chyba potrzebuje pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-07, 13:19   #1
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

chyba potrzebuje pomocy

Drogie dziewczyny. nie wiem czy w dobrym miejscu założyłam ten temat ale jeśli nie to proszę i przeklejenie go. Mam 20 lat. Kończę liceum zaocznie ponieważ poprzednią szkołę musiałam przerwać z powodu zbyt wczesnego porodu mojego dzis już 2.5 letniego synka.
Z ojcem małego nie możemy się dogadać tak samo będąc razem jak i dziś już nie tworząc związku...
Mój synek jeździ do taty raz na dwa tyg na weekend...Wszystko było by ok. Ale mały nigdy nie jest odwożony na czas...Zawsze jest to poślizg 1-2 dni... co mnie bardzo denerwuje. jest to odległość około 60km. Nie mam zasądzonych alimentów ale była między nami umowa że będzie mi płacił 200zł mies... oczywiście nie zawsze tak jest nieraz jest to smieszna kwota 150zł. Pewnie nasuwa się wam pytanie z czego się utrzymuje, otóż mieszkam z rodzicami i rodzeństwem. Moja mama nas utrzymuje a także płaci mi za szkołę. Bardzo chcę pracować ale w miejscu gdzie mieszkam obecnie z pracą jest bardzo ciężko. ale to nie tego dotyczy post.
Chodzi o to że mój synek 2 tyg temu pojechał do taty, Na jego usilna prośbę zgodziłam się by dziecko spędziło z nim tydzień. Niestety ojciec dziecka zachorował i nie mógł go odwieźć w wskazanym dniu. Oczywiście to zrozumiałam. Każdy ma prawo być chory...
Po 2 dniach zadzwoniłam do niego z pytaniem czy jest już zdrowy i może przywieść już synka, odpowiedź była taka że nie może ponieważ nie ma pieniędzy.
Odpowiedziałam że nie interesuje mnie to i że jeśli bierze dziecko ode mnie to musi mieć przygotowane pieniądze na paliwo aby odwieźć dziecko w umówionym dniu. Powiedział że postara się je załatwić...
Czekałam nie odzywał się... więc zadzwoniłam kolejny raz...Było to dzien przed 6 grudnia czyli przedwczoraj. i mówię do niego spokojnie że chce żeby moje dziecko było w domu 6grudnia do godz 12. A on że mały u niego bezie miał mikołaja itd. Ja mu na to że dobrze... dla tego pozwalam żeby przyjechał do godz 12, część dnia spędzi u ciebie a część u mnie...
A jego odpowiedź była jak zwykle bardzo lakoniczna czyli... nie
A ja mu na to nadal spokojnie że jeśli nie zrobi tego o co go proszę może ponieść tego konsekwencje, ponieważ wyjazd dziecka jest już nadto wydłużony. Oczywiście odpowiedź była taka sama. Nie odzywałam się żyjąc w przekonaniu że następnego dnia już mały bezie ze mną... Zadzwoniłam wczoraj do niego rano ok 10 ni pytam o której wyjeżdża. A że odebrała jego mama to dowiedziałam się tylko tyle że on przywiezie dziecko dopiero w poniedziałek wieczorem.. wściekłam się co chyba każdy rozumie. Chciałam żeby był na mikołaja w domu... poza tym bardzo za nim tęskniłam... Z płaczem zadzwoniłam do przyjaciół czy mogliby pojechać ze mną po małego. Napisałam do ojca dziecka że jestem w samochodzie i za około 1.5 będę po dziecko...Usłyszałam że mały nie chce do mnie wracać, że jemu u mnie źle itd. Rozpłakałam się do tel. czułam się samotna, bezradna i nieszczęśliwa... Przyjechałam na miejsce... a tam cyrk... Siostra ojca małego (18 lat) trzymała dziecko na rękach. ja wcześniej powiedziałam ojcu małego i jego mamie że ma być spokojnie i nie życze sobie żadnych scen. Nie chodziło o mnie ale o to żeby mały nie był wyrywany z rąk do rąk ani nie był narazony na stres. Oczywiście nie było spokojnie. Siostra mojego byłego ryczała jak głupia, całowała małego taka zapłakana, dziecko to widziało, zaczęło płakać co było zrozumiałe. więc powiedziałam grzecznie żeby nie robiła scen że mały sie boi... Oczyście kazano mi się zamknąc...
Przeżyłam wczoraj koszmar. w samochodzie płakałam cały czas... nie wiem co robić... nie moge pozwolić aby traktowano tak mnie i moje dziecko...na dodatek nie mam dobrych kontaktów z mamą... nie rozumiemy się. chcę stanąć na nogi... i odżyć... Bo zwariuje. wpadam ze stanu euforii w niemal depresyjny... Co robić....

