Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 11 650
|
Dot.: Super dietka oczyszczajaca - Dziala
Cytat:
Napisane przez Tereskaa
A mnie się coś wydaje, że to może być oferta sprzedaży  Zobaczcie, nowa osóbka, tajemniczy post, sprawa wygląda jednym słowem mówiąc - podejrzanie 
|
Nie wydaje mi się. Dostałam odpowiedź na email. Dziewczyna sie chyba tylko po to zarejestrowała, aby nam tę dietę dać. 
w takim razie ja ją Wam podrzucę:
Cytat:
DIETA OCZYSZCZAJĄCA
Odchudź się i oczyść swój organizm!
Spis treści
Dieta oczyszczająca 3
DZIEŃ PIERWSZY I DRUGI 4
DZIEŃ TRZECI I CZWARTY 4
DZIEŃ PIĄTY 5
DZIEŃ SZÓSTY 5
DZIEŃ SIÓDMY 6
Sposób przygotowania potraw 7
Sałatka owocowa 7
Zielona zupa 7
Pieczone jabłko 7
Sałatka z tofu 7
Musli z owocami i jogurtem 8
Ryż z warzywami 8
Koktajl truskawkowy 8
Sałatka z kuskusem 8
Warzywa z dipem czosnkowym 9
Omlet ze szpinakiem 9
Surówka 9
Koktajl malinowy 9
Surówka z marchwi z orzechami 9
Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem 10
Surówka 10
Chłodnik 10
Serek z owocami i miodem 10
Jogurt z musli i truskawkami 11
Zupa z soczewicy 11
Sałatka z pieczarkami 11
Twarożek z dodatkiem papryki i szczypiorku 11
Dieta oczyszczająca
Chcesz tryskać energią, zyskać promienną cerę i fantastyczny nastrój, a przy tym poczuć się naprawdę lekko? Zastosuj nasze oczyszczające menu.
Podstawą twojego menu są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Jesz pięć posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekką kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i na podwieczorek (w sumie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie musisz się więc martwić, że będzie dokuczał ci głód lub poczujesz się osłabiona.
Pamiętaj przy tym o codziennej porcji płynów, oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie wypijaj każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Możesz wspomagać się też specjalnymi preparatami, np. MethoDraine De-tox lub naparami ziołowymi (filiżanka dziennie).
Oczyszczającą moc mają: brzoza biała, łopian większy, wiązówka błotna, powidlnik indyjski, koper włoski, fiołek trójbarwny, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny i morszczyn. Świetnym uzupełnieniem dietetycznego detoksu będą też seanse w saunie (2 razy w tygodniu) oczywiście pod warunkiem, że nie cierpisz na choroby układu krążenia.
Pierwsze efekty oczyszczania powinnaś zauważyć już w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych poczujesz trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi się jeszcze więcej korzyści. Możesz liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (jeśli miewałaś zaparcia, teraz problem powinien zniknąć) i poprawę stanu skóry- twoja cera stanie się jaśniejsza i gładsza.
Natomiast przyjemnym efektem ubocznym kuracji będzie utrata wagi (ok. 1 kg).
