![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Modna kuchnia
Cześć
![]() Chcielibyśmy z mężem zrobić remont całej kuchni Podobają mi sie bardzo kuchnie które sa połączone z salonem, wiec mamy zamiar tak zrobić. Co sądzicie o inwestowaniu w "wyspe" w kuchni? Nie jestesmy do końca przekonani czy jest to funkcjonalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Modna kuchnia
Mi się wyspa bardzo podoba i jeśli aneks jest spory to uważam, że to świetne rozwiązanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Otwarta kuchnia wygląda pięknie i jest bardzo funkcjonalna, zawsze marzyła mi się wyspa
![]() Pytanie tylko na ile Tobie będzie z tym wygodnie, ja zrezygnowałam właśnie z tego pomysłu na rzecz zamkniętej kuchni ze względu na dwie sprawy: 1. rozchodzące się zapachy 2. w sytuacjach naglących komfort pozostawienia brudnych naczyń czy bałaganu po gotowaniu bez wstydu, że każdy kto wejdzie będzie to oglądał (a mam problem z regularnym zmywaniem np. w święta, szykując przyjęcie dla rodziny, kazdy pomaga, kazdy podgrzewa coś na szybko i robi sie raz dwa chaos w kuchni i nie zawsze jest czas to ogarnąć, zanim usiądziemy do stołu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
1. Są okapy z pochłaniaczami zapachów i nic nie czuć
2. Naczynia wystarczy włożyć do zmywarki, poza tym - masz gości codziennie, że to aż tak duży problem? Święta są 2 razy w roku, a w mieszkaniu żyje się przez kolejne 363 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Sama wyspa to bardzo fajny pomysł, w szczególności przy gotowaniu w kilka osób.
No tak, tylko okapy mają swoją wydajność, którą dobiera się proporcjonalnie do objętości pomieszczenia, a im większa wydajność, tym jest to głośniejsze. Więc albo głośny okap (bo np. musi "obrobić" 10 części kuchennej + 20 m2 salonu zamiast 10), albo zapachy w salonie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mi osobiście zapachy jedzenia nie przeszkadzają, nie jemy niczego śmierdzącego, ryb nie smażymy, bardzo rzadko się coś przypali itd. więc dla mnie to akurat żaden problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Podrzucicie jakieś zdjęcie? Bo nie wiem czy o tym samym myślę
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przykłady w załączniku 1484720509704.jpg1484720515052.jpg1484720519556.jpg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tak tez myślałam
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W dwóch przypadkach masz to i to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Chyba w jednym
![]() ![]() ![]() Ale wstępnie mamy w glowie taki projekt plus barek zeby odgrodzic kuchnie od jadalni ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na moim 1 i 3 zdjęciu jest kuchnia w literę "L"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Otwarta kuchnia fajnie wygląda. Dzięki wyspie można zyskać dodatkowe miejsce do gotowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem otwarta kuchnia wcale nie jest funkcjonalna, mieszkałam w takich mieszkaniach i zdecydowanie wole zamknięte, osobne pomieszczenie. To tylko fajnie wyglada, ale mamy non stop gary na widoku, wszystko dzieje sie w jednej izbie. Salon ma być jak dla mnie miejscem relaksu i wypoczynku, nie chce tam widzieć kuchenki, słyszeć okapu i zmywarki. Żaden okap nie pochłonie tez w całości zapachów smażenia, gotowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Vision, to w takim razie, kazda z przytoczonych jest w L. Ja mówiłam o L i przy L wyspa
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Kuchnia w salonie jest dla ludzi, którzy mało w swym domu bywają i jedzą na mieście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ok, ale jak mam do wyboru mieć mała zamknięta klitke w ktorej nawet stół sie nie zmieści ba, 2 osoby to juz tłok to wolę otwarta kuchnie. Moj patent na oddzielenie balaganu od jadalni i salonu to wlasnie blat barowy
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Wyspy nie mam. Mamy meble ustawione w literę L. Do tego stół na 2 osoby z opcją rozkładania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Według mnie otwarta kuchnia jest praktycznym rozwiązaniem dla mieszkania/domu gdzie jest połączona z jadalnią i jest to pomieszczenie przestronne. W bloku średnio mi się to podoba. Zwłaszcza ze często salon pełni tez funkcje salonu. Także wyspy i barki są ok., ale raczej w domu, a w nie w małym mieszkaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Co za różnica czy otwarta kuchnia jest w domu czy w mieszkaniu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
zielony stworek
|
W części mieszkań otwarta może być ciemna, bez bezpośredniego dostępu do okna.
Część aneksów to np. ściana w salonie. Salon= sypialnia dla niektórych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zdania "część aneksów to np. ściana w salonie", przyznam że nie rozumiem ![]() Dla mnie salon to salon. Jeśli ktoś dodatkowo używa salonu jako sypialni to nie dziwię się, że woli mieć oddzielną kuchnię, ale raczej rozpatrujemy tu opcje, w których salon jest salonem, a nie salono-sypialnią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
zielony stworek
|
Cytat:
W nowym budownictwie też czasem developerzy takie kuchnie aranżują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Serio? Jeszcze się z tym nie spotkałam.
Fakt, w nowym budownictwie salony z aneksem są często bardzo małe, tak że wychodzi jakieś pół metra blatu roboczego w kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja mam małe mieszkanie i bardzo fajnie rozwiazaną kwestię otwartej kuchni. Pierwotnie kuchnia była tradycyjna, zamknięta. Cześć ściany między kuchnią a salonem została wyburzona, część zostawiona i w efekcie mam otwartą kuchnię, większą przestrzeń, ale kuchnia jest nieco oddzielona od salonu. Z części wypoczynkowej (kanapa, fotele) nie widać kuchni, a pomiędzy stoi stół, więc mam swego rodzaju "jadalnię".
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
miałam kiedyś podobne mieszkanie, ślepa kuchnia i stół w tym samym miejscu
nowa lokatorka na granicy kuchni i pokoju powiesiła roletę ta sama roleta może być ekranem do filmów z rzutnika |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Cześć, Ja u siebie jakiś czas temu tez wybrałam kuchnie z wyspą. tutaj masz fajnie opisane wady i zalety takiego rozwiązania- http://www.domolubni.pl/nowoczesna-k...a-wady-zalety/
U mnie sprawdza sie super. Jedynym minusem moim zdaniem jest jej koszt, ale sadze że warto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.