Edytowane przez balckangel
Czas edycji: 2009-12-07 o 13:59
balckangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 13:34   #2
elastynka
Przyczajenie

Dot.: chyba potrzebuje pomocy

jeżeli nie możecie sami dogadać się co do tego ile i kiedy mały jest u Ciebie i u swojego ojca to chyba pozostaje tę sprawe przez sąd załatwić. Jeśli nie masz wśród bliskich wsparcia to są organizacje, które wspierają młode matki.
elastynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 13:39   #3
Merys
Zakorzenienie

O zgrozo, idz do sadu, zaloz sprawe odnosnie alimentow i widywania sie z dzieckiem. Wybacz, ale 150-200zl to jest smieszna kwota na utrzymanie dziecka!Nie ma sensu sie ciagle z nimi szarpac, sad rozstrzygnie kiedy maja odbywac sie spotkania. Jezeli dziecko nie bedzie odwozone na czas to masz prawo pojechac tam z policja. Jesli sytuacja bedzie sie notorycznie powtarzac to zazadaj zeby spotkania byly tylko i wylacznie u Ciebie w domu. A co do alimentow... to panstwo placi ich 500 zł miesiecznie za ojcow ktorzy są niewyplacalni. Bądz stanowcza i konsekwentna w działaniach. Nie załamuj sie bo są ludzie ktorzy moga Ci pomoc.
Powodzenia
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 13:48   #4
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez balckangel Pokaż wiadomość
Drogie dziewczyny. nie wiem czy w dobrym miejscu założyłam ten temat ale jeśli nie to proszę i przeklejenie go. Mam 20 lat. Kończę liceum zaocznie ponieważ poprzednią szkołę musiałam przerwać z powodu zbyt wczesnego porodu mojego dzis już 2.5 letniego synka.
Z ojcem małego nie możemy się dogadać tak samo będąc razem jak i dziś już nie tworząc związku...
Mój synek jeździ do taty raz na dwa tyg na weekend...Wszystko było by ok. Ale mały nigdy nie jest odwożony na czas...Zawsze jest to poślizg 1-2 dni... co mnie bardzo denerwuje. jest to odległość około 60km. Nie mam zasądzonych alimentów ale była między nami umowa że będzie mi płacił 200zł mies... oczywiście nie zawsze tak jest nieraz jest to smieszna kwota 150zł. Pewnie nasuwa się wam pytanie z czego się utrzymuje, otóż mieszkam z rodzicami i rodzeństwem. Moja mama nas utrzymuje a także płaci mi za szkołę. Bardzo chcę pracować ale w miejscu gdzie mieszkam obecnie z pracą jest bardzo ciężko. ale to nie tego dotyczy post.
Chodzi o to że mój synek 2 tyg temu pojechał do taty, Na jego usilna prośbę zgodziłam się by dziecko spędziło z nim tydzień. Niestety ojciec dziecka zachorował i nie mógł go odwieźć w wskazanym dniu. Oczywiście to zrozumiałam. Każdy ma prawo być chory...
Po 2 dniach zadzwoniłam do niego z pytaniem czy jest już zdrowy i może przywieść już synka, odpowiedź była taka że nie może ponieważ nie ma pieniędzy.
Odpowiedziałam że nie interesuje mnie to i że jeśli bierze dziecko ode mnie to musi mieć przygotowane pieniądze na paliwo aby odwieźć dziecko w umówionym dniu. Powiedział że postara się je załatwić...
Czekałam nie odzywał się... więc zadzwoniłam kolejny raz...Było to dzien przed 6 grudnia czyli przedwczoraj. i mówię do niego spokojnie że chce żeby moje dziecko było w domu 6grudnia do godz 12. A on że mały u niego bezie miał mikołaja itd. Ja mu na to że dobrze... dla tego pozwalam żeby przyjechał do godz 12, część dnia spędzi u ciebie a część u mnie...
A jego odpowiedź była jak zwykle bardzo lakoniczna czyli... nie
A ja mu na to nadal spokojnie że jeśli nie zrobi tego o co go proszę może ponieść tego konsekwencje, ponieważ wyjazd dziecka jest już nadto wydłużony. Oczywiście odpowiedź była taka sama. Nie odzywałam się żyjąc w przekonaniu że następnego dnia już mały bezie ze mną... Zadzwoniłam wczoraj do niego rano ok 10 ni pytam o której wyjeżdża. A że odebrała jego mama to dowiedziałam się tylko tyle że on przywiezie dziecko dopiero w poniedziałek rano... wściekłam się co chyba każdy rozumie. Chciałam żeby był na mikołaja w domu... poza tym bardzo za nim tęskniłam... Z płaczem zadzwoniłam do przyjaciół czy mogliby pojechać ze mną po małego. Napisałam do ojca dziecka że jestem w samochodzie i za około 1.5 będę po dziecko...Usłyszałam że mały nie hcce do mnie wracać, że jemu u mnie źle itd. Rozpłakałam się do tel. czułam się samotna, bezradna i nieszczęśliwa... Przyjechałam na miejsce... a tam cyrk... Siostra ojca małego (18 lat) trzymała dziecko na rękach. ja wcześniej powiedziałam ojcu małego i jego mamie że ma być spokojnie i nie życze sobie żadnych scen. Nie chodziło o mnie ale o to żeby mały nie był wyrywany z rąk do rąk ani nie był narazony na stres. Oczywiście nie było spokojnie. Siostra mojego byłego ryczała jak głupia, całowała małego taka zapłakana, dziecko to widziało, zaczęło płakać co było zrozumiałe. więc powiedziałam grzecznie żeby nie robiła scen że mały sie boi... Oczyście kazano mi się zamknąc...
Przeżyłam wczoraj koszmar. w samochodzie płakałam cały czas... nie wiem co robić... nie moge pozwolić aby traktowano tak mnie i moje dziecko...na dodatek nie mam dobrych kontaktów z mamą... nie rozumiemy się. chcę stanąć na nogi... i odżyć... Bo zwariuje. wpadam ze stanu euforii w niemal depresyjny... Co robić....
Nie dziwię Ci się. Mnie z postępem czytania Twojego posta coraz bardziej trzęsło. Nie wyobrażam sobie tego co czujesz i co przeżywasz.
Przy takim braku współpracy, odrębnego rozumienia dobra dziecka i przede wszystkim - działania przeciw Tobie nie pozostaje Ci nic innego jak ustalić sądownie dni spotkań. Wtedy, chcąc zatrzymać dziecko dłużej będzie miał na prawdę poważne konsekwencję, nie tylko Twoje słowa, z którymi się w ogóle nie liczy. Czy dobrze zrozumiałam, że nastawia synka przeciw własnej mamie? Nie muszę chyba pisać, jaką robi mu krzywdę.
Powiem Ci jeszcze, nie chcąc straszyć, że skoro nawet jego rodzina jest zaangażowana może to być zapowiedź jeszcze gorszych wydarzeń. Wystąp do sądu zanim zrobi to ojciec dziecka. Teraz może go sobie zabrać na tydzień nad morze - potem powie gdzie trzeba, że to było za Twoją zgodą.
Trzymaj się.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2009-12-07 o 13:59
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 13:56   #5
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

dziękuję... też obawiam się że będe musiała wstąpić na drogę sądową. ale boję się jeszcze jednej rzeczy... co jeśli odbiorą mi dziecko.... jeśli okłamią sąd... zdarzają sie takie przypadki i to wcale nie tak rzadko....
Stary 2009-12-07, 14:11   #6
paula78
Zakorzenienie

Nie rozumiem dlaczego nie masz sądowo zasądzonych alimentów ?

widzenia tez możesz ustalić sądowo.

idz i to zrób po co szarpac sobie nerwy ?synek nie oddany ,dzwonsz na policje i sprawa jest czysta.

Dlaczego mieliby ci odbierac dziecko ?masz gdzie mieszkac ,masz co do gara włożyć ,zamujesz sie dzieckiem.

Kto miałby okłamac sąd ?ojciec i jego rodzina ?
po co ?

zaatw tą sprawe sądowo dla wlasnego spokoju i dziecka ,przeciez pieniadze sa na dziecko a nie twoje ciuchy.

Poszukaj w swojej okolicy darmowych porad prawnych ,czesto przy sądach sa studenci ktorzy w okreslone terminy pomagaja ludziom ,w osrodku opieki spolecznej tez powinni pomóc.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 15:17   #7
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

idz i to zrób po co szarpac sobie nerwy ?synek nie oddany ,dzwonsz na policje i sprawa jest czysta.

Dlaczego mieliby ci odbierac dziecko ?masz gdzie mieszkac ,masz co do gara włożyć ,zamujesz sie dzieckiem.

Kto miałby okłamac sąd ?ojciec i jego rodzina ?
po co ?

zaatw tą sprawe sądowo dla wlasnego spokoju i dziecka ,przeciez pieniadze sa na dziecko a nie twoje ciuchy.

Poszukaj w swojej okolicy darmowych porad prawnych ,czesto przy sądach sa studenci ktorzy w okreslone terminy pomagaja ludziom ,w osrodku opieki spolecznej tez powinni pomóc.
A po to żeby mi odebrać dziecko... moja mama jest psychologiem i miała kilka takich pacjetek którym odebrano dzieci... nie wiesz co się wyzwala w ludzkich głowach jesli chodzi o dziecko.... mama mówiła że z jednej kobirty zrobiono byłą prostytutkę....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-07, 15:49   #8
Merys
Zakorzenienie

Posluchaj to sa sporadyczne przypadki. Chcesz skonczyc szkole to swiadczy o tym ze chcesz zapewnic dziecku i sobie lepsza przyszlosc, zarejestruj sie do posredniaka. Zrob cos z tym bo to zle wplynie na Twoja pocieche, chyba lepiej zaryzykowac niz pozniej miec zal do siebie ze sie tego nie zrobilo?! Sady stoja zazwyczaj po stronie matki. Opowiesz cala swoja cala historie, to jest dopiero 2,5 letnie dziecko, a nie zabawka z ktora mozna robic co sie chce
Stary 2009-12-07, 21:43   #9
shiava
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
O zgrozo, idz do sadu, zaloz sprawe odnosnie alimentow i widywania sie z dzieckiem. Wybacz, ale 150-200zl to jest smieszna kwota na utrzymanie dziecka!Nie ma sensu sie ciagle z nimi szarpac, sad rozstrzygnie kiedy maja odbywac sie spotkania. Jezeli dziecko nie bedzie odwozone na czas to masz prawo pojechac tam z policja. Jesli sytuacja bedzie sie notorycznie powtarzac to zazadaj zeby spotkania byly tylko i wylacznie u Ciebie w domu. A co do alimentow... to panstwo placi ich 500 zł miesiecznie za ojcow ktorzy są niewyplacalni. Bądz stanowcza i konsekwentna w działaniach. Nie załamuj sie bo są ludzie ktorzy moga Ci pomoc.
Powodzenia

Zgadzam sie w 100%. Tego nie da sie wg mnie zalatwic inaczej niz sadownie...
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 22:11   #10
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
A po to żeby mi odebrać dziecko... moja mama jest psychologiem i miała kilka takich pacjetek którym odebrano dzieci... nie wiesz co się wyzwala w ludzkich głowach jesli chodzi o dziecko.... mama mówiła że z jednej kobirty zrobiono byłą prostytutkę....
i dlatego chcesz do konca zycia stresowac sie czy ojciec odda ci dziecko dzisiaj czy za tydzien ?czy bedzie mial kase na paliwo ?alimenty ?

jestes dorosła kobietą więc wez odpowiedzialnosc za siebie i dziecko wiec określ jego miejsce stalego pobytu, daj mu bezpieczenstwo ,dziwie sie ze mama twoje kobieta wykształcona nie dązy do załatwienia tej sprawy sądownie przeciez sama wie jakie to wazne dla dziecka i jego bezpieczeństwa.

Odbieranie dzieci matkom to skrajne przypadki ,zdaje sie ze nie ma stowarzyszen matek którym odbiera sie dzieci ,stowarzyszenai ojcow bez prawa do dzieci jest kilka.

twoje dziecko ma oficjalnie ojca w akcie urodzenia ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 22:22   #11
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Nie znam Cię i nie wiem jaką jesteś osobą, jaką mamą, mogę się jedynie domyślać. Nie wydaje mi się, by sąd miał podstawy by odebrać Ci dziecko, mało tego, żeby ojciec dostał dni opieki to on będzie musiał spełnić całą górę warunków akceptowanych przez kuratora.
Przeraża Cię ta sądowa droga, nie wiesz jak, co i gdzie, pewnie chciałabyś załatwić wszystko ugodowo z ojcem dziecka - zrozumiałe (choć sama wiesz, że nie ma na co liczyć). Ale wiesz mi, warto przez to przejść. Nawet sąd nie dostarczy Ci tylu nerwów co obecna sytuacja. Nie możesz też zniechęcać się tak sporadycznymi przypadkami, które - pech chciał- trafiły do Twojej mamy.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2009-12-07 o 23:54
Stary 2009-12-08, 10:38   #12
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Nie będę oryginalna i powtórzę za innymi wizażankami - sąd, alimenty i ustalone odgórnie dni, kiedy tatuś może się widywać z dzieckiem.
A babuni powiedz, żeby się nie odzywała, bo to Twoje dziecko. A jej jak brakuje malucha w domu - zapraszamy do banku spermy lub domu dziecka.
Poza tym jakie podstawy ma Twój były do tego, by odebrać Ci dziecko? Są kuratorzy, jest opieka społeczna, psycholg, który pewnie porozmawia z maluchem.
Poza tym , jesli uznasz, że praca kuratora czy kogokolwiek innego, mającego wydac opinię do sądu o warunkach w jakich dziecko przebywa, jest średnozadowalająca- piszesz skargę.
Ja tak zrobiłam(walczyłam z Tż-tem o jego dziecko z pierwszego małżeństwa, ale tam mamusia zwiała za granicę a dziecko zostawiła u babki) to później mało nam w tyłek bez wazeliny nie weszli.
Nie jesteś sama z tym wszystkim. Jest masa organizacji, które mogą Cię wesprzeć i pomóc w utemperowaniu niesfornego tatuśka i jego matki.
Stary 2009-12-08, 11:00   #13
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

Tak jest. Do sądu, alimenty i widzenia ustali sąd. I po sprawie.

Facet dla własnego kaprysu robi krzywdę dziecku. Kto to widział grać histerią przy takim maluchu. Nie wierzę, że takie małe dziecko nie tęskni przez tyle dni za matką...

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Dzieci nie odbiera się matkom na podstawie dwóch zdań ojca. W naszym kraju jeszcze matka ma pierwszeństwo.

Z kobiety zrobiono prostytutkę, a mamusie nagminnie robią ze swoich ex pedofilów. No i co z tego? Twoja matka, z racji wykonywanego zawodu, powinna Ci pomóc, a nie snuć takie teorie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 12:16   #14
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

tak ma wpisanego ojca w akcie urodzenia. ale nazwisko ma moje...
Stary 2009-12-08, 22:01   #15
passionfruit
Zakorzenienie

blackangel, dziewczyny napisały wszystko - do sądu.
Nikt nie pisze, że będzie łatwo, lekko i przyjemnie, ale przynajmniej będziesz spokojnie mogła wychować Twojego synka.
Stary 2009-12-09, 12:15   #16
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

ja się nie boję tego że może być ciężko... życie ogólnie jest dosyć trudne... ale, boje się tego że mogę go stracić
Stary 2009-12-09, 13:21   #17
kropka75
Zakorzenienie

Po co założyłaś ten wątek?

Zadałaś pytanie, dostałaś x odpowiedzi. Nie takich oczekiwałaś?
Nikt z nas nie pójdzie do Twojego ex na pogadankę, trzeciego cudownego wyjścia też Ci nie wyczarujemy.

Albo zostawiasz jak jest, albo idziesz do sądu ustalić Wasze prawa. Amen.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 13:36   #18
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
ja się nie boję tego że może być ciężko... życie ogólnie jest dosyć trudne... ale, boje się tego że mogę go stracić
Aż tak się boisz, że jesteś w stanie zostawić sprawę jak jest? Wytrzymasz takie życie, a synek? Widzę, że strach przed utratą dziecka paraliżuje Cię we wszystkich działaniach. Ok. Nie składaj wniosku od razu. Poradź się prawnie, poszukaj informacji, załóż wątek na forum prawnym... Wiadomo, że nie dostaniesz żadnego zapewnienia (a może), ale możliwe, że Twój obraz sytuacji trochę się zmieni. A potem złóż wniosek.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2009-12-09 o 13:42
Stary 2009-12-09, 15:02   #19
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Rusz za przeproszeniem 4 litery i zrob cos z tym a nie stoj bezczynnie
Nie wiem po co ty sobie nakrecasz to, ze moglabys stracic dziecko, co ty wóde chlejesz i sie szlajasz Bog wie gdzie?!
Znowu chcesz sie szarpac z bylym? Wolisz narazac dziecko na taki stres?! Nie rozumiem Cie kobieto...
Stary 2009-12-09, 15:13   #20
Ineczka33
Wtajemniczenie

Pamiętaj, że teraz musisz być silna, dla dziecka. Tu już nie chodzi tylko o Twój dyskomfort w relacjach z byłym partnerem. Jesteś za synka odpowiedzialna i to od Ciebie zależy jakie będzie miał dzieciństwo. Nie dokładaj się do chrzanienia tego dzieciństwa przez ojca dziecka. Psychika 3 latka jest taka krucha... Musisz znaleźć w sobie siłę i motywację. Dla niego. Skorzystaj z rad dziewczyn, dobrze Ci radzą.

Zrób plan działania i działaj! Dla synka.
Stary 2009-12-09, 20:03   #21
_vixen_
Zakorzenienie

Też się zdziwiłam, że Twoja mama wykształcona, pewnie świadoma kobieta, a nie macie sądowo uregulowanej sprawy alimentów i widzenia z ojca z dzieckiem. Ty jesteś zagubiona, to zrozumiałe, ale Twoja mama to nie jest prosta niewykształcona kobieta, żeby nie wiedziała, co w takiej sytuacji robić, tylko czekacie nie wiadomo na co.

Najwyższy czas załatwić pewne sprawy.
Zacznij zbierać wszystkie paragony, żeby udowodnić, ile wydajesz na dziecko - to się przydaje przy zasądzeniu wysokości alimentów.

Nikt Ci dziecka nie odbierze, nie popadajmy w paranoje.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2009-12-09 o 20:04
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-09, 20:40   #22
SoNeRa
Zakorzenienie

ja bym się bała, że dojdzie do tragedii i porwie mi dziecko - takie przypadki się zdarzają!
idz z tym do SĄDU i to szybko!
Stary 2009-12-11, 00:37   #23
agag22
Raczkowanie

Poto aby odebrać Ci dziecko, muszą być jakieś podstawy- przemoc, złe warunki życia, alkoholizm, porzucenie, brak opieki- nie wystarczy, że tatuś poleci do sądu i powie, że teraz on chce dziecko. Składaj wnioski jak najszybciej, nie wyobrażam sobie jak utrzymać dziecko za 200 czy nawet 150 zł miesięcznie! Jak możesz się godzić na coś takiego? Tatuś ma prawa (widzenia) a co z obowiązkami? A jeśli chodzi o widzenia, to po takiej akcji jak ta ostatnia, bałabym się pozwolić mu zabrać dziecko do siebie w obawie, że mi go nie odda wogóle. I co wtedy zrobisz? Wtedy do sądu polecisz? Tylko, że wtedy zanim sąd Ci dziecko przyznato może trochę czasu minąć, takie sprawy często ciągną się bez końca...
agag22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-26, 16:49   #24
merely
Przyczajenie

http://www.rzeszow.pl/pomoc-spoleczn...ryzysowej-mops

umów się z psychologiem i prawnikiem, na pewno po rozmowie z nimi poczujesz się pewniej
Stary 2009-12-27, 12:14   #25
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b
Konto usunięte

Cytat:
skoro płaci Ci na dziecko około 200zł miesięcznie, to na pewno nie chciałby go mieć "na własność", bo jakby sobie z nim poradził, skoro z niego taka życiowa dupa, że nawet nie umie dzieciaka na czas odtransportować do domu.

a skoro Twoja matka jest psychologiem, to chyba powinna umieć lepiej Ci doradzić - i nie pozwalać na takie traktowanie Ciebie i Twojego dziecka. oboje ponosicie odpowiedzialność za dzieciaka, a jak na razie, to tylko Ty się z tym wszystkim użerasz - nie dość, że przez ciążę musisz kombinować z edukacją, nie dostajesz od ojca dziecka godziwych pieniędzy, to jeszcze się ciągle denerwujesz.

weź życie i swoje sprawy w swoje ręce, dziewczyno.
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 00:19   #26
kasia uk
Raczkowanie

Angel, a czy czasem mama nie namawia Ciebie, aby zostawić sprawę tak jak jest? Może wstydzi się ludzi? Nie zrozum mnie źle, to tylko sugestia, ale wiem, że są takie matki, które za bardzo przejmują się tym co ludzie powiedzą.
Oczywiście mam nadzieję, że tak nie jest.

Jeżeli potrzebujesz czasu, aby podjąc decyzję o pójściu do sądu, przez ten okres zwyczajnie nie oddawaj synka ojcu. Proste. Jak będzie dzwonił, nie odbieraj. Jak chcesz odebrać, to powiedz, że nie dasz mu synka, albo że synek jest chory. Masz prawo nie chcieć mu go oddać po zaistniałej sytuacji :/

Jesteś dobrą matką? To powinno wystarczyć, aby dodać Tobie sił i zwalczyć strach przed utratą dziecka i zmusić Ciebie do pójścia do sądu.
Bo co to za ojciec, który daje 200zł miesięcznie na dziecko? To jest już wystarczającym dowodem przeciwko ojcu. Gdyby był prawdziwym ojcem, zasługującym na opiekę nad dzieckiem bardziej niż Ty, sam z siebie dałby więcej. No chyba, że nie ma.. Zresztą, gdybym nie miała, to postarałabym się, aby mieć.
kasia uk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 21:47   #27
Kasiulka22
Zakorzenienie

Mój Boże, aż mną zatrzęsło! Sama jestem matką, nie pozwalaj na takie zachowanie Twojego byłego. Jesteś dla niego zbyt pobłażliwa, już po pierwszym, "nie, nie oddam dziecka w umówionym dniu", byłabym tam ekspresem, chociażbym miała na miotle przylecieć i zabrałabym mu chłopca. Poza tym dziewczyny dobrze Ci radzą, pokonaj strach przed sądem i ustal "tatusiowi" widywanie z synem, najlepiej żądaj aby widywali się u Ciebie, z Twoją obecnością. Po tym co piszesz mam niemal pewność, że mówią/będą mówić Twojemu synowi jaka Ty jesteś podła matka, jak u Ciebie źle a jaki tatuś jest cacy. Ustaw tego faceta do pionu, nie pozwól żeby cierpiało na tym dziecko.

Alimenty w kwocie 200 zł są śmieszne! dodatkowo niewypłacane regularnie. Koniecznie idź do sądu

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 22:55   #28
taszkin
Zakorzenienie

Blackangel, jak tam sprawy? Nie spodziewam się zmian drastycznych, ale...postanowiłaś coś?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości