nagłe zwiększenie kalorii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-22, 08:24   #1
dzelaa
Raczkowanie

Question

nagłe zwiększenie kalorii

Mam 18 lat, waze ok 45kg, / 166cm.
Moja zmora to kalorie - męczy mnie już ich liczenie, bo chciałabym jeść więcej i to, na co mam ochotę ,a przy tym nie tyć. (utrzymywać wagę).
Zawsze miałam dobrą przemianę materii (tak jak moja mama).

I tu pytanie: jem ok.1000-1300 kcal dziennie i ćwicze na orbitreku i hula-hop. Czy jak nagle zwiększe do mojego zapotrzebowania (ok.2100 kcal) to przytyje ? skoro takie jest moje zapotrzebowanie.??

Bo wydaje mi sie ze tyje sie od nadmiaru kalorii??
(czyli np. 1kg = 7000kcal nadprogramowych).
PS. Byłam już kiedyś na stabilizacji (doszłam do 1800 kcal),ale to było rok temu. Coś mi odbiło i zaczełam znowu jeść mniej.
dzelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 12:21   #2
macerata
Zakorzenienie

Dot.: nagłe zwiększenie kalorii

raczej od nagłego zwiększenia ilości kalorii lepsze by było stopniowe zwiększanie przy obserwacji reakcji ciała
tak, tyje się od dodatniego bilansu, ale równie ważne (jak nie ważniejsze) jest to z czego pochodzą owe kalorie
na przykład organizm może inaczej reagować na kalorie pochodzące z białka, tłuszczu czy węglowodanów(prostych/złozonych)
inaczej może też reagować na wprowadzenie/zwiększenie ilości nabiału/produktów zbożowych/warzyw/owoców itp.

jeśli poświęcisz na takie obserwacje więcej czasu i rozłożysz w czasie owe zwiększanie kalorii to masz szansę lepiej poznać swoje ciało i w przyszłości da Ci to większą swobodę w tym temacie
może być tak, że dana grupa produktów ma większy wpływ na wzrost wagi, a inna może być dość obojętna

przy tym zawsze warto bazować na produktach mało przetworzonych/możliwie naturalnych i unikać węgli przetworzonych(biały cukier, biała mąka)
jak i tłuszczów rafinowanych

obecność "dobrych tłuszczów"(oleje roślinne zimnotloczone, ryby, nasiona, orzechy) jak najbardziej wskazana i sprzyja utrzymaniu zarówno dobrego zdrowia, jak i prawidłowej wagi

do produktów ryzykownych i wartych obserwacji należą nabiał i produkty zbożowe, szczególnie pszenica(wiele osób ma ukryte nietolerancje na nie, co może powodować zatrzymywanie wody i związany z tym wzrost wagi oraz "gorszy" wygląd ciała(efekt lekkiego opuchnięcia, "nalania")
produkty wysoko przetworzone, biała mąka/ryż/cukier-tu chyba nie potrzeba dużego komentarza, nie tylko sprzyjają tyciu, ale i nie mają dobrego wpływu na zdrowie
produkty o tzw.wysokim IG

generalnie dość bezkarnie można zajadać warzywa, szczególnie surowe, zielone, liściaste; zdrowe tłuszcze, mięso/ryby/owoce morza, jaja

no i wskazana jest zawsze regularność posiłków

powodzenia w zmaganiach
Stary 2011-10-22, 14:42   #3
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez dzelaa Pokaż wiadomość
Mam 18 lat, waze ok 45kg, / 166cm.
Moja zmora to kalorie - męczy mnie już ich liczenie, bo chciałabym jeść więcej i to, na co mam ochotę ,a przy tym nie tyć. (utrzymywać wagę).
Zawsze miałam dobrą przemianę materii (tak jak moja mama).

I tu pytanie: jem ok.1000-1300 kcal dziennie i ćwicze na orbitreku i hula-hop. Czy jak nagle zwiększe do mojego zapotrzebowania (ok.2100 kcal) to przytyje ? skoro takie jest moje zapotrzebowanie.??

Bo wydaje mi sie ze tyje sie od nadmiaru kalorii??
(czyli np. 1kg = 7000kcal nadprogramowych).
PS. Byłam już kiedyś na stabilizacji (doszłam do 1800 kcal),ale to było rok temu. Coś mi odbiło i zaczełam znowu jeść mniej.
a leczyłaś się kiedykolwiek z powodu anoreksji?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 15:39   #4
dzelaa
Raczkowanie

nie,nie leczyłam się,ale kilku lekarzy zdiagnozowało ,że ją mam.
wszystko rozstrzygnie się w kolejnym tygodniu co ze mną będzie...
dzelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 16:03   #5
macerata
Zakorzenienie

no tak, ciągle zapominam o wszechobecności problemu
choć akurat zapominanie o tym na KZ to z mojej strony nierozsądne

na pierwszym miejscu trzeba doprowadzić do porządku psychikę
w przeciwnym razie wszelkie rady natury dietetycznej mogą zostać opacznie zrozumiane i przynieść więcej szkody niż pożytku

Izo-bardzo się cieszę, że nadal z nami jesteś i trzymasz rękę na pulsie
Stary 2011-10-23, 09:24   #6
Negra1987
Zadomowienie

dzelaa Jeżeli cwiczysz, jestes aktywna osobą, to powinnaś przyjmować większą ilość kalorii.
http://www.odzywianie.info.pl/Kalkulator-CPM.html tutaj możesz obliczyc swoja całkowitą przemianę materii, czyli jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie.
Zjadając tyle na pewno nie przytyjesz, a jeśli zjadasz mniej, dużo mniej - masz deficyt energetyczny. Przez co waga spada.
Tak - 7tys kalorii to 1 kg. Ale nie można wpadać w paranoję.
Ja przyjmuję kalorii ok. 1700-1800 dziennie, ćwiczę i waga mi spada.
Wydaje mi się, że bardziej masz problem natury psychicznej (bez obrazy, ale tak jest. Anoreksja, odchudzanie, bulimia - wszystko zaczyna się wgłowie), i obsesyjnie myślisz o tym wszystkim.
Stary 2011-10-23, 13:45   #7
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez macerata Pokaż wiadomość
no tak, ciągle zapominam o wszechobecności problemu
choć akurat zapominanie o tym na KZ to z mojej strony nierozsądne

na pierwszym miejscu trzeba doprowadzić do porządku psychikę
w przeciwnym razie wszelkie rady natury dietetycznej mogą zostać opacznie zrozumiane i przynieść więcej szkody niż pożytku

Izo-bardzo się cieszę, że nadal z nami jesteś i trzymasz rękę na pulsie
oj weź przestań! Twoje rady są bardzo cenne,nie każdy musi być ekspertem od ED. Ale bardzo pomocne jest w takich przypadkach obliczenie BMI; autorka wątku utrzymuje je na poziomie 16,3 , a więc ma znaczną niedowagę, co w połączeniu z chęcią jej utrzymania i nadmiernym skupieniu na kaloriach i ograniczeniu posiłków daje wrecz kliniczny obraz anoreksji.

jestem tutaj , ale nie w charakterze moderatora już. nie mogę edytować postów, przenosić, dawać ostrzeżeń... Złośliwiec nie odebrał mi za to zielonego koloru i możliwości wypowiadania się na BO. zastanawiam się, czy to chwilowe, czy zostanie już na zawsze.

Cytat:
Napisane przez dzelaa Pokaż wiadomość
nie,nie leczyłam się,ale kilku lekarzy zdiagnozowało ,że ją mam.
wszystko rozstrzygnie się w kolejnym tygodniu co ze mną będzie...
a wybierasz się na psychoterapię?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 19:05   #8
Unex
bez kija nie podchodz

Ludzie mają poważne problemy z odchudzaniem, a tu pisze taka osoba, aż się płakać chce, i to wcale nie z zazdrości raczej z politowania

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości