|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
prośba o tytuły, może znacie? :)
Wiem, że wypowiadają się tu znawczynie książek i filmów, a ja nie znam wielu tytułów więc bardzo Was proszę o pomoc
![]() szukam jakis dobrych i ciekawych książek i filmów, które wiążą się z tematem choroby, a konkretniej o ludziach którzy w wyniku choroby nie mogą normalnie żyć, realizować się i każdego dnia zmagają się z tym i walczą i druga prośba: również o tytuły książek i filmów, o tancerzach/baletnicach/sportowcach itp. ludziach ktorzy w wyniku wieku, starzenia się, "wypadają z branży", nie mogą już kończyć swojej kariery. pamiętam też, że widziałam kiedyś taki film o mężczyźnie, który zachorował, nie pamiętam na co, ale musiał leżeć cały czas w łóżku i w związku z tym pragnął śmierci, ale nie miał zgody na eutanazję. i na końcu ktos pomógł mu, podając jakis srodek który go zabił. wiem, że opis marny ale może któraś z Was skojarzy tytuł? bardzo proszę o pomoc ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-01-27 o 23:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: prośba o tytuły, może znacie? :)
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. O jaki rodzaj chorób Ci chodzi ? Śmiertelne czy psychiczne ? Bohater ma umrzeć czy przeżyć ? Trzeba troszkę szczegółów podać
![]() Czyżby to było do matury potrzebne ?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
z filmów - Filadelfia mi jako pierwsza na myśl przyszła.
przeleć się po oscarach, http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Oscary |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Światła rampy - będą pasować w obu przypadkach. Po pierwsze, specyficzna choroba młodej tancerki. Po drugie, wątek starzejącego się niegdyś sławnego komika, który wypadł z branży.
Oprócz tego Motyl i skafander (film i książka),może Porozmawiaj z nią (tyle, że to nie jest film o chorobie tak właściwie, ale mamy bohaterkę - baletnicę leżącą w śpiączce). I jeszcze film dokumentalny Kieślowskiego, Siedem kobiet w różnym wieku (o baletnicach) - jak razem z wiekiem przemijamy my i kariera. Edit: Nie wiem, o jakie choroby Ci chodzi, ale ważna odnotowania jest jeszcze Pętla, skupiająca się na problemie alkoholizmu. I jeszcze ciągła walka z chorobą Fridy.
Edytowane przez paula007 Czas edycji: 2009-01-28 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Stalowe magnolie, Co gryzie Gilberta Grape'a
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() pośrednio do matury, z tym, że nie szukam materiałów do prezentacji ale czegos co po przeczytaniu/obejrzeniu da mi jakąś inspirację o czym w ogóle mogłabym pisać, chcę zapoznac się z roznymi spojrzeniami na problem. nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam ![]() baardzo dziękuję za propozycje ![]() ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-01-28 o 12:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ruben Gallego " Czarne na białym" - książka o niepełnosprawnym chłopcu, czytałam, genialna jak dla mnie ; ) bardzo poruszająca, nic nie jest opisane ogólnikowo, wszystko nadzwyczaj dobitnie.
http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=37615
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
biegam dla Zabawy
|
Za wszelką cenę /Million Dollar Baby/ O 30-letniej kobiecie, która chce zostać bokserem. Pomimo poczatkowych trudów dostaje się prawie na sam szczyt, niestety podczas walki odznaje urazu, który przykuwa ją do łóżka.
Swoją drogą genialny film. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
pierwsze co mi przyszło na myśl to książka Jodi Picault "Bez mojej zgody" . poszukaj bo jest wiele fimów takich "pseudodokumentalnych "
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
"Weronika postanawia umrzec" P.Coellho w pewnej części też jest o chorobie. Psychicznej.
Polecam. ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mi sie skojarzyla krotka i swietna ksiazka: "Oscar i Pani Roza".
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tak! Warto ją przeczytać... Jest wzruszająca i ma piękne przesłanie: "Codziennie patrz na świat jakbyś widział go po raz pierwszy". Z tego co mi wiadomo, jest też film "Oskar i pani Róża" .
Warto obejrzec też filmy: "Stalowe magnolie", "Co gryzie Gilberta Grape'a", "Marzyciel", "Wszystko będzie dobrze" i "Kto nigdy nie żył". Wszystkie tytuły, które podalam powyżej gorąco polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tamara Zwierzyńska-Matzke, Sven Matzke "Czasami wołam w niebo"
Z filmów przyszedł mi na myśl Ostatni taniec/One last dance - o trójce tancerzy w średnim wieku, którzy na prośbę dawnych znajomych ze szkoły tańca postanawiają powrócić na scenę i podczas treningów okazuje się, że ich ciała, już nie pierwszej młodości, nie dają rady tak wyczerpującemu wysiłkowi fizycznemu. Ale lojalnie ostrzegam - film jest tragiczny ![]()
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pośrednio warto też wspomnieć o "Awake-przebudzenie". jednak czy należy on do tych 'dobrych' to już raczej kwestia gustu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
może... A Moment To Remember? film genialny. o mlodej dziewczynie, szczęsliwej i pięknej, którą dotyka choroba - i powoli traci pamięć. stara się z tym walczyć i ona i jej mąż. wzruszający to film i piękny. poza tym - jest to produkcja koreańska, wobec tego mogłaby urozmaicić nieco Twoją "bibliografię"
![]() przychodzi mi na myśl takze tajlandzki film Chocolate, o dziewczynie z autyzmem. ma jednak inne umiejetnosci i to z nich korzysta w życiu. mogłabyś go wykorzystać jako przykład wykorzystywania tego, co nam życie dało. albo po prostu obejrzeć sobie film sama dla siebie, bo warto ![]() "Człowiek Słoń" Lyncha. koniecznie. o zdeformowanym mężczyźnie, który męczyć musi się zarówno sam z sobą jak i z ludzmi, którzy wystawiają go w cyrku, którzy go ponizają i wysmiewaja. wstrząsający. jak mi coś na myśl jeszcze przyjdzie, to moge napisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja tu wyskoczę jak Filip z konopii z wyciskaczem łez dla nastolatek - film 'Szkoła Uczuć' na podstawie książki 'Szkoła uczuć: Dzieje pewnego młodzieńca' Flauberta.
http://szkola.uczuc.filmweb.pl/ http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=9474 I jeszcze książki J. Deavera - o Lincolnie Rhyme, kryminologu który podczas akcji uszkodził kręgosłup, jest skazany na leżenie w łóżku, może ruszać małym palcem u dłoni, mówić i jeść - a mimo to dalej prowadzi większość spraw kryminalnych, które rozwiązuje. De facto na podsatwie pierwszej książki o nim nakręcono film 'Kolekcjoner kości' http://biblionetka.pl/ka.asp?id=2617 : Książki o Rhyme, te które przeczytałam: Kolekcjoner Kości Tańczący Trumniarz Kamienna Małpa Mag Zegarmistrz Dwunasta karta Puste Krzesło
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-31 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Z filmów traktujących o różnych chorobach (także psychicznych) : Godziny, Słodki Listopad, Lot nad kukułczym gniazdem, Piękny umysł, Candy, Marzyciel, Zapach kobiety, K-pax, Cube, Rain man, Sekretne okno, Przełamując fale
Co do książek to o baletnicy jest b. dobra pozycja: Przerwany taniec tyle pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-01-31 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() kurcze cypressangel, ja wide ze Tobie nie tylko piosenki idą tak dobrze ![]() no i oczywiście dziękuję za wszystkie propozycje, będę miała duużo oglądania ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie usłyszałam reklamę w TV tego filmu
![]() We wtorek o 22 na tvp2. Pamiętać proszę! ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam film, w którym gra James McAvoy "Inside I'm dancing" ("Ja w środku tańczę").
Jest to film dość trudno dostępny, ale można ściągnąć z netu. Warto. To historia dwóch młodych mężczyzn cierpiących na upośledzenia fizyczne, którzy poznali się w domu opieki. Wspólnymi siłami osiągnęli to, o czym marzyli - samodzielne życie poza ośrodkiem, we własnym mieszkaniu. To historia o dążeniu do realizacji marzeń, mimo choroby, wszelkich trudności i przeciwności losu.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Spider http://pajak.filmweb.pl/
Wszyscy jesteśmy Chrystusami http://wszyscy.jestesmy.chrystusami.filmweb.pl/ Filadelfia http://filadelfia.filmweb.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.