|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Czy na diecie można jeść....[pytamy o wybrane produkty] ??
Witam,
często przechodząc na dietę dręczą mnie pytania czy mogę zjeść dany produkt czy raczej jest on niewskazany. Nie widziałam tu podobnego wątku, a myślę, że wiele z Was ma czasem takie wątpliwości ![]() Na pierwszy ogień idą banany. Jeść czy nie jeść? Część osób mówi, że mają wysokie IG i są kaloryczne, a część traktuje je jako dozwolony posiłek, zwłaszcza po treningu, spożywany w towarzystwie nabiału. Ja bardzo lubię banany i mam nadzieję, że jak zjem jednego po 45-min. pływaniu to nie pójdzie mi on w boczki ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy na diecie można jeść....[pytamy o wybrane produkty] ??
Ten wątek to na poważnie?
![]() Jak ktoś ci powie, żebyś nie jadła, to nie będziesz? ![]() No i różnice: jednym to pasuje, innym nie ![]() Obserwować swój organizm, to jest to. Zresztą, o bananach to nawet osobny wątek jest ![]() wiem, marudzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Eee tylko troszkę marudzisz
![]() ![]() No jak mi ktoś powie, że niewskazane jest jedzenie danego produktu to będę starała się tego unikać ![]() ![]() Ale w sumie masz rację..wszystko można jeść, ale z umiarem ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
To co można a czego nie zależy od samej diety, co ma na celu, co chcesz nią osiągnąć itd., poza tym w necie trafia się sporo nawiedzonych osób, które nie mają pojęcia o odżywianiu, ale dają jakieś bezsensowne szarlatańskie rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Co sądzicie o używaniu mąki w czasie diety??... Z tego co wiem, to nie powinno się stosować pszennej, no ale przecież są też inne (żytnia, razowa, itd).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jeśli musisz używać mąki to oczywiście lepsza będzie pełnoziarnista, orkiszowa, czy żytnia, ale produkty mączne są generalnie kaloryczne i mają dużo węglowodanów - wszystko zależy od tego jak ułożysz sobie jadłospis i ile jej użyjesz, wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba z głową z tego korzystać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
to zleży od diety jaką sobie wybierzesz. Jeśli ograniczenie kcal, to wybieraj te produkty, które mają ich mniej, jeśli ograniczenie cukru to tak samo. Na większości produktów są tabele, więc łatwo sprawdzić. A i w internecie są stronki, na których są porozpisywane rozkłady na węgle białka itp np. owoców, warzyw. Ale, jak koleżanki wyżej napisały - od batonika jeszcze nikt nie umarł, więc jak zjesz banana, to cię nie zabije
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jestem zwolenniczką liczenia makro, a nie samych kalorii. Kaloria-kalorii nie równa, szkoda miejsca w diecie na cukry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.