|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
leń vs nauka
Zaczynam liceum i jestem na profilu przygotowywującym do medycyny. Generalnie orłem nie jestem, gimnazjum skończyłam ze średnią 4,5 i 40pkt z egzaminu matematyczno-przyrodniczego i ciągle gnębi mnie fakt, że na medycynę/weterynarię trafiają same prymusy. ;(
Wniosek taki, że będę musiała 2x ciężej pracować niż inni żeby coś osiągnąć, ale czy macie jakieś rady, metody na sprawną naukę i mobilizację?
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: leń vs nauka
Wiesz, test nie jest miarodajny tak samo jak oceny. Czemu? Bo to co poznałaś dotychczas na biologi to minimum z minimum, a to co poznasz to spore rozszerzenie i ani ty ani cała reszta jeszcze nie wie co to będzie. Więc zaczynacie od tego samego poziomu. To jest coś czego się uczy na pamięć i albo się lubi, albo nie. To nie matematyka czy polski i umiejętność liczenia czy omawiania wierszy. To pamięciówka. Albo się lubisz uczyć, albo cię ten przedmiot fascynuje albo nie. Ty lubisz więc raczej nie będziesz miała problemów w szkole.
Z resztą test gimnazjalny to biologia chemia geografia i matematyka, więc pociesz się że te 10 pkt ci umknęło z geografii i matmy :P Zmobilizować się musisz sama, a to że na medycynę idą same prymusy - to fakt i niezależnie od tego ile pracują inni ty tak czy siak musisz pracować nawet 3 razy bardziej niż do tej pory.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-20 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
bedzie oki
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, koleżanka Ci wyczerpująco odpowiedziała
![]() A co do lenia, niestety, chcesz coś osiągnąć - wyłącz komputer, zasiądź do nauki. Najlepiej od razu jak wracasz ze szkoły. Potem cały wieczór będzie dla Ciebie na ciepłą kąpiel, przeglądanie internetu itd ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
po prostu trzeba się zmobilozować, jak wyżej zostało napisane wyłącz komputer, telewizor i się wyucz co masz się wyuczyć
![]() ![]() nie chce mi się, nie ukrywam ale jak mus to mus .
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jesli planujesz studiowac medycyne i zdajesz sobie sprawe ze wcale nie jest latwo sie dostac to powinnas natychmiastowo sie zmobilizowac do nauki. Najgorzej jest obudzic sie pod koniec ostatniej klasy liceum z wielkimi ambicjami. Wtedy jest juz za pozno na nauke wiec najlepiej od poczatku liceum przyswajac sobie wiedze- powtorka przed matura bedzie o wiele latwiejsza. Ja zawsze ustalalam sobie plan- np po szkole pol godziny sluchania muzyki potem rozwiazywanie zadan domowych, potem nauka, sciagi, sprawdziany itp przerwa na przyjemnosci i wieczorem krotka powtorka. Wylaczony komputer, telewizor, sciszony telefon.
![]() |
#7 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
hmmm Mobilizacja i tyle !!
Ja pamiętam, że też szłam do liceum z myślą o medycynie. Nawet w wakacje po skończeniu gimnazjum czytałam jakieś naukowe książki które miały mnie przygotować do testów na Akademie Medyczną. Tylko w liceum towarzystwo mnie trochę rozbestwiło i nauka nie była już moim jedynym priorytetem ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę skuteczności w działaniu. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Zarówno profil liceum jak i przyszły kierunek studiów wybrałaś sobie trudny. Od razu nasuwa mi się pytanie : po co, skoro wiedziałaś, że jesteś leniwa? Ale mniejsza z tym, wszystko można wypracować
![]() Przede wszystkim jeśli Ty się nie zmobilizujesz to i najlepsza szkoła i nauczyciele nie pomogą. Jeśli myślisz o medycynie to nastaw się na samodzielną pracę przede wszystkim, bo to co w szkole to jedno, a to co sama przeczytasz, nauczysz się to zupełnie co innego- nigdy nie wiadomo co się trafi na maturze. Rób dużo zadań, testów maturalnych- to naprawdę pomaga ![]() Jeśli sama się nie weźmiesz do pracy nic samo nie przyjdzie, a zwłaszcza medycyna, na którą jak sama zauważyłaś dostać się trudno, bo konkurencja duża. Nikt nie mówi, żeby cały czas siedzieć nad książkami, ale raz na jakiś czas odpuść sobie kolejną godzinę przed komputerem czy TV i siądź do książek ![]() Uwierz mi, wiem co mówię/piszę ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
hmm... powiem ci, że gimnazjum nie skończyłaś źle,wręcz przeciwnie jak dla mnie jest to całkiem dobra średnia.Zmobilizować musisz się sama
![]() ![]() ![]() p.s myslę,że krooolewna po prostu nabija sobie posty
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jakas tam radosc z nauki odkrylam dopiero w liceum gdzie moglam sie uczyc przedmiotow ekonomicznych, na studiach nauka byla dla mnie czyms normalnym, im wieksze bylo narzucane tempo tym bylam bardziej zadowolona z tego, ot taki maly pracoholizm ktory zostal do dzisiaj ![]()
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-09-20 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Może na początek wyznacz sobie stałe godziny nauki, np. od 15-17 ?
![]() ![]() ![]() Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmm. dziękuje dziewczynom które podeszły do tego 'po ludzku' ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale biologia to niekoniecznie medycyna: z tym kierunkiem wiąże się kilka innych zawodów.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Od siebie dobry sposób dla tych, którzy są uzależnieni od swojego peceta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiąc od razu miałam na myśli nie po 2-3 godzinach siedzenia przed kompem, oglądania filmów itd, bo to rozprasza i osobie leniwej trudno się zebrać do nauki.
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Na takim porfilu musisz się uczyć uczyć i jeszcze raz uczyć. Najlepiej rób wszystko na bieżąco. Po powrocie ze szkoły zjedz obiad, odrób lekcje, zapisz sobie na kartce czego powinnaś się nauczyć i bierz się do roboty
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.