematyczne. Przez większą część tego czasu siedziałam więc bez sensu. Zajęcia prowadził wykładowca z wydziału na który zadawałam (z WOS) i z historii jakiś zupełnie niezwiązany z wydziałem człek (dziś mam nawet wątpliwości czy był on historykiem). Tego kolesia z wydziału nie było jednak w komisjach egzaminacyjnych, więc nie było mowy o żadnej formie przekupstwa.
Cały ten kurs oceniam jako zupełnie niepotrzebny. Na nauki polityczne dostałam się i jestem już na III roku, ale na taki kurs nie zapisałbym się drugi raz.
Jesli chodzi o przygotowanie do egzaminów, to lepiej zorientuj się czego się dokładnie wymaga i sama to przerób. Pomocne mogą się okazać znajomości z osobami studiującymi już na danym kierunku. Na moim kierunku 70 % materiału przerabianego an I roku to właśnie zagadnienia z egzaminu na studia
maja101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 19:53   #5
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

ja raczej nie polecam tych kursów przygotowawczych. Koleżanka chodziła na kurs z matematyki i powiedziała, że było tragicznie. Nie da się w krótkim czasie wszystkiego przerobić na hura, poza tym prowadzący nie byli zbyt mili dla osób, które po prostu czegoś nie umiały, nie obyło sie bez wyzwisk i takich tam. Ja nie chodziłam na kurs przygotowawczy a na studia się dostałam, trzeba po prostu siąść i systematycznie się przygotowywać. U nas to robili nawet taki trening przed egzaminem w ciągu dwóch dni, to już uważam za idiotyczne

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 20:01   #6
madulka
Zadomowienie

Ja bylam na kursach w Szczecinie przed egzaminami na socjologię i nic mi one nie daly, poza wyszczupleniem skarbonki Informacje o kursie nijak się nie mialy do rzeczywistości, trwaly 7 dni zamiast 10, po 3 godz. dziennie zamiast 5 wszystko bylo robione po lebkach i przerobiliśmy 1/3 materialu, który mial byc zrobiony w zalożeniach... z kursu dostaly sie 4 moze 5 osób, a bylo ok. 20 Moze to tylko Szczecin tak ma...?
madulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 20:34   #7
atrament
Raczkowanie

GG do atrament

Ulalala...serio? jestem w szoku!!! jak na razie wszystkie wypowiedzi sa negatywne..czy to wyjatki czy tak strasznie jest..dziewczyny teraz to mnie zszokowalyscie... jestem...w leeeekkim szoku... to co zadnych pozytywnych opinii?
Stary 2003-12-01, 21:18   #8
aleksandrawojcieszek
Raczkowanie

Nie polecam, chodziłam na taki kurs rok czasu, przygotowujący na medycynę i mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że nie pomógł mi on w egzaminie ani trochę!!! Mojego znajomego dziewczyna chodziła na taki kurs przygotowujący do egzaminów na prawo i też stwierdził po egzaminie, że do niczego jej się nie przydał.
Pozdrawiam!!!!
aleksandrawojcieszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 21:20   #9
_Roxi
Zadomowienie

GG do _Roxi

to jeszcze ja dolacze od negatywnych swoje 3 grosze
chodzilam na takie kursy przez 10 mcy - 2 razy w miesiacu - trwaly cala sobote od rana do 18,kosztowalo to moich rodzicow 1200 zl ( jakos tak) to bylo ponad 4 lata temu.
To byl kurs przygotowujacy do egzamiow na medycyne - tzn wyklady z biologii,chemii,fizyki-przerabialismy testy z kilkiu poprzednich lat i rozwiazywalismy zadania(tzn prowadzacy to robili)
szczerze mowiac niewiele sie tam nauczylam , na medycyne zdawalam 2 razy i sie nie dostalam ;i raczej nikt mi juz treaz nie wmowi ze mozna tam sie dostac bez ukladow - no moze jest jakis maly % takich ludzi
otoz twierdz ta dlatego ,ze za 1 razem zdawalam po tych kursach,2 raz juz po 1 roku na wydziale chemicznym politechniki- ggdzie juz bylam po zaliczeniu chemii (czesciowo- bo chemia to w zasadzie wiele roznych dziedzin) , fizyki , biologie mialam w 1 paluszku bo zdawalakm z niej mature i o dziwo dostalam 2 pkty wiecej niz rok wczesniej - smiech na sali
wiec tweirdze ,ze albo siadziesz i sie dobrze przylozysz- na rynku jest wiele testow i egz z poprzednich lat ,popytaj tez na uczelni , albo 3ba znalezc kogos i dac w ......
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 [']
_Roxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 21:38   #10
dziewczyna
Zakorzenienie

Na medycynę bez znajomości????? To chyba żart. U mnie w mieście jest Akademia Medyczna (Białystok) i praktycznie każdy wie, że na medycynę idą dzieci lekarzy (oczywiście tych co już czegoś dorobili), mają porządne znajomości lub też dają w łape. Ot tak z ulicy to chyba 1 na 300 może się dostać.
Stary 2003-12-01, 21:45   #11
_Roxi
Zadomowienie

GG do _Roxi

a widzisz czlowiek po maturze ma zludzenia
ale szybko go na ziemie sprowadza
a tak powaznie - to prawie sie zalamalam , bow szkole zawsze wiecie prymus-swiadectwa z paskiem , nie mialam zadnych problemow nigdy z nauka ,a tu .... takie rozczarowanie , bardzo chcialam byc patologiem ,albo zajmoac sie czyms zwiazanym z medycyna sadowa, dalej to takie moje niespelnione "marzenie" ale szkoda mi tych 7 semestrow na polibudzie ...
acha - strasznie zawiedziony byl tez moj tato, nawet nie nie staral sie tego ukryc , ale potem jak wyszly na swiatlo dzienne te afery z kupowaniem testow juz bylo inaczej
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 [']
_Roxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-12-01, 23:09   #12
oleczka18
Raczkowanie

Mam pytanie ... egzamin np na pscyhologie z biologi to w ogole odbiega od materiału z liceum ...tak jak już pisał atrament a o polskim nawet nie wspomnę ... to jak ja mam się przygotować z tego polskiego jeżeli tam są pytania z każdych dziedziń (widziałam z geografi, histori i współczesnych oper, reżyserów itp). obłęd...bo z biologi to wiadomo bierze się ksiązke do medycyny i po sprawie ale z tym polskim to sama nie wiem
oleczka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 23:28   #13
kasia_k
Raczkowanie

A ja będę bronić studentów medycyny. Zresztą sama dostałam się bez układów do Krakowa gdzie limit wynosi rokrocznie ok. 90 punktów. W Biały(m)stoku jest to ok. 50 (kiedy ja zdawałam było to 49 -bez urazy ale szympans jest w stanie tyle nastukać ) więc nie wiem po co tam jeszcze układy. Co do kursów to droga dziewczyno nie jest to forma łapówki ponieważ to nie uczelnia je organizuje. Osobiście kursów nie polecam. Ja nie chodziłam ale mój młodszy brat owszem przed egzaminem na medycynę i przerabiali tam ogólnodostępne skrypty z testami.
kasia_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 23:55   #14
alinab
Zadomowienie

Chodziłam na kurs przygotowawczy "Indeksu" do egzaminu z matematyki, bo chciałam się dostać na zarządzanie m.in. na UG. Kurs kosztował sporo i ogólnie nie pomógł mi zbyt wiele. Prowadzący był młodym cżłowiekiem, podejrzewam że tuż po studiach, doszły mnie słuchy, że robił doktorat. Trzeba przyznać, że był dośc dobrze przygotowany i rozwiązywanie zadań pod jego okiem szło dość sprawnie. Problem w tym, że mi co innego sprawiało problemy niz to, co ćwiczyliśmy na kursie. Robiliśmy trochę zadań testowych z ubiegłych lat, ale typy zadań na egzaminie znacznie się różniły. Prowadzący nie siedział wcale w komisji egzaminacyjnej.
alinab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-02, 00:02   #15
elve
Rozeznanie

uważam takie kursy za nieporozumienie - zwłaszcza, że niby mają przygotowywać na egzamin taki, jak jest na psychologię w Gdańsku. Sory, ale jeśli nie jest się człowiekiem równocześnie inteligentnym i obeznanym ze światem, to żaden kurs tutaj nie pomoże: pytania są zadawane na inteligencję i wiedzę, a nie na samą wiedzę, i jest ich naprawdę nieskończona ilość. Wierzcie mi, znam kilku z ludzi przygotowujących te pytania, ich inwencja jest... niewyczerpana
A przygotowanie do testu rozumienia tekstu? Nie wiem, czy te kursy to też oferują. Ale jedno wiem: to se neda

W nosie kręci
elve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-02, 00:07   #16
Iwonalodz
Zakorzenienie

Jak ja zdawałam na studia, a zdawałam sporo lat temu na prawo, to chodziłam na korepetycje z przedmiotów z których był egzamin czyli z historii i geografii, bo jednak to byl test, a duzo zagadnień wykraczało poza materiał przerabiany, chociaz ja chodziłam do mat.-fizu, więc w tym problem był ??? Chodziłam raz w tygodniu na 2 czasem 3 godziny czasem 2 razy w tyg. na dwie godziny od pazdziernika az do egzaminów Dały mi te zajęcia duzo, oswoiłam się z tematem, wiedziałam pod jakim katem ustala się pytania itp. Z historii chodziłam do profesorki z prawa, ale nie ma to nic do rzeczy bo test jest anonimowy i pisemny Uważam, że takie indywidualne konsultacje sens mają, ale druga strona medalu to koszty

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-02, 09:21   #17
AgaP
Przyczajenie

A ja powiem tak: wielu moich znajomych chodziło na kursy(w Opolu)i mowią(ja tez to wiem od ludzi z moich studiow)ze z osob chodzacych na kurs nie dostalo sie ok. 3-4 osoby - kursu liczył ok 50.I to na roznych wydziałach.Acha-osoby prowadzace kursy to wplywowe osoby na wydziale.

Mnie sie wydaje ze oni biora wiekszosc osob konczacych kursy a reszte dobieraja z tych nie po kursie.Roznosi sie potem plotka ze chodzacy na kurs sie dostaja i to im napedza nowych kursantow(i pieniązki )w przyszłym roku.

No ale widac-to tylko w Opolu
AgaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-02, 10:02   #18
dziewczyna
Zakorzenienie

Taki jest właśnie Białystok. W ciągu paru ostatnich lat były ze 2-3 afery z kupnem testów w Białymstoku mimo takiego progu punktowego. Więc coś tu jest nie tak.
Stary 2003-12-02, 10:59   #19
MagJa
Zakorzenienie

Osobiście na żaden kurs nie chodziłam, ale o dwóch przypadkach słyszałam. koleżanka chodziła na taki 2 czy 3-tygodniowy kurs na AE w Krakowie. Nie wiem dokładnie co oni tam robili i czyczegoś się nauczyła, ale na dzienne studia się nie dostała, a tylko na zaoczne. Do wybitncyh nie należała, więc może jednak coś to dało. Nie wiem.
Drugi przypadek bardzo podobny z tym, że dotyczy tym razem AR w Krakowie. Kolega chodził na 3-tygodniowe kursy, coś się tam nauczył, ale też na dzienne się nie dostał, też jest na zaocznych. Ale on z kolei miał baaardzo dużą wiedzę, więc jest to troszkę dziwne.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-12-02, 11:50   #20
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Chodziłam na kurs przygotowujący do egzaminów na prawo, w Szczecinie. Nie pamiętam już ile trwał 2 lub 3 tygodnie. Poszło na to kupę kasy, a zajęcia prowadziły osoby zupełnie się do tego nie nadające. Jedyne co wyniosłam z tego kursu, to dobra znajomość Szczecina i uczelini .
Dodam, że bardzo mi na tym kursie zależało, bo egzamin wstępny był z historii a ja maturę zdawałam z matematyki. W dodatku u nas w szkole nie było żadnych zajęć przygotowujących do matury, nie mówiąc już o egzaminach na studia
Jeśli mam być szczera, więcej nauczyłabym sie sama w domu niż na zajęciach na których po godzinie można było orła wiwinąć
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-02, 11:57   #21
joannea
Zadomowienie

Tez mi się wydaje, że kursy nie dają wiele dobrego - znam kilka przypadków, jeden to grupa dojeżdżajacych na kurs na medycynę do Warszawy, z której nikt się nie odstał (przeładowany materiał, i własciwe w ciągu krótkiego wykładu powtarzanie tego, co i tak było w ksiażce). Natomiast słyszałam same dobre rzeczy na temat brania indywidualnych lekcji, które (szczególnie w mniejszych miejscowościach) wyniosą tyle, co kurs. Mój były (jej, kiedy to było ) dostał się na medycynę w Warszawie i na MISH's w pierwszych 20tkach osób, nie chodził na żaden kurs, ale miał umówione lekcje, gdzie przerabiał te zagadnienia z fizyki i chemii, które sprawiały mu preoblem. Znam tez świetnego nauczyciela historii w miasteczku moich rodziców, którego przygotowywanie do egzaminu na prawo jest wręcz legendarne .
joannea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-03, 17:31   #22
atrament
Raczkowanie

GG do atrament

Witam! Z gory dziekuje za odpowiedzi!
Teraz dziewczyny... nie wiem co robic? mam mozliwosc uczeszczania na takie kursy w gdansku...ale teraz sie powaznie zastanawiam..czy warto wyrzucac kase w bloto? nie wiem :/ ech...A moze spytam sie tak!
Drogie wizazanki! W jaki sposob przygotowywac sie na studia...nie chodzi mi o to ze nie mam o tym zielonego pojecia( bo ktos moglby powiedziec usiasc z ksiazka i kuc kuc kuc- zgadzam sie ale....)ale zastanawiam sie...co robic? uczyc sie z ksiazek( wlasnie moze mozecie cos polecic, testy, ksiazki przygotowawcze) rozumiem ze korki -wezme to pod uwage...ale chodzi mi bardziej..na czym sie skupic...? Niektore z was maja juz pojecie o tym ja- bardzo male..dlatego dziewczyny blagam!!!
A teraz specjalna proba do elve! czy moglabys mi napisac wiecej informacji dotyczacych egzaminow stepnych na psychologie w gdansku? a moze polecisz mi jakies ksiazki, z czego sie uczyc , jak sie przygotowac!? wiem ze nalezy "czuc " te studia..ostatnio panuje na nie jaka moda ale...hmmm....mysle ze sie nadaje...jakies tam informacje posiadam, interesuje sie psychologia, czytam ksiazki...tylko wlasnie przeraza mnie egzamin z historii, biologii..i tekstu.. wiem z czego jest egzamin ale ...nie mam zielonego pojecia jak to wyglada w praktyce. Bylabym bardzo wdzieczna za jak najmniejsza informacje , podpowiedz, rade...Ja wiem ze z reguly ludzie nie sa zbyt zyczliwi i nie chca sie dzielic informacjami zwlaszcza dotyczacymi studiow....(takie mam zdanie) wiadomo, konkurencja ale..moze ja trafiam na samych takich Mam nadzieje ze ktos mi pomoze jestem (przyznam sie) jestem kompletnie zielona
Z gory dziekuje
ps i jeszcze jedno...wdzieczna bylabym za informacje dotyczace takze studiow dziennikarstwa, socjologii....z gory dziekuje! trzeba sobie stworzyc jakas alternatywe, prawda? i przepraszam ze tak maruuudze....co do informacji jakie znalazlam w necie chetnie sie podziele Przepraszam za literowki!
Stary 2003-12-03, 18:08   #23
elve
Rozeznanie

no więc tak:
po pierwsze - jesli jeszcze tego nie zrobiłaś - proponuję udać sie do instytutu psychologii (pomorska 68 w jelitkowie), tam (możliwe, że za jakąś opłatą rzędu 5 zł) otrzymasz papierowe wersje pytań i odpowiedzi z poprzednich egzaminów (w tym roku to był juz szósty z serii, więc jest tego trochę). Z tego co wiem, to są one również dostępne w sieci, gdzieś na stronach UG i psychologii. Przejrzyj to a zorientujesz się o co chodzi. o egzaminie już pisałam, możesz łatwo znaleźć ten wątek (ja akurat nie mam czasu go szukać). co do egzaminu mam dwie rady: nie ściągaj od nikogo, nie dawaj ściągać - jest to tępione (i słusznie) i możesz zostać po prostu wyproszona z sali, oczywiście bez możliwości powrotu. i - bardzo ważne -nie strzelaj, jeśli naprawdę nie wiesz. jesli wahasz się między dwoma odpowiedziami - wtedy może sie to opłacać, jesli natomiast nie masz pojęcia - odpuść sobie. najwięcej traci się na błędach, a nie na pytaniach, na które się nie odpowiedziało. jestem najlepszym przykładem opłacalności metody odpuszczania sobie - na 15 pytań z biologii odpowiedziałam na bodaj 3 - byłam z tego kompletna noga. ale nie strzelałam, a na resztę odpowiedziałam z dużą pewnością. po egzaminie byłam pewna, że się nie dostanę - no bo jak można się dostać, jak się w zasadzie nie odpowiedziało na cały blok pytań - a jednak. ludzie tak strzelali, że się sami powystrzelali, a na placu boju zostali ci, co siedzieli w okopach
co czytać? wszystko co Ci wpadnie w ręce. byle ze zrozumieniem. serio, wszystko może się przydać. nie ma ani jednej takiej lektury, która mogłabym Ci polecić... uważam, że na ten egzamin właściwie nie można się nauczyć - albo sie wie, i wtedy się dostajesz, albo sie nie wie - i wtedy się dostajesz na inne studia
ok, teraz musze leciec, jeszcze napisze z domu, papa

W nosie kręci
Stary 2003-12-03, 19:50   #24
BeataG
Rozeznanie

GG do BeataG

Absolutnie nie warto! To tylko wyrzucenie pieniędzy. Bierze się to stąd, że asystenci czy doktoranci chcą sobie dorobić do marnych uczelnianych zarobków lub stypendiów, a ogłupiali i przerażeni maturzyści oraz ich jeszcze bardziej ogłupiali i przerażeni rodzice pójdą na wszystko. A osób prowadzących te kursy z reguły nie ma nawet w komisjach egzaminacyjnych. Lepiej nawiązać kontakty z aktualnymi studentami pierwszego roku i dowiedzieć się z czego należy się uczyć i jak wygląda egzamin.
BeataG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-03, 19:52   #25
atrament
Raczkowanie

GG do atrament

Jeeej...w zyciu bym na to nie wpadla...kierowalabym sie zasada "a moze trafie?!" Dzieeeki...i czekam na wiecej... a tak a propo jak Ty, Elve przygotowywalas sie do egzaminu? czego sie uczylas, z czego? i jeszcze jedno jak np wyglada czesc pytan z biologii i tego tekstu? serio nie mam pojecia.. biologia ogolna czy moze skupienie sie na ukladzie czlowieka: nerwowym, Dna,mozg, komorki?
Jak ja Cie mecze co? Czekam na wiecej wiadomosci Pozdrawiam!
Stary 2003-12-03, 21:38   #26
elve
Rozeznanie

za błędne odpowiedzi są punkty ujemne... dlatego raczej nie opłaca się strzelać. co prawda z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że wyszłabyś na zero (1 pkt za poprawną, -o,25 za błędną odpowiedź), ale wszyscy wiemy, że rachunek prawdopodobieństwa sprawdza się raczej tylko na papierze... a na pewno stosowanie go do tak małych liczb (np 50 pytań) jest ryzykowne - może zadziałac w jedną albo w drugą stronę, i nigdy nie wiesz, w która się akurat wahnie.
co do biologii: najczęściej pojawiają się pytania z genetyki, tak przynajmniej było jak ja zdawałam, czyli 5 lat temu (ło matko! ), ale też takie... hm... z pogranicza biologii i myślenia.
Z czego się uczyłam? nawet nie bardzo pamiętam, mało się uczyłam, bo w tym czasie już studiowałam co innego i za dużo czasu nie miałam. to były jakieś takie zeszyty powtórzeń, bryki, gdzie było wszystko w pigułce. chciałam sobie po prostu odświezyć wiedze szczegółową z liceum (bo ogólną trudniej się zapomina )
no nie wiem, co Ci moge jeszcze napisać... mam wrażenie że niewiele pomogłam... ale się starałąm
kakbyś miała jakieś konkretne pytania, o których jeszcze nie pisałam, to wal

W nosie kręci
Stary 2003-12-05, 10:45   #27
Camilla
Zakorzenienie

Ja również chodziłam na kurs przygotowujący do egzaminów wstępnych. Chciałam zdawać na politologię i socjologię. Kurs kosztował ok. 700 zł. Chodziłam przez pół roku raz w tygodniu na 4 godziny. Przerobiliśmy praktycznie wszystkie zagadnienia (najważniejsze, najbardziej istotne)z historii i częściowo z WOS-u.
Mam mieszane uczucia. Przez część pisemną przeszłam śpiewająco (pisaliśmy test) jednak w części ustnej (WOS) noga "podwinęła" mi się na jednym pytaniu. Niestety na politologię przyjmują (w Poznaniu) ludzi którzy zdają śpiewająco, chyba trema mnie zjadła , na socjologię nie startowałam, bo mama namówiła mnie na historię i historię przeszłam śpiewająco zarówno z części pisemnej jak i ustnej, która nie stanowiła ścisłego trzymania się materiału, ale stanowiła luźną rozmowę na tematy problematyczne, rozumienie i interpretowanie przez zdjących pewnych zdarzeń z danej epoki historycznej, ogółem mówiąc liczył się nasz punkt widzenia . No i na historię się dostałam, co do politologii byłam rozczarowna i to bardzo.... Na początku stwierdziłam, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto, ale potem doszłam do wniosku że kurs ten pomógł mi uporządkować i usystematyzować wiedzę z obszernego materiału z historii, dodatkowo dowiedziałam się wielu ciekawych informacji jakich nie dowiedziałabym się w liceum i mogłam tym "zabłysnąć" na egzaminie .
Ogółem myślę że kursy są dobrym rozwiązaniem dla osób mających problemy z systematycznością.Są prowadzone na wysokim poziomie przez ludzi pracujących na uczelni (tak jest przynajmniej w Poznaniu) bez wyzwisk, na luzie i w bardzo ciekawy sposób. Na ten kurs chodziłam w niedziele i robiłam to z duża chęcią .
Nie uważam też że są one "łapówką" i dodam, że u nas w Poznaniu takie kierunki jak : medycyna, prawo i archtektura to są kierunki o tzw. korzeniach, najchętniej i najczęściej przyjmowane tam są dzieci rodziców którzy je kończyl i pracują w danych zawodach .
Pozdrawiam
Kamila

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-26, 11:39   #28
karolinka86
Zakorzenienie

Dot.: Warto studiować??

Odnawiam stary wątek
Jak sądzicie, czy warto studiować? Nawet jeśli wiąże się to ze sporymi kosztami np.utrzymanie w innym mieście albo opłata za czesne?
Zapraszam do dyskusji!!

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 11:58   #29
milkNhoney
Rozeznanie

Dot.: warto?do studiujacych....

a tu chodziło raczej o kursy przygotowujące do egzaminów na uczelnie.
Dla mnie to oczywiste, że warto studiować.

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 12:34   #30
patusia22
Zakorzenienie

Dot.: Warto studiować??

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Odnawiam stary wątek
Jak sądzicie, czy warto studiować? Nawet jeśli wiąże się to ze sporymi kosztami np.utrzymanie w innym mieście albo opłata za czesne?
Zapraszam do dyskusji!!

warto szczególnie z perspektywą by zostać wykształconym bezrobotnym
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości