|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko!
Moje drogie, czy czytałyście książki Małgorzaty Musierowicz? Jeśli nie, nic nie szkodzi. Ja w każdym razie czytam sobie przez weekend "Sprężynę" i tam na stronie 73 jest taki fragment:
-Uwielbiam ten zapach - powiedziała dziecinnym głosem Patrycja, wtykając nos w świeże płótna. - Wiesz co, chciałabym mieć takie perfumy. Albo o zapachu rosy porannej." No i teraz ja się zwracam do Was, drogie specjalistki, jakie perfumy doradziłybyście Patrycji? A innym siostrom Borejko oraz pozostałym postaciom Jeżycjady, biorąc pod uwagę ich usposobienie, zawód, sposób bycia itp.? A innym znanym szeroko postaciom literackim - może np. Zosi i Telimenie? Miłej zabawy, ja też się włączę w odpowiednim czasie, a na razie daję pierwszeńtwo tym, które w swiecie zapachów poruszają sie pewniej niż na razie ja.
|
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko!
Nie do końca na temat będzie, ale aż się uśmiechnęłam - przypomniało mi się, jak na początku liceum pisałam pracę na konkurs na temat zapachów w świecie Małgorzaty Musierowicz
![]() Zajęłam chyba 3 m-ce i byłam na spotkaniu z panią MM z Poznaniu ![]() Muszę zajrzeć do tej pracy, bo nie pamiętam, czy było tam coś o perfumach Możliwe, że tak.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem wielbicielką Jeżycjady...czytam namiętnie i kupuję
![]() Gdyby nuty zapachowe oddawały nazwę perfum....Silver Rain...... ![]() ![]() ![]() ale nie niuchałam.... a może każdej z sióstr dopasujemy perfumy......... a potem bohaterom płci męskiej? ![]() SORRY...NIE DOCZYTAŁAM POPRZ EDNIEGO POSTU DO KOŃCA,,,,,przecież sam tytuł wątku mówi za siebie...........zaspana sem i nieprzytomna lekko..........
Pod słońce...... Edytowane przez envy07 Czas edycji: 2009-05-04 o 06:28 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
ojej wspomnienia wróciły, czytałam wszystkie części Jeżycjady
![]() w nawiązaniu do zacytowanego tekstu może Carolina Herrera 212? |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiałam czytać Jeżycjadę
Jeśli chodzi o zapach czystego prania to stawiam na Stella in Two Peony
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co dla panny Izabeli z "Lalki"? A... Raskolnikowa?
Edytowane przez wredziulek Czas edycji: 2009-05-04 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Mnie ciągle chodzi po głowie, że Gabrysia powinna pachnieć Hirisem Hermesa - idealny zapach dla kobiety, którą własny chłopak porównał do kwiatu kalafiora
. I jednocześnie wystarczająco wyrafinowany jak na inteligentną absolwentkę filologii klasycznej.
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2009-05-04 o 19:38 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Ida --> coś orientalnego
Patrycja --> coś jadalnego mama Borejko --> coś klasycznego (kwiatowo-szyprowego) Gabriela --> coś sportowego Natalia --> coś niszowego Laura --> coś seksownego ![]() Łucja --> mydło!
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Świetny wątek
. Bardzo lubię Jeżycjadę, ale nigdy nie rozpatrywałam jej pod kątem zapachowym . W niektórych tomach było napisane np. że Ida - moja ulubiona bohaterka - używa słodko - gorzkiego Givenchy... Dla niej koniecznie coś orientalnego, może Magical Moon Hanae Mori? A co proponujecie dla Laury - wielbicielki perfum?
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
, poleciła Lady Vengeance Julietty.
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2009-05-05 o 21:08 |
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- ha! chyba wiem : w "Pulpecji", krótko przed maturą Patrycji, rano, stały sobie w oknie Pulpa i Nutria. I właśnie jakoś pachniało wiosną, kwitnące drzewka itd.. I tak sobie wąchały, i zdaje się Natalia powiedziała, że chciałaby mieć takie perfumy...? heh, nie pamiętam. Zaraz sprawdzę jednak
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Mnie się wydaje, że Pulpa ( a może to była Nutria
) chodziła po lesie, znalazła poziomki i zapragnęła takich właśnie swiezych, pachnących słodko i naturalnie perfum. "Może z lekką domieszką mięty?" tak pomyślała. Baaardzo dawno czytałam, ale to zostało mi w pamięci... albo pamięć figle płata
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
czekaj, coś kojarzę - nawlekała poziomki na trawkę i wąchała
ale nie wiem,czy to ta scena (muszę sprawdzić) . W ogóle bardzo dużo zapachów się w Jeżycjadzie przewija.Co do Nutrii - po scenie z Nutrii i Nerwusa, kiedy siedzi z Pyziakównami przy ognisku w Noc Świętojańską i dosypuje i objaśnia znaczenie ziół, to skojarzenie perfum dla niej jest inne niż woda Adidasa od Tunia jakiś bardziej słodko-gorzki i korzenno- ziołowy zapach. O, na przykład avonowy: vitality by liiv botanicals.
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytuję:Aromatem poziomek upała się z kolei Patrycja („Pulpecja”), spacerując po pachnącym rozgrzaną żywicą i miętą lesie. „Poziomki. Pachniały właśnie tak, jak powinny pachnieć leśne poziomki w słoneczny dzień. Niosła je potem w ręce i cały czas wąchała. Dobrze byłoby mieć takie perfumy. Może z lekką przymieszką mięty”. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
hm. też najpierw napisalam, że Pulpecja, ale nie byłam pewna, czy poziomki rosną w maju (a przecież wtedy Pulpa była z Baltoną ostatni raz nad jeziorem :P )
Za to w Kwiecie Kalafiora też były perfumy, ale dla Anieli - od Joanny ![]() cała gama zapachów używanych przez ciotki opisana jest przez Laurę w Nutrii i Nerwusie Zawsze, jak w sklepie widzę np Masumi czy Givenchy, to wącham i nie mogę się nadziwić ![]() aa. co prawda to też nie o siostrach, ale od razu przypomniał mi się Zygmunt z Szóstej Klepki, pachnący Yardleyem ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Ha, więc jednak dobrze kojarzyłyśmy Pani Małgorzata byłaby z nas dumna lata wychowania na Jeżycjadzie, książki doszczętnie "zczytane"
|
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
To może jeszcze zacytuję ustęp z mojej pracy o MM dotyczący perfum właśnie
Wygrzebałam ją po dość długim czasie i bardzo się wpisuje w tematykę wątku, więc podzielę się fragmentem ![]() Perfumy i inne aromatyczne kosmetyki mają jednak w „Jeżycjadzie” zupełnie osobne miejsce. Jako że zdecydowaną większość w domu Borejków (wliczając również wnuczęta) stanowią kobiety, temat ten nie mógł być przecież pominięty. I tak dowiadujemy się, że Patrycja pachniała słodkogorzkawymi perfumami Givenchy, Ida – ciężkimi Jade, Natalia używała perfum „Masumi” (czego zaprzestała po otrzymaniu w prezencie wody Adidasa, która była również ulubionym pachnidłem jej siostrzenicy, Laury), a ulubionym zapachem Gabrysi był „Aqua di Gio”. Ich matka, Mila pachniała natomiast ziołami – wiele lat wcześniej jej przyszły mąż, Ignacy Borejko rozpoznawał w jej zapachu znajomą nutę szamponu „Miraculum”, którego używała również jego matka. Sukienki córek państwa Borejko pachniały z kolei mydłem „For You”, a włazience Borejków można było znaleźć duże białe mydło rumiankowe. O zapachach mężczyzn z „Jeżycjady” wiadomo tylko tyle, że (bez zbędnych szczegółów) kilku z nich „ładnie pachniało wodą kolońską”. |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
No, a mi się Ida jednak kojarzyła z Givenchy, nie wiem dlaczego
. Ale Jeżycjadę czytałam już jakiś czas temu, więc nie pamiętam. Pamiętacie scenę, kiedy mama Borejko jest sama w pokoju po weselu Idy i Marka? To sycenie się zapachem kwiatów z różnymi, hmm, dodatkami?
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:55 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ---------- Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2009-05-06 o 11:41 |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2009-05-06 o 07:34 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
kwiatowe zapachy - Gaba zachwycała się frezjami - (dostała w "Imieninach" od braci Lelujków, a później, zdaje się, od studentów na Dzień Kobiet?).
Dużo kwiatów było też: wiadomo: róże od Przeszczepa dla Belli
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Jedna z moich ulubionych bohaterek literackich.
Musze pomyśleć nad perfumami dla niej. Pasowałoby mi coś co ma odjechaną nazwę, jeszcze bardziej odjechaną butelkę, ale sam zapach powinien być nijaki, pusty i mało trwały. |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Molecules 01 ?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. No i snobistyczne, dostępne tylko w niewielu miejscach.Wracając do sióstr Borejko - dla Idy może Jungle Tiger? Do charakteru by jej chyba pasowało... |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jade to niemieckie Maybelline. Tak przynajmniej wynika z wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=54747 ![]() dla porównania- na Allegro kilka rodzajów, ale czasem to nie marka, a podtyp (czasem jade to pordóbka j'adore )http://allegro.pl/search.php?string=...om=10&price_to=
Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-05-07 o 12:01 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie, teraz sobie przypominam, źe kiedyś w latachh 90-tych w perfumeriach było pełno palet kolorówek z napisem Jade, a potem one zniknęły. Ale żadnego zapachu sygnowanego Jade niestety nie pamiętam .
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Jeżeli mnie pamięć nie myli, moja mama używała pod koniec lat 80-tych perfumy Jade nieokreślonej marki (raczej nie niemieckiej Jade
Moje typy dla sióstr Borejkówien: Gaba: Osmanthus Interdite Pafum D'Empire, Kelly Caleche Hermes Ida: Królestwo Alexandra McQuenna, Boudoir Vivienne Westwood Nutria: Tea for Two lub Timbuktu L'Artisan Pulpa: Eau deMerveilles Hermes, Premier Figuier L'Artisan |
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Hm, hm. Rozważam sobie wszystkie propozycje i nieznane mi dotąd sprawdzam stopniowo. Z Silver Rain niestety rozczarowanie - nazwa faktycznie idealna, ale sam zapach to po prostu słodziak w stylu Fuel for Life.
No a dla Mili? Oczywisci Mili Seniorki. Co to za zioła? Może Aromatics Elixir Clinique? Bo dla Mili Juniorki to jakieś takie dla niemowlaczków, wiem, że Mustela robi takie perfumy i niektóre inne firmy też. Choć niemowlaczki najładniej dla mnie się prezentują w swoim własnym niemowlaczkowym zapachu, a fortunę mogłaby zbić firma, która by taki uroczy zapaszek niemowlaczka zamknęła w butelce .
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:44.

No i teraz ja się zwracam do Was, drogie specjalistki, jakie perfumy doradziłybyście Patrycji? A innym siostrom Borejko oraz pozostałym postaciom Jeżycjady, biorąc pod uwagę ich usposobienie, zawód, sposób bycia itp.? A innym znanym szeroko postaciom literackim - może np. Zosi i Telimenie?
Miłej zabawy, ja też się włączę w odpowiednim czasie, a na razie daję pierwszeńtwo tym, które w swiecie zapachów poruszają sie pewniej niż na razie ja.

, poleciła Lady Vengeance Julietty.
).
) chodziła po lesie, znalazła poziomki i zapragnęła takich właśnie swiezych, pachnących słodko i naturalnie perfum. "Może z lekką domieszką mięty?" tak pomyślała. Baaardzo dawno czytałam, ale to zostało mi w pamięci... albo pamięć figle płata
.