|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chcę napisać książkę/opowiadanie o miłości - parę pytań
Na wstępie witam wszystkie wizażanki
![]() ![]() Mianowicie mam ambicje prozatorskie ![]() ![]() I w związku z tym mam parę pytań do Was, drogie Panie, bo historia oczywiście będzie o miłości, a to w końcu my, kobiety, jesteśmy w przytłaczającej większości odbiorczyniami tego typu literatury. Nie chcę by zrobiło się z tego zwykłe harlekinowskie romansidło, zależy mi na głębokim wniknięciu w psychikę bohaterów, dokładnym opisaniu co czują, co myślą, zwłaszcza, że ich relacja będzie trudna z punktu widzenia otoczenia... Chciałabym wiedzieć szczególnie: - co lubicie w tego typu książkach, co sprawia, że jedna powieść do Was trafia, a inna nie? - czy jesteście zwolenniczkami naturalizmu w literaturze? Ponieważ mnie ten kierunek bardzo pociąga, nie lubię lukrowanych historyjek w stylu komedii romantycznych, gdzie świat jest idylliczny, a to co brzydkie i złe jest maskowane za wszelką cenę... nawet za cenę sztuczności całego obrazu (przy tym nie zamierzam przeginać w drugą stronę, wszystko w granicach dobrego smaku ![]() - czy lubicie opisy erotyczne i w jakich dawkach? - czy ważna jest dla Was akcja, ponieważ ja zamierzam skupić się bardziej na interakcjach bohaterów - czy czytałyście "S@motność w Sieci" J.L.Wiśniewskiego i co sądzicie o tej książce? (pytam, bo autor postawił właśnie bardziej na odczucia/doświadczenia postaci, choć w mojej opinii momentami wręcz przynudzał. Ale generalnie lubię taki styl) uff, to na tyle. Jak zwykle się rozpisałam ;] Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, każda na pewno mi w jakimś stopniu pomoże. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Chcę napisać książkę/opowiadanie o miłości - parę pytań
Intrygujący wątek.
Cytat:
![]() ![]() W sumie to mało czytam stricte miłosnych książek. Powiem szczerze, że nie lubię, gdy rzecz jest TYLKO o relacjach ona-on i skupia się tylko na miłości kobiety do mężczyzny i na odwrót. Dla mnie dobra książka musi być stosunkowo wielowątkowa i wielopłaszczyznowa. Weź sobie to do serca - radziłabym wpleść inne wątki poboczne. Cytat:
Zdaję sobie sprawę, że to dla twórcy duże wyzwanie ![]() Psychologiczne analizy bohaterów, niekoniecznie podane wprost - koniecznie! Cytat:
Są książki, które traktują o miłości bez ani krztyny erotyzmu (tego we współczesnym pojęciu) - da się i tak. Ale to książki raczej np. XIXwieczne, nie wiem czy dziś by się to sprawdziło, no ![]() W scenach erotycznych, powiem przewrotnie, bardzo ważny jest dla mnie język. (Język w znaczeniu literackim ![]() Oczywiście trzeba się wystrzegać sentymentalizmu i banału, zatapiania się w błękicie jej oczu i tak dalej ;-) Prawda jest jednak taka, że trudno doradzać, bo to zależy od charakteru całej książki, jaka erotyka będzie na miejscu i tym samym spodoba się czytelnikom: subtelna, delikatna, trochę pruderyjna, czy wręcz przeciwnie, lekko bezczelna ![]() Cytat:
Wątpię, czy Ci pomogłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W zupełności zgadzam się z Ludową.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i życzę powodzenia w przelewaniu pomysłów na papier. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ad. "Samotności.." - dla mnie to przydługi gniot, nudny jak flaki z olejem. Mam 1 radę - nie wchodź w głębokie analizy psychologiczne, jeśli nie masz na ten temat wiedzy. Nie ma nic gorszego niż pseudo-psychologiczne dywagacje i problemy, które nie mają nic wspólnego z zachowywaniem się i sposobem myślenia ludzi w realu. Lepiej napisać dobry "zwyczajny romans" niż pseudointelektualnego gniota, bo to drugie nie obroni się na żadnym polu. Nie jestem laikiem ad. psychologii, a jednocześnie dużo czytam. Bywa, że szlag mnie trafia, kiedy mam zgłębiać kretyńskie, wydumane problemy bohaterów i uzasadnienia ich, które nie mają żadnego pokrycia z rzeczywistością. To samo dotyczy filmów. Nie chodzi o to, by mieć wiedzę psychologiczną sensu stricto. Taki Kubrick nie był psychologiem, a w tym temacie poruszał się genialnie (ludzkiej psychiki, motywacji, ciemnej strony człowieka). Ale niewielu to potrafi.. W każdym razie jeśli ciągnie cię do pisania, to to rób, bez względu na wszystko. I zastanów się, w czym jesteś dobra, na czym się znasz. Czytelnik nie jest taki głupi ![]() Powodzenia. P.S. Ja erotykę bardzo lubię, ale pod warunkiem, ze ktoś potrafi dobrze o niej pisać. A to Sztuka.. ![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-01-25 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cóż, psychologię lubię, ale chyba w większości spraw będę musiała zdać się na swoją intuicję... no, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozostaje liczyć, że obudzi się we mnie taki Kubrick ![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
po pierwsze uważam, że na chwilę obecną nie masz się co za dużo zastanawiać, lecz po prostu usiąść w spokoju i pisać. pytasz, co lubimy czytać - a przecież kazda lubi co innego. w tym wątku książka Wiśniewskiego nie spotkała się z wielką aprobatą, a przecież odniosła sukces i ma wiele miłośników.
ja np. lubię książki z dziwacznymi bohaterami, z pogmatwanymi osobowościami, dziwnymi myślami i odczuciami. tacy zwykli - a jednak niezwykli. za przykład posłużyć może Kobieta do Zjedzenia Margaret Atwood czy Kronika Ptaka Nakręcacza Murakamiego. lubię głębokie refleksje... a raczej nie, lubie, jak ksiązki skłaniają do głębokiej refleksji, ale ona sama nie może być podana na tacy (jak to właśnie miala miejsce u Coelha). lubię filozoficzno-psychologiczne gmatwaniny. i lubię wiele innych rzeczy, w zależności od nastroju. dlatego nie pytaj, co my lubimy, tylko pisz to, co Ty lubisz. zrób to po prostu możliwie najlepiej a napewno znajdziesz czytelników ![]() ps. bo czyż nie lepszy byłby inrtygujacy jednowątkowiec niż przeraźliwie nudny wielowątkowiec? ![]() POWODZENIA!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Z pisaniem historii miłosnych trzeba uważać,żeby nie zmieniły się w schemacik trącający harlequinem
![]() ![]() "Samotność w sieci"-kiedy czytałam ja pierwszy raz,sama pragnęłam niesamowitej miłości i książka podobała mi się baardzo ![]() ![]() Poczytaj Jane Austen-zwłaszcza "Dumę i uprzedzenie";historia miłosna,nawet dośc leciwa,a jak się przyjemnie czyta ![]() I powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.