DZIEŃ PIERWSZY I DRUGI
Cały dzień -1011 kcal
PIERWSZE ŚNIADANIE (256 kcal)
Sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (113 kcal)
Surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnego
OBIAD (325 kcal)
Zielona zupa, filiżanka herbaty owocowej
PODWIECZOREK (102 kcal)
Pieczone jabłko
KOLACJA (215 kcal)
Sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowej
Cały dzień -1011 kcal
DZIEŃ TRZECI I CZWARTY
Cały dzień -1207 kcal
PIERWSZE ŚNIADANIE (299 kcal)
Musli z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)
Kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowego
OBIAD (419 kcal)
Ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowego
PODWIECZOREK (125 kcal)
Koktajl truskawkowy
KOLACJA (234 kcal)
Sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z aronii
DZIEŃ PIĄTY
Cały dzień -1203 kcal
PIERWSZE ŚNIADANIE (307 kcal)
Maślanka (szklanka) z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką, filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)
Warzywa z dipem czosnkowym
OBIAD (417 kcal)
Omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (123 kcal)
Koktajl malinowy
KOLACJA (226 kcal)
Kromka chleba chrupkiego z miodem, Surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii
DZIEŃ SZÓSTY
Cały dzień - 1193 kcal
PIERWSZE ŚNIADANIE (300 kcal)
Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (96 kcal)
Banan
OBIAD (410 kcal)
Chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczoną margaryną (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (130 kcal)
Szklanka soku grejpfrutowego, 10 orzechów laskowych
KOLACJA (257 kcal)
Serek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowej
DZIEŃ SIÓDMY
Cały dzień -1224 kcal
PIERWSZE ŚNIADANIE (315 kcal)
Jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (126 kcal)
Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo - pomarańczowego
OBIAD (403 kcal)
Zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (132 kcal)
Szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
KOLACJA (248 kcal)
Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbaty
Lek. med. Ewa Matyska – Piekarska
Olivia nr 5/2006
Sposób przygotowania potraw
Sałatka owocowa
Składniki: banan, kiwi, mandarynka, łyżka pestek z dyni, 2 łyżki kiełków słonecznika.
Owoce obierz, pokrój i włóż do miseczki. Dodaj pestki z dyni oraz kiełki.
Zielona zupa
Składniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, brokuł, po łyżce koperku, natki, margaryny, sól i pieprz.
Obierz i pokrój ziemniaki. Fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotuj. Gdy zmiękną, dodaj margarynę i przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp posiekanym koperkiem i natką.
Pieczone jabłko
Składniki: jabłko, łyżka dżemu, cynamon.
Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Do środka dodaj łyżeczkę dżemu i szczyptę cynamonu. Piecz 15 minut w temp. 150 st. C.
Sałatka z tofu
Składniki: 2 cienkie plastry tofu, żółta papryka, ogórek, 2 małe pomidory, por, 3 łyżki kiełków lucerny, 2 łyżki koperku.
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części (z pomidora usuń miąższ). Podziel na kawałki serek tofu i połącz go z warzywami. Sałatkę polej sosem: łyżeczkę oliwy połącz z łyżeczką octu winnego, łyżeczką sosu sojowego, słodką papryką i szczyptą soli. Udekoruj koperkiem i kiełkami.
Musli z owocami i jogurtem
Składniki: po 5 łyżek płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki pestek słonecznika, łyżka rodzynek, łyżka orzechów włoskich, kiwi, plaster melona, jogurt naturalny (2 proc. tł.), łyżeczka kiełków słonecznika.
Do miski wsyp płatki, pestki słonecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszaj. Kiwi pokrój w kostkę, a z melona wytnij łyżeczką małe kulki. Owoce polej jogurtem, posyp musli i wymieszaj. Udekoruj kiełkami słonecznika.
Ryż z warzywami
Składniki: 1/3 torebki ryżu brązowego, brokuł, szklanka fasolki szparagowej, żółta papryka, marchew, cebula, łyżka oliwy z oliwek i łyżka natki.
Ryż ugotuj i osacz. Warzywa umyj i pokrój. Brokuły i fasolkę podgotuj w niewielkiej ilości wody i osacz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozdrobnione warzywa i duś chwilę pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, dodaj ryż i udekoruj natką.
Koktajl truskawkowy
Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł., 10 truskawek (świeżych lub mrożonych).
Składniki zmiksuj.
Sałatka z kuskusem
Składniki: 3 łyżki kaszy kuskus, cykoria, brzoskwinia, pomarańcza, łyżka pestek słonecznika, łyżka sosu vinegret.
Kaszę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. Cykorię umyj i pokrój w paseczki. Obierz i pokrój pomarańczę oraz brzoskwinię. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy i łyżeczki octu winnego ze szczyptą soli i cukru. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami słonecznika.
Warzywa z dipem czosnkowym
Składniki: marchew, ogórek, żółta papryka, 3 łyżki serka homogenizowanego, ząbek czosnku, sól, pieprz, suszona bazylia.
Warzywa pokrój, wymieszaj z serkiem, wyciśniętym czosnkiem, dopraw
Omlet ze szpinakiem
Składniki: 2 jajka, 4 łyżki mleka (0,5 proc. tł.), 150 g szpinaku, 50 g chudego sera twarogowego, cebula, ząbek czosnku, łyżeczka natki, łyżka oliwy z oliwek.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i podduś. Wrzuć rozdrobniony serek, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Rozbij jajka, dodaj mleko i szczyptę soli. Na rozgrzanej oliwie usmaż omlet. Szpinakowe nadzienie rozłóż na połowie usmażonego placka i przykryj drugą potówką. Udekoruj natką pietruszki.
Surówka
Składniki: pomidor, 4 łyżki kiełków, sól, 6 zielonych oliwek, łyżeczka szczypiorku.
Pokrój pomidora, dodaj kiełki, oliwki i szczypiorek. Dopraw do smaku.
Koktajl malinowy
Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tt.), 3 szklanki malin lub porzeczek.
Owoce zmiksuj z kefirem.
Surówka z marchwi z orzechami
Składniki: marchew, seler korzeniowy, jabłko, łyżeczka orzechów włoskich, łyżeczka miodu, sok z cytryny.
Marchew, jabłko i selera umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i miód. Całość posyp posiekanymi orzechami.
Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, jajo, łyżeczka szczypiorku, łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy.
Do miseczki wbij jajko. Dosyp posiekany szczypiorek, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Kromki chleba zanurz z obu stron w masie jajecznej i smaż na rozgrzanej oliwie.
Surówka
Składniki: pomidor, 5 zielonych oliwek, sok z połowy cytryny.
Pokrój pomidora i zmieszaj z oliwkami. Dopraw sokiem z cytryny.
Chłodnik
Składniki: 2 szklanki maślanki, 2 łyżki soku z buraka, burak, ogórek, 6 rzodkiewek, po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku.
Buraka ugotuj, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj. Maślankę wymieszaj z sokiem buraczanym, dodaj rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość posyp dużą ilością posiekanego koperku.
Serek z owocami i miodem
Składniki: 100 g serka wiejskiego, kiwi, plaster ananasa, łyżka miodu, 3 łyżki kiełków.
Do serka wrzuć pokrojone w kostkę owoce. Dodaj miód i kiełki.
Jogurt z musli i truskawkami
Składniki: 15 truskawek, szklanka jogurtu, 4 łyżki musli.
Owoce polej jogurtem i posyp musli.
Zupa z soczewicy
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona), cebula, pomidor, ząbek czosnku, łyżka natki, 2 łyżeczki ketchupu (bez konserwantów), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy (listek laurowy, ocet winny, sól, pieprz, kminek).
Soczewicę mocz przez kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i utarty czosnek. Połącz soczewicę z cebulą i czosnkiem, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj listek laurowy i gotuj ok. 30 minut.
Łyżką cedzakową wyjmij soczewicę, pozostawiając wywar w garnku. Zmiksuj soczewicę i z powrotem przełóż do garnka. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję zupy kremowej.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory bez skórki i ketchup. Przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.
Sałatka z pieczarkami
Składniki: 6 liści sałaty, 4 rzodkiewki, 5 pieczarek, zielony ogórek, łyżka szczypiorku, 2 łyżki rzeżuchy, sok z cytryny, sól.
Sałatę porwij na kawałki, rzodkiewkę pokrój, szczypiorek posiekaj. Pieczarki przekrój na połówki, podduś, potem wystudź. Wymieszaj warzywa, posól, polej sokiem z cytryny, dodaj rzeżuchę.
Twarożek z dodatkiem papryki i szczypiorku
Składniki: 2 plastry chudego sera twarogowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 proc. tł.), czerwona papryka, łyżka szczypiorku.
W miseczce rozgnieć ser, dodaj jogurt, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.
|
|