![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
ryby :)
zgodnie z zapowiedzią i obietnica wasz nadmorski i ortodoksyjny (jeżeli chodzi o nie jedzenie mięsa w piątki) Beliczek opowie o rybach.
Mój mąz jest Kaszubem z krwi i kosci a co za tym idzie w jego domu jada się duzo ryb. Teściowa nauczyła mnie róznych pyszności z rybek. Zacznę od starego przepisu na zupę z halibuta ![]() inna rybka to dorsz pieczony z chrzanem. to jest pysznośc nieziemska! filet z dorsza (oczywiście świeżego. najlepsze dorsze sa zima keidy sa najtłustsze i wtedy jest okres i połowu) solimy i pieprzymy. wkąłdamy do nasmarowanej masłem brytfanny lub czegoś zaroodpornego. polewamy mikstura smietany 18% i chrzanu (koniecznie prawdziwego chranu a nie jakiegos kremu chrzanowo-majonezowego). piecze się to około godzinki w nagrzanym piekarniku. Inna dobra rzecz to kotlet z łososia (najlepiej bałtyckiego, jedzenie hodowlanego ścierwa z Norwegii powinno być zabronione konstytucyjnie). Mielimy taki filet przez maszynke do mięsa, dodajemy jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wyrabiamy. potem panierujemy w bułce tartej i smazymy na oliwie (najzdrowiej). Pyszne na gorąco ale i tez na zimno. moja tesciowa robi taką marynatę z koncentratu pomidorowego,octu, surowej cebuli, listka laurowego, i gorącej wody - miesza to wszystko a jak wystygnie to zalewa tym pozostałe z obiadu kotlety. trzeba je póżniejw tej mrynacie schłodzić około doby i sa przepyszną przekąska!!! tyle na razie, bo córka nie daje mi pisać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Re: ryby :)
![]() ![]()
__________________
Jaś ma: http://lb4f.lilypie.com/MTFXp2.png ![]() Antoś ma: http://lb1f.lilypie.com/AA2Gp2.png ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: ryby :)
albo moja ulubiona rybna zapiekanka: filety z dorsza, na to pomidorek i przyprawy, posypane serem żółtym i polane rama cremefine i pieczone wpiekarniku przez około godzinkę.
na piątkowe śniadanko moja tsciowa robi sałtakę z wędzonej makreli (teść jedzie w czartek wieczorem do rybaka i kupuje takie prosto z wędzarni). makrelke obieramy z ości i skóry, musi byc w malutkich kawałeczkach, do tego gotowany seler utarty na tarce o duzych oczkach i żółty res tez starty tak jak seler, wszystko w rónych ilościach. do tego só i pieprz i majonez z jogurtem (1:1), tak, żeby była pasta, pyszne na chlebku!!! mniam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: ryby :)
demoniku masz maila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 559
|
Re: ryby :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I pomysleć, że ja wciąż usiłuje się odchudzać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: ryby :)
lucille to spróbuj gotowanego na parze dorsza z ziołami a do tego warzywka np. brokuły, marchewak, tez na parze
![]() w zasadzie każda ryba jest pyszna, tylko musi byc świeża - dorsz najlepszy jest prosto z kutra. wtedy wogóle nie śmierdzi rybą w trakcie smażenia czy gotowania. ryby na parze to poezja smaku!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 2 559
|
Re: ryby :)
beliczek napisał(a):
> lucille to spróbuj gotowanego na parze dorsza z ziołami a do tego warzywka np. brokuły, marchewak, tez na parze ![]() A wiesz, że nigdy w życiu nie jadłam ryby na parze?? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() > w zasadzie każda ryba jest pyszna, tylko musi byc świeża - dorsz najlepszy jest prosto z kutra. wtedy wogóle nie śmierdzi rybą w trakcie smażenia czy gotowania. No nie no na rybe prosto z kutra to ja szans nie mam ![]() > ryby na parze to poezja smaku!!! Spróbujemy, spróbujemy ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Re: ryby :)
Pasta rybna - bardzo proste i dobre na kanapki
![]() Wędzoną makrelę (sporą) trzeba oczyscić z ości i zmielić przez maszynkę, dodać 2-4 (zależy jak kto lubi i jak duza była makrela) gotowane jajka też zmielone. Mozna dosypać tartego serka i szczypiorku, doprawić musztardą, pieprzem i solą (trzeba uważać bo makrela może być słona sama z siebie ![]() Pyszne na grzankach z bułeczki, jeszcze ciepłych oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Re: ryby :)
A i jeszcze uwielbiam łososia albo pstrąga pieczonego w folii z odrobiną przypraw i masełka - pyyycha. Nie lubię za to ryb w panierce z bułki - moim zdaniem zabija cały smak. Jeśli smażona, to też bez panierki na oliwie z oliwek. Smaczniejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne bo panierka ciągnie tłuszcz przecież
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: ryby :)
A ja chcąc być modna [dziś króluje wątek rybny
![]() ![]() Łosoś mrożony rozmrożony ![]() ![]() Do tego jakaś sałatka i ziemniaczki [może pieczone ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: ryby :)
lexie napisał(a):
> Pyszne na grzankach z bułeczki, jeszcze ciepłych oczywiście. Czytam i czytam i zauważyłam, że przy wątkach kulinarnych mam wyjątkowo bujną wyobraźnię ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Re: ryby :)
hehe kiedy to napisałam, to aż mi się zachciało jakiejs rybki...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Piątkowa ryba:)
Dzisiaj piątek a Tobie znudziła się tradycyjna rybka na obiad? W takim razie podaje przepis na pyszną rybkę. Przeczytaj, zrób i rozkoszuj się smakiem
![]() 1 kg filetów z morszczuka - kroimy na pół i smażymy (wcześniej obtaczamy w mące) 3 ogórki konserwowe - kroimy w plasterki 1 papryka - wydrążamy nasiona i kroimy w plasterki (ja kroję paprykę na 1/4 i dopiero w plastry) 3 duże cebule - kroimy w plasterki (półksiężyce), zalewamy gorącą wodą i po ok.5 minutach odcedzamy tę wodę. Zalewa: 3 łyżeczki ketchupu pikantnego 1 przecier pomidorowy 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki cukru 6 łyżek octu 1 liść laurowy 4 ziela angielskie trochę pieprzu 2 szkl wody 1,5 szkl. oleju (można dodać trochę mniej) Wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i zagotowujemy, by się składniki rozpuściły. Rybkę układamy w misce na spodzie, oddajemy na wierzch trochę ogórka, cebuli papryki, zalewamy trochę zalewą - w ten sposób układamy rybkę warstwami aż do końca składników. Odstawiamy, by rybka wspaniale nabrała aromatu z zalewy - najlepiej na parę godzin. Gdy już ostygnie,to niech sobie powędruje do lodówki. Można podawać z chlebem, ryżem czy tez puree z ziemniaków. Smacznego ![]() Ja osobiście nie lubię cebuli ani papryki, więc ich nie dodaję - w tak okrojonej wersji smakuje równie dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Piątkowa ryba:)
Ciekawy przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 740
|
Dot.: Piątkowa ryba:)
a ja kupuję kostki rybne (bez ości) i panieruję sobie jak kotleciki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 200
|
Dot.: Piątkowa ryba:)
Witam
![]() Mam nadzieje, ze Kamillcia nie bedzie miala nic przeciwko temu, jesli podam w Jej watku przepis na duszona rybke w jarzynach. Skladniki: marchew pietruszka seler kalafior pomidory cebula (ja nie daje, ale jesli ktos lubi, to moze dodac) natka pietruszki filety rybne (mintaj, morszczuk lub co, co Wam smakuje) oliwa z oliwek przyprawy koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Scieramy na tarce o grubych oczkach umyta i obrana marchew, seler i pietruszke. W garnku lub w glebszej patelni (bedzie wygodniej) rogrzewamy troche oliwy. Wrzucamy starte jarzyny i dusimy. Ewentualnie cebule, jesli chcemy.Dusimy jarzyny. Dodajemy male rozyczki kalafiora, pokrojony w kostke pomidor. Kiedy jarzyny beda juz miekkie, kalafior nie moze sie rozpasc, dodajemy filety. Najlepiej przekroic bardzo duze filety na pol. Kiedy ryba bedzie miekka dodajemy koncentrat pomidorowy, zeby uzyskac ostrzejszy smak, doprawiamy sola, bialym pieprzem, odrobina ostrej papryki. Gotowe danie posypujemy odrobina natki pietruszki. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryzem. Zycze smacznego. Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
![]()
No to ja też podam super łatwy przepisik na śledziki w zalewie
![]() Składniki: 1 kg filetów ze śledzia zielonego 1 szklanka wody 1/2 szklanki wody trochę mniej niż pół szklanki oleju 2 łyżeczki vegety 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 ząbków czosnku(mozna dodac wiecej, jak ktos bardzo lubi) ziele angielskie i pieprz do smaku 1/2 kg cebuli 1 mały przecier pomidorowy Składniki zalewy mieszamy ze sobą w garnku,dodajemy śledziki i stawiamy na gazie. Gotujemy 8-10 minut od momentu zagotowania. Studzimy i do lodówki. Potrawa gotowa, a jaka pyszna ![]()
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 214
|
Dot.: Piątkowa ryba:)
Brzmi git, uwielbiam ryby, zwłaszcza gotowane na parze, 100% smaku!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Piątkowa ryba:)
w zamierzchłych czasach kiedy jeszcze nie było kulinarnego forum załozyłam na plotkowym watek o rybkach. Zanm sie na nich bo mam męża Kaszuba i mieszkam nad morzem
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=%B3oso%B6 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolnyśląsk
Wiadomości: 638
|
![]()
Pstrag z migdałami
2 porcje: całe oczyszczone pstrągi łyżeczka soli łyżka stołowa mąki pszennej rozbite jajko 1 i 1/2 łyżki stołowej płatków migdałów masło do smażenia masło, kapary, cytryna ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki, olej, tymianek 1. Wypłukać ryby dokladnie i osuszyć na wierzchu i w brzuchu. 2. Posolić lekko w środku. 3. Wymieszać sól i mąkę i otoczyć tym ryby dookola. 4. Następnie namoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować migdalami. 5. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i smażyć na maśle 5-7 minut z każdej strony. 6. Rozetrzeć masło z sokiem z cytryny, dodać kapary i wymieszac. Podawać rybę z ćwiartkami cytryn i ćwiartkami upieczonych w piekarniku ziemniakow, marchewek, selera i pietruszki. Jarzyny piecze sie w malej ilosci oleju i przyprawia się solą, pieprzem i świezym albo suszonym tymiankiem. Do ryby podać masło kaparkowe. Dobry półwytrawny Riesling (wino) do tego i palce lizać. ![]()
__________________
To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523
|
Ryba-smażona,panierka i inne
czy macie jakiś sposób na to aby panierka podczas smażenia ryby nie odpadała?
co roku mam z tym problem a w tym zależy mi żeby wszystko się udało i jeszcze jedno może ma ktoś przepis na''dobrą rybę''niekoniecznie smażoną
__________________
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: tarnobrzeg
Wiadomości: 3 425
|
Dot.: ryba
nie wiem czy to właśnie pomaga, ale ja zawsze dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem rybę i pierwsze w czym 'panieruję' to mąka, a na to cała reszta.
no i to 'na jakim ogniu' się smaży tez dużo daje, tylko tego jeszcze do końca nei mogę zrozumiec, bo raz kiedy smaże na małym, lub malutkim ogniu -panierka odpada a innym razem nie, to samo z ogniem większym ... dlatego zawsze pierwsza smazona porcja jest 'próbna' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
ryby -co i jak?
poprosze o proste przepisy na ryby ,ale poprosze o przepis od momentu kupienia do pojawienia sie dania na talerzu.
nie wiem czy rozmrazac?czy nie ,jak panierowac ,co zrobic aby panierka nie odpadła ,aby ryba byla dobra a nie smakowała mułem? w kwestii rybnej jestem laik na calej lini. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dot.: ryby -co i jak?
ja też poprosze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
|
Dot.: ryby -co i jak?
Ja z rybami tez nie bardzo
![]() ![]() 4 dzwonka lososia cytryna sol pieprz 4 lyzeczki masla natka pietruszki Dzwonka skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i wstawiamy na godzine do lodowki. Po godzinie kladziemy kazdy dzwonek na osobnym kawalku folii aluminiowej, kladziemy na wierzch ryby male kawalki masla i szczelnie owijamy folia. Kladziemy wszystko na blache i pieczemy 40 min w 180 stopniach. Czasem tez marynuje dzwonka lososia w chrzanie z musztarda. Potem niezbyt dokladnie sciagam z ryby marynate i smaze na goracej patelni po 5 min z kazdej strony. Wychodzi super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: poznan
Wiadomości: 86
|
Dot.: ryby -co i jak?
ja po prostu swieza rybe obtaczam w mace, jajku, bulce tartej. czasem powtarzam czynnosc z jajkiem i bulka.
oczywiscie zanim wykonam te szalone czynnosci rybke sole i posypuje pieprzem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ryby -co i jak?
Rozmrażam ,osuszam na papierowym reczniku otaczam w mące i smaże..Bardzo lubie po grecku w jarzynkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: ryby -co i jak?
Ja rybki robię bardzo prosto, czyli posolić otoczyć w mące z bułką tartą i usmażyć.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 18
|
Dot.: ryby -co i jak?
Witam
Zawsze kupuję mrożone płaty Miruny,są naprawdę przepyszne.Przed pieczeniem rozmrażam rybkę,solę i pozostawiam ja na jakieś 30 minut w rozmąconym jajku.tedy jest ona taka super soczysta.Póżniej panieruje w mące lub bułce tartej.ebkę zawsze staram sie piec na maśle - oczywiście tylko super podgrzanym.Szybko ja przypiekam z obydwu stron.Na taka prosto zciągniętą z patelni kładę cienki pasek masła żeby sie w nia wtopiło. polecam,bo naprawdę wszystkim smakuje to moje wykonanie. Sama długo testowałam różne metody przyżądzania rybki zanim wpadłam na dobre rozwiązanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: ryby -co i jak?
posiekać bazylię i zieloną pietruszkę, dodać do tego otartą skórkę z cytryny, wymieszać,rozgrzać masło wcisnąć do niego troszkę soku z cytryny, polać dno naczynia żaroodpornego masłem cytrynowym, położyć dzwonka łososia lekko osolić, popieprzyć, na każdym ułożyć zieleninę skropić lekko masłem cytrynowym i wsadzić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika na 10 minut
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.