leń vs nauka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 11:32   #1
bytheway
Rozeznanie

leń vs nauka

Zaczynam liceum i jestem na profilu przygotowywującym do medycyny. Generalnie orłem nie jestem, gimnazjum skończyłam ze średnią 4,5 i 40pkt z egzaminu matematyczno-przyrodniczego i ciągle gnębi mnie fakt, że na medycynę/weterynarię trafiają same prymusy. ;(
Wniosek taki, że będę musiała 2x ciężej pracować niż inni żeby coś osiągnąć, ale czy macie jakieś rady, metody na sprawną naukę i mobilizację?

~~ fit and health victim

Jeśli chcesz zmienić świat, najpierw spójrz w lustro.
bytheway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 11:38   #2
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: leń vs nauka

Wiesz, test nie jest miarodajny tak samo jak oceny. Czemu? Bo to co poznałaś dotychczas na biologi to minimum z minimum, a to co poznasz to spore rozszerzenie i ani ty ani cała reszta jeszcze nie wie co to będzie. Więc zaczynacie od tego samego poziomu. To jest coś czego się uczy na pamięć i albo się lubi, albo nie. To nie matematyka czy polski i umiejętność liczenia czy omawiania wierszy. To pamięciówka. Albo się lubisz uczyć, albo cię ten przedmiot fascynuje albo nie. Ty lubisz więc raczej nie będziesz miała problemów w szkole.
Z resztą test gimnazjalny to biologia chemia geografia i matematyka, więc pociesz się że te 10 pkt ci umknęło z geografii i matmy :P
Zmobilizować się musisz sama, a to że na medycynę idą same prymusy - to fakt i niezależnie od tego ile pracują inni ty tak czy siak musisz pracować nawet 3 razy bardziej niż do tej pory.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-09-20 o 11:39
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 12:00   #3
krooolewna
Zadomowienie

bedzie oki

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 12:11   #4
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
bedzie oki
No widzisz, koleżanka Ci wyczerpująco odpowiedziała

A co do lenia, niestety, chcesz coś osiągnąć - wyłącz komputer, zasiądź do nauki. Najlepiej od razu jak wracasz ze szkoły. Potem cały wieczór będzie dla Ciebie na ciepłą kąpiel, przeglądanie internetu itd
Stary 2009-09-20, 13:58   #5
Costynuuna
Zadomowienie

po prostu trzeba się zmobilozować, jak wyżej zostało napisane wyłącz komputer, telewizor i się wyucz co masz się wyuczyć Ja jestem bardzo leniwa i ciężko mi zabrać się do nauki, szczerze mówiąc robie to dopiero kiedy mam nóż na gardle, bardzo mnie to irytuje i próbuje z tym walczyć np dzisiaj sobie postanowiłam że siedze do 15 na kompie potem wyłączam i zabieram sie do biologii ;d
nie chce mi się, nie ukrywam ale jak mus to mus .
Stary 2009-09-20, 15:09   #6
mtlk
Zadomowienie

GG do mtlk

jesli planujesz studiowac medycyne i zdajesz sobie sprawe ze wcale nie jest latwo sie dostac to powinnas natychmiastowo sie zmobilizowac do nauki. Najgorzej jest obudzic sie pod koniec ostatniej klasy liceum z wielkimi ambicjami. Wtedy jest juz za pozno na nauke wiec najlepiej od poczatku liceum przyswajac sobie wiedze- powtorka przed matura bedzie o wiele latwiejsza. Ja zawsze ustalalam sobie plan- np po szkole pol godziny sluchania muzyki potem rozwiazywanie zadan domowych, potem nauka, sciagi, sprawdziany itp przerwa na przyjemnosci i wieczorem krotka powtorka. Wylaczony komputer, telewizor, sciszony telefon.
Stary 2009-09-20, 15:23   #7
Mary Louu
Zakorzenienie

hmmm Mobilizacja i tyle !!

Ja pamiętam, że też szłam do liceum z myślą o medycynie. Nawet w wakacje po skończeniu gimnazjum czytałam jakieś naukowe książki które miały mnie przygotować do testów na Akademie Medyczną. Tylko w liceum towarzystwo mnie trochę rozbestwiło i nauka nie była już moim jedynym priorytetem Na medyczną niestety się nie dostałam ale nie żałuje. Od trzech lat studiuję na Politechnice i jestem szczęśliwa. A doktorem zawszę mogę zostać- i to z dwoma tytułami: dr inż.

Życzę skuteczności w działaniu.

...niegrzeczny facet z dobrymi manierami...
Mary Louu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 16:04   #8
nebya
Wtajemniczenie

Zarówno profil liceum jak i przyszły kierunek studiów wybrałaś sobie trudny. Od razu nasuwa mi się pytanie : po co, skoro wiedziałaś, że jesteś leniwa? Ale mniejsza z tym, wszystko można wypracować
Przede wszystkim jeśli Ty się nie zmobilizujesz to i najlepsza szkoła i nauczyciele nie pomogą. Jeśli myślisz o medycynie to nastaw się na samodzielną pracę przede wszystkim, bo to co w szkole to jedno, a to co sama przeczytasz, nauczysz się to zupełnie co innego- nigdy nie wiadomo co się trafi na maturze. Rób dużo zadań, testów maturalnych- to naprawdę pomaga
Jeśli sama się nie weźmiesz do pracy nic samo nie przyjdzie, a zwłaszcza medycyna, na którą jak sama zauważyłaś dostać się trudno, bo konkurencja duża.
Nikt nie mówi, żeby cały czas siedzieć nad książkami, ale raz na jakiś czas odpuść sobie kolejną godzinę przed komputerem czy TV i siądź do książek
Uwierz mi, wiem co mówię/piszę

nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 16:11   #9
angela0033
Zadomowienie

hmm... powiem ci, że gimnazjum nie skończyłaś źle,wręcz przeciwnie jak dla mnie jest to całkiem dobra średnia.Zmobilizować musisz się sama wyobraź sobie,że to,co się nauczysz potrzebne będzie ci na maturze,że lepiej uczyć się systematycznie niż na ostatnią chwilę wkuwać do głowy Powodzenia w nauce

p.s myslę,że krooolewna po prostu nabija sobie posty
Stary 2009-09-20, 17:59   #10
bubus900
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość

A co do lenia, niestety, chcesz coś osiągnąć - wyłącz komputer, zasiądź do nauki. Najlepiej od razu jak wracasz ze szkoły. Potem cały wieczór będzie dla Ciebie na ciepłą kąpiel, przeglądanie internetu itd
haha
Stary 2009-09-20, 19:22   #11
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bytheway Pokaż wiadomość
Zaczynam liceum i jestem na profilu przygotowywującym do medycyny. Generalnie orłem nie jestem, gimnazjum skończyłam ze średnią 4,5 i 40pkt z egzaminu matematyczno-przyrodniczego i ciągle gnębi mnie fakt, że na medycynę/weterynarię trafiają same prymusy. ;(
Wniosek taki, że będę musiała 2x ciężej pracować niż inni żeby coś osiągnąć, ale czy macie jakieś rady, metody na sprawną naukę i mobilizację?
nie masz sie jeszcze czym martwic w pewnym momencie powinien ci przyjsc taki czas, ze zaczniesz znajdowac w nauce pewne elementy czegos co ci sprawia przyjemnosc i wtedy nauka nie bedzie dla ciebie przykrym obowiazkiem i sama bedziesz sie za to zabierala. Nie wmawiaj sobie juz teraz, ze bedziesz musiala nie wiadomo jak ciezej pracowac niz inni etc. wez raczej pod uwage to, ze to czego sie teraz nauczyc przyda ci sie pozniej.
Ja jakas tam radosc z nauki odkrylam dopiero w liceum gdzie moglam sie uczyc przedmiotow ekonomicznych, na studiach nauka byla dla mnie czyms normalnym, im wieksze bylo narzucane tempo tym bylam bardziej zadowolona z tego, ot taki maly pracoholizm ktory zostal do dzisiaj

Edytowane przez srubka
Czas edycji: 2009-09-20 o 19:24
srubka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 20:50   #12
sweetish
Zakorzenienie

Może na początek wyznacz sobie stałe godziny nauki, np. od 15-17 ? /na ten czas zero komputera, telefon wylaczony/ Na poczatku może być ciezko, ale z biegiem czasu przyzwyczaisz sie.... Samodyscyplina kochana musisz nad nia popracować, a wszystko bedzie dobrze
Powodzenia

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 07:09   #13
bytheway
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nebya Pokaż wiadomość
Zarówno profil liceum jak i przyszły kierunek studiów wybrałaś sobie trudny. Od razu nasuwa mi się pytanie : po co, skoro wiedziałaś, że jesteś leniwa?
wybrałam go dla biologii. Co prawda jest tam jeszcze chemia i fizyka do których mam w sumie obojętny stosunek, ale uwielbienie dla biologii przebiło to.

Hmm. dziękuje dziewczynom które podeszły do tego 'po ludzku' chyba potrzebowałam uświadomienia, że nie podjęłam się rzeczy niemożliwej ^^

~~ fit and health victim

Jeśli chcesz zmienić świat, najpierw spójrz w lustro.
bytheway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 08:34   #14
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bytheway Pokaż wiadomość
wybrałam go dla biologii. Co prawda jest tam jeszcze chemia i fizyka do których mam w sumie obojętny stosunek, ale uwielbienie dla biologii przebiło to.

Hmm. dziękuje dziewczynom które podeszły do tego 'po ludzku' chyba potrzebowałam uświadomienia, że nie podjęłam się rzeczy niemożliwej ^^
Wiesz... jeżeli będziesz sobie wmawiać, że nie dasz rady i że pojęłaś się niemożliwego, i że w ogóle to Ty leniem jesteś, to tak właśnie będzie. Prawo przyciągania - jeżeli sobie coś zwizualizujemy, to prędzej czy później to do nas wróci. Ty sobie wizualizujesz, że wybrałaś za trudne licuem .

Ale biologia to niekoniecznie medycyna: z tym kierunkiem wiąże się kilka innych zawodów....
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 09:21   #15
nutka22
BAN stały

Od siebie dobry sposób dla tych, którzy są uzależnieni od swojego peceta (sprawdzone na sobie, właśnie na studiach związanych z medycyną)- rozłączam wszystkie możliwe kabelki ,a monitor chowam do szafy... Jestem tak leniwa, że nie chce mi się wszystkiego składać do kupy i przez najbliższy tydzień nie dotykam komputera
nutka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 10:13   #16
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość

trudno sie z tym zgodzic, nike bedzie efektywnej pracy po powrocie do domu powinno sie troche odpoczac,a potem zabrac do nauki - w ten sposob troche zregeneruja sie sily
Stary 2009-09-21, 10:22   #17
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pitahaya Pokaż wiadomość
trudno sie z tym zgodzic, nike bedzie efektywnej pracy po powrocie do domu powinno sie troche odpoczac,a potem zabrac do nauki - w ten sposob troche zregeneruja sie sily
Jak kto woli. Ja się zdążę zregenerować jak wracam do domu, przebieram się w dres, jem.. Wtedy mija jakaś godzina.
Mówiąc od razu miałam na myśli nie po 2-3 godzinach siedzenia przed kompem, oglądania filmów itd, bo to rozprasza i osobie leniwej trudno się zebrać do nauki.
Stary 2009-09-21, 18:56   #18
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Na takim porfilu musisz się uczyć uczyć i jeszcze raz uczyć. Najlepiej rób wszystko na bieżąco. Po powrocie ze szkoły zjedz obiad, odrób lekcje, zapisz sobie na kartce czego powinnaś się nauczyć i bierz się do roboty , po nauczeniu się danego materiału z karteczki skreślaj. Będziesz miała pewność, że nic nie pominęłas, jak masz coś na za tydzień, możesz pouczyć się w weekend ale po co ? Robiąc wszystko od razu zyszkujesz bardzo duzo czasu. No i nie zniechęcaj się . Wiem, że pierwsza klasa jest bardzo ciężka, straszny przeskok.

SleepingBeuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości