PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-03, 22:40   #1
OlaVS
Zadomowienie

Talking

PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko!

Moje drogie, czy czytałyście książki Małgorzaty Musierowicz? Jeśli nie, nic nie szkodzi. Ja w każdym razie czytam sobie przez weekend "Sprężynę" i tam na stronie 73 jest taki fragment:

"Wielkie pranie wyschło dziś na tym słońcu w mgnieniu oka. Patrycja zebrała wszystko przy pomocy Gabrieli. Prześcieradła aż chrzęściły, kiedy siostry odpinały je ze sznura i składały we czworo.
-Uwielbiam ten zapach - powiedziała dziecinnym głosem Patrycja, wtykając nos w świeże płótna. - Wiesz co, chciałabym mieć takie perfumy. Albo o zapachu rosy porannej."

No i teraz ja się zwracam do Was, drogie specjalistki, jakie perfumy doradziłybyście Patrycji? A innym siostrom Borejko oraz pozostałym postaciom Jeżycjady, biorąc pod uwagę ich usposobienie, zawód, sposób bycia itp.? A innym znanym szeroko postaciom literackim - może np. Zosi i Telimenie?

Miłej zabawy, ja też się włączę w odpowiednim czasie, a na razie daję pierwszeńtwo tym, które w swiecie zapachów poruszają sie pewniej niż na razie ja.
OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-03, 23:00   #2
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Dot.: PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko!

Nie do końca na temat będzie, ale aż się uśmiechnęłam - przypomniało mi się, jak na początku liceum pisałam pracę na konkurs na temat zapachów w świecie Małgorzaty Musierowicz
Zajęłam chyba 3 m-ce i byłam na spotkaniu z panią MM z Poznaniu

Muszę zajrzeć do tej pracy, bo nie pamiętam, czy było tam coś o perfumach Możliwe, że tak.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 06:26   #3
envy07
Rozeznanie

Ja jestem wielbicielką Jeżycjady...czytam namiętnie i kupuję
Gdyby nuty zapachowe oddawały
nazwę perfum....Silver Rain......
ale nie niuchałam....

a może każdej z sióstr dopasujemy perfumy.........
a potem bohaterom płci męskiej?
SORRY...NIE DOCZYTAŁAM POPRZ EDNIEGO POSTU DO KOŃCA,,,,,przecież sam tytuł wątku mówi za siebie...........zaspana sem i nieprzytomna lekko..........

Edytowane przez envy07
Czas edycji: 2009-05-04 o 06:28
envy07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 17:59   #4
Ata77
Zakorzenienie

ojej wspomnienia wróciły, czytałam wszystkie części Jeżycjady
w nawiązaniu do zacytowanego tekstu może Carolina Herrera 212?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 18:11   #5
MoniaK
Zakorzenienie

Uwielbiałam czytać Jeżycjadę

Jeśli chodzi o zapach czystego prania to stawiam na Stella in Two Peony
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 18:26   #6
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlaVS Pokaż wiadomość
A innym znanym szeroko postaciom literackim - może np. Zosi i Telimenie?
Zosi pasowałyby jakieś ładne, delikatne kwiatki-sratki... Reverence może? Telimenę widziałabym w konkretnym oriencie. Opium?

A co dla panny Izabeli z "Lalki"? A... Raskolnikowa?

Edytowane przez wredziulek
Czas edycji: 2009-05-04 o 18:27
wredziulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 19:20   #7
OlaVS
Zadomowienie

Mnie ciągle chodzi po głowie, że Gabrysia powinna pachnieć Hirisem Hermesa - idealny zapach dla kobiety, którą własny chłopak porównał do kwiatu kalafiora. I jednocześnie wystarczająco wyrafinowany jak na inteligentną absolwentkę filologii klasycznej.

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-04 o 19:38

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-04, 21:04   #8
piroksena
Zadomowienie

Ida --> coś orientalnego
Patrycja --> coś jadalnego
mama Borejko --> coś klasycznego (kwiatowo-szyprowego)
Gabriela --> coś sportowego
Natalia --> coś niszowego
Laura --> coś seksownego
Łucja --> mydło!

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 19:58   #9
lwia paszcza
Zakorzenienie

Świetny wątek . Bardzo lubię Jeżycjadę, ale nigdy nie rozpatrywałam jej pod kątem zapachowym . W niektórych tomach było napisane np. że Ida - moja ulubiona bohaterka - używa słodko - gorzkiego Givenchy... Dla niej koniecznie coś orientalnego, może Magical Moon Hanae Mori? A co proponujecie dla Laury - wielbicielki perfum?
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 21:06   #10
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Nie do końca na temat będzie, ale aż się uśmiechnęłam - przypomniało mi się, jak na początku liceum pisałam pracę na konkurs na temat zapachów w świecie Małgorzaty Musierowicz
Zajęłam chyba 3 m-ce i byłam na spotkaniu z panią MM z Poznaniu

Muszę zajrzeć do tej pracy, bo nie pamiętam, czy było tam coś o perfumach Możliwe, że tak.
Mnie się tak jak przez mgłę przypomina, że jak cała rodzinka szykowała się na jakąś uroczystość, to coś było, że byli pachnący. A tak to chyba przeważają tam jednak aromaty kulinarne.

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Świetny wątek . Bardzo lubię Jeżycjadę, ale nigdy nie rozpatrywałam jej pod kątem zapachowym . W niektórych tomach było napisane np. że Ida - moja ulubiona bohaterka - używa słodko - gorzkiego Givenchy... Dla niej koniecznie coś orientalnego, może Magical Moon Hanae Mori? A co proponujecie dla Laury - wielbicielki perfum?
No widzisz, a ja tego o Givenchy nie pamietam... ale większość czytałam już dawno. A Magical Moon to super propozycja. Ja bym dla Laury - pewnie jako jedne z kilku, poleciła Lady Vengeance Julietty.

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-05 o 21:08
Stary 2009-05-05, 21:18   #11
Kasza Manna
Zakorzenienie

Cytat:
Moje drogie, czy czytałyście książki Małgorzaty Musierowicz? Jeśli nie, nic nie szkodzi. Ja w każdym razie czytam sobie przez weekend "Sprężynę" i tam na stronie 73 jest taki fragment:

"Wielkie pranie wyschło dziś na tym słońcu w mgnieniu oka. Patrycja zebrała wszystko przy pomocy Gabrieli. Prześcieradła aż chrzęściły, kiedy siostry odpinały je ze sznura i składały we czworo.
-Uwielbiam ten zapach - powiedziała dziecinnym głosem Patrycja, wtykając nos w świeże płótna. - Wiesz co, chciałabym mieć takie perfumy. Albo o zapachu rosy porannej."

.
motyw rozmowy o perfumach na bazie naturalnej już kiedyś się jakiejś książce MM przewinął. Postaram się przypomnieć to sobie bez zaglądania do książek (mam wszystkie tylko niektóre pożyczyłam tzw nieoddającym ).

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

ha! chyba wiem
: w "Pulpecji", krótko przed maturą Patrycji, rano, stały sobie w oknie Pulpa i Nutria. I właśnie jakoś pachniało wiosną, kwitnące drzewka itd.. I tak sobie wąchały, i zdaje się Natalia powiedziała, że chciałaby mieć takie perfumy...?

heh, nie pamiętam. Zaraz sprawdzę jednak

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-05, 22:04   #12
giancarla
Raczkowanie

Mnie się wydaje, że Pulpa ( a może to była Nutria) chodziła po lesie, znalazła poziomki i zapragnęła takich właśnie swiezych, pachnących słodko i naturalnie perfum. "Może z lekką domieszką mięty?" tak pomyślała. Baaardzo dawno czytałam, ale to zostało mi w pamięci... albo pamięć figle płata
Stary 2009-05-05, 22:47   #13
Kasza Manna
Zakorzenienie

czekaj, coś kojarzę - nawlekała poziomki na trawkę i wąchała ale nie wiem,czy to ta scena (muszę sprawdzić) . W ogóle bardzo dużo zapachów się w Jeżycjadzie przewija.

Co do Nutrii - po scenie z Nutrii i Nerwusa, kiedy siedzi z Pyziakównami przy ognisku w Noc Świętojańską i dosypuje i objaśnia znaczenie ziół, to skojarzenie perfum dla niej jest inne niż woda Adidasa od Tunia jakiś bardziej słodko-gorzki i korzenno- ziołowy zapach. O, na przykład avonowy: vitality by liiv botanicals.
Stary 2009-05-05, 22:52   #14
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasza Manna Pokaż wiadomość
czekaj, coś kojarzę - nawlekała poziomki na trawkę i wąchała ale nie wiem,czy to ta scena (muszę sprawdzić) . W ogóle bardzo dużo zapachów się w Jeżycjadzie przewija.

Co do Nutrii - po scenie z Nutrii i Nerwusa, kiedy siedzi z Pyziakównami przy ognisku w Noc Świętojańską i dosypuje i objaśnia znaczenie ziół, to skojarzenie perfum dla niej jest inne niż woda Adidasa od Tunia jakiś bardziej słodko-gorzki i korzenno- ziołowy zapach. O, na przykład avonowy: vitality by liiv botanicals.
Te poziomki na źdźble trawy to Pulpecja, na 100 procent. A pamiętacie "Kwiat Jabłoni". od Pyziaka dla Gabrieli?
Stary 2009-05-05, 22:58   #15
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez giancarla Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że Pulpa ( a może to była Nutria) chodziła po lesie, znalazła poziomki i zapragnęła takich właśnie swiezych, pachnących słodko i naturalnie perfum. "Może z lekką domieszką mięty?" tak pomyślała. Baaardzo dawno czytałam, ale to zostało mi w pamięci... albo pamięć figle płata
Znalazłam w mojej pracy! Cytuję:

Aromatem poziomek upała się z kolei Patrycja („Pulpecja”), spacerując po pachnącym rozgrzaną żywicą i miętą lesie.
Poziomki. Pachniały właśnie tak, jak powinny pachnieć leśne poziomki w słoneczny dzień. Niosła je potem w ręce i cały czas wąchała. Dobrze byłoby mieć takie perfumy. Może z lekką przymieszką mięty”.
Stary 2009-05-05, 23:00   #16
Kasza Manna
Zakorzenienie

hm. też najpierw napisalam, że Pulpecja, ale nie byłam pewna, czy poziomki rosną w maju (a przecież wtedy Pulpa była z Baltoną ostatni raz nad jeziorem :P )

Za to w Kwiecie Kalafiora też były perfumy, ale dla Anieli - od Joanny

cała gama zapachów używanych przez ciotki opisana jest przez Laurę w Nutrii i Nerwusie Zawsze, jak w sklepie widzę np Masumi czy Givenchy, to wącham i nie mogę się nadziwić

aa. co prawda to też nie o siostrach, ale od razu przypomniał mi się Zygmunt z Szóstej Klepki, pachnący Yardleyem

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Ha, więc jednak dobrze kojarzyłyśmy Pani Małgorzata byłaby z nas dumna lata wychowania na Jeżycjadzie, książki doszczętnie "zczytane"
Stary 2009-05-05, 23:16   #17
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

To może jeszcze zacytuję ustęp z mojej pracy o MM dotyczący perfum właśnie Wygrzebałam ją po dość długim czasie i bardzo się wpisuje w tematykę wątku, więc podzielę się fragmentem

Perfumy i inne aromatyczne kosmetyki mają jednak w „Jeżycjadzie” zupełnie osobne miejsce. Jako że zdecydowaną większość w domu Borejków (wliczając również wnuczęta) stanowią kobiety, temat ten nie mógł być przecież pominięty. I tak dowiadujemy się, że Patrycja pachniała słodkogorzkawymi perfumami Givenchy, Ida – ciężkimi Jade, Natalia używała perfum „Masumi” (czego zaprzestała po otrzymaniu w prezencie wody Adidasa, która była również ulubionym pachnidłem jej siostrzenicy, Laury), a ulubionym zapachem Gabrysi był „Aqua di Gio”. Ich matka, Mila pachniała natomiast ziołami – wiele lat wcześniej jej przyszły mąż, Ignacy Borejko rozpoznawał w jej zapachu znajomą nutę szamponu „Miraculum”, którego używała również jego matka. Sukienki córek państwa Borejko pachniały z kolei mydłem „For You”, a włazience Borejków można było znaleźć duże białe mydło rumiankowe. O zapachach mężczyzn z „Jeżycjady” wiadomo tylko tyle, że (bez zbędnych szczegółów) kilku z nich „ładnie pachniało wodą kolońską”.
Stary 2009-05-05, 23:29   #18
lwia paszcza
Zakorzenienie

No, a mi się Ida jednak kojarzyła z Givenchy, nie wiem dlaczego . Ale Jeżycjadę czytałam już jakiś czas temu, więc nie pamiętam. Pamiętacie scenę, kiedy mama Borejko jest sama w pokoju po weselu Idy i Marka? To sycenie się zapachem kwiatów z różnymi, hmm, dodatkami?
Stary 2009-05-06, 01:55   #19
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
To może jeszcze zacytuję ustęp z mojej pracy o MM dotyczący perfum właśnie Wygrzebałam ją po dość długim czasie i bardzo się wpisuje w tematykę wątku, więc podzielę się fragmentem

Perfumy i inne aromatyczne kosmetyki mają jednak w ?Jeżycjadzie? zupełnie osobne miejsce. Jako że zdecydowaną większość w domu Borejków (wliczając również wnuczęta) stanowią kobiety, temat ten nie mógł być przecież pominięty. I tak dowiadujemy się, że Patrycja pachniała słodkogorzkawymi perfumami Givenchy, Ida ? ciężkimi Jade, Natalia używała perfum ?Masumi? (czego zaprzestała po otrzymaniu w prezencie wody Adidasa, która była również ulubionym pachnidłem jej siostrzenicy, Laury), a ulubionym zapachem Gabrysi był ?Aqua di Gio?. Ich matka, Mila pachniała natomiast ziołami ? wiele lat wcześniej jej przyszły mąż, Ignacy Borejko rozpoznawał w jej zapachu znajomą nutę szamponu ?Miraculum?, którego używała również jego matka. Sukienki córek państwa Borejko pachniały z kolei mydłem ?For You?, a włazience Borejków można było znaleźć duże białe mydło rumiankowe. O zapachach mężczyzn z ?Jeżycjady? wiadomo tylko tyle, że (bez zbędnych szczegółów) kilku z nich ?ładnie pachniało wodą kolońską?.
REWELACJA! Jakie genialne cytaty i szczegóły! Sama nie wiedziałam zakladając ten wątek, że tam jest tyle o zapachach! Naprawde byłam przekonana, że tam przeważają opisy dań, ale zapachów?!!! Muszę chyba wszystko przeczytać jeszcze raz!

---------- Dopisano o 01:55 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ----------

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-06 o 11:41

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-06, 07:33   #20
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
REWELACJA! Jakie genialne cytaty i szczegóły! Sama nie wiedziałam zakladając ten wątek, że tam jest tyle o zapachach! Naprawde byłam przekonana, że tam przeważają opisy dań, ale zapachów?!!! Muszę chyba wszystko przeczytać jeszcze raz!
Pisząc to, zrobiłam research zapachowy przez całą Jeżycjadę i faktycznie - zapachy dań zdecydowanie przeważają

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2009-05-06 o 07:34
Stary 2009-05-06, 10:24   #21
Kasza Manna
Zakorzenienie

kwiatowe zapachy - Gaba zachwycała się frezjami - (dostała w "Imieninach" od braci Lelujków, a później, zdaje się, od studentów na Dzień Kobiet?).

Dużo kwiatów było też: wiadomo: róże od Przeszczepa dla Belli
Stary 2009-05-06, 10:28   #22
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredziulek Pokaż wiadomość
A co dla panny Izabeli z "Lalki"?
Jedna z moich ulubionych bohaterek literackich.

Musze pomyśleć nad perfumami dla niej.

Pasowałoby mi coś co ma odjechaną nazwę, jeszcze bardziej odjechaną butelkę, ale sam zapach powinien być nijaki, pusty i mało trwały.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 10:37   #23
porzeczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość

Pasowałoby mi coś co ma odjechaną nazwę, jeszcze bardziej odjechaną butelkę, ale sam zapach powinien być nijaki, pusty i mało trwały.

Molecules 01 ?

porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-06, 19:43   #24
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:

Perfumy i inne aromatyczne kosmetyki mają jednak w „Jeżycjadzie” zupełnie osobne miejsce. Jako że zdecydowaną większość w domu Borejków (wliczając również wnuczęta) stanowią kobiety, temat ten nie mógł być przecież pominięty. I tak dowiadujemy się, że Patrycja pachniała słodkogorzkawymi perfumami Givenchy, Ida – ciężkimi Jade, Natalia używała perfum „Masumi” (czego zaprzestała po otrzymaniu w prezencie wody Adidasa, która była również ulubionym pachnidłem jej siostrzenicy, Laury), a ulubionym zapachem Gabrysi był „Aqua di Gio”. Ich matka, Mila pachniała natomiast ziołami – wiele lat wcześniej jej przyszły mąż, Ignacy Borejko rozpoznawał w jej zapachu znajomą nutę szamponu „Miraculum”, którego używała również jego matka. Sukienki córek państwa Borejko pachniały z kolei mydłem „For You”, a włazience Borejków można było znaleźć duże białe mydło rumiankowe. O zapachach mężczyzn z „Jeżycjady” wiadomo tylko tyle, że (bez zbędnych szczegółów) kilku z nich „ładnie pachniało wodą kolońską”.
A jak myślicie, co to za słodko-gorzkie Givenchy? Nazwą by pasowały Ange ou Demon, ale dla mnie one nie są wcale takie bardzo słodko-gorzkie... A te cięźkie Jade? Co to za zapach, jest coś takiego?
Stary 2009-05-07, 11:50   #25
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość

Moim zdaniem to nie tylko to, te perfumy powinny być przede wszystkim skandalicznie drogie . No i snobistyczne, dostępne tylko w niewielu miejscach.
Wracając do sióstr Borejko - dla Idy może Jungle Tiger? Do charakteru by jej chyba pasowało...
Stary 2009-05-07, 11:58   #26
Kasza Manna
Zakorzenienie

Wink Dot.: PERFUMY dla sióstr Borejko i nie tylko!

Cytat:
A jak myślicie, co to za słodko-gorzkie Givenchy? Nazwą by pasowały Ange ou Demon, ale dla mnie one nie są wcale takie bardzo słodko-gorzkie... A te cięźkie Jade? Co to za zapach, jest coś takiego?

Jade to niemieckie Maybelline. Tak przynajmniej wynika z wątku:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=54747

dla porównania- na Allegro kilka rodzajów, ale czasem to nie marka, a podtyp (czasem jade to pordóbka j'adore )
http://allegro.pl/search.php?string=...om=10&price_to=

Edytowane przez Kasza Manna
Czas edycji: 2009-05-07 o 12:01
Kasza Manna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 00:15   #27
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasza Manna Pokaż wiadomość
Jade to niemieckie Maybelline. Tak przynajmniej wynika z wątku:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=54747

dla porównania- na Allegro kilka rodzajów, ale czasem to nie marka, a podtyp (czasem jade to pordóbka j'adore )
http://allegro.pl/search.php?string=...om=10&price_to=

Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie, teraz sobie przypominam, źe kiedyś w latachh 90-tych w perfumeriach było pełno palet kolorówek z napisem Jade, a potem one zniknęły. Ale żadnego zapachu sygnowanego Jade niestety nie pamiętam.
Stary 2009-05-11, 08:48   #28
karols
Przyczajenie

Jeżeli mnie pamięć nie myli, moja mama używała pod koniec lat 80-tych perfumy Jade nieokreślonej marki (raczej nie niemieckiej Jade). Ciężkie, dość słodkie.
Moje typy dla sióstr Borejkówien:
Gaba: Osmanthus Interdite Pafum D'Empire, Kelly Caleche Hermes
Ida: Królestwo Alexandra McQuenna, Boudoir Vivienne Westwood
Nutria: Tea for Two lub Timbuktu L'Artisan
Pulpa: Eau deMerveilles Hermes, Premier Figuier L'Artisan
karols jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 23:22   #29
OlaVS
Zadomowienie

Hm, hm. Rozważam sobie wszystkie propozycje i nieznane mi dotąd sprawdzam stopniowo. Z Silver Rain niestety rozczarowanie - nazwa faktycznie idealna, ale sam zapach to po prostu słodziak w stylu Fuel for Life.
No a dla Mili? Oczywisci Mili Seniorki. Co to za zioła? Może Aromatics Elixir Clinique?
Bo dla Mili Juniorki to jakieś takie dla niemowlaczków, wiem, że Mustela robi takie perfumy i niektóre inne firmy też. Choć niemowlaczki najładniej dla mnie się prezentują w swoim własnym niemowlaczkowym zapachu, a fortunę mogłaby zbić firma, która by taki uroczy zapaszek niemowlaczka zamknęła w butelce.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości