|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Zbyt niski poziom cukru :(
Dziewczyny, ma lub może miała któraś z Was taki problem? Kończę 18 tc i z ostatnich badań wyszło, że mój poziom cukru to 49... Normy zaczynają się przynajmniej od 65. Martwi mnie że ten cukier mi ciągle spada, w 2 miesiącu ciąży miałam wysoki, 96 a miesiąc temu 81. Czyli w ciągu 2,5 m-ca poziom spadł o prawie 50 jednostek... To co będzie dalej?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zbyt niski poziom cukru :(
Ile godzin po posiłku miałaś mierzony ten cukier?
Cukier we krwi ulega bardzo znacznym wahaniom w ciągu dnia w zależności od przyjmowanych posiłków. Po parogodzinnym niejedzeniu ten poziom może się obniżyć. Tym bardziej, że Twój cukier zużywa też Fasolka. Staraj się jeść regularnie i nie dopuszczać do okresów głodu. Jedz więcej mniejszych posiłków częściej, wtedy łatwiej będzie Ci utrzymać wyższy poziom glukozy we krwi.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Niski poziom cukru w ciąży jest dość często spotykany. I zawsze lepiej mieć cukier za niski niż za wysoki, zwłaszcza w ciąży.
![]() Jak już wyżej napisano: częste posiłki, jeść mniej a częściej, nie robić długich przerw, nie dopuścić do ssania w żołądku, zrezygnować ze słodyczy bo podnoszą cukier gwałtownie, ale i gwałtownie go potem obniżają. Najlepsze dla ustabilizowania gospodarki cukrowej są posiłki białkowe, poziom cukru rośnie po nich powoli ale długo jest stabilny i wolno spada. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Agniesia, cukier miałam badany na czczo, przy pozostałych badaniach krwi. A glukometru w domu nie mam więc i nie wiem czy w ciągu dnia jego poziom ulega wahaniom i jakim.
Kropka75, domyślam się że niższy cukier jest lepszy od zbyt wysokiego ale martwi mnie tak gwałtowny spadek. Przypuszczam że gin każe mi powtórzyć badanie...A słodycze to owszem, jem praktycznie codziennie więc i możliwe że mi po nich cukier skacze... Dzięki za rady dziewczyny, mam nadzieję że gin też mnie uspokoi. Przydałoby mi się chyba badanie z obciążeniem, ciekawe jak poziom wzrasta po glukozie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.